Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Operace šedého zákalu

Operace šedého zákalu: Co je to, jak probíhá a kdy je potřeba?

Pokud trpíte šedým zákalem, může to mít negativní dopad na vaše každodenní život. Šedý zákal je oční onemocnění, které se projevuje zakalením čočky v oku. To může vést ke zhoršení zraku a dokonce i k úplné ztrátě zraku, pokud se nezačne řešit. Operace šedého zákalu je jedinou možností, jak se tohoto onemocnění zbavit a obnovit svůj zrak.

Co Je Šedý Zákal

Šedý zákal, také známý jako katarakta, je oční onemocnění, které postihuje oční čočku. Normálně je čočka průhledná a umožňuje průchod světla na sítnici, ale u šedého zákalu se čočka zakalí a ztratí svou průhlednost. Tento stav brání průchodu světla na sítnici, což vede k poruchám vidění.

Existuje několik příčin šedého zákalu:

1. Věk

Nejčastější příčinou šedého zákalu je stárnutí. S věkem se čočka ztrácí svou pružnost a průhlednost, což může vést k zakalení. Většina lidí začíná mít problémy se šedým zákalem ve věku nad 60 let.

2. Genetika

Genetika může hrát roli při vzniku šedého zákalu. Pokud má někdo v rodině historii šedého zákalu, může být větší pravděpodobnost, že se u něj tato nemoc objeví. Existují také určité genetické poruchy, které mohou způsobit vrozený šedý zákal.

3. Zranění Oka

Zranění oka může také způsobit šedý zákal. Pokud dojde k úrazu oka, může se čočka poškodit a zakalit. Zranění oka může být způsobeno například nárazem, pádem nebo úderem do oka.

4. Jiné Oční Nemoci

Existují také jiné oční nemoci, které mohou způsobit šedý zákal. Například diabetes může vést k poškození očních cév a k zhoršení zraku. Jiné oční nemoci, jako je například glaukom, mohou také způsobit šedý zákal.

Je důležité si uvědomit, že šedý zákal může být způsoben kombinací těchto faktorů. Pokud máte podezření, že trpíte šedým zákalem, měli byste se poradit s očním lékařem.

Typy Operací Šedého Zákalu

Pokud trpíte šedým zákalem, může být operace nutností. Existují dva hlavní typy operací šedého zákalu, které jsou k dispozici: fakoemulzifikace a extrakapsulární extrakce zákalu.

Fakoemulzifikace

Fakoemulzifikace je nejčastější typ operace šedého zákalu. Během této operace lékař používá ultrazvukové vlny k rozdrcení zkalené čočky. Poté se částice čočky vysají a nová umělá čočka se implantuje. Tento typ operace se obvykle provádí v lokální anestezii a trvá asi 20-30 minut.

Fakoemulzifikace má mnoho výhod oproti jiným typům operací šedého zákalu. Je to méně invazivní zákrok, takže se rychleji zotavíte. Má také menší riziko komplikací a nízkou míru infekce.

Extrakapsulární Extrakce Zákalu

Extrakapsulární extrakce zákalu (ECCE) je starší typ operace šedého zákalu, který byl nahrazen fakoemulzifikací. Při této operaci chirurg odstraní celou zkalenou čočku a nahradí ji umělou čočkou. Tento typ operace se obvykle provádí v celkové anestezii a trvá asi 45-60 minut.

I když ECCE je méně častá než fakoemulzifikace, stále se používá pro některé pacienty. To může být vhodné pro pacienty s velmi zkalenou čočkou, nebo pro ty, kteří mají jiné oční problémy, jako například glaukom. Je důležité si uvědomit, že ECCE má vyšší míru komplikací a delší dobu zotavení než fakoemulzifikace.

Výběr typu operace závisí na vašem zdravotním stavu a na závažnosti vašeho šedého zákalu. Je důležité diskutovat o svých možnostech s očním lékařem a rozhodnout se, který typ operace je pro vás nejlepší.

Mohlo by vás zajímat: Jak zlepšit zrak na dálku bez operace: 15 Účinných metod

Proces Operace Šedého Zákalu

Operace šedého zákalu je běžným chirurgickým zákrokem, který se provádí za účelem odstranění zkalené oční čočky a nahrazení ji umělou čočkou. Tento zákrok se provádí u pacientů, kteří mají zhoršené vidění kvůli zkalené oční čočce.

Před zákrokem bude provedeno předběžné vyšetření očí, které zahrnuje měření dioptrií a prověření zdravotního stavu. Pokud máte nějaké zdravotní problémy, jako například vysoký krevní tlak nebo cukrovku, musíte o tom informovat lékaře.

Během operace se provádí malý řez v rohovce oka, skrze který se odstraní zkalená oční čočka. Poté se do oka vloží umělá čočka, která nahradí zkalenou čočku. Operace šedého zákalu se provádí v lokální anestezii a trvá obvykle 30 až 60 minut.

Po operaci budete muset dodržovat několik doporučení, aby se zabránilo komplikacím a usnadnilo se hojení oka. Mezi doporučení patří omezení fyzické aktivity, vyhýbání se koupání, sauně a soláriu a užívání antibiotik a protizánětlivých léků předepsaných lékařem.

Doba Zotavení Po Operaci Šedého Zákalu

Po operaci šedého zákalu může být doba zotavení různá pro každého pacienta a závisí na několika faktorech, jako jsou věk, celkové zdraví a závažnost zákalu. Nicméně, obecně lze říci, že zotavení po operaci šedého zákalu je poměrně rychlé a bezproblémové.

Hned po operaci budete mít několik hodin k dispozici, abyste se zotavili a lékaři mohli sledovat vaše zdravotní stav. Poté budete propuštěni domů, ale doporučuje se, abyste měli někoho, kdo vám pomůže s každodenními činnostmi, dokud se plně nezotavíte.

První dva týdny po operaci jsou nejdůležitější pro zotavení. Je důležité, abyste se vyhýbali fyzické zátěži a předklánění, aby nedošlo k narušení hojení oka. Lékaři obvykle doporučují, abyste spali na zádech a vyhýbali se běžným aktivitám, jako je čtení, sledování televize a práce na počítači.

Během prvních několika dnů po operaci může být vaše vidění trochu rozmazané nebo neostré. To je normální a obvykle se zlepší během několika dnů. Pokud se vaše vidění nezlepší nebo se zhorší, měli byste kontaktovat svého lékaře.

Po dvou týdnech se můžete vrátit k běžným aktivitám, jako je práce, řízení a cvičení. Nicméně, stále se vyhýbejte aktivitám, které by mohly narušit hojení oka, jako je těžká fyzická aktivita a plavání. Vaše oči mohou být citlivé na světlo, takže byste měli nosit sluneční brýle, když jste venku.

Celkově lze říci, že doba zotavení po operaci šedého zákalu je relativně krátká a bezproblémová. Dodržujte doporučení svého lékaře a vyhněte se aktivitám, které by mohly narušit hojení oka. Pokud máte nějaké obavy nebo otázky ohledně vašeho zotavení, obraťte se na svého lékaře.

Nenechte si ujít: Batesova Metoda Zlepšení Zraku

Rizika a Komplikace

Operace šedého zákalu je běžný chirurgický zákrok, který se často provádí u starších lidí. Nicméně, jako u každého jiného chirurgického zákroku, existují rizika a možné komplikace. Níže jsou uvedeny některé z nich.

Rizika operace šedého zákalu

  • Obecná rizika anestézie: Pokud se rozhodnete pro anestezii, existuje vždy riziko, že se může stát něco špatného. Může dojít k alergické reakci na anestetikum, k problémům s dýcháním nebo k nízkému krevnímu tlaku.
  • Infekce: Operace šedého zákalu může způsobit infekci oka. Pokud se objeví příznaky, jako jsou bolest, zčervenání, otok nebo hnisavý výtok, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Krvácení: Během operace může dojít k krvácení. Pokud se to stane, lékař bude muset zastavit krvácení a případně provést další chirurgický zákrok.
  • Trvalé poškození zraku: I když je to velmi vzácné, operace šedého zákalu může způsobit trvalé poškození zraku.

Komplikace operace šedého zákalu

  • Zánět oka: Po operaci může dojít k zánětu oka. To může být způsobeno infekcí nebo reakcí na švy nebo implantát.
  • Zhoršení zraku: Po operaci může dojít k dočasnému zhoršení zraku. To může být způsobeno otokem nebo změnami v dioptriích.
  • Dvojité vidění: Někteří pacienti mohou mít po operaci šedého zákalu dvojité vidění. To může být způsobeno např. nerovnoměrným umístěním implantátu.
  • Vysoký oční tlak: Po operaci může dojít k vysokému očnímu tlaku, což může vést k glaukomu. Pokud se objeví příznaky, jako jsou bolest, zčervenání nebo zhoršení zraku, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Je důležité si uvědomit, že většina pacientů, kteří podstoupí operaci šedého zákalu, se zotaví bez komplikací. Nicméně, abyste minimalizovali rizika a komplikace, je důležité pečlivě dodržovat pokyny lékaře před a po operaci.

Režim po operaci šedého zákalu pro rychlejší rekonvalescenci

Po operaci šedého zákalu je důležité dodržovat určitá pravidla a postupy, abyste minimalizovali riziko komplikací a urychlili hojení. Zde je několik tipů, jak se starat o své oči po operaci.

Dodržujte klidový režim po operaci

Po operaci šedého zákalu je důležité si dát dostatek času na odpočinek a uzdravení. První den po operaci byste měli vynechat jakékoliv aktivity a dodržovat klidový režim. Pokud vás něco bolí nebo máte pocit nepohodlí, kontaktujte svého lékaře.

Používejte kapky a masti

Po operaci šedého zákalu vám lékař předepíše kapky a masti, které pomohou minimalizovat otok, zánět a bolest. Je důležité používat tyto léky podle pokynů lékaře. Pokud máte pocit, že vám léky nepomáhají, kontaktujte svého lékaře.

Nosíte ochranné brýle

Po operaci šedého zákalu byste měli nosit ochranné brýle, abyste minimalizovali riziko infekce a zranění. Tyto brýle vám poskytne váš lékař. Pokud si nejste jisti, jak brýle používat, zeptejte se svého lékaře.

Vyhněte se fyzické námaze

Po operaci šedého zákalu byste měli vynechat jakoukoliv fyzickou námahu, jako je těžké zvedání, sport nebo těžká práce. Pokud potřebujete něco zvednout, použijte správnou techniku zvedání a nezvedejte nic těžkého.

Dodržujte jídelníček

Po operaci šedého zákalu je důležité dodržovat zdravý jídelníček a dostatečný pitný režim. Zdravá strava a dostatek tekutin pomohou urychlit hojení a minimalizovat riziko komplikací.

Kontrolujte svůj zrak

Po operaci šedého zákalu byste měli pravidelně kontrolovat svůj zrak. Pokud máte pocit, že se vám zhoršil zrak nebo máte jakékoliv jiné problémy s očima, kontaktujte svého lékaře.

Prevence Šedého Zákala

Šedý zákal je onemocnění oční čočky, které postihuje zejména starší lidi. Pokud chcete minimalizovat riziko vzniku tohoto onemocnění, můžete se řídit několika doporučeními.

Zdravý Životní Styl

Zdravý životní styl může pomoci minimalizovat riziko vzniku šedého zákalu. Zde je několik doporučení:

  • Strava: Strava bohatá na ovoce a zeleninu může pomoci snížit riziko šedého zákalu. Dále je důležité omezit konzumaci potravin s vysokým obsahem tuku a cukru.
  • Kouření: Kouření může zvýšit riziko vzniku šedého zákalu. Pokud kouříte, je důležité s tímto zlozvykem přestat.
  • Alkohol: Nadměrná konzumace alkoholu může zvýšit riziko vzniku šedého zákalu. Pokud pijete alkohol, je důležité to dělat s mírou.
  • Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita může pomoci snížit riziko vzniku šedého zákalu. Doporučuje se minimálně 30 minut pohybu denně.

Pravidelné Oční Prohlídky

Pravidelné oční prohlídky jsou klíčové pro včasné odhalení šedého zákalu. Oční lékař by měl být navštěvován minimálně jednou za rok. Lékař bude schopen odhalit šedý zákal v rané fázi a doporučit vhodné léčebné postupy.

Pokud máte v rodině někoho s diagnostikovaným šedým zákalem, je důležité navštěvovat očního lékaře pravidelněji.

V případě, že máte nějaké obtíže s viděním, jako jsou například zamlžené nebo rozmazané vidění, okamžitě navštivte očního lékaře.

Doporučujeme: Laserová operace očí: Zákrok, Cena & Možné komplikace!

Často kladené dotazy

Jak dlouho trvá rekonvalescence po operaci šedého zákalu?

Rekonvalescence po operaci šedého zákalu trvá obvykle několik týdnů. V prvních dnech po zákroku se může objevit mírné pálení, svědění a slzení očí. Tyto příznaky obvykle odezní během několika dnů. Po operaci je důležité dodržovat pokyny očního lékaře, například nepodceňovat hygienu očí a vyhýbat se fyzické námaze.

Kdy můžu řídit po operaci šedého zákalu?

Po operaci šedého zákalu je doporučeno počkat alespoň 24 hodin před řízením vozidla. Pokud máte po operaci šedého zákalu problémy s viděním, neřiďte, dokud se vaše vidění nezlepší.

Proč mám záblesky v oku po operaci šedého zákalu?

Záblesky v oku jsou běžným jevem po operaci šedého zákalu. Tyto záblesky vznikají v důsledku změn v optickém systému oka v důsledku výměny čočky. Tyto záblesky by měly postupně odeznít během několika týdnů po operaci.

Závěr

V případě, že vám byla diagnostikována šedý zákal, nemusíte se obávat. Operace šedého zákalu je běžný zákrok, který se provádí ambulantně a trvá asi 30-45 minut.

Před samotnou operací je nutné absolvovat předoperační vyšetření, které zahrnuje vyšetření celkového zdravotního stavu očí, očního pozadí v tzv. rozkapání, zjištění dioptrických vad a nitroočního tlaku.

Po operaci je nutné dodržet několik zásadních pravidel, abyste minimalizovali rizika komplikací a zajišťovali rychlou rekonvalescenci. Patří mezi ně například vyhýbání se těžké fyzické zátěži, šetření očí a dodržování předepsané léčby.

I přes to, že se jedná o běžný zákrok, je důležité si uvědomit, že každá operace nese určitá rizika. Proto je nutné se pečlivě připravit, dodržovat pokyny lékařů a pravidelně docházet na kontrolní prohlídky. Pokud budete dodržovat všechny pokyny, můžete se těšit z lepšího zraku a kvalitnějšího života.

2 comments

  1. Eva Kroutilová

    Dobrý den, jsem měsíc po operaci šedého zákalu. Po kontrole u paní doktorky je vše v pořádku, stále mě řeže a slzí jedno oko. Paní doktorka doporučila umělé slzy, stav je neměnný. Prosím , zda je tento stav normální.
    Děkuji Kroutilová Eva

    1. Senior Hub

      Vážená paní Kroutilová,
      děkuji Vám za Váš dotaz a gratuluji k úspěšnému absolvování operace šedého zákalu. Je mi líto, že se potýkáte s nepříjemnými pocity v oku i po operaci. Pocity, které popisujete, mohou být v některých případech po operaci normální, nicméně každý případ je specifický.
      Vzhledem k tomu, že v redakci nemáme žádného lékaře, nemůžeme provádět lékařské konzultace nebo vyšetření, nejlepším krokem bude opětovně se obrátit na Vašeho očního lékaře nebo specialistu, který Vás operoval. Oni jsou ti nejkompetentnější k posouzení Vašeho stavu a k tomu, zda je to, co prožíváte, běžná součást rekonvalescence, nebo zda je potřeba další léčba či opatření.
      Je důležité, aby Váš lékař věděl, že umělé slzy nepřinášejí úlevu, aby mohl případně navrhnout alternativní řešení nebo další postup. Nezapomeňte být při konzultaci co nejpodrobnější ohledně Vašich symptomů a jak dlouho trvají.
      Přeji Vám brzké zlepšení a doufám, že se Vaše situace brzy vyřeší k Vaší spokojenosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa