Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Jak snížit nitrooční tlak: Účinné metody a doporučení

Jak snížit nitrooční tlak: Účinné metody a doporučení

Pokud máte vysoký nitrooční tlak, může to způsobit řadu problémů, jako jsou bolesti hlavy a očí, zhoršené vidění a dokonce i zelený zákal. Proto je důležité vědět, jak snížit nitrooční tlak a jakými metodami lze tento stav ovlivnit.

Příčiny Vysokého Nitroočního Tlaku

Vysoký nitrooční tlak může být způsoben různými faktory. Některé z nich můžete ovlivnit, zatímco jiné jsou mimo vaši kontrolu. V této sekci se dozvíte o hlavních příčinách vysokého nitroočního tlaku.

Nadměrná tvorba nitrooční tekutiny

Jednou z příčin vysokého nitroočního tlaku může být nadměrná tvorba nitrooční tekutiny. Pokud se v oku produkuje příliš mnoho tekutiny, může se hromadit v komorách oka a zvýšit nitrooční tlak. Tento stav může být dědičný nebo způsoben některými léky.

Nedostatečná průchodnost odtokových kanálků

Další příčinou vysokého nitroočního tlaku může být nedostatečná průchodnost odtokových kanálků, které jsou umístěny v nitroočním úhlu. Pokud tyto kanálky nefungují správně, může se tekutina hromadit v oku a zvyšovat nitrooční tlak.

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak může také zvyšovat nitrooční tlak. Pokud máte vysoký krevní tlak, může se to projevit i na vašem nitroočním tlaku. Proto je důležité udržovat si zdravý krevní tlak a pravidelně jej měřit.

Věk

S věkem se zvyšuje riziko vysokého nitroočního tlaku. Tento stav je častější u lidí nad 40 let. Pokud jste starší, pravidelně si nechte kontrolovat nitrooční tlak.

Genetika

Vysoký nitrooční tlak může být také dědičný. Pokud má někdo ve vaší rodině problémy s vysokým nitroočním tlakem, můžete být větším rizikem. Je důležité pravidelně kontrolovat svůj nitrooční tlak a informovat svého lékaře o rodinné anamnéze.

Jiné faktory

Některé léky a zdravotní stavy mohou také zvyšovat nitrooční tlak. Například kortikosteroidy, které se používají k léčbě zánětů, mohou zvyšovat nitrooční tlak. Pokud máte nějaký zdravotní problém, informujte svého lékaře o svém nitroočním tlaku.

Mohlo by vás zajímat: Palming očí pro lepší zrak: Jak tuto techniku provádět a co od ní očekávat

Jak Změřit Nitrooční Tlak

Měření nitroočního tlaku je základní vyšetřovací metoda k diagnostice glaukomu. Tlak uvnitř oka se měří tonometrem, což je přístroj, který umožňuje měřit tlak v oční bulvě. Existují různé způsoby měření nitroočního tlaku, z nichž každá metoda má své výhody a nevýhody.

Bezkontaktní tonometrie

Bezkontaktní tonometrie je nejčastěji používanou metodou měření nitroočního tlaku. Při této metodě se přístroj umístí před oči pacienta a na oči se aplikuje mírný proud vzduchu. Přístroj následně měří tlak, který se vytvořil v oční bulvě po aplikaci vzduchu. Tato metoda je velmi rychlá a neinvazivní, ale může být náchylná k chybám, pokud je rohovka pacienta nestandardní tloušťky.

Kontaktní tonometrie

Kontaktní tonometrie je metoda, která se používá při podezření na glaukom. Při této metodě se na rohovku pacienta aplikuje kapka anestetika a následně se na ni přiloží tonometr. Tento přístroj měří tlak v oční bulvě přímo. Tato metoda je přesnější než bezkontaktní tonometrie, ale může být bolestivá a může způsobit dočasnou ztrátu zraku.

Applanace tonometrie

Applanace tonometrie je metoda, která se používá při podezření na glaukom a při monitorování pacientů s glaukomem. Při této metodě se na rohovku pacienta aplikuje kapka anestetika a následně se na ni přiloží tonometr. Tento přístroj měří tlak v oční bulvě přímo, ale měření se provádí s větším tlakem než u kontaktní tonometrie. Tato metoda je přesnější než bezkontaktní tonometrie a méně bolestivá než kontaktní tonometrie.

Doporučené frekvence měření

Měření nitroočního tlaku by mělo být součástí pravidelných očních vyšetření u všech pacientů nad 40 let. Pacienti s vysokým rizikem glaukomu by měli mít měření nitroočního tlaku prováděno častěji. Pokud máte podezření na glaukom, měli byste se poradit s oftalmologem ohledně frekvence měření.

Jak snížit vysoký nitrooční tlak

Pokud máte vysoký nitrooční tlak, je důležité, aby byl řádně léčen, aby se předešlo poškození zraku a očí. Existuje několik způsobů, jak léčit vysoký nitrooční tlak, včetně léků, chirurgických zákroků a alternativních terapií.

Léky

Léky jsou nejčastějším způsobem léčby vysokého nitroočního tlaku. Tyto léky snižují nitrooční tlak tím, že zlepšují odtok tekutiny z oka nebo snižují produkci tekutiny v oku. Mezi běžně používané léky patří beta-blokátory, prostaglandiny a alfa-agonisté.

Beta-blokátory snižují nitrooční tlak tím, že snižují produkci tekutiny v oku. Prostaglandiny zlepšují odtok tekutiny z oka a alfa-agonisté snižují produkci tekutiny a zlepšují odtok tekutiny z oka.

Chirurgické Zákroky

Chirurgické zákroky jsou další možností léčby vysokého nitroočního tlaku. Tyto zákroky jsou obvykle prováděny, pokud léky nejsou účinné nebo jsou obtížné užívat. Mezi běžně používané chirurgické zákroky patří trabekulektomie, stenting a cyklofotokoagulace.

Trabekulektomie je chirurgický zákrok, při kterém se vytvoří malá díra v oku, aby se umožnil odtok tekutiny z oka. Stenting je zákrok, při kterém se do trabekulární sítě v oku vloží malá trubice, aby se zlepšil odtok tekutiny. Cyklofotokoagulace je zákrok, při kterém se laserem zničí část očního svalu, aby se snížila produkce tekutiny v oku.

Alternativní Terapie

Alternativní terapie mohou pomoci snížit vysoký nitrooční tlak, ale je důležité si uvědomit, že tyto terapie nejsou vědecky ověřeny a nemusí být účinné pro každého. Mezi běžně používané alternativní terapie patří akupunktura, masáže a jóga.

Akupunktura může pomoci snížit nitrooční tlak tím, že zlepšuje průtok krve v očích a hlavě. Masáže mohou pomoci uvolnit napětí v očích a snížit nitrooční tlak. Jóga může pomoci snížit stres a uvolnit napětí v očích a hlavě.

Prevence

Vysoký nitrooční tlak může vést k vážným očním problémům, jako je glaukom, a může způsobit trvalé poškození zraku. Prevence je klíčová pro snížení rizika vysokého nitroočního tlaku. Některé způsoby, jak můžete snížit riziko vysokého nitroočního tlaku, jsou:

Zdravá strava

Správná výživa hraje klíčovou roli při kontrole hladiny nitroočního tlaku. Některé potraviny mohou pomoci snižovat nitrooční tlak, zatímco jiné mohou zvyšovat. Potraviny, které byste měli zahrnout do své stravy, jsou například:

  • Potraviny bohaté na vitamín C, jako jsou citrusové plody, brokolice a rajčata
  • Potraviny bohaté na vitamín E, jako jsou ořechy, semena a listová zelenina
  • Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou losos a tuňák
  • Potraviny bohaté na hořčík, jako jsou špenát, avokádo a banány

Na druhé straně byste se měli vyhýbat potravinám, které mohou zvyšovat nitrooční tlak, jako jsou potraviny s vysokým obsahem soli a tuků.

Cvičení

Pravidelné cvičení může pomoci snížit riziko vysokého nitroočního tlaku. Aerobní cvičení, jako je chůze, běh a plavání, mohou pomoci zlepšit krevní oběh a snížit krevní tlak. Měli byste se snažit cvičit nejméně 30 minut denně, pokud to vaše zdravotní stav dovoluje.

Zdravý spánek

Dostatek spánku je důležitý pro udržení zdraví očí. Nedostatek spánku může způsobit zvýšení nitroočního tlaku. Měli byste se snažit spát alespoň 7-8 hodin denně.

Vyhýbání se špatným návykům

Kouření a nadměrná konzumace alkoholu mohou zvyšovat nitrooční tlak. Pokud kouříte nebo pijete alkohol, měli byste se snažit tyto návyky omezit nebo úplně přestat.

Závěr

Snížení nitroočního tlaku může být velmi důležité pro zachování zdravých očí a prevenci zeleného zákalu. Pokud máte vysoký nitrooční tlak, můžete použít různé metody ke snížení tlaku, včetně léků, změn životního stylu a cvičení.

Konzultace s očním lékařem je vždy důležitá, aby se zjistilo, jaký přístup je pro vás nejlepší. Pokud jste diagnostikováni s glaukomem, pravidelné kontroly s očním lékařem jsou důležité pro monitorování stavu a případné změny léčby.

Některé změny životního stylu, jako je snížení konzumace kofeinu a kouření, mohou pomoci snížit nitrooční tlak. Cvičení, jako je jóga, může také pomoci snížit tlak a zlepšit celkové zdraví.

Léky jsou také běžným způsobem snižování nitroočního tlaku. Existuje mnoho různých typů léků dostupných na trhu, a proto je důležité poradit se s očním lékařem, aby vám předepsal ten nejvhodnější.

V každém případě je důležité, abyste se pravidelně starali o své oči a podstupovali pravidelné kontroly očního tlaku, aby bylo možné včas odhalit případné problémy a zabránit vzniku závažnějších očních onemocnění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa