Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Skléra: Co to je a jak funguje?

Skléra: Co to je a jak funguje?

Pokud jste se někdy podívali na oči někoho jiného nebo dokonce na své vlastní, pravděpodobně jste si všimli bílého povrchu, který obklopuje černou díru středové části oka. Tento bílý povrch se nazývá skléra nebo bělima a tvoří většinu vnějšího povrchu oka. Skléra má neprůhlednou vazivovou tkáň a slouží jako ochrana oka před vnějšími vlivy, jako jsou například úrazy.

Anatomie

Skléra, neboli bělima, je vnější ochranná vrstva oka. Skládá se z několika vrstev, které poskytují stabilitu a ochranu pro vnitřní struktury oka.

Struktura Skléry

Skléra se skládá z kolagenových a elastických vláken, které tvoří hustou pojivovou tkáň. Mezi těmito vlákny jsou také buněčné elementy a pigmentové buňky, které jsou seskupeny kolem nervů a cév procházejících sklerou.

V přední části oka se skléra mění v průhlednou rohovku, která chrání oko před UV zářením. Tloušťka skléry se liší v různých částech oka. V zadní části bulbu je tloušťka 1 až 2 mm, ale vpředu při okraji rohovky je tloušťka pouze kolem 0,4 mm.

Pozice Skléry

Skléra obklopuje oční bulvu z vnější strany a chrání vnitřní struktury oka před poškozením. Na vazivo skléry se upínají okohybné svaly, které umožňují pohyb oka. Skléra je přiložena na kulovité ložisko jako kloubní hlavice do kloubní jamky vystlané vazivem.

Celkově je skléra důležitou strukturou oka, která poskytuje ochranu a stabilitu pro vnitřní struktury. Díky svému složení a pozici umožňuje správný pohyb oka a chrání ho před poškozením.

Funkce Skléry

Skléra je neprůhledná vrstva, která pokrývá většinu oční bulvy. Hlavní funkcí skléry je ochrana očí před vnějšími vlivy, jako jsou mechanické rány a přímé sluneční záření. Skléra dává oku i stabilitu a podporu.

Ochranná Role

Skléra je nejvíce viditelná jako bělmo oka. Tato vrstva poskytuje ochranu pro oční bulvu a udržuje vnitřní struktury oka na svém místě. Skléra je neprůhledná, což ji chrání před průchodem světla a zajišťuje, že světlo vstupuje do oka pouze skrze rohovku a zornici.

Kromě toho chrání skléra i citlivou vrstvu oka, kterou je choroid. Choroid obsahuje citlivé krevní cévy, které zásobují oko kyslíkem a živinami. Skléra pomáhá udržet choroid v bezpečí a zabezpečuje, aby se krevní cévy neroztrhly.

Podpora a Tvar

Skléra také pomáhá udržet tvar oka. Tato vrstva je tvořena vazivovou tkání, která poskytuje pevnost a stabilitu oční bulvy. Skléra také pomáhá udržet rohovku na svém místě a zajišťuje, že zornice je v optimálním postavení pro vstup světla.

Kromě toho skléra pomáhá udržet celkový tvar oka. Pokud bychom neměli skléru, oční bulva by se mohla deformovat a ztratit svůj tvar. Skléra také pomáhá udržet konzistenci oka, což zajišťuje, že oční tekutina se nevylévá z oka.

Celkově řečeno, skléra je klíčovou vrstvou oka, která poskytuje ochranu, podporu a stabilitu. Bez skléry by oko nebylo schopno plnit své základní funkce, jako je vnímání světla a obrazů.

Doporučujeme: Batesova Metoda Zlepšení Zraku

Nemoci Skléry

Skléru, nebo oční bělimu, mohou postihnout různé nemoci. Tyto nemoci mohou být způsobeny infekcemi, záněty, nebo jinými faktory. V této sekci se podíváme na dvě nejčastější nemoci skléry: skléritidu a episkléritidu.

Skléritida

Skléritida je zánět skléry, který může být způsoben infekcí, autoimunitním onemocněním, nebo jinými faktory. Skléritida se může projevit jako bolest v oku, zarudnutí oka, nebo snížené vidění. Pokud máte podezření na skléritidu, měli byste co nejdříve navštívit očního lékaře.

Existují dva typy skléritidy: difúzní a nodulární. Difúzní skléritida se projevuje jako celkové zarudnutí oka, zatímco nodulární skléritida se projevuje jako výrazné výrůstky na skléře. Léčba skléritidy zahrnuje použití kortikosteroidů a dalších léků na snížení zánětu.

Episkléritida

Episkléritida je zánět episkléry, což je tenká vrstva tkáně, která leží nad sklérou. Episkléritida se projevuje jako zarudnutí oka, bolest a světloplachost. Léčba episkléritidy zahrnuje použití kortikosteroidů a dalších léků na snížení zánětu.

Episkléritida může být způsobena infekcemi, alergiemi, nebo jinými faktory. Pokud máte podezření na episkléritidu, měli byste co nejdříve navštívit očního lékaře.

Léčba Sklérových Onemocnění

Sklérová onemocnění jsou léčena podle typu a závažnosti příznaků. V některých případech je léčba zaměřena na zpomalení progresivního poškození orgánů, zatímco v jiných případech je léčba zaměřena na zmírnění příznaků.

Léky

Existuje několik typů léků, které jsou používány k léčbě sklérových onemocnění:

  • Nesteroidní antirevmatika (NSAID) – používají se k tlumení bolesti a zánětu.
  • Kortikosteroidy – používají se k tlumení zánětu a snižování imunitní odpovědi.
  • Imunosupresiva – používají se k potlačení imunitního systému a snížení zánětu.
  • Cytostatika – používají se k potlačení růstu buněk a snížení zánětu.

Chirurgické Možnosti

V některých případech mohou být chirurgické možnosti uvažovány k léčbě sklérových onemocnění. Tyto možnosti zahrnují:

  • Odstranění tkáně – v případě, že jsou postiženy pouze určité oblasti, může být chirurgický zákrok proveden k odstranění postižené tkáně.
  • Transplantace orgánů – v případě, že jsou postiženy orgány jako srdce, plicní nebo ledviny, může být provedena transplantace orgánů.

Je důležité si uvědomit, že léčba sklérových onemocnění je individuální a závisí na typu a závažnosti příznaků. Je důležité diskutovat o vašich možnostech léčby s vaším lékařem a spolupracovat s ním, aby se dosáhlo nejlepších výsledků.

Doporučujeme: 6 Jednoduchých cvičení z jógy pro zlepšení zraku

Často kladené dotazy

Jak se skléra liší od rohovky?

Skléra a rohovka jsou dvě různé tkáně v oku. Skléra je vazivová tkáň, zatímco rohovka je průhledná, avaskulární tkáň. Skléra se nachází pod rohovkou a tvoří větší část vnější vrstvy oka.

Co je to choroidea?

Choroidea je vrstva tkáně pod sklérkou, která obsahuje krevní cévy a slouží k zásobování sítnice kyslíkem a živinami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa