Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Hydrolyzovaný protein: Co to je a jaké jsou jeho výhody pro zdraví a sportovce?

Hydrolyzovaný protein: Co to je a jaké jsou jeho výhody pro zdraví a sportovce?

Pokud jste sportovec nebo se aktivně věnujete cvičení, pravděpodobně jste již slyšeli o hydrolyzovaném proteinu. Hydrolyzovaný protein se vyrábí z proteinů, které jsou tráveny enzymy na kratší peptidy a aminokyseliny, které jsou snadno stravitelné a vstřebatelné tělem.

Co je Hydrolyzovaný Protein

Hydrolyzovaný protein je forma bílkovin, která je zvláště oblíbená mezi sportovci a lidmi, kteří se snaží udržovat zdravý životní styl. Jedná se o bílkovinu, která byla částečně rozložena na menší peptidy a aminokyseliny, což usnadňuje její trávení a vstřebávání do těla.

Tento proces se nazývá hydrolýza a může být dosaženo několika způsoby, včetně enzymatické hydrolýzy a hydrolytického štěpení pomocí kyseliny chlorovodíkové. Výsledkem je hydrolyzovaný protein, který obsahuje menší peptidy a aminokyseliny, než běžné bílkoviny.

Hydrolyzovaný protein se často používá jako doplněk stravy pro sportovce, kteří potřebují rychlou a účinnou formu bílkovin pro regeneraci svalů po tréninku. Jeho výhodou je, že se rychle vstřebává do těla a poskytuje svalům potřebné živiny.

V tabulce níže jsou uvedeny klíčové vlastnosti hydro proteinu:

VlastnostPopis
Vysoký obsah bílkovinObsahuje více než 90 % bílkovin
Rychlé vstřebáváníDíky enzymatické hydrolýze se snadno stravuje a vstřebává
Univerzální použitíSpojuje pozitivní účinky vybraných zdrojů bílkovin do jednoho
Vhodný pro redukční dietuNeobsahuje téměř žádné sacharidy
Ideální pro regeneraci po tréninkuDoporučuje se užívat po tréninku pro rychlou regeneraci svalů

Výhody Hydro Proteinu oproti ostatním proteinovým práškům

Pokud se věnujete sportu a chcete dosáhnout co nejlepších výsledků, je hydrolyzovaný protein skvělou volbou pro vás. Tento druh proteinu má mnoho výhod oproti jiným proteinům, jako například:

  • Rychlá stravitelnost: Hydrolyzovaný protein se v těle rychle rozkládá na aminokyseliny, což znamená, že se rychleji dostanou do svalů a pomáhají s jejich regenerací a růstem.
  • Vysoký obsah bílkovin: Hydrolyzovaný protein obsahuje vysoké množství bílkovin, což je pro sportovce velmi důležité. Bílkoviny totiž pomáhají s růstem svalů a regenerací po tréninku.
  • Minimum sacharidů a tuků: Hydrolyzovaný protein má nízký obsah sacharidů a tuků, což je pro sportovce výhodné, protože se tak vyhnou příjmu zbytečných kalorií.
  • Podpora imunitního systému: Hydrolyzovaný protein obsahuje imunoglobuliny, které pomáhají s posílením imunitního systému.
  • Snadná příprava: Hydrolyzovaný protein se snadno rozpouští ve vodě nebo v jiném nápoji, takže si ho můžete připravit kdykoliv a kdekoliv.

Celkově lze říci, že hydrolyzovaný protein je pro sportovce velmi výhodný, protože pomáhá s růstem svalů, regenerací po tréninku a posiluje imunitní systém. Pokud se chcete co nejrychleji dostat do formy, je hydrolyzovaný protein skvělou volbou pro vás.

Ale má i nějaké nevýhody oproti jiným proteinům

Hydrolyzovaný protein je obvykle dražší než jiné druhy proteinu, jako například syrovátkový protein nebo kasein. Pokud hledáte cenově dostupný proteinový doplněk, hydrolyzovaný protein nemusí být pro vás nejlepší volbou.

Doporučené dávkování a užívání

Pokud jste se rozhodli užívat hydrolizovaný protein, je důležité vědět, jak ho správně užívat. Zde jsou některé tipy, které vám pomohou využít jeho potenciál.

Dávkování

Doporučené dávkování se může lišit v závislosti na produktu. Obecně platí, že se doporučuje užívat 20-30 gramů hydrolizovaného proteinu po tréninku. Pokud máte náročný tréninkový plán, můžete užívat hydrolizovaný protein i vícekrát denně.

Čas užívání

Hydrolizovaný protein se vyznačuje rychlým vstřebáváním, takže je vhodný především po tréninku, kdy jsou svaly nejvíce náchylné na regeneraci a růst. Můžete ho však užívat i kdykoli během dne jako doplněk stravy.

Kombinace s jinými suplementy

Hydrolizovaný protein můžete kombinovat s jinými suplementy, jako jsou kreatin nebo BCAA. Tyto kombinace mohou zvýšit účinnost proteinu a pomoci vám dosáhnout vašich cílů.

Příprava

Hydrolizovaný protein se obvykle prodává ve formě prášku, který se snadno rozpouští ve vodě nebo mléce. Pokud chcete dosáhnout maximální účinnosti, můžete ho smíchat s vodou nebo mlékem ihned po tréninku. Pokud ho užíváte jako doplněk stravy, můžete ho smíchat s jinými ingrediencemi, jako jsou ovoce, zelenina nebo ořechy.

Užívání hydrolizovaného proteinu může být skvělým způsobem, jak zlepšit své výsledky v tréninku a dosáhnout svých cílů. Pokud máte nějaké otázky ohledně užívání tohoto suplementu, neváhejte se poradit s odborníkem.

Pro koho je hydro protein vhodný?

Hydrolyzované proteiny, nebo také hydrolyzáty, jsou oblíbeným zdrojem proteinů mezi sportovci a lidmi, kteří chtějí zlepšit svou fyzickou kondici. Díky svému rychlému trávení jsou ideálním zdrojem aminokyselin pro regeneraci svalů po tréninku.

Vhodné pro sportovce

Hydrolyzované proteiny jsou velmi oblíbené mezi sportovci, kteří chtějí zlepšit své výkony a regeneraci svalů. Díky svému rychlému trávení a vstřebávání jsou ideálním zdrojem aminokyselin, které jsou potřebné pro rychlou regeneraci svalů po tréninku. Hydrolyzované proteiny jsou také vhodné pro sportovce, kteří se připravují na soutěž a chtějí dosáhnout co nejlepší formy.

Podpora imunitního systému

Hydrolyzované proteiny mohou také pomoci podpořit imunitní systém. Obsahují totiž imunoglobuliny, které jsou důležité pro správnou funkci imunitního systému. Díky tomu mohou hydrolyzované proteiny pomoci snížit riziko infekcí a zlepšit celkové zdraví.

Snadná stravitelnost

Další výhodou hydrolyzovaných proteinů je snadná stravitelnost. Díky tomu jsou vhodné pro lidi s citlivým trávením nebo pro ty, kteří mají potíže s trávením bílkovin. Hydrolyzované proteiny jsou totiž již rozložené na menší peptidy, které jsou snadno stravitelné a vstřebatelné.

Vhodné pro redukční diety

Hydrolyzované proteiny jsou také vhodné pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Díky svému nízkému obsahu tuků a sacharidů jsou hydrolyzované proteiny ideálním zdrojem proteinů pro redukční diety. Navíc díky svému rychlému trávení pomáhají udržet svalovou hmotu i při omezeném příjmu kalorií.

Jaká je nejlepší značka hydrolyzovaného proteinu?

Hydrolyzovaný protein je populární výživový doplněk mezi sportovci a aktivními lidmi, kteří se snaží udržovat svou svalovou hmotu a zlepšit své sportovní výkony. Pokud hledáte nejlepší značku hydrolyzovaného proteinu na trhu, zde je několik možností:

1.Amix PureWhey Hydro

PureWhey Hydro

Tento hydrolyzovaný protein je vyroben z kvalitního syrovátkového proteinu a je velmi snadno stravitelný. Obsahuje vysoký podíl bílkovin a minimální množství tuků a sacharidů. Tento produkt je vhodný pro sportovce, kteří hledají rychlé a účinné zdroje bílkovin pro regeneraci po tréninku.

2.DY nutrition Shadowhey Hydrolysate

Tento hydrolyzovaný protein je vyroben z nejvyšší kvality syrovátkového proteinu a obsahuje vysoký podíl bílkovin a minimální množství tuků a sacharidů. Tento produkt je vhodný pro sportovce, kteří hledají rychlé a účinné zdroje bílkovin pro regeneraci po tréninku.

3.AmixPro Clear Whey Hydrolyzate

Tento hydrolyzovaný protein je vyroben z kvalitního syrovátkového proteinu a obsahuje vysoký podíl bílkovin a minimální množství tuků a sacharidů. Tento produkt je vhodný pro sportovce, kteří hledají rychlé a účinné zdroje bílkovin pro regeneraci po tréninku.

Výběr nejlepší značky hydrolyzovaného proteinu závisí na vašich individuálních potřebách a preferencích. Je důležité vybrat si produkt s vysokým podílem bílkovin a minimálním množstvím tuků a sacharidů, který vám pomůže dosáhnout vašich sportovních cílů. Před nákupem vždy pečlivě zvažte své potřeby a vyberte si produkt od renomované značky s dobrými recenzemi od zákazníků.

Typy Hydrolyzovaných Proteinů

Existují různé typy hydrolyzovaných proteinů, které se liší v závislosti na typu enzymu použitého k trávení proteinu. Následující tabulka ukazuje několik typů hydrolyzovaných proteinů a jejich charakteristik.

Typ hydrolyzovaného proteinuCharakteristika
Hydrolyzát syrovátkového proteinuTento typ proteinu je vyráběn enzymatickým štěpením syrovátkového proteinu. Je to nejrychlejší a nejúčinnější forma proteinu, protože se snadno tráví a dodává aminokyseliny do svalů.
Hydrolyzát kaseinuTento typ proteinu je odvozen z kaseinu, což je protein nacházející se v mléce. Hydrolyzát kaseinu se tráví pomaleji než hydrolyzát syrovátkového proteinu, ale poskytuje dlouhodobější zásobu aminokyselin.
Hydrolyzát rostlinného proteinuTento typ proteinu se vyrábí enzymatickým štěpením rostlinného proteinu. Je vhodný pro vegany a vegetariány, kteří nechtějí konzumovat živočišné produkty.

Hydrolyzované proteiny jsou obecně vhodné pro sportovce a osoby, které se chtějí rychle zotavit po náročném tréninku. Protože jsou snadno stravitelné, mohou být také vhodné pro osoby s citlivým zažívacím traktem.

Při výběru hydrolyzovaného proteinu je důležité vzít v úvahu vaše potřeby a cíle. Pokud hledáte rychlé dodání aminokyselin do svalů, může být hydrolyzát syrovátkového proteinu nejlepší volbou. Pokud však hledáte dlouhodobější zásobu aminokyselin, může být hydrolyzát kaseinu nebo rostlinného proteinu lepší volbou.

Možné Vedlejší Účinky Hydro Proteinu

Při užívání hydro proteinu mohou vzniknout některé vedlejší účinky. Tyto účinky se mohou projevit u každého člověka jinak, a mohou být způsobeny několika faktory, jako je dávkování, kvalita hydro proteinu, a individuální tělesná reakce.

Zde jsou některé z možných vedlejších účinků hydro proteinu:

  • Trávicí problémy: Hydro protein může způsobit trávicí potíže, jako jsou nadýmání, průjem, nebo zácpa. Tyto problémy mohou být způsobeny nesnášenlivostí laktózy, která se nachází v některých hydro proteinových přípravcích. Pokud máte nějaké trávicí problémy, doporučuje se konzultovat s lékařem před užíváním hydro proteinu.
  • Alergické reakce: Někteří lidé mohou být alergičtí na proteiny, které jsou obsaženy v hydro proteinu. Tyto reakce mohou zahrnovat vyrážky, svědění, otok obličeje, nebo dokonce anafylaktický šok. Pokud se u vás vyskytnou nějaké alergické příznaky, okamžitě přestaňte užívat hydro protein a vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Nadměrné užívání: Užívání příliš velkého množství hydro proteinu může způsobit některé vedlejší účinky, jako jsou bolesti hlavy, nechutenství, únava, otoky, křeče, a problémy s trávením. Je důležité dodržovat doporučené dávkování uvedené na obalu hydro proteinu.
  • Negativní vliv na ledviny: Někteří lidé tvrdí, že užívání hydro proteinu může mít negativní vliv na ledviny. Nicméně, výzkumy ukazují, že u zdravých jedinců s normální funkcí ledvin, užívání hydro proteinu v doporučených dávkách nezpůsobuje žádné problémy.

Je důležité si uvědomit, že vedlejší účinky hydro proteinu jsou zřídka závažné a většinou jsou způsobeny nadměrným užíváním nebo nesprávným dávkováním. Pokud se u vás vyskytnou nějaké vedlejší účinky, okamžitě přestaňte užívat hydro protein a konzultujte s lékařem.

Závěr

Výběr hydrolyzovaného proteinu může být pro mnoho sportovců velmi užitečný, protože tento typ proteinu se vyznačuje rychlou stravitelností a vysokou biologickou hodnotou. Pokud se rozhodnete pro tento typ proteinu, měli byste si být vědomi, že existuje mnoho různých typů hydrolyzovaného proteinu na trhu a každý z nich se liší svými vlastnostmi.

Při výběru hydrolyzovaného proteinu si dejte pozor na obsah bílkovin, sacharidů, tuků a laktózy. Dobrý hydrolyzovaný protein by měl mít vysoký obsah bílkovin a nízký obsah ostatních složek.

Dále je důležité zohlednit vaše potřeby a cíle. Pokud se snažíte získat svalovou hmotu, může být pro vás vhodný hydrolyzovaný protein s vysokým obsahem leucinu, který je klíčovým aminokyselinou pro syntézu bílkovin.

Dalším faktorem, který by měl být zohledněn, je cena. Hydrolyzovaný protein může být poměrně drahý, ale existují i cenově dostupné možnosti.

Celkově lze říci, že hydrolyzovaný protein může být pro sportovce velmi užitečný, pokud je správně vybrán a použit. Pokud máte jakékoli pochybnosti nebo otázky ohledně výběru hydrolyzovaného proteinu, je vždy nejlepší poradit se s odborníkem na výživu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa