Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Babské Rady na šumění v uchu: 10 Nejlepších domácích řešení

Babské Rady na šumění v uchu: 10 Nejlepších domácích řešení

Vítejte v nejlepších babských radách na šumění v uchu, kde vám přinášíme jednoduché a účinné tipy, jak zlepšit pohodu svých uší. Každý z nás se někdy potýkal s nepříjemnostmi jako je šumění, ucpané uši, bolest nebo zánět. Ale teď můžete mít klidné uši s našimi osvědčenými metodami na domácí péči. Od citrusových plodů plných vitamínu C po jemné masáže ucha, najdete zde rady, které mohou udělat rozdíl. Připravte se na harmonii a štěstí ve světě svých uší bez nepříjemného šumu!

1.Vitamín C

Citrusové plody nejsou jen lahodnou pochoutkou, ale i výborným zdrojem vitamínu C, který může výrazně snížit záněty. Mezi tyto skvělé zdroje patří citrony, pomeranče a další. Kromě vynikající chuti poskytují také bohatý přísun vitamínu C, který je známý svými protizánětlivými vlastnostmi.

Pokud se potýkáte s bolestí a otoky, zařaďte do své stravy více citrusových plodů. Vitamín C nejenže podporuje imunitní systém, ale také pomáhá snižovat zánětlivé procesy v těle. Dopřejte si čerstvě vymačkanou citronovou šťávu nebo si pochutnejte na pomeranči během dne. Tím posílíte nejen svou odolnost, ale také účinně bojujete s nežádoucími otoky v těle.

Pokud chcete vitamín C s nejlepší možnou vstřebatelností, sáhňete po vitaminu C v lipozámální formě.

2.Vlhčení ucha

Pokud se potýkáte s ucpaným uchem, může přírodní léčba pomocí teplých olejů být vaším spojencem. Stačí pár kapek teplého olivového, sezamového nebo mandlového oleje aplikovaných do ucha. Tato jednoduchá domácí metoda nejen zmírní bolest, ale i změkčí ušní maz, čímž sníží tlak v uchu.

Postup:

  1. Vyberte kvalitní olej: Zvolte olivový, sezamový nebo mandlový olej. Ověřte si, že je olej mírně teplý, ale ne horký.
  2. Použijte pipetu: Použijte pipetu nebo jiný vhodný aplikátor k nakapání několika kapek oleje do postiženého ucha.
  3. Ležte na boku: Lehněte na stranu postiženého ucha a nechte olej působit po dobu 5-10 minut.
  4. Opatrně vykapejte: Počkejte, než vstanete, aby se olej mohl dostatečně vstřebat, a poté opatrně vykapejte přebytečný olej.

Tímto způsobem si nejen ulevíte od bolesti a tlaku v uchu, ale také podpoříte přirozenou regeneraci.

3.Vyfoukávání ucha

Máte pocit tlaku v uchu? Není důvod k obavám. Tento jednoduchý trik vám může pomoci vyrovnat tlak a přinést okamžitou úlevu.

Postup:

  1. Připravte se: Sedněte si pohodlně a ujistěte se, že máte volnou ruku.
  2. Vytvořte pěst: Jednoduše stiskněte jednu ruku v pěst, ponechte volný prostor mezi prsty.
  3. Nakloňte se: Nakloňte hlavu na stranu, abyste měli postižené ucho nahoře.
  4. Otevřete ústa: Otevřete ústa a snažte se vyfouknout vzduch z nosu opatrně do pěsti. Přitom zaznamenáte, jak se tlak vyrovnává.

Tento postup by měl být proveden opatrně a ne agresivně. Pokud pocítíte jakýkoli nepříjemný tlak nebo bolest, okamžitě přestaňte. Tímto způsobem můžete snadno vyrovnat tlak v uších a ulevit si od nepříjemných pocitů.

4.Babská rady proti šumení? Vlasy musí pryč z uší

Vypadají skvěle, ale mohou způsobit nepříjemné ucpaní uší a bolest. Zde je několik tipů, jak udržet vlasy stranou od uší a minimalizovat nepříjemnosti.

  1. Krátký účes: Zvolte krátký účes, který minimalizuje kontakt vlasů s ušima.
  2. Upínání: Používejte upínací klip nebo gumičky na vlasy, abyste udrželi vlasy za ušima.
  3. Čepice: Při spaní nebo aktivitách, kde mohou vlasy způsobovat problémy, nosíte čepici.

Udržování vlasů stranou od uší není jen estetickou volbou, ale může také předejít ucpaným uším a bolesti spojené s taháním za vlasy. Prevence je vždy klíčová pro udržení pohodlí a zdraví uší.

5.Žvýkání žvýkačky proti šumu

Čas na odpočinek pro vaši čelist! Žvýkání nejen ulevuje od stresu, ale také může pomoci snížit tlak v uších a přinést vám okamžitou úlevu, občas pomáhá i proti pískání v uších.

Jak to funguje:

  • Zlepšení oběhu: Žvýkání aktivuje svaly v obličejové části a zlepšuje krevní oběh, což může přinést úlevu od tlaku v uších.
  • Uvolnění čelisti: Lehké žvýkání pomáhá uvolnit napětí v čelisti a krku, což může být spojeno s tlakem v uších.

Není potřeba přehánět, stačí lehké a pomalé žvýkání. Vyhněte se tvrdým druhům žvýkaček, abyste minimalizovali zátěž na čelisti. Vyzkoušejte tuto jednoduchou techniku pro okamžitou úlevu od tlaku v uších.

6.Tepelné obklady a zábaly uší

Teplé obklady jsou jako něžné objetí pro vaše uši, poskytující příjemnou úlevu od bolesti a zánětu.

Proč to funguje:

  • Rozšiřují cévy: Teplé obklady pomáhají rozšiřovat krevní cévy, zlepšují cirkulaci a přinášejí ulevu od bolesti.
  • Uvolňují svaly: Teplé prostředí uvolňuje svaly, což může snížit napětí a přispět k celkovému pohodlí.

Postup:

  1. Připravte si obklad: Navlhčete hadřík teplou vodou nebo použijte ohřívací polštářek.
  2. Položte na ucho: Nasaďte teplý obklad na postižené ucho a ponechte ho působit po dobu 15-20 minut.
  3. Opakujte podle potřeby: Tuto proceduru můžete opakovat několikrát denně podle potřeby.

Teplé obklady jsou jednoduchým a účinným způsobem, jak si doma poskytnout úlevu od bolesti a zánětu v uších. Vyzkoušejte tuto metodu a dopřejte svým uším něžné objetí tepla.

7.Zkuste mašáž ucha

Už jste někdy zkusili masáž pro uši? Tato jednoduchá technika může přinést úlevu od tlaku a napětí, a navíc je snadná k provedení doma.

Postup:

  1. Připravte se: Sedněte si pohodlně a relaxujte.
  2. Použijte prsty: Pomalu a jemně masírujte oblast kolem a uvnitř vnějšího ucha. Přitom dejte pozor na citlivé oblasti.
  3. Vyzkoušejte tahání: Lehce taháním ušní lalůčky směrem ven můžete uvolnit napětí a podpořit odtok tekutin.

Tato jednoduchá masáž nejen uvolní svaly, ale také může pomoci při odstraňování nahromaděné tekutiny v uchu. Vyzkoušejte tuto metodu pravidelně pro dlouhodobý pocit pohody.

8. Zubní pasta aneb Nemusíte být zubař: Jak trocha zubní pasty může pomoci při nahromaděném ušním vosku

Máte problém s ucpáním ucha z nahromaděného vosku? Zajímavým řešením může být něco, co pravděpodobně máte doma – zubní pasta.

Postup:

  1. Použijte malé množství: Naneste malé množství neperlivé zubní pasty na konec čistého prstu.
  2. Opatrně aplikujte: Opatrně vložte prst s pastou do vnějšího ucha a rovnoměrně rozetřete pastu v oblasti vnějšího zvukovodu.
  3. Ponechte působit: Nechte pastu působit po dobu 10-15 minut, aby se vosk změkl.
  4. Opláchněte vodou: Opláchněte ucho teplou vodou, abyste odstranili změklý vosk.

Pamatujte, že tuto metodu používejte s opatrností a pouze na vnější části ucha. Pokud máte pochybnosti, konzultujte s lékařem. Zajímavě, jak něco běžného jako zubní pasta může přinést úlevu od problémů s uchem!

9.Vyzkoušejte ušní kapky

Bojíte se nahromaděného vosku v uchu? Nemusíte. Speciální kapky na odstranění ušního vosku mohou být vaším spojencem v boji proti ucpaným uším.

Postup:

  1. Vyberte vhodné kapky: Zakoupěte si kvalitní kapky na odstranění ušního vosku, které jsou dostupné v lékárně.
  2. Použijte návod: Dodržujte přesné instrukce na obalu. Obvykle se kapky aplikují do ucha a nechají působit po několik minut.
  3. Opláchněte vodou: Počkejte, až kapky změknou vosk, a poté opláchněte ucho teplou vodou. Vosk by měl snadno vytékat.

Tato metoda je šetrná a efektivní, umožňující přirozené odstranění nahromaděného vosku a zajištění průchodnosti ucha.

10. Česnek

Česnek není jen do kuchyně! Tato aromatická bylina může být vaším spojencem v boji proti zánětu v uších.

Jak ho použít:

  • Žvýkejte syrový česnek: Syrový česnek obsahuje allicin, přirozený antibiotikum, který může pomoci snížit zánět. Stačí žvýkat jedno nebo dvě stroužky denně.
  • Olej z česneku: Pokud nechcete žvýkat česnek, můžete vyzkoušet olej z česneku. Nanesení několika kapek oleje kolem vnějšího ucha může mít příznivý účinek.

Česnek má nejen výraznou chuť, ale také přináší přirozené protizánětlivé vlastnosti. Přidejte ho do svého jídelníčku nebo vyzkoušejte místní aplikaci pro boj proti zánětu v uších.

Nejčastější příčiny šumění v uchu a jak jim předcházet

Šumění v uchu patří mezi velmi rozšířené obtíže, se kterými se setkáváme. Podle odhadů lékařů trápí alespoň dočasně tento nepříjemný problém až polovinu populace. Přestože obvykle nejde o nic vážného, rušivé šumění může velmi omezovat kvalitu života. Je proto důležité znát nejčastější příčiny tohoto onemocnění a správně na ně reagovat.

Jednou z nejběžnějších příčin šumění v uchu je zánět středního ucha, který bývá často důsledkem nachlazení nebo virózy dýchacích cest. Při zánětu dochází k otoku sliznice uvnitř ucha a narušení funkce ušního bolce. To vede k rušivému šumění a bolesti. Pro snížení zánětu a rychlé zotavení je vhodné podstupovat léčbu pod dohledem lékaře a dodržovat klid na lůžku.

Další častou příčinou šumění bývá <b>zatuhnutí ušního bolce</b>. Tento sval se při nachlazení nebo zánětech často přepína a neplní ideálně svoji funkci – odvádět vzduch z ucha ven. Pokud se bolcům nedostává dostatečné fyzioterapie, mohou ztuhnout. Vhodná je proto masáž okolí ucha teplou vodou.

V případě, že těchto preventivních opatření nebudeme dbát, hrozí opakované šumění v uchu. Je proto důležité se na tuto velmi rozšířenou potíž zaměřit a věnovat uchu i celkovému zdraví patřičnou péči. S dodržováním správných návyků můžeme nepříjemnému šumění předcházet.

Lékařská pomoc při pronikavém šumění v uchu

Pokud se domácí péče neosvědčí a šumění v uchu přetrvává déle než týden nebo se přidá bolest či horečka, vyhledejte raději odbornou pomoc. Lékař podle příznaků zvolí nejvhodnější postup.

Často podá tablety či kapky na snížení zánětu a bolesti. Pro zklidnění zánětu v uchu se osvědčují kapky s antimikrobiálními látkami. Ty je třeba aplikovat 2-3x denně několik dní.

Vyšetřením středního ucha lze odhalit případný zánět či tekutinu za bubínkem a zahájit léčbu. Výtěrem sluchovodu se zase zjistí přítomnost infekce.

Při opakovaných zánětech nebo již ztuhlých ušních bolcích pomůže jejich ošetření – vyčištění voskem či laserová terapie. V krajních případech se provádí i chirurgická revize středního ucha.

Důležité je dodržovat pokyny lékaře a léčbu řádně dokončit. Jinak hrozí opětovné vypuknutí problémů se šuměním v uchu. S odbornou pomocí je jejich řešení ve většině případů úspěšné.

Jak předcházet opakovanému šumění v uchu

Aby nás šumění v uchu netrápilo každou podzimní rýmu, je důležité věnovat uchům patřičnou péči. S jejich správnou hygienou a životosprávou lze riziko opakovaných zánětů výrazně snížit.

Pravidelně uši čistěte – 1x týdně stačí jemným vatovým tampónkem odstranit voskové nánosy. Dbejte také na prevenci vniknutí vody do uší při koupání – používejte ušní kapičky.

Stejně důležité je vyhýbat se hlučným prostředím bez chráničů sluchu, stejně jako zbytečnému vystavování se průvanu nebo vlhku. Snižte i stres a únavu prostřednictvím relaxačních technik.

Vaše tělo bude lépe odolávat infekcím, když budete ještě více dbát o preventivní lékařské prohlídky, vyváženou stravu a dostatek spánku. Zvýšíte tak obranyschopnost organismu.

Dodržováním těchto jednoduchých rad snížíte riziko zhoršení zánětů a s nimi spojeného nepříjemného šumění v uchách. Vaše sluchové orgány vám za to poděkují.

Příčiny šumu v uchu a kdy je lepší vyhledat lékaře

Než se pustíte do experimentování s domácími metodami, zajímejte se o možné příčiny nepříjemného šumu. Zjistěte, zda problém nevyžaduje odbornou péči.

Ušní vosk a zánět středouší bývají častou příčinou. Vosk se hromadí postupně a tlačí na slabiny. To může způsobit i zánět středouší. K rozpoznání slouží bolestivé ucho, horečka, zvýšená citlivost. V takovém případě je třeba navštívit lékaře, který vosk odstraní nebo předepíše léky.

Zvýšený tlak v kabině letadla nebo potápění mohou vyvolat dočasné šumění. Tělo si s tím ale poradí samo po několika hodinách či dnech. Pokud však šum přetrvává déle než týden, zajděte za lékařem otorinolaryngologem.

Závratě, hučení v uších a slabost by vás měly poslat rovnou k lékaři. Mohlo by jít o vážné onemocnění, jako je akustický neurinom. Ten vyžaduje okamžitou léčbu, abyste předešli trvalejšímu poškození sluchu.

Většina šumění má neškodnou příčinu. Ale věnujte pozornost tělu a příznakům. S lékařem zhodnoťte, zda je třeba zásah experta. To vám ušetří starosti a zabrání vážným komplikacím.

Často Kladené Otázky

Jak dlouho obvykle šumění trvá?

 U lehkých případů může úleva přijít již do týdne. Pokud to netrvá déle než 2 týdny, obvykle nehrozí komplikace. Při zánětech je však léčba delší.

Pomůže masáž ušních bolců?

Ano, masáží je lze stimulovat k lepší činnosti a odvést tekutinu z ucha. Postupujte však jemně, abyste jim neublížili.

Závěr

Děkujeme, že jste si přečetli náš průvodce babskými radami proti šumění v uších. Věříme, že tyto jednoduché rady vám pomohou udržet vaše uši šťastné a zdravé. Nezapomeňte, že pokud trpíte dlouhodobým šuměním nebo bolestí v uších, konzultujte s odborníkem. Užijte si harmonii ve světě svých uší a buďte v souladu s vaším zdravím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa