Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Babské rady na svrab: 17 Nejlepších domácích léků, které vás zachrání

Babské rady na svrab: 17 Nejlepších domácích léků, které vás zachrání

Pokud trpíte svrabem, existuje mnoho babských rad, které vám mohou pomoci zmírnit příznaky a zlepšit vaše zdraví. Tento článek vám přináší nejlepší babské rady na svrab, které můžete vyzkoušet doma.

První radou je použití bylin a přírodních léků. Hřebíček, rozmarýna, aloe vera a tea tree jsou jen některé z bylin, které mohou pomoci zmírnit svědění kůže a zánět spojený se svrabem. Další možností jsou různé oleje, jako například kokosový olej nebo olej z ořechů pšeničného oleje, které mohou pomoci zmírnit svědění a zlepšit stav vaší kůže.

Zde je 17 nejlepších babských rad proti svrabu:

1. Ocet

Potírejte postižené oblasti octem. Octová kyselina pomáhá zničit roztoče a zklidnit svědění. Je důležité použít jen čistý ocet a ne směs s vodou, protože voda může podpořit růst bakterií.

Používejte octovou lázeň – Octová lázeň může pomoci zmírnit svědění a podráždění. Smíchejte 1 šálek octa s 4 šálky teplé vody a namočte se do této lázně po dobu 15-20 minut.

2. Rozmarýnový olej

Rozmarýnový olej má antibakteriální účinky a může pomoci zničit roztoče. Naneste olej na postižené oblasti a nechte působit přes noc.

Vyhněte se škrábání: Svrab způsobuje silné svědění, ale škrábání může situaci zhoršit a způsobit infekci. Pokud potřebujete ulevit od svědění, zkuste místo toho použít ledový obklad nebo si namažte postižené místo krémem proti svědění.

3. Dezinfikujte všechny předměty v domácnosti

Svrab se šíří velmi snadno, proto je důležité dezinfikovat všechny předměty, které mohou přijít do kontaktu s postiženou kůží. Předměty, které nelze vydezinfikovat, by měly být umístěny do uzavřeného pytle po dobu alespoň 72 hodin.

4. Kořen zázvoru

Zázvor má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Smíchejte zázvorový prášek s vodou a vytvořte pastu. Naneste pastu na postižené oblasti a nechte působit 30 minut. Poté opláchněte studenou vodou.

5. Aloe vera

Aloe vera má protizánětlivé a hojivé účinky. Naneste gel z aloe vera na postižené oblasti a nechte působit 30 minut. Poté opláchněte studenou vodou.

6. Čajovníkový olej 

Čajovníkový olej má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Naneste olej na postižené oblasti a nechte působit přes noc.

7. Med

Med má antibakteriální účinky a může pomoci zničit roztoče. Naneste med na postižené oblasti a nechte působit 30 minut. Poté opláchněte studenou vodou.

8. Cibule

Cibule má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Nakrájejte cibuli na plátky a přiložte je na postižené oblasti. Nechte působit 30 minut a poté opláchněte studenou vodou.

9. Kurkuma

Kurkuma má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Smíchejte kurkumu s vodou a vytvořte pastu. Naneste pastu na postižené oblasti a nechte působit 30 minut. Poté opláchněte studenou vodou.

10. Ovesné vločky 

Ovesné vločky mají protizánětlivé a hojivé účinky. Smíchejte ovesné vločky s vodou a vytvořte pastu. Naneste pastu na postižené oblasti a nechte působit 15 minut. Poté opláchněte studenou vodou.

Ošetřujte postižené místo až do zhojení – Svrab může být velmi vyčerpávající a trvat několik týdnů, než se úplně vyléčí. Je důležité ošetřovat postižené místo až do úplného zhojení, aby se zabránilo opakování.

11. Vyzkoušejte bylinné koupele

Přidání bylin do vaší koupele může pomoci zmírnit svědění a bolest. Bylinky jako máta, levandule a šalvěj mají protizánětlivé a antiseptické vlastnosti, které mohou pomoci při léčbě svrabu.

12. Vyhněte se použití syntetických tkanin

Syntetické tkaniny mohou dráždit kůži a zhoršit příznaky svrabu. Místo toho používejte přírodní tkaniny, jako je bavlna nebo len.

Také nenoste volné oblečení: Těsné oblečení může zhoršit svědění a podráždění. Noste volné oblečení, které bude pro vaši kůži příjemné.

13. Vyhněte se stresu

Vyhněte se stresu. Stres může zhoršit příznaky svrabu. Zkuste najít způsob, jak snížit stres, jako je například jóga, meditace nebo relaxační cvičení.

14. Sůl

Smíchejte sůl s vodou a vytvořte pastu. Naneste pastu na postižené oblasti a nechte působit 15 minut. Poté opláchněte studenou vodou.

15. Hřebíček

Pokud trpíte svrabem, může vám pomoci hřebíček. Tento kořen obsahuje silné antiseptické látky, které pomáhají eliminovat svrabové zákožky.

Recept na hřebíčkový olej proti svrabu

Hřebíčkový olej je účinným prostředkem proti svrabu. Můžete si jej vyrobit doma následujícím způsobem:

  • Smíchejte 1 šálek olivového oleje s 1 šálkem hřebíčkových květů.
  • Směs dejte do nádoby a nechte ji vyluhovat na tmavém místě po dobu 2 týdnů.
  • Poté směs sceďte a nalijte do lahvičky.

Hřebíčkový olej nanášejte na postižená místa 3x denně až do úplného vyléčení.

Pokud se svrab nezlepší nebo se situace zhoršuje, je důležité konzultovat s lékařem. Lékař může předepsat léčbu, která vám pomůže se svrabem zbavit.

16. Aloe vera gel na svrab

Aloe vera je dalším účinným prostředkem proti svrabu. Tato rostlina obsahuje silné antimikrobiální látky, které pomáhají eliminovat svrabové zákožky.

  • Rozetřete gel z aloe vera na postižená místa a nechte působit po dobu 30 minut.
  • Poté opláchněte vodou.

Opakujte tuto proceduru 2x denně.

17. Tea tree olej

Tea tree oil je přírodní lék, který může pomoci při léčbě svrabu. Tento olej má silné antimikrobiální vlastnosti a může pomoci zabít roztoče, kteří způsobují svrab. Stačí aplikovat několik kapek tea tree oleje na postižené oblasti kůže dvakrát denně. Měli byste však být opatrní, protože tento olej může způsobit podráždění kůže u některých lidí.

Mohlo by vás zajímat: Babské rady na lupénku: 15 Nejlepších tipů pro zvládnutí této kožní nemoci

Co Je Svrab

Svrab se šíří přímým kontaktem s infikovanou osobou nebo s infikovanými věcmi, jako jsou oblečení nebo ložní prádlo.

Příčiny

Příčinou svrabu je infekce roztočem Sarcoptes scabiei. Tento roztoč se šíří přímým kontaktem s infikovanou osobou nebo s infikovanými věcmi, jako jsou oblečení nebo ložní prádlo. Svrab se obvykle šíří v místech, kde lidé žijí blízko sebe, jako jsou školy, vězení a nemocnice.

Příznaky

Hlavním příznakem svrabu je silné svědění, které se zhoršuje v noci. Může se objevit vyrážka a drobné puchýřky na kůži. Tyto puchýřky se často nacházejí na rukou, nohou, genitáliích a podpaží. Při škrábání se mohou objevit vředy a infekce. U některých lidí mohou být příznaky mírné až zcela chybějící.

Svrab je léčitelný a existuje několik způsobů, jak se ho zbavit. Pokud máte podezření, že máte svrab, měli byste se obrátit na svého lékaře.

Prevence, aneb Jak Se Chránit

Svrab je velmi nakažlivé onemocnění, které se šíří fyzickým kontaktem s nakaženou osobou nebo předmětem. Proto je důležité vědět, jak se před nákazou chránit. Následující jsou některé způsoby, jak se můžete chránit před svrabem.

Hygiena

Jedním z nejdůležitějších způsobů, jak se chránit před svrabem, je udržování dobré hygieny. Měli byste si pravidelně umývat ruce, často měnit ložní prádlo a ručníky a udržovat své tělo čisté. Pokud máte podezření na svrab, měli byste se vyvarovat blízkého kontaktu s ostatními lidmi, dokud nebudete léčeni.

Omezení Fyzického Kontaktu

Jedním z nejdůležitějších způsobů, jak se chránit před svrabem, je omezit fyzický kontakt s nakaženými lidmi nebo předměty. Pokud víte, že někdo má svrab, vyhněte se mu a nechoďte s ním na blízký kontakt. Pokud je to možné, vyhněte se také společným předmětům, jako jsou ručníky, ložní prádlo nebo oblečení.

Pokud pracujete v oblasti, kde můžete přijít do styku s nakaženými lidmi, jako jsou například zdravotničtí pracovníci nebo pracovníci v sociálních službách, je důležité používat ochranné pomůcky, jako jsou rukavice a roušky. Tyto pomůcky vám pomohou minimalizovat riziko infekce.

Stravování

Správná strava může také pomoci při prevenci svrabu. Měli byste se vyvarovat potravin, které mohou oslabit vaši imunitu, jako jsou rafinované cukry a škroby. Místo toho byste měli jíst potraviny bohaté na vitamíny a minerály, jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné produkty a bílkoviny.

V případě, že máte podezření na to, že jste se nakazili svrabem, je důležité se okamžitě poradit s lékařem. Svrab je léčitelný, ale pokud se neléčí včas, může způsobit závažné komplikace.

Sledování vaší hygieny a omezení fyzického kontaktu jsou klíčem k minimalizaci rizika infekce svrabem. Pokud máte jakékoliv otázky nebo obavy ohledně svrabu, obraťte se na svého lékaře nebo zdravotnického pracovníka.

Mohlo by vás zajímat: Babské rady na léčbu svědění konečníku přirozenou cestou!

Často kladené dotazy

Jak se přenáší svrab?

Svrab se přenáší přímým kontaktem s nakaženou osobou nebo předmětem, který byl v kontaktu s nakaženou osobou. To znamená, že můžete dostat svrab při těsném kontaktu s nakaženou osobou, například při sexu, nebo při sdílení oblečení, posteloviny nebo ručníků.

Jak dlouho trvá léčba svrabu?

Léčba svrabu obvykle trvá 2 až 4 týdny. Je důležité dodržovat léčebný režim přesně podle pokynů lékaře a neukončovat léčbu předčasně, i když se příznaky zlepší.

2 comments

  1. Sarka Alecu

    Dobry den,
    Dcera se lecila zřejmě se svrabem, meli jsme na to sírovou mast, ale lékař nam tuto infekci nepotvrdil.Mast jsme používali dle pokynu. Uz se to táhne celkem dlouho.. ale dcera ma na zadku neustale vetsi pupinky, ktere lecime teetre olejickem a prijde mi, ze i v obliceji nevypada zrovna zdrave., ma i kruhy pod ocima… a místama pupínky. Prosim tedy o radu. Dekuji

    1. Senior Hub

      Dobrý den,
      děkuji Vám za Vaši zprávu a důvěru. Rozumím Vašim obavám ohledně zdravotního stavu Vaší dcery. Svrab a jakékoli kožní problémy mohou být pro rodinu velmi stresující a je důležité, aby byly řádně diagnostikovány a léčeny odborníkem.
      Vzhledem k tomu, že jste již používali sírovou mast a nyní léčíte pupínky tea tree olejem, ale bez zjevného zlepšení, doporučuji Vám obrátit se na dermatologa nebo Vašeho praktického lékaře, který může poskytnout přesnou diagnózu a předepsat vhodnou léčbu. Kožní problémy mohou mít mnoho příčin a je důležité, aby byly správně identifikovány, aby byla léčba co nejúčinnější.
      Prosím, objednejte se co nejdříve na konzultaci s lékařem, který bude moci posoudit stav pokožky Vaší dcery a navrhnout další postup. Přeji Vám, aby se Vaše dcera brzy cítila lépe a aby se její pokožka uzdravila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa