Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Heterochromie: Příčiny, Symptomy a Léčba

Heterochromie: Příčiny, Symptomy a Léčba

Pokud máte heterochromii, máte oči různých barev. Toto neobvyklé onemocnění se může vyskytnout u lidí i u zvířat. Heterochromie se může vyskytnout v různých formách, jako jsou například kompletní heterochromie, centrální heterochromie a sektorální heterochromie.

Co Je Heterochromie

Heterochromie je zvláštní stav, který se vyskytuje u některých lidí i zvířat. Tento stav znamená, že jedno oko má jinou barvu než druhé. Pokud máte heterochromii, může být jedno z vašich očí hnědé a druhé modré. Heterochromie se může objevit v různých formách a může být způsobena různými faktory.

Dědičnost

Heterochromie může být vrozená nebo získaná. Vrozená heterochromie znamená, že se jedná o stav, který se vyskytuje od narození. Získaná heterochromie může být způsobena nějakým zraněním nebo onemocněním.

Pokud máte vrozenou heterochromii, může být důvodem genetika. Například, pokud má jeden z vašich rodičů heterochromii, můžete ji zdědit. Existuje několik genů, které mohou být spojeny s heterochromií, ale většina z nich je velmi vzácná.

Typy

Existují tři základní typy heterochromie: centrální, částečná a kompletní. Centrální heterochromie znamená, že střed duhovky je jiné barvy než okraje. Částečná heterochromie znamená, že část duhovky je jiné barvy než zbytek. Kompletní heterochromie znamená, že jedno oko je úplně jiné barvy než druhé.

Heterochromie se může také vyskytovat u zvířat. U koček, psů a koní je heterochromie poměrně běžná. U těchto zvířat může být heterochromie spojena s určitými genetickými faktory.

Celkově vzato, heterochromie je zajímavý stav, který se může objevit u lidí i zvířat. Pokud máte heterochromii, nemusíte se obávat, že by to mělo nějaký vliv na vaše zdraví.

Doporučujeme: Batesova Metoda Zlepšení Zraku

Příčiny

Heterochromie je vrozený nebo získaný stav, kdy má jedno oko odlišnou barvu než druhé. Většinou se jedná o kosmetický problém, ale může být také známkou vážnějšího zdravotního problému.

Vrozená heterochromie

Většina případů heterochromie je vrozená a vzniká náhodně bez zjevné příčiny nebo důvodu. Tento stav může být dědičný, ale nemusí být. Vrozená heterochromie se vyskytuje u asi 2 % populace.

Získaná heterochromie

Získaná heterochromie může být důsledkem nemoci nebo zranění. Například neuroblastom, forma rakoviny, která začíná v nervových buňkách sympatického nervového systému, může být jednou z příčin získané heterochromie.

Další příčiny

Existují také další příčiny heterochromie, jako je vliv léků, otravy nebo záněty oka. V některých případech může být heterochromie také důsledkem genetického mozaicismu, což je stav, kdy se chromozomy nerozdělí správně během mitózy.

Je důležité si uvědomit, že heterochromie může být pouze kosmetickým problémem, ale také může být známkou vážnějšího zdravotního problému. Pokud si všimnete změny barvy očí, měli byste se poradit se svým lékařem, aby byla příčina zjištěna a léčena.

Diagnostika

Diagnostika heterochromie je velmi snadná, protože různá barva očních duhovek je vidět na první pohled. Pokud máte oči různobarevné, můžete mít heterochromii. Podle toho, zda máte obě oční duhovky různé barvy nebo se různé barvy vyskytují i v rámci jedné duhovky, lze rozlišit heterochromii centrální od heterochromie úplné.

Centrální heterochromie se projevuje tím, že máte jinou barvu poblíž okraje své zornice. Osoba s tímto onemocněním může mít kolem okraje své zornice uprostřed duhovky odstín zlaté, zbytek duhovky má jinou barvu. Na druhou stranu, heterochromie úplná se vyskytuje, když máte jedno oko modré a druhé hnědé nebo zelené.

Pokud se u vás vyskytne heterochromie, může to být způsobeno genetickými faktory, nádorem nebo úrazem. Pokud máte heterochromii, měli byste navštívit očního lékaře, aby se ujistil, že heterochromie není způsobena žádným zdravotním problémem.

Lékař může použít oftalmoskop k prohlédnutí duhovky a zjistit, zda je vše v pořádku. Pokud máte heterochromii, můžete také podstoupit další testy, aby se zjistilo, zda je to způsobeno nádorem nebo jiným zdravotním problémem.

V některých případech může být heterochromie zděděna z rodičů. Pokud máte heterochromii, měli byste se poradit s lékařem, aby zjistil, zda je to způsobeno genetickými faktory.

Doporučujeme: Oční jóga: 6 Jednoduchých cvičení pro zlepšení zraku

Léčba

Obvykle není nutné léčit heterochromii, pokud není způsobena jiným stavem. Pokud však cíleně chcete, aby obě vaše oči měly stejnou barvu, můžete nosit kontaktní čočky. Tyto čočky jsou k dispozici v mnoha různých barvách, a tak si můžete vybrat tu, která nejlépe odpovídá vaší přirozené barvě očí.

Pokud je vaše heterochromie důsledkem jakéhokoli základního onemocnění nebo poranění, bude léčba zaměřena na uvedený stav. Například, pokud máte heterochromii způsobenou glaukomem, léčba glaukomu může pomoci snížit rozdíl v barvě vašich očí.

V některých případech může být chirurgická léčba heterochromie nutná. Jednou z možností je implantace umělé duhovky, která pomáhá vyrovnat barvu očí. Tato procedura může být však velmi náročná a může mít několik rizik, jako jsou infekce, krvácení nebo zhoršení zraku.

V každém případě byste měli konzultovat s očním lékařem, pokud máte heterochromii, abyste zjistili, jaká léčba je pro vás nejlepší.

Heterochromie U Lidí

Heterochromie u lidí je stav, kdy má jedna osoba různě zbarvené oči. Tento jev může být vrozený nebo se může vyvinout v průběhu života. Jedním z důvodů vzniku heterochromie může být genetický mozaicismus, kdy se chromozomy nedělí správně v průběhu buněčného dělení.

Heterochromie u lidí se může projevit různými způsoby. Může se jednat o kompletní heterochromii, kdy je jedno oko zcela jiné barvy než druhé, nebo o parciální heterochromii, kdy jsou v jednom oku různé barevné zóny.

Heterochromie u lidí může být také důsledkem některých nemocí, jako je například Hornerův syndrom, který způsobuje sníženou funkci sympatického nervového systému. Tento syndrom může způsobit, že jedno oko bude tmavší než druhé.

Většinou je heterochromie u lidí neškodná a nepotřebuje žádnou léčbu. Pokud se však heterochromie objeví v dospělosti, může být příznakem nějakého zdravotního problému a měla by být konzultována s lékařem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa