Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Babské rady na kašel: 18 Nejlepších tipů jak se zbavit kašle přírodní cestou bez léků!

Babské rady na kašel: 18 Nejlepších tipů jak se zbavit kašle přírodní cestou bez léků!

Chcete-li se zbavit kašle rychle a přirozeně, můžete využít babské rady. Tyto rady jsou předávány z generace na generaci a osvědčily se v praxi. Mnoho z nich využívá přírodních ingrediencí, jako jsou byliny, med, citron nebo cibule, a jsou cenově dostupné a snadno dostupné. Pokud trpíte kašlem, může být užitečné vyzkoušet některé z těchto osvědčených babských rad.

Co Je Kašel a Jak Se Projevuje

Kašel je přirozenou obranou těla proti podráždění nebo infekci dýchacích cest. Může být suchý nebo mokrý, akutní nebo chronický. Suchý kašel je charakterizován neproduktivním kašlem, bez hlenů nebo hlenu, zatímco mokrý kašel je doprovázen produkci hlenu.

Kašel může být způsoben mnoha faktory, jako jsou infekce dýchacích cest, alergie, astma, gastroezofageální reflux, kouření nebo chemikálie. Suchý kašel může být doprovázen bolestí na hrudi, zatímco mokrý kašel může být doprovázen zvýšenou produkci hlenu, který může být obtížně odkašláván.

Kašel se projevuje různými způsoby. Suchý dráždivý kašel je charakterizován neproduktivním kašlem, který může být doprovázen bolestí na hrudi. Vlhký produktivní kašel je charakterizován produkci hlenu a snižuje riziko infekce. Akutní kašel trvá méně než tři týdny, zatímco chronický kašel trvá déle než osm týdnů. Protrahovaný kašel trvá déle než čtyři týdny a záchvatový kašel se projevuje náhlými záchvaty kašle.

Je důležité vědět, jak se projevuje kašel, abyste mohli určit, jaký druh kašle máte a jak ho léčit. Pokud se kašel nezlepší nebo se zhorší, měli byste se poradit s lékařem.

A teď se podíváme na 18 nejlepších babských rad na kašel a jeho rychlou léčbu:

1. Inhalace páry je oblíbená rady babiček na kašel

Pára a inhalace jsou další účinné způsoby, jak zmírnit kašel a uvolnit dýchací cesty. Můžete si připravit párovou inhalaci tak, že si připravíte horkou vodu a několik kapek éterického oleje z eukalyptu, máty nebo rozmarýnu. Poté se nad nádobou s horkou vodou nakloníte a inhalujete páry.

Další možností jsou inhalátory, které vytvářejí páru a umožňují inhalaci léčivých bylin a esenciálních olejů. Tyto inhalátory jsou k dispozici v lékárnách a mohou být velmi účinné při léčbě kašle.

Zkuste tyto přírodní babské rady na kašel a uvidíte, jak mohou pomoci zmírnit vaše příznaky. Pokud se vaše příznaky zhorší, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

2. Med a Cibule

Med a cibule jsou dvě přísady, které se často používají v přírodních léčivech na kašel. Med má protizánětlivé účinky a může pomoci zklidnit podrážděný krk. Cibule obsahuje síru, která může pomoci vykašlávat hlen.

Jak na to:

  1. Oloupejte a nakrájejte cibuli na tenké plátky.
  2. Smíchejte cibuli s medem v poměru 1:1.
  3. Nechte směs odpočívat několik hodin.
  4. Před použitím směs rozmíchejte a vezměte jednu lžičku.

Můžete si připravit léčebný sirup tak, že nakrájíte cibuli na kousky a smícháte ji s medem. Nechte směs louhovat přes noc a poté užívejte 1-2 lžíce každé 2-3 hodiny.

3. Dostatečná Hydratace Při Léčení Kašle

Při léčení kašle je důležité nezapomínat na dostatečnou hydrataci. Pitný režim pomáhá udržovat vlhkost sliznic a usnadňuje tak odkašlávání. Pokud nebudete pít dostatek tekutin, může se sliznice vysušit a kašel se stane bolestivější.

Jaké tekutiny jsou nejvhodnější? V první řadě je to voda. Voda je nejlepší hydratační nápoj a navíc neobsahuje žádné kalorie ani umělé sladidla. Pokud vám voda nechutná, můžete ji osladit trochou medu nebo citronovou šťávou.

Kromě vody můžete pít i bylinné čaje. Některé bylinky mají totiž protizánětlivé účinky a pomáhají uklidnit dráždivý kašel. Mezi nejúčinnější bylinky patří například heřmánek, máta, řebříček, echinacea nebo zázvor.

Pokud máte suchý kašel, můžete si připravit i sirup z cibulové šťávy a medu. Cibule totiž obsahuje síru, která pomáhá rozpouštět hlenu a usnadňuje tak jeho odkašlávání. Med zase má protizánětlivé účinky a pomáhá uklidnit podrážděné sliznice.

V každém případě je důležité pít dostatek tekutin během dne, a to i tehdy, když se necítíte žízniví. Pokud máte problémy s pitným režimem, zkuste si připravit nějakou osvěžující a chutnou nápojovou směs, která vás bude bavit pít.

4. Černý Rybíz a Maliny

Černý rybíz a maliny jsou další přísady, které se mohou použít k léčbě kašle. Oba plody obsahují vitamín C, který podporuje imunitní systém a pomáhá bojovat proti infekcím.

Jak si připravit rybíz a maliny proti kašli :

  1. Smíchejte černý rybíz a maliny v poměru 1:1.
  2. Přidejte trochu vody a nechte směs vařit asi 10 minut.
  3. Směs slijte a vypijte jako čaj.

5. Heřmánek a Máta je asi nejznámější babskou radou na kašel

Heřmánek a máta jsou byliny, které se často používají k léčbě kašle a dalších respiračních problémů. Heřmánek má protizánětlivé účinky a může pomoci zmírnit podráždění krku. Máta má osvěžující účinky a může pomoci uvolnit dýchací cesty.

Jak na to:

  1. Smíchejte heřmánek a máta v poměru 1:1.
  2. Přidejte trochu vody a nechte směs vařit asi 10 minut.
  3. Směs slijte a vypijte jako čaj.

Tyto přírodní babské rady na kašel mohou pomoci zmírnit příznaky kašle a podpořit vaše zdraví. Pokud však trpíte vážným kašlem nebo jinými zdravotními problémy, měli byste se poradit se svým lékařem.

6. Bylinky

Bylinky jsou často využívány při léčbě kašle. Například majoránka a medovka mají protizánětlivé účinky a pomáhají uvolňovat hlen. Můžete si je připravit jako čaj a pít ho několikrát denně.

7. Kvalitní odpočinek

Když trpíte kašlem, je důležité poskytnout vašemu tělu dostatečný odpočinek a čas na uzdravení. Odpočinek je klíčovým prvkem při léčbě kašle a může pomoci snížit zánět a podpořit imunitní systém.

Existuje několik způsobů, jak zajistit dostatek odpočinku během léčby kašle:

  • Zůstaňte doma: Pokud trpíte kašlem, zůstaňte doma a vyhýbejte se kontaktu s ostatními, aby se nemoc nešířila. To také umožní vašemu tělu dostatek času na uzdravení.
  • Omezte fyzickou aktivitu: Během léčby kašle je důležité omezit fyzickou aktivitu a vyhnout se namáhavým činnostem, které mohou zhoršit kašel a způsobit únavu.
  • Spěte dostatečně: Dostatek spánku je klíčový pro uzdravení během léčby kašle. Snažte se spát minimálně 7-8 hodin denně a pokud je to možné, odpočívejte během dne.
  • Pijte dostatek tekutin: Během léčby kašle je důležité pít dostatek tekutin, aby se zabránilo dehydrataci a pomohlo se vykašlávat hlen. Doporučuje se pít minimálně 8 sklenic vody denně.
  • Vyhněte se stresu: Stres může zhoršit kašel a způsobit únavu. Snažte se minimalizovat stres a relaxovat pomocí meditace, jógy nebo jiných relaxačních technik.

Celkově je důležité poskytnout vašemu tělu čas a prostor na uzdravení během léčby kašle. Sledování těchto jednoduchých kroků může pomoci snížit zánět a podpořit imunitní systém, což vám pomůže se uzdravit rychleji.

8. Křen a med

Křen s medem je další babská rada na kašel. Křen obsahuje silice, které podporují vykašlávání. Smíchejte nastrouhaný křen s medem v poměru 2:1 a užívejte třikrát denně.

9. Cibule a česnek

Cibule a česnek mají protizánětlivé účinky a pomáhají uvolňovat hlen. Můžete si je nakrájet a smíchat s medem nebo cukrem. Užívejte několikrát denně.

10. Dostatek Spánku

Dostatek spánku je klíčový pro udržení zdraví a posílení imunitního systému. Pokud trpíte kašlem, je důležité, abyste si dopřáli dostatek spánku.

Dospělí by měli spát minimálně 7-8 hodin denně. Pokud máte problémy se spánkem, zkuste si vytvořit pravidelný spánkový režim, vyhněte se kofeinu a alkoholu před spaním a ujistěte se, že máte pohodlnou a tichou prostředí pro spánek.

Tip: Vyzkoušejte doplňovat hořčík před spánkem!

Dostatek spánku pomáhá vašemu tělu zotavit se a regenerovat, což vám pomůže rychleji se uzdravit z kašle a posílit vaši imunitu.

11. Česnek

Česnek má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, proto může pomoci při léčbě suchého kašle. Můžete si připravit česnekový sirup takto:

  1. Rozmačkejte 4 stroužky česneku a smíchejte s 2 lžícemi medu.
  2. Nechte směs odpočinout přes noc.
  3. Ráno směs sceďte a vypijte.

Můžete také jíst česnek přímo, nebo ho přidávat do jídel.

12. Mléko

Mléko může pomoci zmírnit podráždění v krku a uvolnit hleny. Můžete si připravit mléčný nápoj takto:

  1. Ohřejte sklenici mléka.
  2. Přidejte lžíci medu a špetku skořice.
  3. Dobře promíchejte a vypijte.

Můžete také přidat máslo nebo kokosový olej pro další účinky.

13. Med

Med má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, proto může pomoci při léčbě suchého kašle. Můžete si připravit medový sirup takto:

  1. Smíchejte lžíci medu s trochou citronové šťávy a špetkou skořice.
  2. Přidejte vroucí vodu a dobře promíchejte.
  3. Vypijte pomalu.

Můžete také jíst med přímo, nebo ho přidávat do jídel.

Pamatujte si, že tyto babské rady nejsou určeny jako náhrada za lékařskou péči. Pokud trpíte suchým kašlem déle než dva týdny, měli byste navštívit lékaře.

14. Mírné Cvičení

Mírné cvičení může pomoci zlepšit průchodnost dýchacích cest a uvolnit hlen. Zde jsou některé mírné cviky, které můžete vyzkoušet:

  • Rychlá chůze nebo lehký běh.
  • Pomalé protahování svalů.
  • Lehké jóga cviky. (Můžete vyzkoušet jógu pro seniory, která je velmi nenáročná!)

15. Propolis

Propolis je látka, kterou včely vyrábějí k ochraně svého úlu. Má protizánětlivé účinky a pomáhá posilovat imunitu. Můžete si ho koupit v lékárně jako tinkturu a užívat několikrát denně.

16. Zázvor

Zázvor má protizánětlivé a antibakteriální účinky a pomáhá uvolňovat hlen. Můžete si ho připravit jako čaj nebo si koupit zázvorový sirup.

17. Hruškový Sirup

Hruškový sirup může pomoci zmírnit vlhký kašel. Hrušky jsou bohaté na vitamín C a draslík, což pomáhá posilovat imunitní systém. Pro přípravu sirupu potřebujete:

  • 4 velké hrušky
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek vody
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

  1. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky.
  2. V hrnci smíchejte cukr a vodu a přiveďte k varu.
  3. Přidejte hrušky a citronovou šťávu a vařte na středním ohni asi 20 minut, dokud se hrušky nerozvaří.
  4. Směs přidejte do mixéru a rozmixujte na jemnou kaši.
  5. Proceděte přes síto a nechte vychladnout.
  6. Sirup uchovávejte v lednici a užívejte 1-2 lžíce až 4x denně podle potřeby.

18. Medový sirup

Medový sirup je další babská rada na kašel. Smíchejte med s citronovou šťávou a užívejte několikrát denně. Med má protizánětlivé a antibakteriální účinky a pomáhá uvolňovat hlen.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší babské rady na svědění!

Kdy Navštívit Lékaře

Pokud trpíte suchým kašlem déle než dva týdny, je důležité navštívit lékaře. Příčinou může být postnazální kapénka a je důležité co nejdříve vyhledat odbornou pomoc. Suchý kašel může mít mnoho příčin, včetně nachlazení nebo alergií, ale přetrvávající kašel může být důsledkem postnazální kapavky.

Pokud se vaše stav nelepší, může být příčinou bakteriální infekce, kterou je nutné léčit antibiotiky. Pokud trpíte horečkou, bolestí hlavy, bolestí v hrudníku nebo v krku, nebo máte problémy s dýcháním, měli byste co nejdříve navštívit lékaře.

Pokud jste těhotná, máte oslabený imunitní systém nebo jste starší, může být kašel zvláště nebezpečný. Pokud máte nějaké zdravotní problémy, měli byste se poradit s lékařem, zda je vhodné užívat nějaké léky na kašel.

Pokud máte podezření na alergickou reakci, může být nutné podstoupit alergické testy. Pokud máte astma, může být nutné změnit dávkování léků na astma nebo přidat další léky na zmírnění příznaků kašle.

V případě, že jste v kontaktu s někým, kdo má tuberkulózu, měli byste se co nejdříve poradit s lékařem, zda je nutné podstoupit testy na tuberkulózu.

Často kladené otázky

Jak rychle se zbavit kašle?

Rychlost, jakou se zbavíte kašle, závisí na příčině kašle. Pokud máte akutní respirační infekci, může trvat několik dní, než se kašel zlepší. Pokud se jedná o chronický kašel, může být nutné podstoupit léčbu pod dohledem lékaře.

Jak zastavit záchvaty kašle v noci?

Pokud trpíte záchvaty kašle v noci, může být toto období velmi obtížné. Existují však některé kroky, které můžete učinit, aby se vám lépe dýchalo a uklidnil se váš kašel. Zkuste si lehnout na záda a položit si pod hlavu dvě polštáře, aby se vaše hlava dostala do vyšší polohy. To pomůže snížit podráždění v krku a ulevit od kašle. Pokud to nepomůže, zvažte využití vlhkého vzduchu, například pomocí zvlhčovače vzduchu nebo otevřeného okna.

Závěr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa