Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Proč je pro lidský organismus důležitý Selen: 6 Účinků na zdraví

Proč je pro lidský organismus důležitý Selen: 6 Účinků na zdraví

Selen je často přehlíženým, ale nezbytným minerálem, který hraje klíčovou roli v mnoha aspektech našeho zdraví. Ačkoli je potřeba jen v malých množstvích, jeho význam pro lidský organismus je obrovský. Od podpory imunitního systému po ochranu před chronickými onemocněními, selen je skutečným hrdinou v mikrosvětě živin.

Role selenu v těle

Selen je zásadní stopový prvek, který hraje klíčovou roli v mnoha biologických funkcích našeho těla. Proč je pro lidský organismus důležitý selen? Jeho přítomnost je nezbytná pro správnou funkci imunitního systému a pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem. Jako součást enzymu glutathion peroxidázy selen přispívá k neutralizaci volných radikálů a chrání tělo před poškozením, které mohou způsobit.

Selen je také nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy, která reguluje metabolismus a ovlivňuje růst a vývoj. Nedostatek selenu může vést k problémům se štítnou žlázou a narušit hormonální rovnováhu v těle.

Zdravotní účinky selenu

Selen, jakožto esenciální stopový prvek, má v našem těle mnohostrannou úlohu a jeho přínosy pro zdraví jsou neméně rozmanité. Jeho zdravotní účinky sahají od podpory imunitního systému až po ochranu proti oxidačnímu poškození buněk. Pojďme se podívat na některé z klíčových zdravotních přínosů selenu.

1. Podpora imunitního systému

Selen hraje zásadní roli v udržování zdravého imunitního systému. Pomáhá zvyšovat produkci bílých krvinek, což zlepšuje schopnost těla bojovat proti infekcím a nemocem. Dostatečný příjem selenu může pomoci posílit obranyschopnost těla proti bakteriálním a virovým infekcím.

2. Antioxidační účinky

Selen je součástí několika důležitých antioxidantů, včetně glutathion peroxidázy, které chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Tyto antioxidační vlastnosti pomáhají snižovat riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina.

3. Podpora štítné žlázy

Štítná žláza potřebuje selen pro výrobu a metabolismus hormonů. Selen pomáhá regulovat hormony štítné žlázy a podporuje její správnou funkci. Nedostatek selenu může vést k problémům se štítnou žlázy, včetně hypotyreózy.

4. Prevence některých forem rakoviny

Výzkumy naznačují, že selen může hrát roli v prevenci některých typů rakoviny. Jeho antioxidační vlastnosti mohou pomoci chránit DNA buňky před mutacemi, které vedou k rakovině. Studie ukazují, že vyšší příjem selenu může být spojen s nižším rizikem vzniku rakoviny prsu, prostaty, tlustého střeva a plic.

5. Podpora reprodukčního zdraví

Selen má významný vliv na reprodukční zdraví mužů i žen. U mužů podporuje správnou tvorbu spermií a zlepšuje plodnost. U žen může dostatečný příjem selenu během těhotenství přispět k zdravému vývoji plodu.

6. Zlepšení kognitivních funkcí

Existují důkazy, že selen může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce, zejména u starších dospělých. Antioxidační účinky selenu mohou pomoci chránit mozek před poškozením a zpomalit procesy spojené s kognitivním stárnutím.

Selen je tedy nejen nezbytným prvkem pro naše tělo, ale jeho přínosy pro zdraví jsou široké a významné. Ačkoli je důležité zajistit dostatečný příjem selenu, je také klíčové dodržovat doporučené denní dávky a vyhnout se nadměrnému příjmu, který by mohl vést k negativním účinkům.

Potraviny bohaté na selen

Selen je klíčovým prvkem pro naše zdraví a jeho příjem by měl být součástí každodenní vyvážené stravy. Níže naleznete tabulku potravin, které jsou bohaté na selen, a které můžete snadno zařadit do svého jídelníčku. Tabulka poskytuje přehledný výčet potravin spolu s množstvím selenu, které obsahují:

PotravinaMnožství selenu (mcg) na 100gPoznámky
Brazilské ořechy1917Stačí jen několik ořechů denně
Játra (hovězí, vepřová)39.7Bohatý zdroj selenu a vitamínů skupiny B
Tuňák (konzevovaný)68.3Výborný zdroj bílkovin a omega-3 mastných kyselin
Losos (divoký)59.5Obsahuje také omega-3 mastné kyseliny
Sardinky (konzevované)52.7Nízkokalorický zdroj selenu a bílkovin
Kuřecí prsa22.8Výborný zdroj bílkovin s nízkým obsahem tuku
Vajíčka31.7Obsahují také cholin a vitamíny skupiny B
Hnědá rýže19.1Dobrý zdroj vlákniny a komplexních sacharidů
Celozrnný chléb13.9Zdroj vlákniny a selenu
Ovesné vločky34.4Bohaté na vlákninu a pomáhají s pocitem sytosti

(mcg = mikrogramy)

Tato tabulka vám umožní snadno identifikovat potraviny, které můžete zařadit do svého jídelníčku, aby jste zvýšili příjem selenu. Je důležité si uvědomit, že množství selenu v potravinách může kolísat v závislosti na půdě, na které byly pěstovány, nebo na způsobu chovu zvířat. Proto je vždy dobré mít na paměti celkovou vyváženost stravy a neopírat se pouze o jednu nebo dvě potraviny jako zdroj tohoto důležitého minerálu.

Rizika při nadbytku selenu a riziko předávkování

Přestože je selen pro naše zdraví nezbytný, jeho nadbytek může mít negativní účinky a v extrémních případech dokonce vést k otravě selenem. Je důležité si uvědomit, že rovnováha je klíčem k optimálnímu zdraví a že více nemusí být vždy lepší. Pojďme se podívat na potenciální rizika spojená s nadbytkem selenu a na to, jak předcházet riziku předávkování.

Symptomy nadbytku selenu

Nadbytek selenu v těle může vést k řadě nepříjemných a potenciálně nebezpečných symptomů. Mezi tyto symptomy patří:

  • Gastrointestinální potíže, jako jsou nevolnost, zvracení a průjem
  • Změny na nehtech, včetně ztráty nehtů a bílých skvrn
  • Vypadávání vlasů a poškození kůže
  • Únava a podrážděnost
  • Nervové problémy, jako jsou mravenčení a slabost v končetinách
  • V těžkých případech může dojít k poškození orgánů a selhání jater

Riziko předávkování

Předávkování selenem je obvykle spojeno s nadměrným užíváním doplňků stravy obsahujících selen. Zatímco příjem selenu ze stravy je obvykle bezpečný, doplňky stravy mohou snadno zvýšit hladinu selenu na nebezpečnou úroveň. Je důležité dodržovat doporučené denní dávky a konzultovat užívání doplňků s odborníkem na výživu nebo lékařem.

Jak předcházet nadbytku selenu

  • Dodržujte doporučené denní dávky: Pro dospělé je doporučená denní dávka selenu obvykle v rozmezí 55 až 70 mikrogramů. Při užívání doplňků stravy je důležité nepřekračovat tuto hranici.
  • Preferujte příjem selenu ze stravy: Nejlepším způsobem, jak získat selen, je prostřednictvím vyvážené stravy bohaté na potraviny obsahující selen. Tímto způsobem je riziko předávkování minimální.
  • Buďte opatrní s doplňky stravy: Pokud se rozhodnete pro doplnění selenu, vybírejte kvalitní produkty a vždy dodržujte doporučené dávkování.
  • Konzultujte s odborníkem: Pokud máte jakékoli pochybnosti ohledně vašeho příjmu selenu nebo užívání doplňků stravy, poraďte se s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Synergie selenu s ostatními živinami

Selen není jediným hrdinou v příběhu o našem zdraví. Jeho účinky jsou často umocněny přítomností dalších živin, jako je vitamín E, který společně selenem tvoří silný antioxidační tým. Jód, další důležitý prvek pro štítnou žlázu, spolupracuje se selenem, aby zajistil správnou produkci hormonů. Tato synergická interakce je příkladem, jak komplexní je naše výživa a jak je důležité myslet na celkovou rovnováhu v naší stravě.

Často Kladené Otázky

Proč je důležitý selen?

Selen je pro lidské tělo nezbytný, protože jako součást selenoproteinů chrání buňky před poškozením volnými radikály, podporuje imunitní systém, je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy a přispívá k udržení zdravého stavu vlasů a nehtů.

Co dělá selen v těle?

Selen v těle působí jako antioxidant, chrání buňky před oxidativním stresem, podílí se na funkci imunitního systému, je důležitý pro činnost štítné žlázy a přispívá k zdraví vlasů a nehtů. Také se podílí na detoxikaci organismu a může pomoci v prevenci některých forem rakoviny.

Kdy jíst selen?

Vyšší dávky selenu jsou potřebné při vyšší fyzické zátěži, vyšším příjmu tuku, pokud kouříte nebo se momentálně potýkáte s nemocí.

Na co pomáhá selen?

Selen pomáhá v boji proti infekcím a zvyšuje obranyschopnost organismu, chrání srdce a může přispět k regeneraci poškozených tkání. Dále je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy, podporuje plodnost, zdraví vlasů a nehtů a má antioxidační účinky, které mohou snižovat riziko vzniku některých onemocnění.

Závěr

Selen je bezesporu jedním z pilířů zdravého životního stylu. Jeho schopnost bojovat proti oxidativnímu stresu, podporovat efektivní funkci štítné žlázy a posilovat imunitní systém jsou jen některé z důvodů, proč bychom měli dbát na jeho dostatečný příjem. Ať už prostřednictvím vyvážené stravy nebo kvalitních doplňků, zajištění správného množství selenu v našem těle může mít pozitivní dopad na naše zdraví a pohodu. Nezapomeňte, že jako u všeho, i zde je klíčem rovnováha, a proto bychom měli být vědomi rizik spojených s jeho nadbytkem. Selen je skutečně důležitý pro lidský organismus, a jeho účinky na zdraví jsou příliš významné na to, abychom je ignorovali.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa