Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Proč je Chelátový Zinek Nejlepší Volbou pro Vaše Zdraví a Imunitu

Proč je Chelátový Zinek Nejlepší Volbou pro Vaše Zdraví a Imunitu

V dnešní době, kdy se většina z nás snaží žít zdravějším životním stylem, je výběr správných doplňků stravy klíčový. Jedním z minerálů, který je pro naše tělo nezbytný, je zinek. Ale věděli jste, že ne všechny formy zinku jsou si rovny? Chelátový zinek se ukazuje být ve srovnání s běžnými doplňky zinku mnohem účinnější.

Tento článek vám odhalí, proč je chelátový zinek lepší volbou pro vaše zdraví a jak může přinést významné výhody, které byste neměli přehlížet. Připravte se objevit pravdu, která vám může změnit pohled na doplňky zinku a pomoci vám udělat informovanější rozhodnutí o vaší výživě.

Co je zinek v chelátové formě

Zinek je pro lidské zdraví naprosto klíčový. Jeho role v našem těle je mnohostranná – od podpory imunitního systému, přes metabolismus makroživin, až po syntézu DNA a správnou funkci více než 300 enzymů. Ale věděli jste, že ne všechny formy zinku jsou pro naše tělo stejně přínosné? Dnes se zaměříme na specifickou formu zinku, která je známá pro svou vysokou biologickou dostupnost a efektivitu – chelátový zinek.

Co je to Chelace a Proč je Důležitá

Chelace je proces, při kterém jsou minerály, jako je zinek, chemicky vázány na aminokyseliny. Tento proces vytváří tzv. chelátové vazby, které usnadňují lepší vstřebávání minerálů v našem trávicím systému. Díky chelaci se zinek stává “obaleným” aminokyselinami, což mu umožňuje snadněji procházet stěnou střeva a dostat se do krevního oběhu, kde může být využit naším tělem.

Proč Preferovat Chelátový Zinek

Na rozdíl od jiných forem zinku, které mohou být ve střevě špatně vstřebávány a často způsobují nežádoucí vedlejší účinky, jako jsou žaludeční potíže, chelátový zinek je pro naše tělo mnohem přístupnější. Jeho vysoká biologická dostupnost znamená, že tělo může využít více zinku, který konzumujeme, což je zvláště důležité pro osoby s nedostatkem zinku nebo pro ty, kteří mají zvýšenou potřebu tohoto minerálu.

Výhody:

  • Vyšší Absorpce: Díky chelaci je zinek lépe vstřebáván a využíván tělem.
  • Menší Vedlejší Účinky: Chelátový zinek je šetrnější k trávicímu traktu, což minimalizuje riziko žaludečních potíží.
  • Efektivita: Vysoká biologická dostupnost znamená, že i menší dávky chelátového zinku mohou být efektivní.

Srovnání Vstřebávání s Jinými Formami Zinku

Výběr správné formy zinku je klíčový pro maximální využití jeho přínosů. Chelátový zinek je často preferován pro svou vysokou biologickou dostupnost, což znamená, že tělo ho může lépe využít. Podívejme se na srovnání vstřebávání chelátového zinku s jinými běžnými formami zinku.

Forma ZinkuVstřebáváníPoznámky
Chelátový zinekVysokéVázaný na aminokyseliny, což zvyšuje vstřebávání.
Zinek glukonátStředníBěžně používaná forma v doplňcích stravy.
Zinek oxidNízkéMéně vstřebatelný, může způsobovat trávicí potíže.
Zinek pikolinátVysokéDobře vstřebatelná forma, často doporučovaná.
Zinek citrátStřední až vysokéLepší vstřebávání než u zinku oxidu.
Zinek sulfátStředníMůže způsobovat trávicí potíže u některých jedinců.

Jak je vidět z tabulky, chelátový zinek a zinek pikolinát jsou považovány za formy s nejvyšší mírou vstřebávání. To je důležité zejména pro jedince, kteří mají problémy s trávením nebo trpí stavem, který ovlivňuje absorpci minerálů.

7 Účinků zinku na zdraví

Zinek je nezbytný stopový prvek, který hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech v lidském těle. Jeho chelátová forma, zinek v chelátové formě, je obzvláště ceněna pro svou vysokou biologickou dostupnost a efektivitu. Pojďme se podívat na konkrétní zdravotní přínosy, které chelátový zinek nabízí.

1. Příspěvek k Normálnímu Metabolismu Sacharidů

Chelátový zinek je klíčový pro správnou funkci metabolismu sacharidů. Tento proces je základem pro výrobu energie z potravin, které konzumujeme. Efektivní metabolismus sacharidů je nezbytný pro udržení energetické rovnováhy a celkové vitality těla.

2. Podpora Kognitivních Funkcí

Výzkumy ukazují, že zinek má pozitivní vliv na kognitivní funkce, včetně paměti a koncentrace. Jeho dostatečná hladina v těle může pomoci zlepšit mentální výkon a ochránit mozek před degenerativními změnami spojenými s věkem.

3. Role v Syntéze DNA a Buněčném Dělení

Zinek je nezbytný pro syntézu DNA a správný průběh buněčného dělení. Jeho přítomnost zajišťuje, že genetické informace jsou přesně kopírovány a předávány z jedné buňky do druhé, což je základní pro růst, regeneraci a celkovou vitalitu organismu.

4. Význam pro Plodnost a Reprodukci

Pro muže i ženy je zinek klíčovým prvkem pro reprodukční zdraví. U mužů podporuje tvorbu a kvalitu spermií, zatímco u žen přispívá k regulaci hormonální aktivity.

5. Posílení Imunitního Systému

Chelátový zinek je známý svou schopností posilovat imunitní systém. Pomáhá v boji proti infekcím a zánětům, a tím chrání tělo před různými onemocněními.

6. Podpora Zdravé Kůže, Vlasů a Nehtů

Zinek je důležitý pro udržení zdravé kůže, vlasů a nehtů. Jeho nedostatek se může projevit suchou kůží, vypadáváním vlasů nebo lámavými nehty. Chelátový zinek pomáhá v prevenci těchto problémů.

7. Vliv na Metabolismus Mastných Kyselin a Vitamínu A

Zinek hraje roli v metabolismu mastných kyselin a vitamínu A, což jsou klíčové složky pro udržení dobrého zraku, růstu a imunitní funkce.

Doporučená Denní Dávka Zinku

Při rozhodování o doplnění zinku do vaší stravy je klíčové znát doporučené denní dávky. Tyto dávky se liší podle věku, pohlaví a specifických životních situací, jako je těhotenství nebo kojení. Níže naleznete přehledné shrnutí doporučených denních dávek zinku pro různé skupiny:

Věková skupinaDoporučená denní dávka (mg/den)Tolerovatelná maximální dávka (UL)Běžné potravinové zdrojePoznámky k biologické dostupnosti
0–6 měsíců2 mgNeurčenoMateřské mléko/formuleVysoká biologická dostupnost z mateřského mléka
7–12 měsíců3 mgNeurčenoDětské cereálie, pyré z masaZvýšená potřeba zinku kvůli rychlému růstu
1–3 roky3 mg7 mgCelozrnné obiloviny, sýrPozor na fytáty v obilovinách, které mohou snižovat vstřebávání
4–8 let5 mg12 mgČervené maso, luštěninyDůležitost zinku pro růst a vývoj
9–13 let8 mg (chlapci), 8 mg (dívky)23 mgOřechy, mořské plodyPotřeba zinku se zvyšuje v období puberty
14–18 let11 mg (chlapci), 9 mg (dívky)34 mg (chlapci), 34 mg (dívky)Hovězí maso, semenaDospívající mají vyšší potřebu zinku
19+ let11 mg (muži), 8 mg (ženy)40 mgÚstřice, celozrnný chlébÚstřice jsou vynikajícím zdrojem zinku

Důležité je také vědět, že maximální bezpečná denní dávka zinku pro dospělé je 40 mg. Překročení této hranice může vést k nežádoucím vedlejším účinkům, jako jsou trávicí problémy nebo snížení absorpce mědi.

