Nejkomplexnější kniha o sportovní výživě pro fitness a silové sporty na českém trhu.
Když před téměř 20 lety přišla do českých knihkupectví kniha amerických autorů Gerarda Thorna a Phila Embletona s názvem Suplementy ve výživě, stala se na dlouhou dobu „sportovní biblí“ pro všechny, kteří chtěli poznat problematiku sportovní výživy do detailů. S ohledem na dynamické změny ve sportovní výživě však v ní publikované informace brzy zastaraly a bohužel se od té doby na trh nedostala kniha, která by nabídla opravdu komplexní souhrn posledních znalostí z oblasti sportovní výživy tak, aby to vyhovovalo praktickým potřebám současných sportovců z oblasti fitness a silových sportů. Několik publikací vyšlo, nicméně buď byly spíše vědeckého zaměření, nebo zaměření praktického, ale s příliš povrchním pohledem. Kniha Moderní výživa ve fitness a silových sportech ale přináší obojí – pohled na sportovní výživu a doplňky z úhlu nejnovějších vědeckých výzkumů a studií, zároveň také obrovský díl praktických přístupů pro co nejsnadnější využití čtenáři na všech úrovních – od začínajících až po profesionální sportovce.
V čele autorského týmu knihy stál Lukáš Roubík, autor bestselleru Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z, spoluautory teoretické části knihy jsou Miloslav Šindelář a Radomil Vašík. Do praktické části přispěli Milan Šádek a Tomáš Bureš, Sabina Pleváková, Aleš Lamka, Jiří Tkadlčík, Jiří Orság, Filip Trojovský a Milan Špingl.
Hlavním cílem kolektivu autorů bylo přinést na trh moderní a komplexní publikaci s nejnovějšími a vědecky podloženými poznatky o všech aspektech sportovní výživy ve fitness a silových sportech.
První část rozsáhlého textu se věnuje základům biochemie a fyziologie sportovní výživy, fungování metabolismu v kontextu sportovního tréninku, dávkování a načasování příjmu jednotlivých živin a jejich nejvhodnějším zdrojům, významu a reálným účinkům suplementů pro sportovce a také dává nahlédnout na nejrozšířenější výživové mýty a kontroverzní témata, jako je lepek, veganství, antibiotika v mase, palmový olej a mnoho dalších. Praktická část knihy podrobně probírá nejznámější výživové styly a nabízí praktické postupy, jak si sestavit sportovní jídelníček, jaký druh redukční diety zvolit a jak si vytvořit správné výživové návyky pro udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst sportovní výkonnosti. V závěru 552stránkové publikace najde čtenář výživová doporučení a jídelníčky přímo od nejznámějších osobností ze světa fitness a silových sportů.
Základní údaje o knize:
- úplný název: Moderní výživa ve fitness a silových sportech
- autor: Lukáš Roubík a kolektiv
- nakladatelství: Erasport, s. r. o. (Ronnie.cz)
- rok vydání: 2018
- počet stran: 552
- rozměr: 149 x 210 mm
- typ: pevná bez přebalu lesklá
O autorovi:
Lukáš Roubík je odborníkem na sportovní výživu s 15 lety praxe ve vrcholovém sportu, výživu člověka vystudoval na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V mládí byl aktivním závodníkem v kulturistice a získal tituly dorosteneckého a juniorského mistra ČR. Po ukončení soutěžní kariéry působil několik let jako výživový konzultant závodníků, autor odborných článků a lektor ve Fitness akademii Ronnie.cz při výuce trenérů II. třídy a později i I. třídy na FTVS UK. V letech 2010–2018 byl předsedou Trenérsko-metodické komise a členem Výkonného výboru Svazu kulturistiky a fitness ČR. Je autorem oblíbené knihy Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z a spoluzakladatelem Institutu Moderní Výživy, který se zabývá vzděláváním v oblasti výživy na základě vědecky podložených informací.
Kolektiv: Spoluautory teoretické části knihy jsou Miloslav Šindelář a Radomil Vašík, do praktické části přispěli Milan Šádek a Tomáš Bureš, Sabina Pleváková, Aleš Lamka, Jiří Tkadlčík, Jiří Orság, Filip Trojovský a Milan Špingl.
Obsah knihy:
- 1 – Úvod do světa výživy ve fitness a silových sportech
- 1.1 – Vize knihy
- 2 – Význam a specifika výživy ve fitness a silových sportech
- 2.1 – Pyramida priorit ve sportovní výživě
- 3 – Úvod do biochemie a fyziologie sportovní výživy
- 3.1 – Základní pojmy biochemie a fyziologie (sportovní) výživy
- 3.2 – Řízení a regulace metabolismu
- 3.2.1 – Metabolická typologie
- 3.2.2 – Mikrobiom
- 3.2.3 – Hledisko evoluce
- 3.3 – Vybrané hormony z perspektivy fitness a silových sportů
- 3.3.1 – Testosteron
- 3.3.2 – Růstový hormon
- 3.3.3 – Inzulín
- 3.3.4 – Glukagon
- 3.3.5 – Kortizol
- 3.3.6 – Ghrelin
- 3.3.7 – Leptin
- 4 – Energetický metabolismus
- 4.1 – Energetická bilance
- 4.1.1 – Výdej energie
- 4.1.2 – Měření energetického výdeje
- 4.1.3 – Příjem energie
- 4.2 – Energetické substráty
- 4.2.1 – Poměr energetických substrátů v jídelníčku
- 4.3 – Energetické zásoby v organismu a jejich využití při zátěži
- 4.3.1 – Využití energetických zásob při zátěži
- 4.3.2 – Energetické zásoby v organismu
- 4.1 – Energetická bilance
- 5 – Bílkoviny
- 5.1 – Biochemická struktura bílkovin a aminokyselin
- 5.2 – Metabolismus bílkovin
- 5.2.1 – Katabolismus bílkovin
- 5.2.2 – Anabolismus bílkovin
- 5.2.3 – Dusíková bilance
- 5.3 – Biologická hodnota bílkovin
- 5.3.1 – Další ukazatele kvality bílkovin ve výživě člověka
- 5.3.2 – Zákony v metabolismu aminokyselin
- 5.4 – Zdroje bílkovin pro výživu ve fitness a silových sportech
- 5.4.1 – Maso
- 5.4.2 – Vejce
- 5.4.3 – Mléčné výrobky
- 5.4.4 – Syrovátkový protein
- 5.4.5 – Rostlinné bílkoviny
- 5.4.6 – Jak zvýšit využitelnost bílkovin z potravy?
- 5.5 – Dávkování a načasování příjmu bílkovin
- 5.5.1 – Dávkování bílkovin
- 5.5.2 – Může být vysoký příjem bílkovin u sportovců zdraví nebezpečný?
- 5.5.3 – Může být příliš vysoký příjem bílkovin pro sportovce nevhodný?
- 5.5.4 – Existuje maximální dávka bílkovin v jednom jídle?
- 5.5.5 – Načasování příjmu bílkovin
- 5.6 – Antibiotika, hormony a rezidua v mase
- 5.7 – Vegetariánské mýty o živočišných bílkovinách
- 6 – Sacharidy
- 6.1 – Biochemická struktura sacharidů a cukrů
- 6.2 – Metabolismus sacharidů
- 6.2.1 – Katabolismus sacharidů
- 6.2.2 – Anabolismus sacharidů
- 6.3 – Glykemický index sacharidů a další ukazatele
- 6.3.1 – Glykemický index
- 6.3.2 – Glykemická nálož
- 6.3.3 – Variabilita a limitace glykemického indexu
- 6.3.4 – Inzulínový index
- 6.4 – Zdroje sacharidů ve sportovní výživě
- 6.5 – Dávkování a načasování příjmu sacharidů
- 6.5.1 – Dávkování sacharidů
- 6.5.2 – Je vhodný nadměrný příjem sacharidů a cukrů v objemu?
- 6.5.3 – Jsou vhodné „nuly“ sacharidů v dietě?
- 6.5.4 – Načasování příjmu sacharidů
- 6.5.5 – Inzulínové okno a potréninkový nápoj
- 6.6 – Lepek ve (sportovní) výživě – mýty a fakta
- 6.6.1 – Nemoci z konzumace lepku
- 6.6.2 – Je vyřazení lepku z jídelníčku pro zdravé lidi zdravější?
- 6.6.3 – (Bez)lepkový verdikt (nejen) pro sportovce
- 6.7 – Vláknina
- 6.8 – Umělá sladidla
- 6.8.1 – Má smysl se vyhýbat umělým sladidlům?
- 7 – Tuky
- 7. 1 – Biochemická struktura lipidů a mastných kyselin
- 7. 2 – Metabolismus tuků
- 7.2.1 – Trávení a transport tuků
- 7.2.2 – Metabolismus tukové tkáně a lipolýza
- 7.2.3 – β-oxidace mastných kyselin aneb spalování tuků
- 7.2.4 – Syntéza mastných kyselin a triacylglycerolů
- 7.2.5 – Syntéza ketolátek neboli ketogeneze
- 7.2.6 – Metabolismus cholesterolu
- 7.3 – Zdroje tuků ve sportovní výživě
- 7.4 – Dávkování a načasování příjmu tuků
- 7.4.1 – Dávkování tuků
- 7.4.2 – Načasování příjmu tuků
- 7.4.3 – Na jakém tuku a oleji smažit?
- 7.4.4 – Má smysl se vyhýbat palmovému oleji?
- 8 – Vitamíny
- 8.1 – Význam vitamínů ve (sportovní) výživě
- 8.2 – Vitamíny rozpustné ve vodě a jejich zdroje ve výživě
- 8.3 – Vitamíny rozpustné v tucích a jejich zdroje ve výživě
- 8.4 – Dávkování a příjem vitamínů ve sportovní výživě
- 8.5 – Ztráty vitamínů tepelnou úpravou a skladováním potravin
- 9 – Minerální látky a stopové prvky
- 9.1 – Význam minerálních látek a stopových prvků ve (sportovní)
- 9.2 – Minerální látky a jejich zdroje ve výživě
- 9.3 – Stopové prvky a jejich zdroje ve výživě
- 10 – Pitný režim ve fitness a silových sportech
- 10.1 – Bilance tekutin ve sportovní výživě
- 10.2 – Doplňování tekutin ve sportovní výživě
- 10.3 – Doplňování tekutin ve fitness a silových sportech
- 11 – Suplementy ve sportovní výživě
- 11.1 – Význam doplňkové výživy ve fitness a silových sportech
- 11.1.1 – Hlavní přínosy suplementů pro sportovce
- 11.1.2 – Jsou doplňky výživy pro sportovce bezpečné a přirozené?
- 11.1.3 – Dělení suplementů
- 11.2 – Proteiny
- 11.2.1 – Metody výroby proteinových přípravků
- 11.2.2 – Zdroje a druhy proteinových přípravků
- 11.3 – Aminokyseliny
- 11.3.1 – Komplexní aminokyseliny
- 11.3.2 – BCAA
- 11.3.3 – Ostatní aminokyseliny s bioaktivními účinky
- 11.4 – Sacharidy a gainery
- 11.4.1 – Gainery
- 11.4.2 – Samostatné sacharidové přípravky
- 11.5 – Suplementy s obsahem tuků
- 11.5.1 – CLA
- 11.5.2 – MCT oleje
- 11.5.3 – Omega-3 mastné kyseliny
- 11.6 – Vitamíny a minerální látky
- 11.7 – Iontové nápoje
- 11.8 – Kloubní výživa
- 11.8.1 – Glukosamin
- 11.8.2 – Chondroitin
- 11.8.3 – MSM
- 11.8.4 – Kolagen
- 11.8.5 – Boswellia serrata
- 11.8.6 – Cissus quadrangularis
- 11.8.7 – Kurkumin
- 11.8.8 – Rybí olej
- 11.8.9 – Význam užívání kloubní výživy pro sportovce
- 11.9 – Fitness potraviny
- 11.9.1 – Proteinové tyčinky
- 11.9.2 – Proteinové palačinky
- 11.9.3 – Proteinový puding
- 11.9.4 – Ovesné a rýžové kaše
- 11.9.5 – Ořechová másla s proteiny
- 11.9.6 – Proteinové těstoviny a chléb
- 11.10 – Tekuté náhražky potravy
- 11.11 – Kreatin
- 11.11.1 – Složení a funkce kreatinu v organismu
- 11.11.2 – Účinky kreatinu
- 11.11.3 – Formy kreatinu
- 11.11.4 – Užívání a dávkování kreatinu
- 11.11.5 – Bezpečnost užívání kreatinu
- 11.12 – Anabolizéry
- 11.12.1 – Tribulus
- 11.12.2 – HMB
- 11.12.3 – Ecdysteron
- 11.12.4 – Prohormony a prosteroidy
- 11.13 – Stimulanty a NO produkty
- 11.13.1 – Arginin
- 11.13.2 – Citrulin
- 11.13.3 – Beta alanin
- 11.13.4 – Kofein
- 11.13.5 – Taurin
- 11.13.6 – Tyrosin
- 11.13.7 – Inosin
- 11.13.8 – Guarana
- 11.14 – Spalovače tuku
- 11.14.1 – Zelený čaj a extrakt ze zeleného čaje
- 11.14.2 – Synefrin
- 11.14.3 – Extrakt z kůry vrby bílé
- 11.14.4 – Kapsaicin a extrakty z pepřů
- 11.14.5 – Extrakt z banaby
- 11.14.6 – Karnitin
- 11.14.7 – HCA, chrom a další látky ve spalovačích tuku
- 11.15 – Cyklování suplementů
- 11.1 – Význam doplňkové výživy ve fitness a silových sportech
- 12 – Jak správně sestavit jídelníček
- 12.1 – Hodnocení nutričního stavu a diagnostika sportovce
- 12.2 – Personalizace výživy a individuální přístup
- 12.3 – Jaký výživový postup zvolit?
- 12.4 – Jak sestavit sportovní jídelníček?
- 12.5 – Výživové návyky, udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst výkonnosti
- 13 – Výživové postupy a redukční diety
- 13.1 – Jaký druh redukční diety zvolit?
- 13.2 – Nízkosacharidové diety (low-carb)
- 13.2.1 – Ketogenní diety
- 13.2.2 – Cyklická ketogenní dieta (CKD)
- 13.3 – Nízkotučné diety (low-fat)
- 13.3.1 – Sacharidové vlny
- 13.3.2 – Konstantní příjem sacharidů
- 13.4 – Flexibilní stravování (IIFYM)
- 13.5 – Cleaneating
- 13.6 – Paleo výživa
- 13.7 – Přerušované hladovění (intermittent fasting)
- 13.8 – Reverse dieting
- 13.9 – Refeed days
- 13.10 – Nejčastější chyby v redukční dietě
- 13.10.1 – Metabolic damage
- 13.10.2 – Cheat days
- 14 – Moderní výživa ve fitness a silových sportech v praxi
- 14.1 – Sportovní kulturistika (autoři: Milan Šádek a Tomáš Bureš)
- 14.1.1 – Sportovní cíle v kulturistice
- 14.1.2 – Nutriční požadavky a výživové postupy
- 14.1.3 – Jídelníček a suplementy pro nabírání svalů
- 14.1.4 – Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
- 14.1.5 – Příprava před závody (autor: Tomáš Bureš)
- 14.2 – Bikiny fitness (autor: Sabina Pleváková)
- 14.2.1 – Sportovní cíle v bikiny fitness
- 14.2.2 – Nutriční požadavky a výživové postupy
- 14.2.3 – Jídelníček a suplementy v mimosoutěžním období
- 14.2.4 – Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
- 14.2.5 – Příprava před závody
- 14.3 – Physique mužů (autor: Aleš Lamka)
- 14.3.1 – Sportovní cíle ve physique mužů
- 14.3.2 – Nutriční požadavky a výživové postupy
- 14.3.3 – Jídelníček a suplementy v mimosoutěžním období
- 14.3.4 – Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
- 14.3.5 – Příprava před závody
- 14.4 – Silový trojboj (autor: Milan Špingl)
- 14.4.1 – Sportovní cíle v silovém trojboji
- 14.4.2 – Nutriční požadavky a výživové postupy
- 14.4.3 – Jídelníček a suplementy v silovém trojboji
- 14.4.4 – Příprava před závody
- 14.5 – Vzpírání (autor: Jiří Orság)
- 14.5.1 – Sportovní cíle ve vzpírání
- 14.5.2 – Nutriční požadavky a výživové postupy
- 14.5.3 – Jídelníček a suplementy ve vzpírání
- 14.6 – Strongman (autor: Jiří Tkadlčík)
- 14.6.1 – Sportovní cíle u strongmanů
- 14.6.2 – Nutriční požadavky a výživové postupy
- 14.6.3 – Jídelníček a suplementy u strongmanů
- 14.6.4 – Příprava před závody
- 14.7 – CrossFit (autor: Filip Trojovský)
- 14.7.1 – Sportovní cíle v CrossFitu
- 14.7.2 – Nutriční požadavky a výživové postupy
- 14.7.3 – Jídelníček a suplementy v CrossFitu
- 14.7.4 – Příprava před závody
- 14.1 – Sportovní kulturistika (autoři: Milan Šádek a Tomáš Bureš)
- 15 – Závěr
- 15.1 – Poděkování
- Kolektiv autorů
- Seznam použitých zkratek
- Zdroje a doporučená literatura