Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Babské rady na oteklé dásně: Jak zmírnit bolest a zánět v ústech

Babské rady na oteklé dásně: Jak zmírnit bolest a zánět v ústech

Máte-li oteklé dásně, může to být způsobeno mnoha faktory, jako jsou zubní kaz, zubní plak, zánět dásní nebo infekce. Tyto problémy mohou vést k nepohodlí a bolesti, což může být velmi frustrující. Nicméně, existuje mnoho babských rad, které mohou pomoci zmírnit oteklé dásně a snížit bolest.

Zde jsou některé z nejlepších rad na oteklé dásně:

1. Přikládání ledového obkladu

Přikládání ledového obkladu na postižené místo může pomoci zmírnit bolest a otok. Ledový obklad by měl být aplikován na postižené místo po dobu 20 minut a to po dvou hodinách. Tento proces by měl být opakován několikrát denně.

2. Kúra zubní pasty

Kúra zubní pasty může pomoci zmírnit bolest a otok způsobené zánětem dásní. Stačí si zubní pastu nanesenou na prst aplikovat na postižené místo a nechat působit několik minut. Poté opláchněte ústa vodou.

3. Teplý obklad

Teplý obklad může pomoci zmírnit bolest a otok, ale pouze pokud jsou způsobeny zánětem. Použijte teplou vodu a navlhčete hadřík. Poté aplikujte na postižené místo a nechte působit několik minut.

4. Sůl a pepř

Směs soli a pepře může pomoci zmírnit bolest a otok. Smíchejte stejné množství soli a pepře a nanesete na postižené místo. Nechte působit několik minut a poté opláchněte ústa vodou.

5. Med a kurkuma

Směs medu a kurkumy může pomoci zmírnit bolest a otok. Smíchejte stejné množství medu a kurkumy a aplikujte na postižené místo. Nechte působit několik minut a poté opláchněte ústa vodou.

6. Čaj z heřmánku

Čaj z heřmánku může pomoci zmírnit bolest a otok. Uvařte si čaj z heřmánku a nechte ho vychladnout. Poté aplikujte na postižené místo a nechte působit několik minut.

7. Zázvor

Zázvor může pomoci zmírnit bolest a otok. Stačí si nastrouhat kousek zázvoru a nanesením na postižené místo. Nechte působit několik minut a poté opláchněte ústa vodou.

8. Aloe vera

Aloe vera může pomoci zmírnit bolest a otok. Stačí si několikrát denně aplikovat aloe vera gel na postižené místo.

9. Česnek

Česnek může pomoci zmírnit bolest a otok. Stačí si nastrouhat kousek česneku a nanesením na postižené místo. Nechte působit několik minut a poté opláchněte ústa vodou.

10. Výplachy úst vodou se solí

Voda s solí může pomoci zmírnit bolest a otok. Smíchejte sklenici teplé vody s lžičkou soli a opláchněte ústa touto směsí několikrát denně.

11. Babské Bylinné čaje a výplachy na snížení bolestí i zánětu

Šalvěj

Vařte šalvějový čaj a použijte jako ústní vodu. Šalvěj má protizánětlivé vlastnosti a pomůže snížit zánět a bolest.

Měsíček

Vařte měsíčkový čaj a použijte jako ústní vodu. Měsíček má protizánětlivé vlastnosti a pomůže snížit zánět a bolest.

Aloe vera

Aloe vera má protizánětlivé účinky a může pomoci zmírnit zánět v oteklých dásních. Vezměte si malý kousek aloe vera listu a odstraňte z něj gel. Poté naneste gel přímo na oteklé místo. Nechte působit několik minut a poté vyplivněte.

Mátový čaj

Mátový čaj má osvěžující a protizánětlivé účinky, které mohou pomoci zmírnit zánět v oteklých dásních. Připravte si silný mátový čaj a nechte ho vychladnout. Poté si dejte lžíci do úst a kloktejte po dobu 30 sekund. Vyplivněte a opakujte několikrát denně.

12. Domácí Masti

Domácí masti jsou dalším způsobem, jak zmírnit zánět dásní a podpořit hojení. Následující přísady jsou známé svými protizánětlivými a antibakteriálními účinky a mohou být použity k výrobě mastí:

  • Med: má antibakteriální a protizánětlivé účinky, které pomáhají zabíjet bakterie a snižovat zánět.
  • Kurkuma: má silné protizánětlivé účinky, které pomáhají snižovat zánět a bolest.
  • Kokosový olej: má antibakteriální a protizánětlivé účinky, které pomáhají zabíjet bakterie a snižovat zánět.

Pro přípravu domácí masti smíchejte jednu lžičku medu s půl lžičkou kurkumy a jednou lžičkou kokosového oleje. Naneste na postižené místo a nechte působit asi 10 minut, poté opláchněte ústa vodou.

13. Přírodní Antibiotika

Některé potraviny mají přirozené antibakteriální účinky a mohou pomoci zabít bakterie v ústech a snížit zánět dásní. Následující potraviny jsou známé svými antibakteriálními účinky:

  • Česnek: má silné antibakteriální účinky, které pomáhají zabíjet bakterie a snižovat zánět.
  • Cibule: má antibakteriální a protizánětlivé účinky, které pomáhají zabíjet bakterie a snižovat zánět.
  • Citron: má antibakteriální účinky a pomáhá snižovat zánět.

14. Hřebíček

Hřebíček má protizánětlivé a baktericidní účinky, které mohou pomoci zmírnit zánět v oteklých dásních. Rozdrtěte několik hřebíčků a smíchejte s trochou olivového oleje. Poté naneste směs na oteklé místo a nechte působit několik minut. Poté vyplivněte.

15. Omezte sladkosti a kofein

Sladkosti a kofein mohou podporovat růst bakterií v ústech, což může vést k zánětu a oteklým dásním.

16. Ústní vody

Kromě čištění zubů a dásní můžete použít ústní vodu, která pomáhá odstraňovat bakterie a záněty. Řada ústních vod obsahuje antibakteriální složky, které pomáhají eliminovat bakterie z ústní dutiny.

17. Opatrnost při čištění zubů

Čištění zubů je důležité, ale může také být příčinou bolesti dásní, pokud to neděláte správně. Používání tvrdé kartáčky nebo příliš silného tlaku může poškodit dásně a způsobit bolest. Z tohoto důvodu byste měli používat měkký kartáček a jemně čistit zuby a dásně.

18. Profesionální čištění

Pokud máte plak a zubní kámen, které jsou hlavní příčinou zánětu dásní, může být nutné provést profesionální čištění. Tento proces zahrnuje odstranění plaku a zubního kamene ze zubů a dásní.

Mějte na paměti, že tyto babské rady jsou určeny pouze jako doplňková léčba a neměly by nahrazovat návštěvu zubaře. Pokud máte vážné problémy s dásněmi, měli byste vyhledat lékařskou pomoc.

Co Je Zánět Dásní

Zánět dásní, známý také jako gingivitida, je běžným onemocněním dutiny ústní, které postihuje až 90 % populace. Toto onemocnění je způsobeno bakteriemi v zubním plaku, které dráždí dásně. Pokud se zánět dásní neléčí, může se vyvinout do závažnějšího onemocnění zvaného parodontitida, které může vést ke ztrátě zubů.

Příčiny

Existuje několik faktorů, které mohou způsobit zánět dásní. Mezi nejčastější patří:

  • Nedostatečná ústní hygiena: Pokud si nečistíte zuby a dásně pravidelně a důkladně, může se na zubech a dásních hromadit zubní plak, který obsahuje bakterie, které způsobují zánět dásní.
  • Kouření: Kouření tabáku může způsobit zhoršení krevního oběhu v dásních, což může vést k zánětu.
  • Hormonální změny: Hormonální změny v těhotenství, během menstruace nebo v menopauze mohou způsobit zánět dásní.

Symptomy

Zánět dásní může mít několik příznaků. Zde jsou některé z nejčastějších:

  • Krvácení dásní při čištění zubů nebo jídle
  • Zčervenání a otok dásní
  • Zvýšená citlivost zubů
  • Neustálá nebo opakující se bolest dásní
  • Zápach z úst

Pokud si všimnete některého z těchto příznaků, měli byste navštívit zubního lékaře co nejdříve. Čím dříve začnete léčbu, tím lépe.

Prevence Zánětu Dásní

Zánět dásní je běžným onemocněním, které může mít vážné následky, pokud není řádně léčen. Nicméně, existuje několik způsobů, jak předejít vzniku zánětu dásní. V této části se dozvíte, jak správnou ústní hygienou a zdravou stravou zabránit vzniku zánětu dásní.

Správná Ústní Hygiena

Správná ústní hygiena je klíčová pro prevenci vzniku zánětu dásní. Zde jsou některé tipy, jak udržet svá ústa zdravá:

  • Čistěte si zuby minimálně dvakrát denně po dobu dvou minut. Používejte zubní pastu obsahující fluorid a mějte na paměti, že příliš silné čištění může způsobit podráždění dásní.
  • Používejte zubní nit každý den, abyste odstranili zbytky jídla a bakterie z mezizubních prostorů.
  • Používejte ústní vodu, která pomáhá odstraňovat bakterie a zabraňuje vzniku zubního kamene.
  • Mějte na paměti, že zuby nejsou jediné místo, kde se mohou hromadit bakterie. Čistěte si také jazyk a patro.

Zdravá Strava

Zdravá strava může také pomoci předcházet vzniku zánětu dásní. Zde jsou některé tipy, jak zdravou stravou udržet svá ústa zdravá:

  • Omezte příjem sladkostí a cukrů, které mohou způsobit zubní kaz a zánět dásní.
  • Jezte potraviny bohaté na vitamín C, který pomáhá udržovat zdravé dásně. Vhodné jsou například citrusové plody, kiwi nebo brokolice.
  • Jezte potraviny bohaté na vápník, který pomáhá udržovat zdravé zuby a dásně. Vhodné jsou například mléčné výrobky, tofu, a listová zelenina.
  • Pijte dostatek vody, která pomáhá odstraňovat bakterie a udržuje ústa hydratovaná.

Dodržování správné ústní hygieny a zdravé stravy jsou klíčové pro prevenci vzniku zánětu dásní. Pokud máte podezření na zánět dásní, obraťte se na svého zubaře, aby mohl posoudit váš stav a navrhnout nejlepší léčbu.

Kdy Navštívit Zubaře

Když máte zánět dásní, je důležité nezanedbávat péči o své zuby a dásně. Pokud si všimnete krvácení dásní při čištění zubů, oteklé dásně nebo bolestivosti při kousání, měli byste se co nejdříve objednat na prohlídku u svého zubaře.

Zubaři mohou diagnostikovat zánět dásní a navrhnout vhodnou léčbu. Pokud je zánět dásní způsoben zubním plakem, může být nutné provést hloubkovou očistu zubů a dásní. Pokud je zánět dásní způsoben bakteriální infekcí, mohou být předepsány antibiotika.

Je také důležité pravidelně navštěvovat zubaře pro preventivní prohlídky a čištění zubů. Zubaři mohou včas odhalit a léčit zánět dásní a další problémy s ústní hygienou.

Nezanedbávejte své zuby a dásně a pravidelně navštěvujte zubaře. To vám pomůže udržet zdravý úsměv a zabránit vážným zdravotním komplikacím.

Často kladené dotazy

Jak zabránit bolesti dásní za posledním zubem?

Bolest dásní za posledním zubem může být způsobena nedostatečnou ústní hygienou, zubním kamenem nebo zubním kazem. Abyste zabránili bolesti dásní za posledním zubem, je důležité si důkladně čistit zuby a dásně, používat zubní nit a pravidelně navštěvovat zubního lékaře.

Jak rozpoznat a léčit akutní zánět dásní?

Akutní zánět dásní se projevuje krvácením dásní, zarudnutím a otokem. Kromě toho může být přítomen i bolest. Pokud máte podezření na akutní zánět dásní, měli byste vyhledat zubního lékaře. Léčba zahrnuje důkladné čištění zubů, používání ústních vod a případně i antibiotika.

Jak dlouho trvá léčba zánětu dásní?

Délka léčby zánětu dásní závisí na závažnosti onemocnění. Většinou trvá několik týdnů až několik měsíců. Důležité je dodržovat pokyny zubního lékaře a pravidelně navštěvovat kontrolní prohlídky.

Závěr

Pokud trpíte oteklými dásněmi, můžete vyzkoušet několik tradičních babských rad, které vám mohou pomoci zmírnit příznaky. Mezi tyto rady patří například:

  • Přikládání ledového obkladu na oteklé místo
  • Užívání ibuprofenu nebo jiných protizánětlivých léků
  • Pití velkého množství vody a odpočinek

Kromě toho můžete zkusit i některé přírodní léky, jako jsou bylinné extrakty nebo oleje. Například, můžete aplikovat několik kapek oleje z čajovníku na vatový tampon a nanést na postižené dásně.

Je důležité si uvědomit, že oteklé dásně mohou být způsobeny mnoha různými faktory, jako jsou například špatné stravovací návyky, nesprávná ústní hygiena, nadměrné užívání alkoholu a kouření. Pokud se vaše příznaky nezlepší nebo se zhorší, měli byste vyhledat lékařskou pomoc.

V každém případě je důležité dbát na správnou ústní hygienu a pravidelně navštěvovat zubního lékaře. Tímto způsobem můžete předejít vzniku oteklých dásní a dalších zdravotních problémů v ústní dutině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa