Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Probiotika: Proč, Kdy A Jak Je Brát Pro Nejlepší Účinky Na Zdraví!

Probiotika: Proč, Kdy A Jak Je Brát Pro Nejlepší Účinky Na Zdraví!

Pokud se zajímáte o zdravou výživu a péči o své trávicí ústrojí, pravděpodobně jste již slyšeli o probiotikách. Tyto živé bakterie a kvasinky jsou přirozenou součástí našeho těla a pomáhají udržovat zdravou rovnováhu mikroorganismů v našem trávicím traktu. V tomto článku se dozvíte, proč je dobré užívat probiotika, kdy je to nejvhodnější, kolik byste jich měli užívat a jak dlouho.

Probiotika – Co To Jsou

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které se vyskytují v našem trávicím traktu. Tyto mikroorganismy jsou prospěšné pro lidské zdraví a pomáhají udržovat rovnováhu v trávicím traktu.

Probiotika jsou obvykle konzumována jako doplněk stravy v podobě kapslí, tablet nebo tekutin. Tyto produkty obsahují různé druhy bakterií a kvasinek, které jsou prospěšné pro lidské zdraví.

Probiotika jsou často zaměňována s prebiotiky, což jsou látky, které podporují růst a aktivitu probiotik v trávicím traktu. Prebiotika jsou obvykle vláknina, která se nachází v potravinách jako jsou cibule, banány a česnek.

Probiotika mají mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví, včetně podpory imunitního systému, snižování zánětu v těle a podpory trávení. Tyto účinky jsou způsobeny tím, že probiotika pomáhají udržovat rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi v trávicím traktu.

Je důležité si uvědomit, že ne všechna probiotika jsou stejná a že různé druhy bakterií mají různé účinky na lidské zdraví. Proto je důležité vybrat správný druh probiotik pro Vaše potřeby a poradit se s odborníkem na výživu nebo lékařem.

7 Důvodů Proč Užívat Probiotika

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při pozitivním působení na lidský organismus podporují zdraví. Zde jsou některé z důvodů, proč byste měli uvažovat o užívání probiotik:

1. Podpora trávení

Probiotika mohou pomoci zlepšit trávení tím, že pomáhají rozkládat potravu a vstřebávat živiny. Pomáhají také udržovat zdravou střevní mikroflóru, což může vést k lepšímu trávení a menšímu riziku vzniku průjmu.

2. Podpora imunitního systému

Probiotika mohou mít pozitivní vliv na imunitní systém, což může vést k menšímu riziku infekcí a nemocí. Studie ukazují, že užívání probiotik může pomoci snížit riziko respiračních infekcí a dokonce i alergií.

3. Podpora zdraví kůže

Probiotika mohou mít pozitivní vliv na zdraví kůže tím, že pomáhají udržovat rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi v těle. To může vést k menšímu riziku vzniku akné a ekzémů.

4. Podpora zdravého trávení

Probiotika mohou pomoci udržovat zdravé trávení tím, že pomáhají udržovat rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi v těle. To může vést k menšímu riziku vzniku zácpy a průjmu.

5. Podpora zdravého metabolismu

Probiotika mohou mít pozitivní vliv na metabolismus tím, že pomáhají udržovat rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi v těle. To může vést k menšímu riziku vzniku obezity a cukrovky.

6. Podpora zdravého trávení

Probiotika mohou pomoci udržovat zdravé trávení tím, že pomáhají udržovat rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi v těle. To může vést k menšímu riziku vzniku zácpy a průjmu.

7. Podpora zdraví srdce

Probiotika mohou mít pozitivní vliv na zdraví srdce tím, že pomáhají udržovat rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi v těle. To může vést k menšímu riziku vzniku srdečních chorob.

Celkově vzato, probiotika mohou mít mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Pokud se rozhodnete pro jejich užívání, je důležité dodržovat doporučené dávkování a ujistit se, že si vybíráte kvalitní přípravky.

Kdy Užívat Probiotika

Pokud se rozhodnete začít užívat probiotika, může vás zajímat, kdy je nejlepší čas a jak dlouho byste je měli užívat. V této části se dozvíte, kdy jsou probiotika nejúčinnější a jak je správně užívat.

Nejlepší Čas

Pokud se rozhodnete začít užívat probiotika, můžete si být jisti, že jsou nejúčinnější tehdy, když se užívají pravidelně. Nejlepší čas na užívání probiotik je ráno na lačný žaludek, nebo před spaním. Pokud se rozhodnete užívat probiotika před spaním, můžete mít větší přínos, protože během noci se probiotika mohou lépe usadit v trávicím traktu.

Probiotika před nebo po jídle?

Probiotika můžete užívat s jídlem nebo bez něj. Pokud máte citlivý žaludek, může být lepší užívat probiotika s jídlem. Pokud vám probiotika způsobují nevolnost, zkuste je užívat bez jídla.

Jak Dlouho Užívat Probiotika?

Když se rozhodnete užívat probiotika, může vás zajímat, jak dlouho byste je měli užívat. Záleží na tom, zda se rozhodnete pro dlouhodobé nebo krátkodobé užívání.

Dlouhodobé Užívání

Pokud se rozhodnete pro dlouhodobé užívání probiotik, můžete je užívat dlouhodobě bez obav. Probiotika jsou přirozenou součástí našeho těla a mohou pomoci udržet zdravou rovnováhu bakterií v našem trávicím systému.

Pokud se rozhodnete pro dlouhodobé užívání, můžete si vybrat mezi různými formami probiotik, jako jsou kapsle, tablety, prášky nebo tekutiny. Vyberte si formu, která vám nejvíce vyhovuje.

Krátkodobé Užívání

Pokud se rozhodnete pro krátkodobé užívání probiotik, můžete je užívat po dobu několika týdnů až měsíců. Krátkodobé užívání probiotik může pomoci při řešení konkrétních problémů, jako jsou průjmy, nadýmání, zápach z úst a další.

Při krátkodobém užívání se doporučuje zvolit probiotika s vyšším počtem kmenů bakterií a větším množstvím bakterií v každé dávce. Je také důležité dodržovat doporučenou dávku a užívat probiotika pravidelně.

V každém případě je důležité si při výběru probiotik důkladně přečíst obal a dodržovat doporučenou dávku a užívání. Pokud máte pochybnosti nebo trpíte nějakým zdravotním problémem, konzultujte užívání probiotik s lékařem.

Je důležité si uvědomit, že každý organismus je jedinečný a může reagovat na probiotika jinak. Pokud máte nějaké zdravotní problémy, měli byste se poradit s lékařem, zda jsou probiotika pro vás vhodná a jak je užívat.

Jak užívat probiotika: Doporučenná denní dávka

Pokud se rozhodnete užívat probiotika, může vás zajímat, kolik z nich byste měli užívat. V této sekci se dozvíte, jakou denní dávku je vhodné užívat a co se stane, když užijete příliš mnoho.

Denní Dávka

Denní dávka probiotik se může lišit v závislosti na konkrétním typu a zdroji probiotik. Většina odborníků se shoduje, že dávka by měla být v rozmezí od 1 miliardy až do 10 miliard CFU (colony forming units) denně. Nicméně, některé zdroje uvádějí, že množství může být až 100 miliard CFU denně.

Je důležité si uvědomit, že každý člověk má individuální potřeby a reakce na probiotika, proto je vhodné se poradit s odborníkem, který vám pomůže s volbou správného typu a dávkování.

Případ Předávkování

Předávkování probiotiky je velmi nepravděpodobné, protože jsou to přirozené látky. Nicméně, pokud užijete více než doporučenou denní dávku, může to vést k mírným trávicím potížím, jako jsou průjem, nadýmání nebo bolesti břicha.

Je důležité dbát na to, abyste dodržovali doporučené dávkování a nepřekračovali denní dávku. Pokud máte nějaké obavy ohledně užívání probiotik, měli byste se poradit s lékařem nebo odborníkem v oblasti výživy.

V obecnosti je užívání probiotik bezpečné a může mít pozitivní vliv na vaše zdraví. Pokud se rozhodnete užívat probiotika, měli byste dodržovat doporučené dávkování a vybírat kvalitní produkty.

Faktory ovlivňující dávkování

1. Typ probiotik

Různé druhy probiotik mohou mít různé dávkování. Například, Lactobacillus acidophilus může být doporučeno v dávce 1-2 miliard kolonií denně, zatímco Bifidobacterium bifidum může být doporučeno v dávce 10 miliard kolonií denně. Proto je důležité zkontrolovat dávkování na obalu přípravku.

2. Zdravotní stav

Zdravotní stav může ovlivnit dávkování probiotik. Pokud máte například problémy s trávicím systémem, může být doporučeno užívat vyšší dávky probiotik.

3. Věk

Věk je dalším faktorem, který může ovlivnit dávkování probiotik. Dětem může být doporučeno menší množství probiotik než dospělým.

4. Typ přípravku

Typ přípravku může také ovlivnit dávkování probiotik. Například, probiotika v práškové formě mohou mít jiné dávkování než probiotika v kapslích.

Vždy se řiďte pokyny na obalu přípravku a konzultujte s lékařem nebo odborníkem na výživu, pokud máte jakékoliv otázky ohledně dávkování probiotik.

Potenciální Vedlejší Účinky

Přestože jsou probiotika obecně považována za bezpečná a dobře snášená, mohou mít některé osoby vedlejší účinky. Níže jsou uvedeny některé z nejčastějších vedlejších účinků probiotik:

  • Zvýšená plynatost a nadýmání: U některých osob mohou probiotika způsobit dočasné zvýšení plynatosti a nadýmání. Tento vedlejší účinek je nejčastěji hlášen u probiotických doplňků na bázi bakterií.
  • Zácpa: U osob užívajících kvasinková probiotika se může vyskytnout zácpa. Pokud máte tendenci k zácpě, měli byste být opatrní při užívání kvasinkových probiotik.
  • Zvýšená žízeň: Některá probiotika mohou způsobit zvýšenou žízeň. Pokud pijete více tekutin, může to vést k častějšímu močení.
  • Alergické reakce: U některých osob mohou probiotika způsobit alergické reakce, jako jsou vyrážky, svědění a otok. Pokud máte alergickou reakci na některou z látek obsažených v probiotiku, měli byste přestat užívat tento produkt.
  • Infekce: U osob s oslabenou imunitou mohou probiotika způsobit infekce. Pokud máte oslabenou imunitu, měli byste se poradit se svým lékařem před zahájením užívání probiotik.

Je důležité si uvědomit, že vedlejší účinky probiotik jsou obvykle mírné a dočasné. Pokud však máte nějaké obavy ohledně užívání probiotik, měli byste se poradit se svým lékařem.

Nejčastější chyby při suplementaci

Užívání probiotik pouze po dobu léčby antibiotiky

Mnoho lidí si myslí, že stačí užívat probiotika pouze po dobu léčby antibiotiky. To však není správné. Pokud chcete udržet zdravou rovnováhu mikroorganismů v trávicím traktu, měli byste užívat probiotika každý den.

Užívání jednoho typu probiotika po dlouhou dobu

Je důležité si uvědomit, že každý druh probiotika má specifické účinky a účinné látky. Proto je doporučováno používat různé druhy probiotik a střídat je. Pokud užíváte jedno probiotikum po dlouhou dobu, může se stát, že se tělo na něj přestane reagovat.

Předčasné ukončení užívání probiotik

Mnoho lidí přestane užívat probiotika, jakmile se cítí lépe. To však není správné, protože mikroorganismy v trávicím traktu potřebují pravidelné zásobování, aby mohly udržet svou populaci. Pokud předčasně ukončíte užívání probiotik, může se stát, že se vaše střeva opět osídlí škodlivými bakteriemi.

Užívání probiotik bez konzultace s lékařem

Před užíváním probiotik je vždy dobré se poradit s lékařem. Některé druhy probiotik mohou být kontraindikovány u některých lidí, například u lidí s oslabenou imunitou nebo u lidí, kteří užívají určité léky.

Příliš vysoká dávka probiotik

Příliš vysoká dávka probiotik může způsobit nežádoucí účinky, jako jsou nadýmání, průjem nebo zvracení. Proto je důležité dodržovat doporučené dávky uvedené na obalech probiotik.

Užívání probiotik při každé nemoci

Probiotika nejsou univerzálním lékem na všechny nemoci. Pokud máte nějakou konkrétní nemoc, je důležité se poradit s lékařem a zvážit, zda jsou probiotika vhodná součást léčby.

V této sekci jste se dozvěděli, jak dlouho užívat probiotika a jaké jsou běžné chyby, které se při užívání probiotik dělají. Pokud máte nějaké další otázky, obraťte se na svého lékaře nebo farmaceuta.

Často kladené otázky

Za jak dlouho zaberou probiotika?

Účinek probiotik se může lišit v závislosti na konkrétním přípravku a na stavu vašeho trávicího systému. Nicméně většina lidí pocítí zlepšení během prvních dnů až týdnů užívání. Pokud užíváte probiotika kvůli konkrétnímu problému, jako je například průjem, může se stav zlepšit již během několika hodin.

Jak dlouho užívat probiotika po antibiotikách?

Pokud užíváte probiotika kvůli obnově střevní mikroflóry po užívání antibiotik, doporučuje se užívat je minimálně 2 týdny po ukončení léčby antibiotiky. Někteří odborníci však doporučují užívat probiotika až 2 měsíce po ukončení léčby antibiotiky, aby se střevní mikroflóra mohla plně obnovit.

Za jak dlouho se vstřebají antibiotika?

Rychlost vstřebávání antibiotik se může lišit v závislosti na konkrétním přípravku a na stavu vašeho trávicího systému. Nicméně většina antibiotik se vstřebává do krve během několika hodin po užití.

Závěr

Je důležité dodržovat doporučené dávkování a užívat probiotika pravidelně. Pokud máte jakékoliv zdravotní problémy, měli byste se poradit se svým lékařem, zda je pro vás užívání probiotik vhodné.

Ráno nebo večer? Ideální doba pro užívání probiotik závisí na konkrétním produktu a vašich osobních preferencích. Někteří lidé hlásí, že užívání probiotik večer jim zlepšilo trávení a vůbec pohodu během noci a vylepšilo spánek. Existuje teorie, že probiotika by mohla mít vliv na spánek, a proto by mohlo být večerní užívání vhodnější.

Je důležité si uvědomit, že probiotika nejsou zázračným řešením pro všechny zdravotní problémy. Je třeba dodržovat zdravý životní styl a stravování a užívat probiotika jako doplněk stravy. Pokud máte jakékoliv pochybnosti ohledně užívání probiotik, měli byste se poradit se svým lékařem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa