Moderní výživa ve fitness a silových sportech (Lukáš Roubík a kol.)

748,50 

Lukáš Roubík a kol. Nejkomplexnější kniha o sportovní výživě na českém trhu za posledních 20 let.

100 skladem

Moderní výživa ve fitness a silových sportech (Lukáš Roubík a kol.)
Moderní výživa ve fitness a silových sportech (Lukáš Roubík a kol.) 748,50 
Posledních 100 produktů skladem!

Poštovné zdarma pro objednávky nad 2500,- Kč

  • jednoduché vrácení zboží do 14 dní
  • rychlé doručení
Bezpečná Platba Kartou Pomocí GoPay

Nejkomplexnější kniha o sportovní výživě pro fitness a silové sporty na českém trhu.

Když před téměř 20 lety přišla do českých knihkupectví kniha amerických autorů Gerarda Thorna a Phila Embletona s názvem Suplementy ve výživě, stala se na dlouhou dobu „sportovní biblí“ pro všechny, kteří chtěli poznat problematiku sportovní výživy do detailů. S ohledem na dynamické změny ve sportovní výživě však v ní publikované informace brzy zastaraly a bohužel se od té doby na trh nedostala kniha, která by nabídla opravdu komplexní souhrn posledních znalostí z oblasti sportovní výživy tak, aby to vyhovovalo praktickým potřebám současných sportovců z oblasti fitness a silových sportů. Několik publikací vyšlo, nicméně buď byly spíše vědeckého zaměření, nebo zaměření praktického, ale s příliš povrchním pohledem. Kniha Moderní výživa ve fitness a silových sportech ale přináší obojí – pohled na sportovní výživu a doplňky z úhlu nejnovějších vědeckých výzkumů a studií, zároveň také obrovský díl praktických přístupů pro co nejsnadnější využití čtenáři na všech úrovních – od začínajících až po profesionální sportovce.

V čele autorského týmu knihy stál Lukáš Roubík, autor bestselleru Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z, spoluautory teoretické části knihy jsou Miloslav Šindelář a Radomil Vašík. Do praktické části přispěli Milan Šádek a Tomáš Bureš, Sabina Pleváková, Aleš Lamka, Jiří Tkadlčík, Jiří Orság, Filip Trojovský a Milan Špingl.

Hlavním cílem kolektivu autorů bylo přinést na trh moderní a komplexní publikaci s nejnovějšími a vědecky podloženými poznatky o všech aspektech sportovní výživy ve fitness a silových sportech.

První část rozsáhlého textu se věnuje základům biochemie a fyziologie sportovní výživy, fungování metabolismu v kontextu sportovního tréninku, dávkování a načasování příjmu jednotlivých živin a jejich nejvhodnějším zdrojům, významu a reálným účinkům suplementů pro sportovce a také dává nahlédnout na nejrozšířenější výživové mýty a kontroverzní témata, jako je lepek, veganství, antibiotika v mase, palmový olej a mnoho dalších. Praktická část knihy podrobně probírá nejznámější výživové styly a nabízí praktické postupy, jak si sestavit sportovní jídelníček, jaký druh redukční diety zvolit a jak si vytvořit správné výživové návyky pro udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst sportovní výkonnosti. V závěru 552stránkové publikace najde čtenář výživová doporučení a jídelníčky přímo od nejznámějších osobností ze světa fitness a silových sportů.

Základní údaje o knize:

  • úplný název: Moderní výživa ve fitness a silových sportech
  • autor: Lukáš Roubík a kolektiv
  • nakladatelství: Erasport, s. r. o. (Ronnie.cz)
  • rok vydání: 2018
  • počet stran: 552
  • rozměr: 149 x 210 mm
  • typ: pevná bez přebalu lesklá

O autorovi:

Lukáš Roubík je odborníkem na sportovní výživu s 15 lety praxe ve vrcholovém sportu, výživu člověka vystudoval na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V mládí byl aktivním závodníkem v kulturistice a získal tituly dorosteneckého a juniorského mistra ČR. Po ukončení soutěžní kariéry působil několik let jako výživový konzultant závodníků, autor odborných článků a lektor ve Fitness akademii Ronnie.cz při výuce trenérů II. třídy a později i I. třídy na FTVS UK. V letech 2010–2018 byl předsedou Trenérsko-metodické komise a členem Výkonného výboru Svazu kulturistiky a fitness ČR. Je autorem oblíbené knihy Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z a spoluzakladatelem Institutu Moderní Výživy, který se zabývá vzděláváním v oblasti výživy na základě vědecky podložených informací.

Kolektiv: Spoluautory teoretické části knihy jsou Miloslav Šindelář a Radomil Vašík, do praktické části přispěli Milan Šádek a Tomáš Bureš, Sabina Pleváková, Aleš Lamka, Jiří Tkadlčík, Jiří Orság, Filip Trojovský a Milan Špingl.

Obsah knihy:

  • 1 – Úvod do světa výživy ve fitness a silových sportech
    • 1.1 – Vize knihy
  • 2 – Význam a specifika výživy ve fitness a silových sportech
    • 2.1 – Pyramida priorit ve sportovní výživě
  • 3 – Úvod do biochemie a fyziologie sportovní výživy
    • 3.1 – Základní pojmy biochemie a fyziologie (sportovní) výživy
    • 3.2 – Řízení a regulace metabolismu
      • 3.2.1 – Metabolická typologie
      • 3.2.2 – Mikrobiom
      • 3.2.3 – Hledisko evoluce
    • 3.3 – Vybrané hormony z perspektivy fitness a silových sportů
      • 3.3.1 – Testosteron
      • 3.3.2 – Růstový hormon
      • 3.3.3 – Inzulín
      • 3.3.4 – Glukagon
      • 3.3.5 – Kortizol
      • 3.3.6 – Ghrelin
      • 3.3.7 – Leptin
  • 4 – Energetický metabolismus
    • 4.1 – Energetická bilance
      • 4.1.1 – Výdej energie
      • 4.1.2 – Měření energetického výdeje
      • 4.1.3 – Příjem energie
    • 4.2 – Energetické substráty
      • 4.2.1 – Poměr energetických substrátů v jídelníčku
    • 4.3 – Energetické zásoby v organismu a jejich využití při zátěži
      • 4.3.1 – Využití energetických zásob při zátěži
      • 4.3.2 – Energetické zásoby v organismu
  • 5 – Bílkoviny
    • 5.1 – Biochemická struktura bílkovin a aminokyselin
    • 5.2 – Metabolismus bílkovin
      • 5.2.1 – Katabolismus bílkovin
      • 5.2.2 – Anabolismus bílkovin
      • 5.2.3 – Dusíková bilance
    • 5.3 – Biologická hodnota bílkovin
      • 5.3.1 – Další ukazatele kvality bílkovin ve výživě člověka
      • 5.3.2 – Zákony v metabolismu aminokyselin
    • 5.4 – Zdroje bílkovin pro výživu ve fitness a silových sportech
      • 5.4.1 – Maso
      • 5.4.2 – Vejce
      • 5.4.3 – Mléčné výrobky
      • 5.4.4 – Syrovátkový protein
      • 5.4.5 – Rostlinné bílkoviny
      • 5.4.6 – Jak zvýšit využitelnost bílkovin z potravy?
    • 5.5 – Dávkování a načasování příjmu bílkovin
      • 5.5.1 – Dávkování bílkovin
      • 5.5.2 – Může být vysoký příjem bílkovin u sportovců zdraví nebezpečný?
      • 5.5.3 – Může být příliš vysoký příjem bílkovin pro sportovce nevhodný?
      • 5.5.4 – Existuje maximální dávka bílkovin v jednom jídle?
      • 5.5.5 – Načasování příjmu bílkovin
    • 5.6 – Antibiotika, hormony a rezidua v mase
    • 5.7 – Vegetariánské mýty o živočišných bílkovinách
  • 6 – Sacharidy
    • 6.1 – Biochemická struktura sacharidů a cukrů
    • 6.2 – Metabolismus sacharidů
      • 6.2.1 – Katabolismus sacharidů
      • 6.2.2 – Anabolismus sacharidů
    • 6.3 – Glykemický index sacharidů a další ukazatele
      • 6.3.1 – Glykemický index
      • 6.3.2 – Glykemická nálož
      • 6.3.3 – Variabilita a limitace glykemického indexu
      • 6.3.4 – Inzulínový index
    • 6.4 – Zdroje sacharidů ve sportovní výživě
    • 6.5 – Dávkování a načasování příjmu sacharidů
      • 6.5.1 – Dávkování sacharidů
      • 6.5.2 – Je vhodný nadměrný příjem sacharidů a cukrů v objemu?
      • 6.5.3 – Jsou vhodné „nuly“ sacharidů v dietě?
      • 6.5.4 – Načasování příjmu sacharidů
      • 6.5.5 – Inzulínové okno a potréninkový nápoj
    • 6.6 – Lepek ve (sportovní) výživě – mýty a fakta
      • 6.6.1 – Nemoci z konzumace lepku
      • 6.6.2 – Je vyřazení lepku z jídelníčku pro zdravé lidi zdravější?
      • 6.6.3 – (Bez)lepkový verdikt (nejen) pro sportovce
    • 6.7 – Vláknina
    • 6.8 – Umělá sladidla
      • 6.8.1 – Má smysl se vyhýbat umělým sladidlům?

  • 7 – Tuky
    • 7. 1 – Biochemická struktura lipidů a mastných kyselin
    • 7. 2 – Metabolismus tuků
      • 7.2.1 – Trávení a transport tuků
      • 7.2.2 – Metabolismus tukové tkáně a lipolýza
      • 7.2.3 – β-oxidace mastných kyselin aneb spalování tuků
      • 7.2.4 – Syntéza mastných kyselin a triacylglycerolů
      • 7.2.5 – Syntéza ketolátek neboli ketogeneze
      • 7.2.6 – Metabolismus cholesterolu
    • 7.3 – Zdroje tuků ve sportovní výživě
    • 7.4 – Dávkování a načasování příjmu tuků
      • 7.4.1 – Dávkování tuků
      • 7.4.2 – Načasování příjmu tuků
      • 7.4.3 – Na jakém tuku a oleji smažit?
      • 7.4.4 – Má smysl se vyhýbat palmovému oleji?
  • 8 – Vitamíny
    • 8.1 – Význam vitamínů ve (sportovní) výživě
    • 8.2 – Vitamíny rozpustné ve vodě a jejich zdroje ve výživě
    • 8.3 – Vitamíny rozpustné v tucích a jejich zdroje ve výživě
    • 8.4 – Dávkování a příjem vitamínů ve sportovní výživě
    • 8.5 – Ztráty vitamínů tepelnou úpravou a skladováním potravin
  • 9 – Minerální látky a stopové prvky
    • 9.1 – Význam minerálních látek a stopových prvků ve (sportovní)
    • 9.2 – Minerální látky a jejich zdroje ve výživě
    • 9.3 – Stopové prvky a jejich zdroje ve výživě
  • 10 – Pitný režim ve fitness a silových sportech
    • 10.1 – Bilance tekutin ve sportovní výživě
    • 10.2 – Doplňování tekutin ve sportovní výživě
    • 10.3 – Doplňování tekutin ve fitness a silových sportech
  • 11 – Suplementy ve sportovní výživě
    • 11.1 – Význam doplňkové výživy ve fitness a silových sportech
      • 11.1.1 – Hlavní přínosy suplementů pro sportovce
      • 11.1.2 – Jsou doplňky výživy pro sportovce bezpečné a přirozené?
      • 11.1.3 – Dělení suplementů
    • 11.2 – Proteiny
      • 11.2.1 – Metody výroby proteinových přípravků
      • 11.2.2 – Zdroje a druhy proteinových přípravků
    • 11.3 – Aminokyseliny
      • 11.3.1 – Komplexní aminokyseliny
      • 11.3.2 – BCAA
      • 11.3.3 – Ostatní aminokyseliny s bioaktivními účinky
    • 11.4 – Sacharidy a gainery
      • 11.4.1 – Gainery
      • 11.4.2 – Samostatné sacharidové přípravky
    • 11.5 – Suplementy s obsahem tuků
      • 11.5.1 – CLA
      • 11.5.2 – MCT oleje
      • 11.5.3 – Omega-3 mastné kyseliny
    • 11.6 – Vitamíny a minerální látky
    • 11.7 – Iontové nápoje
    • 11.8 – Kloubní výživa
      • 11.8.1 – Glukosamin
      • 11.8.2 – Chondroitin
      • 11.8.3 – MSM
      • 11.8.4 – Kolagen
      • 11.8.5 – Boswellia serrata
      • 11.8.6 – Cissus quadrangularis
      • 11.8.7 – Kurkumin
      • 11.8.8 – Rybí olej
      • 11.8.9 – Význam užívání kloubní výživy pro sportovce
    • 11.9 – Fitness potraviny
      • 11.9.1 – Proteinové tyčinky
      • 11.9.2 – Proteinové palačinky
      • 11.9.3 – Proteinový puding
      • 11.9.4 – Ovesné a rýžové kaše
      • 11.9.5 – Ořechová másla s proteiny
      • 11.9.6 – Proteinové těstoviny a chléb
    • 11.10 – Tekuté náhražky potravy
    • 11.11 – Kreatin
      • 11.11.1 – Složení a funkce kreatinu v organismu
      • 11.11.2 – Účinky kreatinu
      • 11.11.3 – Formy kreatinu
      • 11.11.4 – Užívání a dávkování kreatinu
      • 11.11.5 – Bezpečnost užívání kreatinu
    • 11.12 – Anabolizéry
      • 11.12.1 – Tribulus
      • 11.12.2 – HMB
      • 11.12.3 – Ecdysteron
      • 11.12.4 – Prohormony a prosteroidy
    • 11.13 – Stimulanty a NO produkty
      • 11.13.1 – Arginin
      • 11.13.2 – Citrulin
      • 11.13.3 – Beta alanin
      • 11.13.4 – Kofein
      • 11.13.5 – Taurin
      • 11.13.6 – Tyrosin
      • 11.13.7 – Inosin
      • 11.13.8 – Guarana
    • 11.14 – Spalovače tuku
      • 11.14.1 – Zelený čaj a extrakt ze zeleného čaje
      • 11.14.2 – Synefrin
      • 11.14.3 – Extrakt z kůry vrby bílé
      • 11.14.4 – Kapsaicin a extrakty z pepřů
      • 11.14.5 – Extrakt z banaby
      • 11.14.6 – Karnitin
      • 11.14.7 – HCA, chrom a další látky ve spalovačích tuku
    • 11.15 – Cyklování suplementů
  • 12 – Jak správně sestavit jídelníček
    • 12.1 – Hodnocení nutričního stavu a diagnostika sportovce
    • 12.2 – Personalizace výživy a individuální přístup
    • 12.3 – Jaký výživový postup zvolit?
    • 12.4 – Jak sestavit sportovní jídelníček?
    • 12.5 – Výživové návyky, udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst výkonnosti
  • 13 – Výživové postupy a redukční diety
    • 13.1 – Jaký druh redukční diety zvolit?
    • 13.2 – Nízkosacharidové diety (low-carb)
      • 13.2.1 – Ketogenní diety
      • 13.2.2 – Cyklická ketogenní dieta (CKD)
    • 13.3 – Nízkotučné diety (low-fat)
      • 13.3.1 – Sacharidové vlny
      • 13.3.2 – Konstantní příjem sacharidů
    • 13.4 – Flexibilní stravování (IIFYM)
    • 13.5 – Cleaneating
    • 13.6 – Paleo výživa
    • 13.7 – Přerušované hladovění (intermittent fasting)
    • 13.8 – Reverse dieting
    • 13.9 – Refeed days
    • 13.10 – Nejčastější chyby v redukční dietě
      • 13.10.1 – Metabolic damage
      • 13.10.2 – Cheat days

  • 14 – Moderní výživa ve fitness a silových sportech v praxi
    • 14.1 – Sportovní kulturistika (autoři: Milan Šádek a Tomáš Bureš)
      • 14.1.1 – Sportovní cíle v kulturistice
      • 14.1.2 – Nutriční požadavky a výživové postupy
      • 14.1.3 – Jídelníček a suplementy pro nabírání svalů
      • 14.1.4 – Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
      • 14.1.5 – Příprava před závody (autor: Tomáš Bureš)
    • 14.2 – Bikiny fitness (autor: Sabina Pleváková)
      • 14.2.1 – Sportovní cíle v bikiny fitness
      • 14.2.2 – Nutriční požadavky a výživové postupy
      • 14.2.3 – Jídelníček a suplementy v mimosoutěžním období
      • 14.2.4 – Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
      • 14.2.5 – Příprava před závody
    • 14.3 – Physique mužů (autor: Aleš Lamka)
      • 14.3.1 – Sportovní cíle ve physique mužů
      • 14.3.2 – Nutriční požadavky a výživové postupy
      • 14.3.3 – Jídelníček a suplementy v mimosoutěžním období
      • 14.3.4 – Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku
      • 14.3.5 – Příprava před závody
    • 14.4 – Silový trojboj (autor: Milan Špingl)
      • 14.4.1 – Sportovní cíle v silovém trojboji
      • 14.4.2 – Nutriční požadavky a výživové postupy
      • 14.4.3 – Jídelníček a suplementy v silovém trojboji
      • 14.4.4 – Příprava před závody
    • 14.5 – Vzpírání (autor: Jiří Orság)
      • 14.5.1 – Sportovní cíle ve vzpírání
      • 14.5.2 – Nutriční požadavky a výživové postupy
      • 14.5.3 – Jídelníček a suplementy ve vzpírání
    • 14.6 – Strongman (autor: Jiří Tkadlčík)
      • 14.6.1 – Sportovní cíle u strongmanů
      • 14.6.2 – Nutriční požadavky a výživové postupy
      • 14.6.3 – Jídelníček a suplementy u strongmanů
      • 14.6.4 – Příprava před závody
    • 14.7 – CrossFit (autor: Filip Trojovský)
      • 14.7.1 – Sportovní cíle v CrossFitu
      • 14.7.2 – Nutriční požadavky a výživové postupy
      • 14.7.3 – Jídelníček a suplementy v CrossFitu
      • 14.7.4 – Příprava před závody
  • 15 – Závěr
    • 15.1 – Poděkování
  • Kolektiv autorů
  • Seznam použitých zkratek
  • Zdroje a doporučená literatura