Při výběru doplňku stravy je důležité zvážit typ zinku. Chelátové formy zinku, jako je zinek pikolinát nebo zinek citrát, jsou obecně lépe vstřebatelné. Množství “elementárního zinku” by mělo být uvedeno na obalu produktu, což vám umožní snadno určit, kolik zinku skutečně přijímát.

Pamatujte, že zinek je také možné získat z různých potravin, jako jsou maso, mořské plody, ořechy a semena. Doplňky by měly být používány jako doplněk k vyvážené stravě, nikoli jako její náhrada.

Nejlepší Potravinové Zdroje Zinku

Ačkoli doplňky mohou být užitečné pro zajištění dostatečného příjmu zinku, nejlepším způsobem, jak získat tento důležitý minerál, je prostřednictvím vyvážené stravy. Zinek se přirozeně vyskytuje v řadě potravin, od masa a mořských plodů po ořechy a semena. Zde je přehled potravin, které jsou bohaté na zinek, a množství zinku, které obsahují:

PotravinaMnožství Zinku (mg) na 100g
Hovězí maso (libové)12.3
Vepřové maso5.0
Kuřecí prsa1.0
Čočka3.3
Semena dýně7.5
Arašídy3.3
Čokoláda (tmavá, 70-85% kakaa)3.3
Ústřice78.6
Krab6.5
Sýr (Cheddar)3.1

Jak je vidět, mořské plody, zejména ústřice, jsou jedním z nejbohatších zdrojů zinku. Ale i vegetariáni a vegani mohou získat zinek z rostlinných zdrojů, jako jsou semena, ořechy a leguminy. Důležité je zařadit do svého jídelníčku různorodé potraviny, aby byl zajištěn dostatečný příjem zinku.

Při plánování stravy je také důležité mít na paměti, že některé způsoby přípravy potravin mohou snížit obsah zinku. Například dlouhé vaření nebo namáčení může způsobit, že se zinek vyplaví do vody. Na druhou stranu, fermentace a klíčení mohou zvýšit biologickou dostupnost zinku v rostlinných potravinách.

Zahrnutím těchto potravin do vašeho jídelníčku můžete přirozeně zvýšit příjem zinku a podpořit své zdraví bez nutnosti spoléhat se výhradně na doplňky. Vždy je však nejlepší konzultovat vaše stravovací návyky s odborníkem na výživu nebo lékařem, abyste zajistili, že vaše strava je vyvážená a splňuje všechny vaše nutriční potřeby.

Často Kladené Otázky

Jaká forma zinku je nejlepší?

Nejlepší formou zinku je chelátová forma, konkrétně bisglycinát zinečnatý, který je pro tělo nejlépe vstřebatelný a biologicky dostupný.

V jaké formě užívat zinek?

Zinek je vhodné užívat ve formě, která je pro tělo nejlépe vstřebatelná, jako je chelátová forma, například bisglycinát zinečnatý, který je navíc šetrný k trávicímu traktu.

Co je zinek Chelat?

Zinek Chelát je forma zinku ve vysoce využitelné chelátové vazbě, konkrétně bisglycinátu zinečnatého, který je pro tělo snadno vstřebatelný a má minimální vedlejší účinky.

Co je to Chelátová forma?

Chelátová forma je speciální organický druh zinku, kde je minerál vázán na aminokyseliny, což zvyšuje jeho biologickou dostupnost a vstřebatelnost v těle.

Závěr

Chelátový zinek je bezesporu výjimečný ve své třídě. Jeho schopnost poskytovat vysokou biologickou dostupnost a podporovat řadu klíčových funkcí v těle dělá z něj nezbytného společníka pro každého, kdo chce žít zdravě. Ať už je vaším cílem zlepšit imunitu, podpořit kognitivní funkce, nebo udržet kůži, vlasy a nehty v nejlepší kondici, chelátový zinek by měl být na vrcholu vašeho seznamu doplňků stravy. Věříme, že informace poskytnuté v tomto článku vám pomohou udělat informované rozhodnutí o tom, jak zinek zařadit do vašeho životního stylu pro maximální zdravotní přínos.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa