Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

6 Účinků psyllia, o kterých jste možná nevěděli

6 Účinků psyllia, o kterých jste možná nevěděli od trávení, hubnutí až po podporu mikrobiomu

Psyllium není tak známé, ale jeho přínosy pro lidské zdraví jsou obrovské. Tato rozpustná vláknina zlepšuje trávení, čistí střeva, snižuje cholesterol i glykémii. Pomáhá také při hubnutí či léčbě hemoroidů.

V tomto článku se dozvíte více o tom, jak přesně psyllium funguje a proč byste ho měli zařadit do svého jídelníčku. Přinášíme přehled nejnovějších vědeckých poznatků o jeho přínosech pro zažívání, srdce, metabolické zdraví i imunitu.

Tak neváhejte a začněte psyllium užívat i vy! Uvidíte, že pár gramů denně dokáže zázraky.

Na co je dobré psyllium? 6 Nejlepších účinků psyllia na zdraví:

1. Psyllium zlepšuje vaše trávení a čistí střeva

Pomáhá zejména s trávením tím, že normalizuje střevní pohyby. Pravidelné užívání psyllia tak může účinně bojovat s zácpou i průjmem.Psyllium funguje tak, že po kontaktu s vodou bobtná a vytváří gel. Tento gel pomáhá potravě a odpadním látkám lépe procházet zažívacím traktem.

Usnadňuje také vylučování stolice, aniž by docházelo k namáhavému tlačení.Pokud trpíte nepravidelnou stolicí, křečemi nebo nadýmáním, psyllium by pro vás mohlo být ideálním řešením. Jeho pravidelné užívání navíc snižuje riziko hemoroidů a zánětů. Díky tomu, že psyllium pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru, přináší benefity i pro imunitní systém.

2. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi

Vysoká hladina cholesterolu v krvi představuje zvýšené riziko onemocnění srdce a cév. Naštěstí existují přírodní způsoby, jak cholesterol regulovat. Jedním z nich je pravidelné užívání psyllia.Psyllium obsahuje rozpustnou vlákninu, která v zažívacím traktu vytváří gel.

Tento gel se váže na cholesterol obsažený v potravě a brání jeho vstřebávání do krve. Dochází tak ke snižování hladiny LDL cholesterolu, což je ten “špatný” cholesterol, který ucpává cévy.Pravidelné užívání 5-10 gramů psyllia denně může snížit hladinu LDL cholesterolu až o 7%.

To představuje výrazné zlepšení kardiovaskulárního zdraví a snížení rizika infarktu či mozkové mrtvice.Kromě přímého snižování cholesterolu má psyllium i další příznivé účinky na srdce a cévy. Pomáhá totiž regulovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Díky tomu působí preventivně proti civilizačním chorobám.

3. Pomáhá diabetikům lépe kontrolovat hladinu cukru

Diabetes 2. typu je onemocnění, při kterém tělo nedokáže správně zpracovávat glukózu (cukr) v krvi. To vede k výkyvům hladiny cukru a řadě zdravotních komplikací. Naštěstí existují způsoby, jak průběh diabetu zmírnit. Jedním z nich je pravidelné užívání psyllia.

Psyllium funguje tak, že zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů ze stravy. Zabraňuje tak prudkým vzestupům hladiny cukru po jídle – glykemickým špičkám. Ty představují pro diabetiky značné riziko.Pravidelný příjem psyllia tak pomáhá vyrovnat kolísání glykémie během dne a udržet ji v rozmezí doporučených hodnot.

To má příznivý vliv na průběh onemocnění i prevenci pozdních komplikací diabetu.Kromě toho má psyllium i další benefity pro diabetiky. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což jsou rizikové faktory onemocnění srdce a cév, které diabetici často trpí.

Pokud máte diabetes a chcete zlepšit kontrolu nad svým zdravím, určitě stojí za to vyzkoušet pravidelné užívání psyllia. V kombinaci se zdravou stravou a dostatkem pohybu vám pomůže lépe regulovat hladinu cukru v krvi.

4. Psyllium podporuje hubnutí

Hlavním mechanismem je navozování pocitu sytosti a potlačení chuti k jídlu. Psyllium totiž po kontaktu s vodou v žaludku bobtná a vytváří gel. Ten vyvolává pocit naplněného žaludku a signalizuje mozku, že už není třeba další stravy.

Kromě toho zpomaluje psyllium trávení a vstřebávání živin, takže pocit sytosti přetrvává déle. Díky tomu dochází k přirozenému snížení příjmu kalorií, aniž by člověk trpěl pocitem hladu.

Pravidelný příjem 10 gramů psyllia denně byl ve studiích spojen se snížením tělesné hmotnosti o 3-5% během 3-6 měsíců. To je významný úbytek pro ty, kteří se potýkají s nadváhou. Navíc se ukazuje, že psyllium pomáhá udržet nově nabytou váhu i dlouhodobě.

Dalším mechanismem, jak psyllium podporuje hubnutí, je regulace hladiny cukru v krvi a inzulinové rezistence. Ta bývá často příčinou zvýšené chuti k jídlu a hromadění tuků v organismu. Jak jsme si ukázali v předchozí části, psyllium tyto procesy pomáhá zlepšovat.

Kromě samotného hubnutí má pravidelný příjem psyllia ještě další benefity pro udržení zdravé hmotnosti a životního stylu. Jde například o:

  • Zvýšení energie a odolnosti organismu
  • Zlepšení trávení a vylučování odpadů
  • Posílení svalové hmoty cvičením díky lepší výživě
  • Zvýšení sebedůvěry a motivace ke změnám

5. Jak psyllium pomáhá při léčbě a prevenci hemoroidů

Hemoroidy neboli zlaté žíly jsou nepříjemným onemocněním, které postihuje až třetinu dospělé populace. Projevují se bolestivým zánětem žil v oblasti konečníku a rekta. Naštěstí existují způsoby, jak hemoroidům předcházet či zmírnit jejich projevy. Jedním z nich je pravidelné užívání psyllia.

Psyllium funguje tak, že zvyšuje objem stolice a změkčuje ji. Usnadňuje tak vyprázdnění střev bez namáhavého tlačení, které vede ke vzniku hemoroidů. Pravidelný příjem psyllia tak pomáhá předcházet zácpě, která k hemoroidům často přispívá.

Kromě prevence má psyllium i léčebné účinky u již rozvinutých hemoroidů. Pomáhá totiž zklidnit zánět, zmírnit otoky a urychlit hojení poškozené tkáně. Ulevuje také od svědění a bolesti, které hemoroidy provází.

Při akutních obtížích se doporučuje užívat psyllium v kombinaci s dostatečným příjmem tekutin, vitamínu C v lipozomální formě a sedacích koupelí. Tato komplexní léčba přináší výraznou úlevu od nepříjemných projevů hemoroidů.

K prevenci stačí 10 gramů psyllia denně, v období akutních obtíží až 30 gramů. Psyllium je navíc bezpečné i při dlouhodobém podávání.

6. Podporuje zdravou střevní mikroflóru a imunitu

Střevní mikroflóra hraje klíčovou roli pro naše zdraví. Tvoří ji biliony bakterií, které pomáhají trávit potravu, vstřebávat živiny a podporují imunitu. Bohužel nevhodná strava a životní styl mohou střevní mikroflóru narušit. Právě zde může pomoci pravidelný příjem psyllia.

Psyllium funguje jako prebiotikum – látka, která podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech. Konkrétně pomáhá množit bakterie, jako jsou bifidobakterie a laktobacily. Tyto bakterie produkují řadu prospěšných látek a pomáhají udržovat střevní bariéru.

Kromě podpory dobrých bakterií má psyllium schopnost potlačovat patogenní kmeny, jako jsou salmonely či E. coli. Zvyšuje tak odolnost vůči střevním infekcím.

Pravidelný příjem psyllia tedy pomáhá obnovit rovnováhu střevní mikroflóry, oslabené například užíváním antibiotik. To má příznivé účinky na trávení, vstřebávání živin i na imunitní systém. Posiluje totiž imunitu sliznic a produkci protilátek v tenkém střevě.

Pokud tedy trpíte častými střevními či močovými infekcemi, určitě stojí za to vyzkoušet psyllium. V kombinaci se zdravou stravou pomáhá přirozeně posílit vaši imunitu a odolnost.

Jak užívat psylllium dlouhodobě a bezpečně

Psyllium je typ rozpustné vlákniny známý svými pozitivními účinky na zažívací trakt. Funguje tak, že v zažívacím traktu bobtná a vytváří gel, který pomáhá s trávením a vylučováním. Dlouhodobé užívání psyllia má řadu benefitů:

  • Zlepšuje střevní transit a pravidelnost vyprazdňování
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Reguluje hladinu cukru v krvi u diabetiků
  • Podporuje hubnutí díky navozování pocitu sytosti
  • Posiluje imunitu díky podpoře střevní mikroflóry

Doporučené dávkování

Bezpečná dávka psyllia pro dlouhodobé užívání je 5-20 gramů denně, ideálně rozdělených do několika dávek. Je potřeba psyllium zapíjet dostatkem tekutin – minimálně 250ml na 5 gramů. Také je vhodné na začátku začít s nižší dávkou a postupně ji zvyšovat.

Při správném dávkování a dodržování pitného režimu je psyllium bezpečné i při každodenní konzumaci po dobu měsíců či let. Může tak výrazně přispět k udržení dobrého zdraví a kondice. 

Může mít psyllium vedlejší účinky? Pozor na tyto negativní účinky

Psyllium je rostlinná vláknina známá pro své pozitivní účinky na trávení. Pomáhá normalizovat stolici, snižovat hladinu cholesterolu a glucózy v krvi. Avšak i přes tyto benefity se u některých lidí mohou objevit nežádoucí účinky.Mezi nejčastější problémy spojené s užíváním psyllia patří:

Zažívací potíže

U citlivějších jedinců se mohou vyskytnout trávicí obtíže jako nadýmání, plynatost, křeče, průjem nebo zácpa. Tyto problémy souvisejí s účinkem psyllia na střevní mikrobiom a motilitu.

  • Nadýmání a plynatost jsou způsobeny zvýšenou produkcí střevních plynů.
  • Průjem může nastat při nedostatečném pitném režimu, kdy psyllium zahušťuje stolici.
  • Zácpa je naopak spojena s dehydratací a vytvořením kompaktní stolice.

Alergické reakce

U citlivých jedinců se mohou objevit alergické projevy v podobě vyrážky, svědění, otoků či anafylaktického šoku.Alergenem bývají obvykle proteiny obsažené v semenech rostliny které psyllium produkuje.

Interakce s léky

Psyllium může narušit vstřebávání některých léků, pokud jsou užity ve stejnou dobu. Mezi rizikové patří léky na:

  • diabetes
  • epilepsii
  • tyreoidální poruchy
  • vysoký krevní tlak

Doporučuje se dodržet odstup minimálně 2 hodiny mezi užitím psyllia a těchto léků.

Jak předcházet problémům s psylliem

Abychom minimalizovali riziko nežádoucích účinků, je potřeba dodržovat následující:

Postupné navyšování dávky

Začínejte s nízkými dávkami 1-2 gramy denně a dávku pomalu zvyšujte. Ideální denní dávka je 5-20 gramů, vyšší už nemají dodatečný efekt. Příliš rychlé navýšení může způsobit zažívací obtíže.

Dostatek tekutin

Psyllium je nutné zapíjet alespoň 200-300 ml vody nebo jiné tekutiny. Zajistíte tak jeho transport trávicím traktem a zabráníte problémům se zácpou či kompaktní stolicí.

Načasování užití léků

Mezi užitím psyllia a některých léků by měl být odstup alespoň 2 hodiny, aby nedošlo k ovlivnění jejich vstřebávání. Jedná se hlavně o léky na diabetes, epilepsii, štítnou žlázu či vysoký tlak.

Pozornost k alergickým reakcím

Objeví-li se po užití psyllia vyrážka, otoky, svědění či dýchací obtíže, okamžitě ukončete jeho užívání a vyhledejte lékaře. Může jít o závažnou alergickou reakci.

Často Kladené Otázky

Co léčí psyllium?

Psyllium se využívá při léčbě zácpy, průjmu, vysokého cholesterolu a cukru v krvi. Díky svým vlastnostem pomáhá normalizovat vyprazdňování, snižovat hladiny lipidů a glukózy. Působí také jako prebiotikum prospěšné pro střevní mikroflóru.

Kdy nejlépe užívat psyllium?

Ideální je psyllium užívat ráno nalačno nejlépe 20-30 minut před jídlem. Ranní dávka zajistí pozitivní vliv na trávení během celého dne. Dávku lze rozdělit i na ráno a večer.

Jak se má užívat psyllium?

Jak se má užívat psyllium?Správný způsob je následující:Začít nízkou dávkou 1-2 g denně
Pomalu zvyšovat na 5-20 g denně
Užívat nalačno s dostatkem tekutin (200-300 ml)
Nechat působit aspoň 30 minut před jídlem

Závěr

Psyllium je opravdu úžasným pomocníkem pro udržení dobrého zdraví a kondice. Pomáhá s trávením, hladinou cukru i cholesterolu v krvi, posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí. A to bez rizika vedlejších účinků, jako u některých léků.Pokud tedy hledáte způsob, jak přirozeně podpořit své tělo zevnitř, určitě vyzkoušejte psyllium.

Stačí denně 5-10 gramů a brzy pocítíte rozdíl. Budete se cítit vitálnější, zdravější a plní energie.Nezapomeňte psyllium zapíjet dostatkem tekutin – ať už jde o vodu, čaje nebo ovocné šťávy. Jen tak plně využijete jeho účinky pro vaše zdraví a krásu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa