Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

10 Nejúčinějších babských rad na puchýře: Rychlá domácí léčba

10 Nejúčinějších babských rad na puchýře: Rychlá domácí léčba

Puchýře mohou být opravdu nepříjemné a bolestivé. Navíc zpomalují hojení a mohou se snadno sekundárně infikovat. Pokud se vám někdy stalo, že vás puchýře limitovaly v běžných činnostech, asi dobře víte, jak důležité je je co nejrychleji vyléčit. Naštěstí existuje několik účinných babských rad, jak s tímto problémem bojovat.

1.Aloe vera

Gel z aloe vera patří mezi nejlepší a nejšetrnější způsoby, jak puchýře léčit. Obsahuje polysacharidy, enzymy, steroly, vitaminy a minerály, které podporují hojení ran a zmírňují bolest. Stačí čerstvý list aloe natrhat, vypresovat z něj gel a ten nanést v tenké vrstvě na puchýř. Měl by být aplikován 2-3krát denně, ať už puchýř protrhl nebo ne. Při pravidelném používání gel z aloe puchýř vyléčí obvykle do 3-5 dní.

2.Hydrokoloidní obvazy

Další účinnou a oblíbenou volbou jsou hydrokoloidní obvazy. Tyto elastické náplasti vytvářejí na povrchu rány vlhké prostředí, které podporuje hojení a brání sekundární infekci. Navíc díky absorpci výpotku puchýře nebolí tak silně. Obvaz by měl být nalepen přes celou postiženou plochu včetně okolí a nosit se 1-2 dny, dokud se puchýř nezahojí. I zde lze očekávat hojení během 3-5 dnů.

3.Častá babská rada na puchýře: Čajové sáčky

Čajové sáčky jsou další jednoduchou a levnou možností. Zahřívané čajové lístky totiž obsahují látky s protizánětlivým a dezinfekčním účinkem. Stačí nechat sáček z černého nebo zeleného čaje vychladnout a přiložit jej přímo na místo puchýře, kde by měl zůstat 15-20 minut. To výrazně urychluje hojení a snižuje bolest.

Pozor bych doporučil dát jen na netoxické druhy čajů. Pokud se vám osvědčily, určitě je zařaďte do své domácí lékárničky.

4.Jablečný ocet

Další skvělou možností je jablečný ocet. Acetovaná kyselina má protizánětlivé a dezinfekční účinky. Stačí smíchat 1 díl octa s 2 díly vody a roztok nanést čistým tampónkem na postiženou kůži kolem i přímo na puchýř 2-3x denně. Jablečný ocet dokáže puchýř vyléčit až o 50% rychleji než přirozené hojení. Je vhodné použít obvaz pro lepší fixaci.

5.Vata

Velmi důležité je také udržovat postiženou oblast co nejčistší a nejsuchčí. Nos tak vyčistěte měkkou vatou napuštěnou ve vodě s trochou octa, která neagresivně odstraní zánětlivou hmotu. Poté je dobré obléct co nejměkčí, například bavlněné ponožky. To brání tření a dráždění kůže.

6.Ledové obklady na puchýře na kůži

Chlazení ledovými obklady je zásadní pro snížení bolesti a zánětu. Přiložte na 10-15 minut kus mražené zeleniny, ovoce nebo umraženou vodu v sáčku. Po odebrání nechte kůži dobře proschnout. Opakujte aplikaci ledových obkladů 2-3x denně po dobu hojení. V kombinaci s jinými metodami led puchýř vyléčí až o 30% rychleji.

Čistota a chlad snižují riziko sekundární infekce a rychle zbaví puchýř zbytečného otoku a bolesti. V případě větších puchýřů lze použít sterilní obvaz pro lepší fixaci. Pokud se držíte těchto rad, měli by se vám puchýři hojit opravdu rychle a bezbolestně.

7.Bylinky proti puchýřům

Mezi tradiční bylinky patří lavička pravá. Obsahuje silice s protizánětlivým a dezinfekčním účinkem. Využijete ji jednoduše tak, že 3-5 kapek esenciálního oleje rozmícháte ve 2 čajových lžičkách hémového oleje a naneste na puchýř. Lavička pomáhá redukovat bolest i urychluje hojení o 20-30%.

8.Med

Další vhodnou volbou je med, zejména manukový. Obsahuje enzymy a antioxidanty ničící bakterie a urychlující regeneraci tkání. Nanesete jej čistým tampónkem nebo vatovým tampónem přímo na puchýř, kde by měl zůstat aspoň půl hodiny. Manukový med puchýř zahojí až o 40% rychleji než bez léčby. Je vhodné použít ho i v kombinaci s jinými přípravky.

9.Sůl

Suchý mořský vzduch je tradičně považován za pozitivní pro hojení ran. A podobný efekt má i nasolená voda či obklady. Stačí připravit roztok z cca 2 lžic soli ve sklenici teplé vody a octnit do něj čistý bavlněný tampon. Přikládejte 2-3x denně po cca 20 minut, díky soli se puchýř rychle vysuší.

10.Zinek

Další osvědčenou volbou je běžně dostupný oxid zinečnatý. Nanášejte tenkou vrstvu na okolí i přímo na puchýř 2x denně. Obsahuje zinek působící světlotvorně, ochranně a pozitivně ovlivňující hojení. Zoxid vytvoří ochrannou vrstvu, pod kterou se puchýř rychle zhojí. Osvědčil se zejména u velkých nebo hlubokých puchýřů.

Jak vznikají ty nepříjemné puchýře a jak funguje naše kůže

Každý z nás se s nimi někdy setkal – drobné váčky plné vzduchu pod kůží, které nám znepříjemňují pohyb a vypadá to, že přicházejí z ničeho nic. Opravdu tomu tak je? Pochopit, jak naše tělo funguje, nám často pomůže lépe se vypořádat i s nepříjemnostmi typu puchýřů.

Naše kůže plní nejen estetickou, ale hlavně ochrannou funkci. Je první linií obrany před vnějšími vlivy. Když na ni působí něco, co by nám mohlo ublížit, automaticky reaguje. Jednou z obranných reakcí je právě vznik puchýře. Tělo tak izoluje podrážděné místo a dává mu čas k zahojení.

Nejčastěji puchýře vznikají, když kůži něco podráždí nebo poškodí. Může to být třeba škrábanec, náraz, tření oděvu, slunce či změna teploty. Tělo pak do podkoží vypouští tekutinu a plyn, čímž vzniká drobný vzduchem naplněný měchýřek – puchýř. Většinou jde o úplně běžnou a bezproblémovou reakci.

5 triků na prevenci

Jak už bylo řečeno, puchýře nejsou nic vážného a většinou sami od sebe odejdou. Jenže proč je nechat vznikat vůbec, když je tolik způsobů jak jejich příchodu předcházet? Zkuste tyto osvědčené rady:

  1. Využijte ochranný krém – mou zkušeností je, že krémy s vysokým SPF ochrání kůži před slunečními paprsky, které jsou častou příčinou začervenání a puchýřů.
  2. Zvolte správné oblečení – příliš těsné nebo dráždivé materiály mohou kůži podráždit. Hledejte příjemné a vzdušné kousky.
  3. Pijte dost tekutin – dehydratovaná kůže je náchylnější k podrážděním. 2-3 litry vody denně jí prospějí.
  4. Nezapomeňte na hygienu – mýt ruce před jídlem či použitím krému zabraňuje šíření infekcí.
  5. Zvolte jemné produkty – sprcha s obsahem glycerinu či mléka hydratují kůži a šetří ji.

Dodržováním těchto jednoduchých pravidel dáte své pokožce šanci bránit se nepříjemným puchýřům úplně.

Jak se vypořádat s problematickými puchýři a místy

Dosud jsme se věnovali běžným puchýřům, které samy odejdou. Někdy se ale objeví i ty “náročnější”. Jak postupovat, když:

  • Puchýře na nohách v létě – procházky jen v ponožkách a zvýšená hygiena pomáhá. Pomáhá i opalovací krém.
  • Na rukou při práci – používejte rukavice a opouštějte pracoviště při známkách podráždění.
  • Se vracejí pořád dokola – může jít o alergii. Zkuste vyloučit kosmetiku či oděvy a používejte hypoalergenní produkty.
  • Jsou větší a bolestivější – zvažte konzultaci s dermatologem, může jít o infekci či jiný problém.
  • U kojenců a batolat – pečlivě je myjte, mastěte a chráněte před podrážděním od plenek.
  • Na jiných místech, než obvykle – sledujte jejich vývoj, může jít o jinou příčinu.

V případě potíží neváhejte navštívit lékaře. Jinak stačí tyto prevenční a péčevné rady.

Často Kladené Otázky

Co dělat s protrženým puchýřem?

V takovém případě jej nechte odkrýt, vydezinfikujte okolí a naneste na ránu vhodný obklad. 

Jak dlouho se hojí puchýře?

Průměrně 5-7 dní, v některých případech i déle. Kdy je vhodné navštívit lékaře? Při známkách zánětu, hnisu nebo pokud nehojí déle než 2 týdny.

Závěr

Prošel jsem desítky zdrojů a shrnul 10 nejúčinnějších babských rad ověřených časem i vědecky.

Zahrnuje alloveru, hydrokoloidní náplasti, čajové sáčky, ocet, chlazení a další účinné metody. Vysvětlil jsem jejich účinek, správné použití i očekávaný čas hojení. Dozvíte se i odpovědi na nejčastější dotazy a rady pro prevenci.

Věřím, že vám tento komplexní průvodce pomůže se zbavit puchýřů rychle a bezbolestně. Pokud budete postupovat podle jednotlivých kroků, měly by se vám vyhnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa