Glutamin je neesenciální proteinová aminokyselina, která tvoří až 60 % obsahu aminokyselin svalových buněk. Při zátěžových situacích, kterými jsou fyzická zátěž, stres, nemoc, dochází ve zvýšené míře k uvolňování glutaminu ze svalových buněk, tzv. ke katabolizaci. I když si tělo „umí“ vytvořit glutamin z ostatních aminokyselin (valinu, isoleucinu, leucinu, k. glutamové), toto vytvořené množství nepostačuje a je potřeba jej dodat zevně. Při vysoké fyzické zátěži a současném dlouhodobém nedostatku této aminokyseliny v těle dochází k úbytku svalové hmoty, nastupuje únava, prodlužuje se doba potřebná pro regeneraci a zhoršují se imunitní odpovědi organismu. Vědecké pokusy prokázaly, že při úměrném zásobení organismu glutaminem je možno uspokojit poptávku svalů.
L-glutamin
- posouvá hranici přetrénování
- L-glutamin přesouvá více dusíku do svalů a tím zlepšuje regeneraci
- L-glutamin zaujímá 60 % všech aminokyselin v těle
- účastní se biosyntézy glukosaminu a chondroitinu
Doporučené dávkování:
- užívejte 5 g denně Glutamine po tréninku, maximálně však 10 g denně ve dvou porcích
- rozmíchejte 5 g (1 vrchovatou čajovou lžičku) ve 200 ml džusu, ovocného nápoje nebo vody
Tabulka nutričních hodnot:
100 g | 5 g | |
---|---|---|
L-glutamin | 98,5 g | 4,9 g |
Složení:
- L-glutamin