Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

8 Důvodů Proč Nejíst Cukr & Jak Omezit Cukr A Čím Ho Zdravě Nahradit

8 Důvodů Proč Nejíst Cukr & Jak Omezit Cukr A Čím Ho Zdravě Nahradit

Pokud se snažíte zlepšit své zdraví, měli byste zvážit omezení příjmu cukru. Cukr, zejména bílý cukr, má vysokou kalorickou hodnotu a nízkou výživovou hodnotu. Příliš mnoho cukru v potravinách může mít negativní dopad na vaše zdraví, včetně nadváhy, krevního cukru a srdečních onemocnění.

8 Hlavních Důvodů Proč Nikdy Nejíst Cukr

Pokud se ptáte, proč byste měli omezit nebo úplně vyloučit cukr z vaší stravy, existuje mnoho důvodů, proč byste se měli zamyslet nad svým příjmem cukru. Zde jsou některé z nejvýznamnějších důvodů, proč byste měli omezit svůj příjem cukru:

1. Přispívá ke kolísání hladiny krevního cukru

Bílý cukr (sacharóza) patří mezi jednoduché cukry (monosacharidy), které se skládají pouze z jedné cukerné jednotky (molekuly). Tím se okamžitě vstřebávají, protože je není nutné nijak trávit. Bílý cukr, ale také třeba fruktóza, je zdrojem okamžité energie a velmi rychle zvyšuje hladinu krevního cukru. To může vést k náhlým změnám nálady, únavě, podrážděnosti a dalším problémům. Pokud se často konzumuje, může přispět ke vzniku cukrovky.

2. Směruje k nadváze

Kalorická hodnota cukru je vysoká a výživová hodnota prakticky nulová. Navíc jsou přebytky, které nespálíte pohybem okamžitě ukládány ve svalech a játrech a pak se rychle mění na tukové zásoby. To vede k nadváze a obezitě, což může mít negativní dopad na celkové zdraví.

3. Způsobuje záněty

Příliš mnoho cukru v potravě může způsobit záněty v těle. Tyto záněty mohou vést k různým zdravotním problémům, jako jsou například artritida, kardiovaskulární onemocnění a dokonce i rakovina. Pokud se snažíte udržet své tělo zdravé, měli byste omezit svůj příjem cukru.

4. Způsobuje závislost

Cukr může způsobit závislost, což znamená, že můžete mít chuť na sladké potraviny a nápoje čím dál tím víc. Pokud se snažíte omezit svůj příjem cukru, může to být obtížné, protože můžete mít nutkání jíst sladké věci. Pokud se vám ale podaří přestat jíst cukr, můžete se cítit lépe a mít více energie.

5. Může přispět k rozvjoji cukrovky

Cukr může být také jedním z faktorů přispívajících k rozvoji diabetu. Nadměrná konzumace cukru může způsobit, že tělo produkuje více inzulínu, což může vést k rezistenci vůči inzulínu a v konečném důsledku k diabetu. Lidé, kteří konzumují velké množství sladkostí, mají vyšší riziko vzniku diabetu.

6. Může urychlit vznik Diabetes Typu 2

Konzumace velkého množství rafinovaného cukru může také zvýšit riziko vývoje diabetu typu 2. Při konzumaci velkého množství cukru se hladina cukru v krvi zvyšuje a slinivka břišní musí produkovat větší množství inzulínu, aby se s tím vypořádala. Pokud toto trvá dlouho, slinivka břišní může přestat produkovat dostatek inzulínu a to může vést k diabetu typu 2.

7. Přispívá ke Kardiovaskulárním Nemocem

Nadměrná konzumace cukru může také zvýšit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou srdeční choroby a mrtvice. Cukr může způsobit zvýšení hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi, což může vést k ucpání cév a zvýšení rizika srdečních chorob.

8. Je z jednou hlavních příčin zubního kazu

Konzumace rafinovaného cukru může také způsobit zubní kaz. Bakterie v ústech se živí cukrem a vytvářejí kyselinu, která může způsobit zubní kaz. Pokud konzumujete příliš mnoho rafinovaného cukru, může to vést k poškození zubní skloviny a dokonce i ke ztrátě zubů.

Je důležité omezit příjem cukru a dbát na zdravou a vyváženou stravu. Pokud máte problémy s nadváhou, diabetem nebo kardiovaskulárními onemocněními, měli byste se poradit se svým lékařem ohledně vhodného plánu stravování a omezování příjmu cukru.

Alternativy k Rafinovanému Cukru

Pokud se snažíte omezit příjem rafinovaného cukru, existuje mnoho alternativ, které můžete použít k slazení svých jídel. Některé z nich jsou přírodní, zatímco jiné jsou nízkokalorické.

Přírodní Sladidla

Med

Med je přírodní sladidlo, které obsahuje vitamíny a minerály, jako je železo, vápník a hořčík. Můžete ho použít k slazení nápojů, jako je čaj nebo káva, nebo k přípravě sladkých jídel.

Ovocné Pyré

Ovocné pyré je skvělou alternativou k rafinovanému cukru. Můžete ho použít k přípravě dortů, koláčů a sladkých dezertů. Ovocné pyré obsahuje přírodní cukry a vitamíny, což z něj činí zdravější alternativu.

Datle

Datle jsou sladké ovoce, které obsahuje přírodní cukry a vlákninu. Můžete je použít k přípravě sladkých jídel a dezertů. Datle jsou také bohaté na vitamíny a minerály, jako je draslík a hořčík.

Hroznový Cukr

Hroznový cukr je přírodní sladidlo, které se získává sušením hroznů. Má nižší glykemický index než běžný cukr a obsahuje mnoho antioxidantů. Hroznový cukr může být použit jako náhrada cukru v různých receptech, jako jsou dezerty, smoothie nebo koktejly. Je to dobrá volba pro lidi, kteří se snaží snížit příjem cukru a zároveň si užít sladkou chuť.

Nízkokalorická Sladidla

Stevia

Stevia je přírodní sladidlo, které se získává z listů rostliny stevie. Obsahuje nulový obsah kalorií a má nižší glykemický index než rafinovaný cukr. Můžete ji použít k slazení nápojů, jako je čaj nebo káva, nebo k přípravě sladkých jídel.

Erythritol

Erythritol je nízkokalorické sladidlo, které obsahuje pouze 0,2 kalorií na gram. Má nižší glykemický index než rafinovaný cukr a nepůsobí na hladinu cukru v krvi. Můžete ho použít k přípravě sladkých jídel a dezertů.

Xylitol

Xylitol je nízkokalorické sladidlo, které obsahuje pouze 2,4 kalorií na gram. Má nižší glykemický index než rafinovaný cukr a nepůsobí na hladinu cukru v krvi. Můžete ho použít k slazení nápojů, jako je čaj nebo káva, nebo k přípravě sladkých jídel a dezertů.

Vyzkoušejte některou z těchto alternativ a zjistěte, která vám nejvíce vyhovuje.

Jak Snížit Příjem Rafinovaného Cukru

Pokud chcete snížit příjem rafinovaného cukru, existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout. V této sekci se podíváme na tři základní metody, které vám mohou pomoci snížit příjem rafinovaného cukru.

Čtení Štítků a nutričních informací jídel

Čtení nutričních štítků je klíčové pro snížení příjmu rafinovaného cukru. Mnoho potravin obsahuje skryté cukry, takže je důležité si přečíst, co obsahuje produkt, který kupujete. Hledejte slova, jako jsou “sirup”, “sacharóza”, “glukóza” nebo “fruktóza”, která mohou naznačovat, že produkt obsahuje cukr.

Pokud si nejste jisti, jaké slovo znamená, můžete si vyhledat seznam slov, které označují cukr na internetu. Pokud chcete být ještě více informovaní, můžete také vyhledat, jaké množství cukru byste měli denně konzumovat, abyste udrželi zdraví.

Plánování Jídel

Plánování jídel je další způsob, jak snížit příjem rafinovaného cukru. Pokud víte, co budete jíst, můžete si připravit jídla, která neobsahují rafinovaný cukr. Můžete si například připravit snídani s ovesnou kaší a ovocem, která neobsahuje cukr, nebo si připravit oběd s celozrnným nebo keto chlebem a zeleninou.

Pokud máte tendenci jíst sladké potraviny, můžete si připravit zdravé alternativy, jako jsou ovocné saláty nebo smoothie. Plánování jídel vám také pomůže vyhnout se rychlému občerstvení a potravinám s vysokým obsahem cukru.

Vaření Domácích Jídel

Vaření domácích jídel je další způsob, jak snížit příjem rafinovaného cukru. Když si vaříte doma, máte plnou kontrolu nad tím, co do jídla přidáte. Můžete použít alternativy k rafinovanému cukru, jako je med, javorový sirup nebo stevie.

Můžete také použít přírodní sladidla, jako jsou banány, fíky nebo meruňky, které mohou být skvělou alternativou k cukru. Pokud máte rádi sladké dezerty, můžete si připravit domácí dezerty, které neobsahují rafinovaný cukr, jako jsou ovocné koláče nebo zmrzlina s ovocem.

Celkově lze snížit příjem rafinovaného cukru pomocí čtení štítků, plánování jídel a vaření domácích jídel. Tyto metody vám pomohou zdravější stravou a snížením rizika vzniku cukrovky a srdečních onemocnění.

Závěr

Rafinovaný cukr je pro organismus droga a lidé, kteří ho často konzumují, podlehnou. Pokud konzumujete rafinovaný cukr v jakékoliv podobě (v potravinách, ve sladkostech, sladkých limonádách, k doslazování teplých nápojů, atd.) – kvasí v těle a vytváří kyselinu octovou, kyselinu uhličitou a alkohol.

Výhody života bez cukru jsou nespočetné. Ve chvíli, kdy zásadně eliminujete příjem cukru zjistíte, jak moc ho ve všem je! Od balených polotovarů v supermarketu až po hotová jídla s sebou. Pokud chcete být zdraví a fit, měli byste se vyvarovat nadměrnému příjmu rafinovaného cukru.

Místo toho byste měli jíst potraviny bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Mezi tyto potraviny patří například ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, luštěniny a ořechy. Pokud máte chuť na něco sladkého, zkuste si dopřát ovoce nebo med. Tyto potraviny obsahují přirozené cukry, které jsou pro vaše tělo mnohem zdravější než rafinovaný cukr.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa