Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

5 Cviků na šilhání: Jak se jednoduše přestat šilhat

5 Cviků na šilhání: Jak se jednoduše přestat šilhat

Pokud trpíte šilháním, pravděpodobně víte, jak frustrující to může být. Šilhání může vést k dvojitému vidění, zhoršenému vnímání hloubky a dokonce i bolesti hlavy. Nicméně existuje několik cviků, které mohou pomoci zlepšit koordinaci očí a snížit šilhání.

Co Je Šilhání a Jak Ho Lze Identifikovat

Šilhání neboli strabismus je porucha rovnovážného postavení očí. Jedno nebo obě oči se odchylují od běžného směru a nejsou paralelní. Tato porucha vidění může být způsobena dioptrickými vadami, poruchami binokulárního vidění a tupozrakostí. Šilhání může ovlivnit prostorové vidění a způsobit dvojité vidění nebo jiné zdravotní obtíže.

Šilhání může být identifikováno několika způsoby. Jedním z nich je pozorování postavení očí. Pokud se zdá, že jedno oko je odchýlené od běžného směru, může to být známkou šilhání. Dalším způsobem, jak identifikovat šilhání, je sledování pohybu očí. Pokud se oči zdají být nekoordinované nebo se zdají být zaměřené na různé body, může to být také známkou šilhání.

Pokud máte podezření, že trpíte šilháním, měli byste navštívit očního lékaře. Oční lékař může provést testy a vyšetření, aby určil příčinu šilhání a navrhl vhodnou léčbu. Léčba šilhání může zahrnovat nošení brýlí, chirurgický zákrok nebo cvičení očí.

Je důležité identifikovat šilhání co nejdříve, aby se zabránilo dalším zdravotním komplikacím a aby se zajistilo, že vaše oči jsou schopny správně fungovat.

Doporučujeme: Jak správná strava pomáhá udržovat zdraví očí

Jak může cvičení očí zmírnit dokonce eliminovat šilhání

Pokud trpíte šilháním, pravidelné cvičení očních svalů může být velmi účinné při zlepšování vašeho zraku. Cvičení může pomoci posílit svaly, které ovládají pohyb očí, a zlepšit koordinaci očí. Zde jsou některé důležité důvody, proč byste měli cvičit, pokud trpíte šilháním.

Posilování očních svalů

Cvičení může pomoci posílit oční svaly, což může vést k lepšímu ovládání pohybu očí. To může pomoci snížit šilhání a zlepšit koordinaci očí.

Zlepšení koordinace očí

Cvičení může pomoci zlepšit koordinaci očí, což může vést ke snížení šilhání. Pravidelné cvičení může pomoci očím lépe spolupracovat a koordinovat své pohyby.

Prevence dalších problémů se zrakem

Cvičení očních svalů může pomoci předcházet dalším problémům se zrakem. Pravidelné cvičení může pomoci udržet oční svaly v dobré kondici a zlepšit celkové zdraví očí.

Snížení únavy očí

Cvičení očních svalů může pomoci snížit únavu očí. Pravidelné cvičení může pomoci udržet oči v dobré kondici a snížit únavu, která může být spojena se šilháním.

Zlepšení kvality života

Cvičení očních svalů může pomoci zlepšit kvalitu života. Pravidelné cvičení může pomoci snížit šilhání, zlepšit koordinaci očí a snížit únavu očí. To může vést ke zlepšení celkového zdraví očí a zlepšení kvality života.

5 Cviků na léčbu Šilhání

Pokud trpíte šilháním, existuje několik cviků, které vám mohou pomoci zlepšit koordinaci očí a posílit svaly okolo očí. Zde je pět cviků, které můžete začít praktikovat hned teď.

Cvik 1: Fokus na prst

Sedněte si na židli a položte si prst před obličej tak, aby byl ve vzdálenosti asi 30 cm od nosu. Zaměřte se na prst a postupně ho přibližujte a oddalujte od nosu. Snažte se udržet ostření na prstu po celou dobu cvičení. Opakujte 10krát.

Cvik 2: Sledování prstu

Stejně jako v prvním cviku, sedněte si na židli a položte si prst před obličej tak, aby byl ve vzdálenosti asi 30 cm od nosu. Pomalu pohybujte prstem zleva doprava a zpět, sledujte ho a snažte se udržet ostření na prstu po celou dobu cvičení. Opakujte 10krát.

Cvik 3: Pohyb očí nahoru a dolů

Sedněte si na židli a zaměřte se na strop. Pomalu pohybujte očima dolů až k podlaze a zpět nahoru na strop. Snažte se udržet hlavu rovně a pohybovat pouze očima. Opakujte 10krát.

Cvik 4: Pohyb očí doprava a doleva

Sedněte si na židli a zaměřte se na stěnu před vámi. Pomalu pohybujte očima zprava doleva a zpět. Snažte se udržet hlavu rovně a pohybovat pouze očima. Opakujte 10krát.

Cvik 5: Sledování prstu s hlavou

Sedněte si na židli a položte si prst před obličej tak, aby byl ve vzdálenosti asi 30 cm od nosu. Pomalu se nakloňte dopředu a sledujte prst, jak se pohybuje směrem dolů. Poté se zpět narovnejte a sledujte prst, jak se pohybuje směrem nahoru. Opakujte 10krát.

Tyto cviky můžete praktikovat doma nebo kdekoli jinde, kde máte dostatek prostoru a soukromí. Pokud máte jakékoli obavy ohledně vašeho šilhání, obraťte se na očního lékaře nebo specialistu na rehabilitaci očí pro další rady a pomoc.

Jak Správně Provádět Cviky

Pokud trpíte šilháním, můžete využít speciální cviky, které vám pomohou posílit svaly, zlepšit koordinaci a zlepšit vaše vidění. Zde je několik tipů, jak správně provádět cviky na šilhání:

1. Cvik na posilování svalů očních koulí

Tento cvik je zaměřen na posílení svalů, které ovládají pohyb očních koulí. Postavte se před zdi a umístěte na ni malý cíl (např. černý kruh). Poté se postavte do vzdálenosti asi jednoho metru od zdi a zaměřte se na cíl. Pomalu se pohybujte blíže ke zdi a zpět, aniž byste odvrátili oči od cíle.

2. Cvik na posilování svalů zrakového systému

Tento cvik je zaměřen na posílení svalů, které ovládají zrakový systém. Sedněte si na židli a zaměřte se na bod vzdálený asi 2 metry od vás. Poté se zaměřte na bod vzdálený asi 10 metrů od vás. Opakujte tento postup několikrát.

3. Cvik na posilování svalů krku

Tento cvik je zaměřen na posílení svalů krku, které jsou spojeny s ovládáním pohybu očí. Sedněte si na židli a natočte hlavu co nejvíce doprava. Poté se natočte co nejvíce doleva. Opakujte tento postup několikrát.

4. Cvik na posilování svalů páteře

Tento cvik je zaměřen na posílení svalů páteře, které jsou spojeny s ovládáním pohybu očí. Lehněte si na podložku a položte si ruce pod hlavu. Poté zvedněte hlavu a ramena a držte tuto polohu několik sekund. Poté se vraťte do výchozí polohy. Opakujte tento postup několikrát.

5. Cvik na posilování svalů břicha

Tento cvik je zaměřen na posílení svalů břicha, které jsou spojeny s ovládáním pohybu očí. Lehněte si na podložku a položte si ruce pod hlavu. Poté zvedněte nohy a držte tuto polohu několik sekund. Poté se vraťte do výchozí polohy. Opakujte tento postup několikrát.

Závěr

Gratulujeme! Nyní již víte, jaké cviky můžete provádět pro zlepšení šilhání. Je důležité si uvědomit, že pravidelnost a trpělivost jsou klíčové pro dosažení požadovaných výsledků. Proto doporučujeme cvičit minimálně 3x týdně, a to v klidném a tichém prostředí.

Nepodceňujte význam správného držení těla a hlavy při cvičení. Pokud se budete snažit cvičit s nataženým krkem a hlavou, může to vést ke zbytečnému namáhání krční páteře a v horším případě k bolestem hlavy.

Kromě cvičení můžete také využít dalších terapeutických možností, jako jsou oční kapky a masti, injekce botulotoxinu nebo ortoptické cvičení. V každém případě je důležité konzultovat s odborníkem, který vám pomůže vybrat nejvhodnější léčbu.

Nadějeme se, že vám naše rady pomohou a že brzy budete moci plně využívat svého zraku bez omezení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa