Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Babské rady na snížení cholesterolu: 12 tipů jak snížit hladinu cholesterolu přirozenou cestou bez užívání léků

Babské rady na snížení cholesterolu: 12 tipů jak snížit hladinu cholesterolu přirozenou cestou bez užívání léků

Máte vysoký cholesterol a hledáte způsob, jak ho snížit? Můžete vyzkoušet babské rady na snížení cholesterolu. Tyto rady jsou založené na tradičních postupech, které se v minulosti osvědčily. Babské rady jsou často přirozené a neinvazivní, což znamená, že nebudete muset užívat léky.

Existuje mnoho babských rad na snížení cholesterolu, které můžete vyzkoušet.

Co Je Cholesterol

Cholesterol je tuková látka, která se nachází v našem těle a plní důležitou funkci. Je potřebný pro tvorbu buněčných membrán a hormonů. Většinu cholesterolu vytváří naše játra, ale můžeme ho také získat z potravy.

Existují dva typy cholesterolu: LDL (špatný cholesterol) a HDL (dobrý cholesterol). LDL cholesterol se může ukládat na stěnách cév a vést k tvorbě plaků, což může způsobit srdeční a cévní choroby. Na druhé straně, HDL cholesterol pomáhá odstraňovat nadbytečný cholesterol z těla.

Zvýšená hladina LDL cholesterolu v krvi může být způsobena genetickými faktory, ale také nezdravým životním stylem, jako je nevyvážená strava, nedostatek pohybu, kouření a stres.

Rizika Vysokého Cholesterolu

Pokud máte vysoký cholesterol, můžete čelit řadě zdravotních rizik. Níže jsou uvedeny některé z nejvýznamnějších rizik spojených s vysokým cholesterolovým stavem.

Srdečné Onemocnění

Vysoký cholesterol může způsobit srdeční onemocnění, což je jedním z nejvýznamnějších rizik, kterým lidé s vysokým cholesterolovým stavem čelí. Když máte vysoký cholesterol, může se cholesterol ukládat na stěnách cév a vytvářet plaky. Tyto plaky mohou způsobit zúžení cév a ztížit průtok krve, což může vést k srdečnímu infarktu nebo angině pectoris.

Mrtvice

Vysoký cholesterol může také zvýšit riziko mrtvice. Když máte vysoký cholesterol, může se cholesterol ukládat na stěnách cév a vytvářet plaky. Tyto plaky mohou způsobit zúžení cév a ztížit průtok krve do mozku, což může vést k mrtvici.

Je důležité si uvědomit, že vysoký cholesterol nemusí mít žádné příznaky, takže můžete mít vysoký cholesterolový stav a nevědět o tom. Proto je důležité pravidelně kontrolovat hladinu cholesterolu a přijímat opatření k jejímu snížení, pokud je to nutné.

17 nejlepších Babských Rad Na Snížení Cholesterolu:

Pokud se snažíte snížit hladinu cholesterolu v krvi, existuje mnoho babských rad, které mohou pomoci. Zde jsou některé z nejúčinnějších rad na snížení cholesterolu:

1. Zdravá Strava

Pokud chcete snížit hladinu cholesterolu v krvi, musíte začít s úpravou svého jídelníčku. Zde je několik babských rad na změny ve stravování:

  • Snižte příjem nasycených tuků: Tyto tuky jsou často obsaženy v potravinách živočišného původu, jako jsou maso, sýry, máslo a smetana. Nahraďte je tuky rostlinnými, jako jsou olivový olej, řepkový olej a avokádo.
  • Zvyšte příjem vlákniny: Vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Najdete ji v ovoci, zelenině, celozrnných potravinách, ovesných vločkách a luštěninách.
  • Omezte příjem soli: Příliš mnoho soli v jídelníčku může zvyšovat hladinu krevního tlaku a zvyšovat riziko srdečních chorob. Snažte se omezit příjem soli na méně než 5 g denně.
  • Zvyšte příjem ryb: Ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Snažte se jíst ryby alespoň dvakrát týdně.
  • Omezte příjem cukru: Příliš mnoho cukru v jídelníčku může zvyšovat riziko obezity a cukrovky. Snažte se omezit příjem cukru a sladkostí.
  • Pijte více vody: Pitný režim má také vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Snažte se pít alespoň 1,5 litru vody denně.

Zde je několik příkladů zdravých sacharidů, které můžete zařadit do svého jídelníčku:

  • Celozrnné produkty: Celozrnný chléb, keto chléb, celozrnná rýže, celozrnné těstoviny a ovesné vločky jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a zdravých sacharidů.
  • Ovoce: Ovoce je bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Jablka, hrušky, banány a citrusové plody jsou skvělou volbou.
  • Zelenina: Zelenina je dalším vynikajícím zdrojem vlákniny a zdravých sacharidů. Zkuste například brokolici, mrkev, cibuli a papriky.

Potraviny, Které Sníží Cholesterol podle našich babiček

Některé potraviny mají přirozenou schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Níže jsou uvedeny některé potraviny, které byste měli zařadit do svého jídelníčku:

PotravinaÚčinek na cholesterol
Ovesné vločkySnížení LDL cholesterolu
FazoleSnížení celkového cholesterolu
OřechySnížení LDL cholesterolu
AvokádoZvyšuje HDL cholesterol a snižuje LDL cholesterol
RybySnížení celkového cholesterolu a triglyceridů v krvi

Pamatujte si, že změna stravovacích návyků a zařazení potravin, které snižují hladinu cholesterolu, mohou pomoci snížit riziko srdečních chorob a dalších zdravotních problémů.

2. Pravidelný Pohyb

Pravidelný pohyb může také pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Zkuste cvičit alespoň 30 minut denně, například chůzí, během nebo jízdou na kole. Při výběru aktivit se zaměřte na ty, které vám přinášejí radost a užitek.

Zde jsou některé tipy:

  • Začněte pomalu a postupně zvyšujte intenzitu cvičení. Snažte se cvičit alespoň 30 minut denně.
  • Zkuste aerobní cvičení, jako je chůze, běh nebo jízda na kole.
  • Zvažte intervalový trénink. Tento typ tréninku kombinuje krátké úseky intenzivního cvičení s krátkými obdobími odpočinku.

3. Omezení Alkoholu a Nikotinu

Pokud chcete snížit vysoký cholesterol bez léků, měli byste omezit konzumaci alkoholu a nikotinu. Tyto látky mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi a zvyšovat riziko srdečních onemocnění. Zde je několik rad, jak omezit alkohol a nikotin:

  • Pokud pijete alkohol, měli byste to dělat s mírou. Doporučuje se nejvýše jeden nápoj denně pro ženy a dva nápoje denně pro muže. Při nadměrné konzumaci alkoholu může dojít k poškození jater a zvýšení hladiny cholesterolu.
  • Pokud kouříte, měli byste přestat. Kouření může zvyšovat hladinu cholesterolu a zhoršovat stav vašich cév. Pokud máte problémy s odvykáním kouření, obraťte se na svého lékaře nebo vyhledejte podporu od přátel a rodiny.
  • Pokud chcete strávit večer s přáteli, můžete zvolit nealkoholické nápoje jako jsou voda, džus nebo nealkoholické pivo. Můžete také zkusit míchat alkohol s nealkoholickými nápoji, abyste snížili celkovou hladinu alkoholu v krvi.
  • Pokud máte problémy s alkoholem nebo kouřením, můžete vyhledat pomoc od odborníků. Existuje mnoho organizací, které nabízejí podporu při odvykání alkoholu a kouření.

Omezení konzumace alkoholu a nikotinu může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi a zlepšit celkové zdraví vašeho srdce.

4. Zvýšení Příjmu Vlákniny

Pokud chcete snížit hladinu cholesterolu, může vám pomoci zvýšení příjmu vlákniny. Vláknina je důležitá pro správné trávení a přispívá k pocitu sytosti. Existuje mnoho potravin, které jsou bohaté na vlákninu a můžete je snadno zařadit do své stravy.

Jednou z nejlepších možností jsou celozrnné produkty, jako jsou celozrnný chléb, celozrnné těstoviny nebo celozrnná rýže. Tyto potraviny jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Další možností jsou ovoce a zelenina. Jablka, hrušky, brokolice, mrkev a řepa jsou bohaté na vlákninu a mohou být snadno zařazeny do vaší stravy. Můžete je konzumovat jako součást svého hlavního jídla nebo jako svačinu.

Kromě toho můžete přidat do své stravy luštěniny a semena. Fazole, hrách, čočka a sójové boby jsou bohaté na vlákninu a mohou být použity jako náhrada masa ve vašich jídlech. Semena lnu a chia jsou také bohaté na vlákninu a mohou být přidávány do smoothies nebo do jogurtu.

Pamatujte si, že zvýšení příjmu vlákniny může pomoci snížit hladinu cholesterolu, ale neměli byste se spoléhat pouze na tuto strategii. Je důležité dodržovat zdravý životní styl a stravování, které obsahuje celou řadu potravin bohatých na vitamíny a minerály.

5. Doplňky Stravy

Pokud hledáte způsob, jak snížit vysoký cholesterol bez léků, může být doplněk stravy dobrým řešením. Existuje několik doplňků stravy, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Níže jsou uvedeny dva z nejúčinnějších doplňků stravy, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu.

Omega-3 Mastné Kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální tuky, které jsou důležité pro zdraví srdce a cév. Tyto mastné kyseliny mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi a zlepšit celkovou zdraví srdce. Nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou ryby, jako jsou losos, sardinky a tuňák. Pokud nejíte dostatek ryb, můžete zvážit doplnění stravy omega-3 mastnými kyselinami v podobě kapslí nebo tekutých doplňků.

Sterol A Stanol

Sterol a stanol jsou přírodní látky, které se vyskytují v rostlinách a mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Tyto látky blokují vstřebávání cholesterolu v těle a pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu, také známého jako “špatný” cholesterol. Sterol a stanol se nacházejí v některých potravinách, jako jsou margaríny a jogurty, nebo mohou být užívány jako doplněk stravy v podobě tablet nebo kapslí.

Užívání doplňků stravy může být účinným způsobem, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi. Nicméně, nezapomeňte, že doplňky stravy by neměly být používány jako náhrada za zdravý životní styl a stravovací návyky. Měli byste se snažit jíst zdravou a vyváženou stravu a pravidelně cvičit, aby se snížila hladina cholesterolu v krvi.

6. Omezte stres

Stres může mít negativní vliv na mnoho aspektů vašeho zdraví, včetně hladiny cholesterolu. Když jste vystaveni stresu, vaše tělo produkuje hormony, které mohou zvýšit hladinu cholesterolu v krvi. To může způsobit zúžení cév a zvýšit riziko srdečních onemocnění.

Stres může také ovlivnit vaše stravovací návyky. Když jste pod tlakem, můžete sáhnout po nezdravých potravinách, které mohou zvýšit hladinu cholesterolu v krvi. Proto je důležité najít způsoby, jak snížit stres a udržet zdravou stravu.

Existuje mnoho způsobů, jak snížit stres a udržet zdravou hladinu cholesterolu. Některé z nich jsou:

  • Relaxační cvičení, jako jsou jóga nebo meditace, mohou pomoci snížit hladinu stresových hormonů a zlepšit celkové zdraví.
  • Fyzická aktivita, jako je běh nebo chůze, může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi a zlepšit celkovou kondici.
  • Zdravá strava, která je bohatá na vlákninu a má nízký obsah tuků, může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi a zlepšit celkové zdraví.
  • Omezte konzumaci alkoholu a kofeinu, které mohou zvyšovat hladinu stresových hormonů a způsobovat další zdravotní problémy.

Když se snažíte snížit hladinu cholesterolu, je důležité najít způsoby, jak snížit stres a udržet zdravou stravu. Tyto změny mohou pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a zlepšit celkové zdraví.

7. Zaměřte se na bylinky

Některé bylinné doplňky mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v těle. Například, bylinný doplněk zvaný červený rýžový kvasnice obsahuje látku, která se podobá statinům, lékům na snížení cholesterolu. Další bylinné doplňky, jako například artyčokový extrakt, mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi.

Šalvějová tableta

Šalvějová tableta má protizánětlivé účinky a může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje silici, která pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu. Tyto tablety mohou být užitečné pro lidi s vysokým cholesterolovým indexem.

Česnek

Česnek může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje alicin, který pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu. Česnek může být užitečný pro lidi s vysokým cholesterolovým indexem, navíc je skvělou prevencí pro kašel a bolesti krku.

Ovesné vločky

Ovesné vločky obsahují rozpustnou vlákninu, která může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Tato vláknina může pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu a zlepšit celkovou zdravotní kondici. Ovesné vločky mohou být užitečné pro lidi s vysokým cholesterolovým indexem.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje katechiny, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Tyto látky mohou pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu a zlepšit celkovou zdravotní kondici. Zelený čaj může být užitečný pro lidi s vysokým cholesterolovým indexem.

Kurkuma

Kurkuma obsahuje kurkumin, který může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Tato látka může pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu a zlepšit celkovou zdravotní kondici. Kurkuma může být užitečná pro lidi s vysokým cholesterolovým indexem.

Přírodní doplňky stravy mohou být užitečné pro snížení hladiny cholesterolu v krvi. Pokud máte vysoký cholesterolový index, můžete zvážit některé z těchto přírodních produktů. Pamatujte si však, že tyto produkty by neměly být používány jako náhrada za lékařskou péči.

8. Kontrola Hmotnosti

Jedním z klíčových faktorů, které mají vliv na hladinu cholesterolu v těle, je vaše hmotnost. Pokud máte nadváhu nebo trpíte obezitou, může být vaše hladina cholesterolu vyšší než je zdravé. Proto je důležité kontrolovat svou váhu a udržovat ji na zdravé úrovni.

Existuje několik způsobů, jak zjistit, zda máte nadváhu. Jedním z nejčastějších je výpočet BMI (Body Mass Index), který se vypočítá jako poměr vaší váhy a výšky. Pokud je váš BMI vyšší než 25, máte nadváhu, pokud je vyšší než 30, trpíte obezitou.

Kontrola hmotnosti může být obtížná, ale existuje několik způsobů, jak ji dosáhnout. Jedním z nich je zdravá strava s omezeným příjmem tuků a cukrů a dostatkem vlákniny a bílkovin. Důležité je také pravidelné cvičení, které pomáhá spalovat kalorie a udržovat svalovou hmotu.

Pokud máte problémy s kontrolou hmotnosti, může vám pomoci konzultace s odborníkem na výživu nebo osobním trenérem. Sami také můžete využít různé aplikace a webové stránky, které vám pomohou sledovat vaši váhu a cvičení.

9. Omezte příjem soli

Příliš mnoho soli může zvyšovat krevní tlak a způsobovat srdeční problémy. Pokud chcete snížit hladinu cholesterolu v krvi, omezte příjem soli a snažte se používat bylinky a koření k dochucení jídel. Pokud omezíte sůl, přispěje to i k vašemu celkovému zdraví, sníží se vám nejspíše tlak i váha!

10. Zvyšte příjem vitamínu C

Vitamín C pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi tím, že zlepšuje metabolismus tuků. Konzumujte potraviny bohaté na vitamín C, jako jsou citrusové plody, kiwi, paprika a brokolice.

11. Pijte dostatek vody

Pijte minimálně 8 sklenic vody denně. Voda pomáhá tělu odplavovat škodlivé látky, včetně cholesterolu.

12. Konzultujte s lékařem

Pokud máte vysokou hladinu cholesterolu, poraďte se s lékařem. On vám může doporučit léky na snížení hladiny cholesterolu a poskytnout další rady, jak udržet zdravou hladinu cholesterolu.

Často kladené dotazy

Jakými bylinkami lze snížit hladinu cholesterolu?

Existuje mnoho bylin, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Některé z nejúčinnějších jsou tymián, česnek, kurkuma, zázvor a artyčok. Tyto bylinky můžete přidávat do jídel, nebo si z nich připravit čaj.

Jaké cviky pomáhají snížit hladinu cholesterolu?

Pravidelná fyzická aktivita je důležitá pro snížení hladiny cholesterolu v krvi. Měli byste se zaměřit na aerobní cvičení, jako je chůze, běh, jízda na kole nebo plavání. Doporučuje se provozovat alespoň 30 minut těchto aktivit alespoň 5krát týdně.

Jaký jídelníček pomůže snížit hladinu cholesterolu?

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit hladinu cholesterolu, je změna jídelníčku. Měli byste se zaměřit na konzumaci potravin s nízkým obsahem tuků a cholesterolu, jako jsou celozrnné produkty, ovoce a zelenina, luštěniny, ryby a drůbež bez kůže. Měli byste také omezit konzumaci červeného masa a potravin s vysokým obsahem tuků a trans-tuků.

Závěr

V tomto článku jste se dozvěděli o několika babských radách na snížení hladiny cholesterolu v těle. Tyto rady zahrnují konzumaci zdravých potravin, jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné produkty, luštěniny a ryby. Dále jste se dozvěděli o tom, jaké potraviny byste měli omezit nebo vynechat z vaší stravy, jako jsou tučné maso, sýry, sladkosti, uzeniny a smažené jídlo.

Mimo to jste se dozvěděli o tom, jakou roli hrají bylinky a koření v boji proti vysokému cholesterolu. Mezi tyto bylinky patří např. kotvičník, medvědí česnek, rozrazil lékařský, brutnák lékařský a další. Koření může také pomoci snížit hladinu cholesterolu, jako např. skořice, kurkuma a zázvor.

Kromě těchto rad je také důležité dodržovat zdravý životní styl, který zahrnuje pravidelnou fyzickou aktivitu, dostatek spánku a minimalizaci stresu. Pokud máte vysokou hladinu cholesterolu, měli byste se poradit s lékařem, který vám může doporučit vhodnou léčbu.

Je důležité si uvědomit, že babské rady nejsou univerzálním řešením pro všechny. Každý organismus je jiný a může reagovat odlišně na různé potraviny a bylinky. Proto je důležité být opatrný a sledovat, jak vaše tělo reaguje na změny ve stravě a životním stylu.

S dodržováním zdravého životního stylu a správnou stravou můžete snížit hladinu cholesterolu v těle a zlepšit své zdraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa