Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Babské rady na návaly při menopauze: 7 Nejlepších rad pro rychlou úlevu

Babské rady na návaly při menopauze: 7 Nejlepších rad pro rychlou úlevu

Nečekané horké vlny, poty v noci, změny nálad. Každá žena se jistě obává toho, až ji jednoho dne začnou provázet změny spojené s příchodem menopauzy. Období přechodu je přirozenou součástí ženského života, ale jeho nepříjemné projevy, tzv. návaly, dokáží pořádně potrápit. Jak se jim ale účinně bránit a zvládat je se ctí? V tomto článku pro Vás máme řadu cenných babských rad na návaly a doporučení, která vám pomohou tuto chvíli života zvládnout se ctí a péčí o sebe. Odhalíme přírodní možnosti mírnění projevů, tipy na životní styl i psychickou pohodu. Tak pojďte s námi a dozvíte se, jak nepříjemné návaly v menopauze co nejlépe ustát.

7 Nejúčinnějších babských rad na návaly:

1. Přírodní bylinné recepty pro úlevu od nepříjemných návalů

Kdo by nechtěl zmírnit nepříjemné projevy návalů při menopauze bez nežádoucích vedlejších účinků? Příroda nám k tomu nabízí řadu možností v podobě bylin, které jsou plné prospěšných látek. Některé z nich jsou velmi účinné právě při potížích tohoto období. Vyzkoušejte následující recepty:

Lipový čaj se vyznačuje mírně sedavým a uklidňujícím účinkem. Obsahuje flavonoidy, které mohou pomoci mírnit projevy úzkosti a podrážděnosti. Doporučuje se pít 2-3 šálky denně k uklidnění.

Pro osvěžení a zmírnění horkostních vln se hodí přesličkový čaj. Obsahuje minerály a vitaminy skupiny B, které pomáhají snížit teplotu těla. Přeslička také podporuje funkci štítné žlázy.

Vynikající antioxidační účinky má černý bezový čaj. Pomáhá zvládnout stres, podporuje imunitu a díky obsahu antioxidantů působí protizánětlivě. Černý bez také uvolňuje svalové napětí a snižuje krevní tlak.

Vyzkoušejte tyto bylinné čaje jako součást přírodní terapie pro zmírnění nepříjemných příznaků návalů v období menopauzy. Dbalostí o životní styl a psychiku pak dosáhnete ještě lepších výsledků.

2. Dejte si potraviny bohaté na fytoestrogeny

Kvalitní strava bohatá na fytoestrogeny z rostlin jako sója, hrách či ořechy může tělu doplnit estrogeny. Vhodné jsou i byliny s protizánětlivým účinkem – černý bez, fenykl, kozlík lékařský nebo řimbaba zmírňují příznaky účinkem estrogenním i sedativním.

3. Nezapomínejte ani na správnou psychickou péči o sebe

Jak již bylo zmíněno, návaly při menopauze často provázejí nepříjemné psychické projevy, které je třeba brát vážně. Zásadní je nepodceňovat svoji duševní pohodu a nebát se jí věnovat náležitou péči.

V období změn je důležité vnímat svoje pocity a potřeby. Nebuďte na sebe příliš přísná. Zkuste si stanovit denní rituály, které vás naplní klidem, jako je čtení, zahrada, koupel apod.

Pokud pociťujete úzkost či deprese, zvažte psychoterapii nebo poradnu. Odborníci vám pomohou lépe pochopit vaše prožívání a naučit se je zvládat.

Stýskejte se s lidmi, kteří vás podporují a posilují. Vyhýbejte se těm, kteří vás naopak dostávají pod tlak.

Nebojte se projevit své emoce a pocity. Plačte, když potřebujete. Vyjádření emocí je zdravé.

Věřte si a buďte k sobě laskavá. Vaše tělo prochází přirozenou proměnou. Neberte ji jako selhání.

Zaměřte se na pozitiva a pečujte o svou duševní pohodu s láskou. Pomůže vám to lépe zvládnout dané období života.

4. Doplňky stravy pro lepší zvládání nepříjemných návalů

Kromě bylinné medicíny nachází ženy úlevu od symptomů menopauzy také v přírodních doplňcích stravy. Některé z nich mohou pomoci regulovat hladiny hormonů a zmírňují tak projevy nežádoucích návalů. Mezi nejúčinnější patří:

Sojové isoflavony obsahují látky podobné ženským pohlavním hormonům (fytoestrogeny). Výzkumy prokázaly, že mohou pomoci s horkostními vlnami, poty i náladovostí. Doporučená denní dávka je 50-100 mg.

V období menopauzy se doporučuje i vitamín E, který působí proti stresu oxidativnímu a zmírňuje psychické problémy. Vhodná dávka je 200-400 IU denně.

Pro lepší nocní odpočinek a psychiku je prospěšný i melatonin. Tento hormon spánku brání fragmentaci spánku návaly způsobenou. Dávka 1-3 mg půl hodiny před spánkem.

Při návalvech pomáhá i vitamín D, který je důležitý pro hladinu estrogenu. Pokud je vitaminy D nedostatek, mohou být návaly horší. Optimální hladina je 30-50 ng/ml.

Tyto přírodní doplňky pozitivně ovlivňují psychiku i fyziologii u žen v menopauze. Je vhodné je konzultovat s lékařem či specialistou na výživu.

5. Tajemství tradiční čínské medicíny – jak nám pomáhá akupunktura

Mezi oblíbené alternativní přístupy ke zmírnění symptomů menopauzy patří také tradiční čínská medicína, konkrétně její součást – akupunktura. Tato starobylá metoda ovlivňuje organismus prostřednictvím tzv. akupunkturních bodů a může přinést řadu pozitiv.

Funguje na principu propojení všech tělesných energetických drah – meridiánů. Akupunktura je schopna ovlivnit nepříznivé energetické prostředí v těle, které se projevuje obtížemi. Konkrétně při návalech se používají body jako:

Shenmen (HG 7) – zlepšuje psychiku a reguluje emoce,
Zusanli (ST 36) – působí protizánětlivě a tlumí bolest,
Sanyinjiao (SP 6) – pomáhá se zmírněním horkosti a pocení,
Neiguan (MC 6) – regulace menstruačního cyklu.

Studie prokázaly, že akupunktura dokáže výrazně snížit intenzitu návalů, úzkosti i depresivity. Je zcela bezpečná a nezpůsobuje vedlejší účinky. Její pomoc je vhodné vyzkoušet, pokud jiné metody nepomáhají.

6. Dechová cvičení proti návalům

Pravidelná dechová cvičení zlepšují oxygenaci tkání a fungují proti stresu a nervozitě. Základem je správné nadechování a vydechování, které dovede tělo k relaxaci. V kombinaci s pohybem působí dobře i preventivně.

Obě metody doporučují tradiční čínská i západní medicína. Jejich výběr závisí na preferencích ženy a účinnosti v daném případě.

7. Léky proti návalům v menopauze – co pomáhá, kdy je brát

Ne vždy postačí pouze přírodní metody a je třeba sáhnout i po léčivých přípravtcích. Existují však různé možnosti, jak léky proti menopauze volit a užívat.

Hormonální substituční terapie (HRT) je založena na podávání estrogenů a progesteronu, které tělu doplňují chybějící hormony. HRT účinně mírní většinu příznaků včetně návalů, nicméně je nutné zvážit možná rizika a konzultovat s lékařem délku užívání. Krátkodobá HRT do 5 let je považována za bezpečnou.

Antidepresiva jako paroxetin nebo venlafaxin mohou sloužit k potlačení návalů, obzvlášť pokud mají i depresivní rysy. Jejich výběr závisí na diagnóze pacientky a možných kontraindikacích.

Speciálně proti návalům se používají inhibitory zpětného vychytávání serotoninu jako fluoxetin. Uleví do několika týdnů, možné jsou vedlejší účinky na začátku léčby.

Jak se s návaly vyrovnat v běžném životě

I když návaly nejdou úplně ovlivnit, je možné jejich projevy alespoň zmírňovat. Důležité je pamatovat na změny stravovacích návyků, dostatek pohybu, odreagování i psychickou pohodu.

Omezit kofein, koření a alkohol může pomoci s intenzitou návalů. Naopak výživné snídaně a dostatek tekutin podporují celkovou pohodu.

Pohybové aktivity jako procházky nebo jóga udržují tělo v kondici a snižují výskyt návalů. Důležitá je také psychická hygiena – odreagovat se například četbou, zahradničením či setkáváním s přáteli.

Nebát se požádat o pomoc partnera, rodinu nebo kolegy v práci může usnadnit zvládáníobtížných situací. Důležité je nepodceňovat své pocity a hledat vhodné řešení příznaků.

Nejčastější projevy nepříjemných návalů při menopauze

Příchod stárnutí ženského organismu provází množství změn, které mohou působit nepříjemně. Mezi nejčastější symptomy patří takzvané “návaly”, které charakterizují netypické projevy teplotního a psychického dyskomfortu. Trápí tím až 80 % žen v období menopauzy. Jaké konkrétní příznaky si s sebou návaly nejčastěji přinášejí?

Noční poty bývají asi nejzávažnějším typem návalu. Žena se buď probudí v noci z pocitu horka a pocení, nebo jí poty provázejí celou noc. To může vést k poruše spánku a únavě během dne. Horké vlny představují náhlé pocit horka, který se šíří z hlavy do zbytku těla. Doprovází jej zrudnutí pokožky. Nepravidelné menstruace bývají dalším alarmem, že se organismus připravuje na přechod. Mohou se objevit vynechaná či předčasná či pozdní krvácení.

Mezi psychické projevy patří znaky deprese, úzkosti, podrážděnosti či náhlé změny nálad. Žena se může cítit unavená, bez elánu nebo naopak nespokojená. Tyto příznaky mívají přímou souvislost se změnami hladin pohlavních hormonů v těle. Problémy se spánkem a jeho kvalitou se taktéž často vyskytují. Nejenže ženu mohou rušit noční poty, ale i psychická nepohoda. Sucho ve vagině pak doprovází pokles estrogenů a může způsobit bolest při sexu.

Často Kladené Otázky

Proč se návaly objevují častěji?

 Často úměrně hormonálním změnám v těle, ale také ve stresových situacích či po požití kofeinu.

Mohou pomoci byliny?

Ano, řada bylin má protizánětlivé a hormonální účinky. Nejčastěji se doporučuje bez černý, fenykl či kozlík. Vždy je vhodné konzultovat s léčitelem dávkování.

Závěr

Návaly mohou být pro ženu v období menopauzy nepříjemným protějškem, jejich projevy jsou ale zvládnutelné. V článku jsme si představili řadu způsobů, jak účinně působit na jejich zmírnění. Dovolte mi je stručně shrnout:

  • Bylinkové čaje, konkrétně lipový, přesličkový či bezový, pomáhají zklidnit emoce i příznaky horkosti.
  • Sojové isoflavony, vitamíny D, E či melatonin regulují hladiny hormonů a zlepšují spánek.
  • Akupunktura je vhodná pro ovlivnění energetických drah a zmírnutí projevů úzkosti a deprese.
  • Životospráva jako pohyb, spánek, strava i relaxace pozitivně ovlivňují celkový stav organismu.
  • Homeopatika mohou jednorázově zmírnit intenzitu návalu.
  • Při psychické nepohodě doporučuji psychoterapii či poradenství.

Dbejte na prevenci, využívejte přírodní možnosti a nebojte se komunikovat se lékařem. Tak dosáhnete lepšího zvládání tohoto životního období.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa