Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Babské rady na svědění kůže: 14 Osvědčených přírodních prostředků, díky kterým rychle ucítíte úlevu!

Babské rady na svědění kůže: 14 Osvědčených přírodních prostředků, díky kterým rychle ucítíte úlevu!

Pokud trpíte svěděním kůže, může to být velmi nepříjemné a rušivé. Mnoho lidí se obrací na babské rady, aby získali úlevu od svědění. Babské rady jsou tradiční metody, které se předávají z generace na generaci a mohou vám pomoci zmírnit svědění kůže.

Existuje mnoho babských rad, které mohou pomoci zmírnit svědění kůže.

Co Je Svědění Kůže a Jeho Příčiny

Svědění kůže je nepříjemný pocit, který vyvolává nutkání škrábat postiženou oblast. Tento pocit může být mírný nebo intenzivní a může být způsoben různými faktory, jako jsou alergie, suchá kůže, infekce, vyrážky, ekzémy nebo dokonce některé léky. Svědění kůže může být také příznakem některých zdravotních stavů, jako jsou například diabetická neuropatie nebo jaterní onemocnění.

Běžné Příčiny Svědění Kůže

Existuje mnoho faktorů, které mohou způsobit svědění kůže. Některé z nejčastějších příčin jsou:

  • Suchá kůže: suchá kůže je jednou z nejčastějších příčin svědění kůže. Tento stav může být způsoben nedostatečnou hydratací kůže a může být zhoršen používáním agresivních kosmetických přípravků nebo častým mytím.
  • Alergie: alergická reakce může způsobit svědění kůže. Tyto alergie mohou být způsobeny potravinami, chemikáliemi, kovy, pyly, zvířecí srstí a dalšími faktory.
  • Infekce: některé infekce, jako jsou například plísňové infekce nebo infekce vlasových folikulů, mohou způsobit svědění kůže.
  • Vyrážky a ekzémy: vyrážky a ekzémy jsou další častou příčinou svědění kůže. Tyto stavy mohou být způsobeny alergiemi, infekcemi nebo jinými faktory.
  • Léky: některé léky, jako jsou například antibiotika, mohou způsobit svědění kůže jako vedlejší účinek.

Pokud trpíte svěděním kůže, je důležité zjistit jeho příčinu a vyhledat lékařskou pomoc, pokud je to nutné.

1. Nejčastější babskou radou na svědění kůže, je jejích pravidelné ochalzování

Svědění kůže může být velmi nepříjemné a rušivé. Pokud se s ním potýkáte, můžete vyzkoušet několik babských rad, které vám pomohou utlumit svědění. Jednou z možností je důkladné ochlazování pokožky.

Proti svědění kůže rozhodně pomůže přikládání ledových obkladů. Můžete použít termofor nebo kryosáček zabalený v bavlněné utěrce. Ledový obklad aplikujte na postižené místo po dobu několika minut a poté ho odeberte. Tento postup opakujte několikrát denně.

Další možností je použití studené vody. Opláchněte postižené místo studenou vodou po dobu několika minut. Tento postup můžete opakovat několikrát denně.

Pamatujte, že důkladné ochlazování pokožky může pomoci utlumit svědění, ale není to dlouhodobé řešení. Pokud se svědění kůže nezlepší nebo se zhorší, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

2. Bylinné Léčby

Mnoho lidí preferuje přírodní léčbu a byliny mohou být účinným prostředkem proti svědění kůže. Některé byliny, které mohou pomoci, jsou:

  • Máta peprná: Máta peprná má zklidňující účinky na pokožku a může pomoci zmírnit svědění. Vyzkoušejte si několikrát denně nanášet na postiženou oblast kůže výtažek z máty peprné.
  • Měsíček lékařský: má protizánětlivé a protibakteriální účinky a pomáhá hojit rány a oděrky.
  • Šalvěj lékařská: má protizánětlivé a antiseptické účinky a pomáhá zklidnit podrážděnou kůži.
  • Levandule: má protizánětlivé a protibakteriální účinky a pomáhá zklidnit podrážděnou kůži.
  • Řebříček: Řebříček má antiseptické a protizánětlivé účinky a může pomoci zmírnit svědění kůže. Použijte řebříček v podobě masti nebo tinktury a nanášejte na postiženou oblast kůže.

Používejte tyto přípravky pouze po konzultaci s lékařem, protože některé z nich mohou mít vedlejší účinky.

3. Jablečný ocet

Jablečný ocet je vynikající přírodní lék na svědění kůže. Tento ocet obsahuje kyselinu octovou, která pomáhá neutralizovat pH kůže a tím snižuje svědění. Navíc jablečný ocet má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají léčit podrážděnou kůži.

Proti svědění kůže může výborně zabrat jablečný ocet. Jednoduše smíchejte jablečný ocet s vodou v poměru 1:1 a naneste na postiženou oblast pomocí vatového tamponu. Nechte působit asi 5 až 10 minut a poté opláchněte vodou. Tento postup můžete opakovat několikrát denně, dokud se svědění nezmírní.

Další možností je přidat jablečný ocet do koupele. Stačí přidat asi 2 šálky jablečného octa do teplé vody a ponořit se do koupele po dobu 15 až 20 minut. Tento postup pomůže zmírnit svědění a zklidnit podrážděnou kůži.

Je důležité si uvědomit, že jablečný ocet může být příliš dráždivý pro citlivou kůži, proto byste měli vždy začít s menším množstvím a postupně zvyšovat dávku. Pokud se objeví jakékoli podráždění, měli byste přestat používat jablečný ocet a poradit se s lékařem.

4. Ovesná koupel ve vaně prospěje duši i vaší kůži

Pokud trpíte svěděním kůže, může vám pomoci ovesná koupel. Ovesné vločky totiž obsahují látky, které působí protizánětlivě a zklidňují podrážděnou pokožku.

Jak na to? Do koupele si dejte asi 200 gramů ovesných vloček, které předem rozdrtíte v mixéru nebo je rozemelete v hmoždíři. Ovesné vločky pak vysypte do teplé vody a nechte je působit asi 20 minut. Poté se koupele můžete ponořit a užít si relaxaci.

Pokud máte svědění na konkrétním místě na těle, můžete si ovesné vločky namíchat s trochou vody do kaše a tuto kaši nanést na postižené místo. Nechte působit asi 10 minut a poté opláchněte vlažnou vodou.

Ovesné koupele jsou také vhodné pro lidi s suchou a citlivou pokožkou, jelikož ovesné vločky pokožku hydratují a zjemňují. Pokud máte doma obyčejné ovesné vločky, určitě je zkuste vsypat do vody při další koupeli. Tuto koupel si můžete dopřát i jako prevenci proti svědění kůže.

Výhodou ovesné koupele je také to, že jsou cenově dostupné a snadno dostupné v každém obchodě s potravinami.

5. Vitamín C svědění kůže

Vitamín C může pomoci zmírnit svědění kůže tím, že podporuje tvorbu kolagenu a zlepšuje krevní oběh. Můžete ho najít v potravinách, jako jsou citrusové plody, kiwi, broskve, papriky a podobně.

6. Ostříhejte si nehty

Svědění kůže může být způsobeno mechanickým podrážděním, jako je tření nehtů. Proto byste měli dbát na to, aby byly vaše nehty ostříhané a nepříliš dlouhé. Pokud máte dlouhé nehty, mohou se snadno zachytit na oblečení nebo jiných předmětech a způsobit podráždění kůže.

7. Aloe Vera

Aloe vera je dalším účinným prostředkem proti svědění kůže. Obsahuje protizánětlivé složky, které pomáhají zmírňovat podráždění a svědění kůže.

Jak na to? Rozetřete gel z aloe vera na postižené místo a nechte působit asi 20 minut. Poté opláchněte čistou vodou a osušte kůži jemně ručníkem.

8. Med

Med je dalším domácím prostředkem, které může pomoci zmírnit svědění kůže. Obsahuje protizánětlivé a antibakteriální složky, které pomáhají snižovat podráždění a svědění kůže.

Jak na to? Naneste med na postižené místo a nechte působit asi 15 minut. Poté opláchněte čistou vodou a osušte kůži jemně ručníkem.

Používání těchto domácích prostředků může pomoci zmírnit svědění a podráždění kůže. Pokud však trpíte vážnými kožními problémy, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Věděli jste, že med pomáhá i na kašel a bolesti v krku?

9. Masáže a akupresura

Masáže a akupresura mohou pomoci zmírnit svědění a uvolnit napětí v těle. Existuje několik technik, které můžete vyzkoušet:

  • Reflexní masáž: masáž specifických bodů na nohou, které jsou spojeny s různými orgány v těle, může pomoci uvolnit napětí v těle a zmírnit svědění.
  • Akupresura: tato technika spočívá v aplikaci tlaku na specifické body na těle a může pomoci zmírnit svědění a uvolnit napětí. Alternativně můžete vyzkošet masážní válce nebo masážní pistole.
  • Lymfatická masáž: tato masáž pomáhá odstraňovat toxiny a zlepšuje průtok lymfy, což může pomoci zmírnit svědění.

Před zahájením jakékoliv masáže nebo akupresury se poraďte s lékařem.

10. Relaxační techniky

Stres může zhoršovat svědění a škrábání kůže. Relaxační techniky, jako je jóga, meditace a hluboké dýchání, mohou pomoci uvolnit napětí v těle a snížit hladinu stresu.

Pokud trpíte atopickým ekzémem, můžete také vyzkoušet techniku nazvanou “progressive muscle relaxation”, která spočívá v postupném uvolňování napětí v jednotlivých svalových skupinách.

Doporučuje se vyzkoušet různé relaxační techniky a najít tu, která vám nejvíce vyhovuje.

11. Navlečte si rukavice je častá rada babiček při svědění kůže

Pokud trpíte svěděním kůže na rukou, může být vhodné nosit rukavice, aby se zabránilo nechtěnému škrábání a infekcím. Existuje několik typů rukavic, které mohou být užitečné pro lidi s tímto problémem.

Jak vybrat správné rukavice

Při výběru rukavic je důležité zvážit několik faktorů, jako je například velikost, materiál a účel. Pokud máte citlivou kůži, může být vhodné zvolit bavlněné nebo speciální rukavice. Pokud potřebujete rukavice pro jednorázové použití, mohou být běžné rukavice nejlepší volbou.

V každém případě byste měli zvolit rukavice, které jsou pohodlné a neomezuje vás při každodenních aktivitách. Pokud máte jakékoliv pochybnosti ohledně výběru rukavic, poraďte se s lékařem nebo farmaceutem.

12. Odveďte pozornost

Když se vám svědí kůže, snadno se můžete dostat do začarovaného kruhu, kdy škrábete svědící místa a tím zhoršujete svědění a poškozujete kůži. Aby se vám podařilo odvést pozornost od svědění, můžete vyzkoušet následující tipy:

  • Zkuste se zaměřit na něco jiného: Pokud budete mít něco, co vás bude zabývat, snáze se vám podaří odvést pozornost od svědění. Zkuste se soustředit na práci, zábavu, sport nebo jinou činnost, která vás baví.
  • Použijte chladivý obklad: Chladivý obklad může pomoci zmírnit svědění a zároveň odvést pozornost od postiženého místa. Můžete použít například ledovou láhev, studenou utěrku nebo chladivý gel.
  • Zkuste relaxační techniky: Relaxační techniky jako meditace, hluboké dýchání nebo jóga mohou pomoci odvést pozornost od svědění a zároveň snížit stres, který může svědění zhoršovat.
  • Použijte antihistaminikum: Pokud je svědění způsobeno alergickou reakcí, může vám antihistaminikum pomoci zmírnit svědění a zároveň odvést pozornost od postiženého místa. Před použitím antihistaminika se však poraďte s lékařem.
  • Noste volné oblečení: Těsné oblečení může svědění zhoršovat, proto volte spíše volné a prodyšné oblečení, které umožní kůži dýchat.

Svědění kůže může být velmi nepříjemné, ale s pomocí těchto tipů se vám možná podaří odvést pozornost od svědění a zároveň zmírnit jeho projevy. Pokud však svědění přetrvává nebo se zhoršuje, je důležité vyhledat lékaře.

13. Použijte sprej proti svrbění

Pokud trpíte svěděním kůže, může být pro vás velmi obtěžující. Svědění se může objevit kdekoli na těle a může být způsobeno mnoha různými faktory, jako jsou suchá kůže, alergie nebo ekzém. Pokud hledáte účinný způsob, jak se zbavit svědění, může být pro vás vhodný sprej proti svrbění.

Sprej proti svrbění je speciálně navržený produkt, který pomáhá zmírnit svědění kůže. Obsahuje složky, které působí jako anestetikum a zmírňují pocit svědění. Sprej se aplikuje přímo na postiženou oblast kůže a účinek nastupuje během několika minut.

Existuje mnoho různých sprejů proti svrbění na trhu. Některé jsou k dispozici bez lékařského předpisu, zatímco jiné jsou k dostání pouze na lékařský předpis. Při výběru správného spreje proti svrbění je důležité zvážit složení a účinnost produktu.

Například Atoderm SOS sprej je první bezkontaktní protisvědivý produkt s ultralehkou texturou, který se postará o okamžitou úlevu od svědění. Úleva od svědění přichází během 60 sekund. Tento sprej je vhodný pro celou rodinu s výjimkou předčasně narozených dětí. Obsahuje složky jako je zinek, glycerin a alantoin, které pomáhají hydratovat a regenerovat pokožku.

Použití spreje proti svrbění může být velmi účinným způsobem, jak se zbavit svědění kůže. Je důležité však dbát na to, aby byl produkt používán správně a v souladu s pokyny výrobce. Pokud trpíte vážným svěděním nebo máte podezření na kožní onemocnění, měli byste se poradit s lékařem.

14. Vyzkoušejte Antihistaminika

Pokud trpíte svěděním kůže, antihistaminika mohou být účinným řešením. Tyto léky se používají k léčbě alergických reakcí, jako jsou otoky, záněty, svědění, vyrážky a zarudlé oči se sklonem k slzení.

Antihistaminika fungují tak, že blokují účinky histaminu, který je zodpovědný za vznik alergických příznaků. Existují dva druhy antihistaminik: první generace a druhá generace. První generace antihistaminik mohou způsobit ospalost a zpomalení reakcí, zatímco druhá generace antihistaminik jsou méně sedativní a mají delší účinek.

Při užívání antihistaminik je důležité dodržovat pokyny lékaře a dodržovat doporučené dávkování. Některé antihistaminikum může způsobit vedlejší účinky, jako je sucho v ústech, závratě, nevolnost a ospalost. Pokud se vyskytnou nějaké nežádoucí účinky, obraťte se na svého lékaře.

V případě silného svědění kůže může být nutné užívat antihistaminika na delší dobu. Nicméně, než začnete užívat antihistaminikum, je důležité konzultovat s lékařem, aby bylo zajištěno, že lék je vhodný pro vaše zdravotní potíže a nezpůsobí žádné nežádoucí účinky.

Kdy Navštívit Lékaře

Pokud trpíte svěděním kůže, může to být způsobeno mnoha faktory, jako jsou alergie, suchá kůže, infekce, nebo dokonce některé zdravotní problémy. Většina případů svědění kůže je mírná a může být léčena domácími prostředky. Nicméně, v některých případech může být svědění kůže vážným zdravotním problémem a vyžadovat okamžitou lékařskou pozornost.

Zde jsou některé příznaky, které by měly vést k návštěvě lékaře:

  • Pokud se svědění kůže vyskytuje po celém těle a trvá déle než týden, měli byste navštívit lékaře.
  • Pokud se svědění kůže vyskytuje spolu s dalšími příznaky, jako jsou vyrážky, horečka, nebo bolesti hlavy, měli byste navštívit lékaře.
  • Pokud se svědění kůže vyskytuje po užívání nových léků, měli byste se poradit s lékařem.
  • Pokud se svědění kůže vyskytuje v oblasti genitálií, měli byste navštívit lékaře.
  • Pokud se svědění kůže vyskytuje po kontaktu s rostlinami nebo zvířaty, měli byste navštívit lékaře.

V některých případech může být svědění kůže způsobeno vážným zdravotním problémem, jako jsou autoimunitní onemocnění, jaterní onemocnění, nebo rakovina. Proto je důležité, abyste navštívili lékaře, pokud trpíte svěděním kůže, které trvá déle než týden nebo je doprovázeno dalšími příznaky.

Často kladené otázky

Jak se zbavit svědění kůže?

Existuje mnoho babských rad, které mohou pomoci zmírnit svědění kůže. Jednou z nejúčinnějších metod je použití přírodních olejů, jako je kokosový olej, který má protizánětlivé a hydratační vlastnosti. Další možností je koupel s ovesnými vločkami, která může pomoci zmírnit svědění.

Jak ulevit od svědění při Ekzemu?

Svědění je častým projevem atopického ekzému. Pro zmírnění svědění můžete použít krémy a masti s obsahem kortikosteroidů nebo antihistaminik. Pomoci může také chladivý obklad nebo koupel s ovesnými vločkami. Pokud se svědění nezlepší, obraťte se na dermatologa.

Svědění kůže v noci – jak se s ním vypořádat?

Svědění kůže v noci může být způsobeno suchou kůží, podrážděním nebo alergiemi. Pro zmírnění svědění můžete použít hydratační krémy nebo masti s obsahem kortikosteroidů nebo antihistaminik. Doporučuje se také vyhýbat se horkým koupelím a používat jemné mýdlo. Pokud se svědění nezlepší, obraťte se na dermatologa.

Proč mě svědí celé tělo?

Svědění celého těla může mít mnoho různých příčin. Mezi nejčastější patří suchá kůže, alergie, infekce, hormonální nerovnováha, stres a úzkost. Pokud trpíte svěděním celého těla, je důležité navštívit lékaře, aby byla zjištěna příčina. Lékař vám může předepsat léky nebo doporučit změny v životním stylu, které vám pomohou zbavit se svědění.

Závěr

Pokud trpíte tímto problémem, můžete vyzkoušet některé z babských rad, které jsme vám představili. Tyto rady mohou pomoci zmírnit svědění a zlepšit stav vaší pokožky.

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou můžete udělat, je vystopování spouštěče vašich problémů. Zkuste si vést deník a do něj zapisujte, co jste přes den snědli, jak se cítíte, nebo co jste dělali. Tímto způsobem můžete snadno zjistit, co vyvolává vaše svědění kůže a jak se mu vyhnout.

Další možností, jak zmírnit svědění kůže, je použití bylin. Měsíček lékařský, který dokáže pomoci i při infekci a zánětech kůže, je jednou z možností. Nastrouhanou mrkev, ovesné vločky nebo jablečné výluhy však dermatologové nepovažují za dostatečně bezpečné a efektivní léčebné metody.

Pokud trpíte svěděním kůže, je důležité navštívit lékaře, aby vám dokázal určit příčinu tohoto problému. Svědění kůže může být příznakem vážnějších zdravotních problémů, a proto byste ho neměli podceňovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa