Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Babské rady na lupénku: 15 Nejlepších tipů pro zvládnutí této kožní nemoci

Babské rady na lupénku: 15 Nejlepších tipů pro zvládnutí této kožní nemoci

Pokud trpíte lupénkou, pravděpodobně víte, jak frustrující a obtížné může být najít účinnou léčbu. Lupénka je chronické kožní onemocnění, které způsobuje rychlé odlupování kůže a svědění. Někdy může být také bolestivá. Ačkoli neexistuje žádná léčba, která by lupénku úplně vyléčila, existuje několik babských rad, které mohou pomoci zmírnit příznaky.

Babské Rady Na Lupénku

Pokud trpíte lupénkou, může být obtížné najít účinnou léčbu. Existuje mnoho léků, mastí a krémů na trhu, ale někdy jsou neúčinné nebo příliš drahé. Zde je 15 babských rad, které vám mohou pomoci v boji proti lupénce:

1. Používejte přírodní masti

Mnoho přírodních mastí a krémů může pomoci snížit zánět a svědění spojené s lupénkou. Například aloe vera, kokosový olej nebo olej z čajovníku mohou pomoci zmírnit příznaky. Tyto přírodní masti jsou obvykle levnější než léky na předpis a mohou být méně dráždivé pro kůži.

2. Změňte svou stravu

Změna vaší stravy může pomoci snížit zánět a příznaky lupénky. Mnoho lidí s lupénkou hlásí, že omezování potravin s vysokým obsahem tuku, cukru a soli pomohlo snížit příznaky. Místo toho se doporučuje konzumovat potraviny s vysokým obsahem vitamínů a minerálů, jako jsou ovoce, zelenina a celozrnné produkty.

Zelenina a Ovoce

Zelenina a ovoce jsou bohaté na vitamíny a minerály, které jsou důležité pro zdravou pokožku. Například vitamin C, který se nachází v citrusových plodech, paprice a brokolici, může pomoci podpořit tvorbu kolagenu v kůži. Zelené listové zeleniny, jako je špenát a římský salát, jsou také dobrým zdrojem vitaminu A, který pomáhá udržovat zdravou pokožku.

3. Mazání nesoleným vepřovým sádlem

Jednou z babských rad na lupénku je mazání postižených oblastí nesoleným vepřovým sádlem nebo bambuckým máslem. Tento způsob se používá už dlouho a mnoho lidí tvrdí, že jim pomohl zmírnit svědění kůže a zánět. Vepřové sádlo obsahuje vitaminy A, D a E a omega-3 mastné kyseliny, které působí blahodárně na pokožku. Především vitaminy A a E bývají často doporučovány jako doplněk stravy v případě, kdy je potřeba pokožce pomoci. Bambucké máslo zase obsahuje vitamíny A, E a F a kyselinu olejovou, které hydratují a zklidňují pokožku.

Při mazání vepřovým sádlem nebo bambuckým máslem je důležité použít nesolenou variantu. Sůl může podráždit pokožku a zhoršit stav lupénky. Postižené oblasti je třeba promazávat dvakrát denně, ráno a večer. Před aplikací masti je dobré pokožku očistit a osušit. Poté naneste vrstvu sádla nebo másla a jemně vmasírujte do pokožky. Pokud máte lupénku na hlavě, můžete sádlo nebo máslo nechat působit přes noc a ráno si vlasy umýt.

Je důležité mít na paměti, že mazání vepřovým sádlem nebo bambuckým máslem není léčba lupénky a nemusí pomoci každému. Pokud máte silnější příznaky, je lepší se poradit s lékařem a zvolit vhodnou léčbu.

4. Používejte koupel s Epsomskou solí

Koupel s Epsomskou solí může pomoci zmírnit svědění a zánět spojený s lupénkou. Stačí přidat hrst soli do teplé vody a namočit se v ní po dobu 20 až 30 minut. Epsomská sůl obsahuje hořčík, který může pomoci uvolnit svaly a snížit zánět.

5. Změňte své oblečení

Materiály, jako je vlna nebo polyester, mohou dráždit kůži a zhoršovat příznaky lupénky. Místo toho se doporučuje nosit oblečení vyrobené z měkkých a prodyšných materiálů, jako je bavlna nebo len.

6. Oplachování hlavy octem

octová kyselina pomáhá regulovat pH pokožky a snižuje množství kvasinek a bakterií, které mohou způsobit lupénku. Smíchejte vodu a ocet v poměru 1:1 a opláchněte si tím hlavu po mytí vlasů.

7. Vyhněte se spouštěčům

Každý má jiné spouštěče, které mohou zhoršovat příznaky lupénky. Některé z běžných spouštěčů jsou stres, kouření, alkohol, potraviny a léky.

8. Přírodní oleje

Některé přírodní oleje, jako je například olej z čajovníku nebo kokosový olej, mohou pomoci zmírnit svědění a zánět spojený s lupénkou. Nanášejte olej na postižené oblasti pokožky a nechte působit přes noc.

9. Koupel s ovesnou kaší

Ovesná kaše má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci zmírnit svědění a podráždění pokožky. Přidejte hrst ovesných vloček do teplé koupele a namočte se v ní asi 20 minut.

10. Kurkuma

Kurkuma obsahuje silné protizánětlivé látky a může pomoci snížit zánět spojený s lupénkou. Smíchejte kurkumu s vodou a vytvořte pastu, kterou nanášíte na postižené oblasti pokožky.

11. Aloe vera

Aloe vera je známá svými protizánětlivými vlastnostmi a může pomoci zmírnit zánět spojený s lupénkou. Může také pomoci hydratovat a zklidnit pokožku. Je důležité používat čistou a kvalitní Aloe vera. Nanášejte aloe vera gel na postižené oblasti pokožky.

12. Dodržujte pitný režim během léčby lupénky

Hydratace je důležitým faktorem při léčbě lupénky. Kůže postižená lupénkou je obvykle suchá a svědí, takže pravidelná hydratace může pomoci zmírnit tyto příznaky.

Existuje mnoho hydratačních přípravků, které mohou pomoci udržet kůži hydratovanou. Můžete zkusit krémy, masti, tělová mléka a oleje, které jsou speciálně navrženy pro lupénku.

Kromě toho je důležité pít dostatek vody. Voda pomáhá udržovat kůži hydratovanou a zdravou. Pokud nevypijete dostatek vody, může se vaše kůže stát suchou a svědivou.

Pokud máte lupénku na rukou nebo nohou, můžete zkusit hydratační koupele. Do vany přidejte hydratační přísady, jako jsou ovesné vločky, sůl z Mrtvého moře nebo oleje, a nechte své tělo namočit po dobu 20-30 minut.

Výše uvedené tipy na hydrataci mohou pomoci zmírnit příznaky lupénky a udržet vaši kůži zdravou a hydratovanou. Je důležité hydratovat kůži pravidelně a nezapomínat na pitný režim.

13. Snížení stresu

Stres může zhoršovat příznaky lupénky. Zkuste najít způsob, jak snížit stres, jako je například jóga, meditace nebo procházky v přírodě.

14. Omega-3 Mastné Kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny: Účinky, Dávkování & Nejlepší Zdroje

Omega-3 mastné kyseliny jsou prospěšné pro zdraví srdce, ale také mohou pomoci snížit zánět v těle, což je klíčový faktor v lupénce. Některé zdroje omega-3 mastných kyselin zahrnují losos, tuňáka, lněné semínko a chia semínko. Pokud nejíte dostatek těchto potravin, můžete zvážit doplnění stravy rybím olejem nebo omega-3 doplňky.

15. Pobyt na sluníčku a vitamín D

Pobyt na slunci může být pro lidi s lupénkou velmi užitečný. Slunce totiž obsahuje vitamín D, který je pro naše zdraví velmi důležitý. Vitamín D pomáhá především s vstřebáváním vápníku, což je klíčové pro zdraví našich kostí. Kromě toho má vitamín D pozitivní vliv na imunitní systém a psychiku.

Je však důležité dbát na to, aby pobyt na slunci nebyl příliš dlouhý a nebylo vystavení slunci příliš intenzivní. Příliš dlouhý pobyt na slunci může mít negativní dopad na vaši pokožku a zdraví vůbec. Proto je důležité používat ochranné faktory a vyhýbat se slunci v době, kdy je nejintenzivnější.

Vitamín D můžete získat také z potravin, jako jsou ryby, vejce a mléčné výrobky. Pokud máte nedostatek vitamínu D, můžete zvážit jeho doplňování v podobě potravinových doplňků.

Co Je Lupénka

Lupénka, také známá jako psoriáza, je chronické kožní onemocnění, které postihuje asi 2 % světové populace. Toto onemocnění se vyznačuje nadměrným odlupováním kůže, které je asi sedminásobné v porovnání se zdravou kůží.

Příčiny Lupénky

Příčiny lupénky nejsou zcela jasné, ale existuje několik faktorů, které se předpokládají jako rizikové faktory pro vznik lupénky. Mezi tyto faktory patří:

  • Genetická predispozice
  • Poruchy imunitního systému
  • Infekce
  • Stres
  • Klimatické podmínky
  • Změny hormonální hladiny

Typy Lupénky

Existuje několik typů lupénky, které se liší vzhledem a závažností příznaků. Mezi nejčastější typy lupénky patří:

  • Plaková lupénka: Tento typ lupénky se vyznačuje vznikem červených skvrn na kůži, které jsou pokryté stříbřitě bílými šupinkami. Tyto skvrny jsou obvykle lokalizovány na kolenou, loktech, zápěstích a na zátylku.
  • Kapačková lupénka: Tento typ lupénky se vyznačuje drobnými skvrnami, které jsou obvykle lokalizovány na trupu, končetinách a na skalpe.
  • Inverzní lupénka: Tento typ lupénky se vyskytuje na místech, kde se kůže tře nebo se potí, jako jsou podpaží, pod prsy, v podbřišku a v tříslech.
  • Pustulózní lupénka: Tento typ lupénky se vyznačuje vznikem malých puchýřků naplněných hnisem na kůži. Tyto puchýřky se mohou objevit na různých místech těla, včetně dlaní a chodidel.

Je důležité si uvědomit, že lupénka je chronické onemocnění, které nelze úplně vyléčit. Nicméně, existují různé způsoby, jak zmírnit příznaky a zlepšit kvalitu života pro lidi s lupénkou.

Kdy Navštívit Lékaře

Lupénka je chronické kožní onemocnění, které může být velmi nepříjemné a ovlivnit kvalitu vašeho života. I když existuje mnoho babských rad, které mohou pomoci zmírnit příznaky, někdy je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Kdy navštívit lékaře

Je důležité navštívit lékaře, pokud:

  • Trpíte silnými bolestmi, svěděním nebo pálením kůže.
  • Máte lupénku na více než 10% těla.
  • Trpíte horečkou nebo pocitem slabosti.
  • Máte problémy s klouby nebo bolesti v nich.
  • Vám lupénka brání v běžných aktivitách, jako je chůze nebo spánek.

Lékař může předepsat léky, které pomohou zmírnit příznaky a zlepšit kvalitu vašeho života. Mohou to být kortikosteroidy, které pomáhají snižovat zánět, nebo imunomodulační léky, které pomáhají regulovat imunitní systém.

Pravidelné návštěvy lékaře

Lupénka je chronické onemocnění, které vyžaduje pravidelnou péči. Lékař může doporučit pravidelné kontroly, aby se ujistil, že léčba funguje a aby případné změny mohly být rychle odhaleny.

Je důležité dodržovat léčbu předepsanou lékařem a řídit se jeho pokyny. Pokud máte jakékoliv dotazy nebo obavy ohledně vaší léčby, neváhejte se svým lékařem konzultovat.

Lupénka není nakažlivá, ale může být velmi nepříjemná a ovlivnit kvalitu vašeho života. Pokud trpíte lupénkou, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

Často kladené dotazy

Jaké jsou nejlepší domácí masti na lupénku?

Existuje mnoho domácích mastí, které mohou pomoci zmírnit příznaky lupénky. Například mast z aloe vera, kokosového oleje nebo kyseliny salicylové. Je důležité si ale uvědomit, že každý člověk může reagovat na masti jinak a co pomáhá jednomu, nemusí pomoci druhému.

Jaké potraviny je lepší nejíst při lupénce?

Některé potraviny mohou zhoršit příznaky lupénky, jako například alkohol, kofein, kořeněná jídla, sladkosti a potraviny obsahující lepek. Na druhé straně jsou potraviny, které mohou pomoci zmírnit příznaky lupénky, jako například ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, zelenina a ovoce a potraviny bohaté na vitamín D. Je důležité jíst zdravě a vyváženě.

Lupénka a játra – jak jsou propojeny?

I když není lupénka přímo způsobena problémy s játry, existuje spojení mezi zdravím jater a příznaky lupénky. To proto, že játra jsou odpovědná za detoxikaci těla a pokud jsou přetížena, mohou se projevit různé kožní problémy, včetně lupénky.

Jak vypadá začínající lupénka?

Začínající lupénka se může projevit jako drobné bílé šupinky na pokožce hlavy, které se mohou postupně zvětšovat a způsobovat svědění a podráždění. Pokud si všimnete těchto příznaků, je důležité začít s léčbou co nejdříve.

Závěr

V boji proti lupénce můžete vyzkoušet mnoho různých babských rad. Základem léčby je pravidelná péče o kůži, hydratace a zklidnění zánětu. Zde jsou ještě jednou shrnuty nejlepší babské rady na lupénku:

  1. Používejte přírodní kosmetiku a vyhýbejte se chemickým látkám.
  2. Jezte zdravě a vyváženě, snažte se omezit konzumaci sladkostí a alkoholu.
  3. Pravidelně cvičte, abyste udrželi své tělo v kondici.
  4. Vyhněte se stresu a relaxujte.
  5. Vyzkoušejte bylinné koupele a obklady.
  6. Používejte oleje bohaté na vitamín E, které pomáhají zklidnit zánět a hydratují kůži.
  7. V případě potřeby se poraďte s odborníkem a zvažte možnost léčby léky.

Pamatujte, že každý organismus je jiný a co pomáhá jednomu, nemusí pomoci druhému. Pokud vyzkoušíte nějakou z těchto rad a nezabere, nezoufejte. Lupénka je chronické onemocnění, které se nedá úplně vyléčit, ale dá se ovlivnit. Snažte se najít to, co vám pomáhá a co vám dělá dobře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa