Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Babské rady na zácpu: 17 Způsobů jak přirozeně zlepšit trávení

Babské rady na zácpu: 17 Způsobů jak přirozeně zlepšit trávení

Pokud trpíte zácpou, můžete se spolehnout na babské rady, které vám mohou pomoci. Tyto osvědčené rady jsou přirozené a snadno dostupné, což z nich dělá populární volbu pro ty, kteří chtějí vyhnout se chemickým lékům. Existuje mnoho babských rad na zácpu, které se v průběhu let předávají z generace na generaci.

1. Švestky

Švestky jsou jednou z nejúčinnějších přírodních léčebných metod pro zlepšení trávení a prevenci zácpy. Obsahují velké množství vlákniny a sorbitolu, což pomáhá zlepšit pohyb střev a usnadnit vyprazdňování.

2. Sušené švestky

Sušené švestky jsou jedním z nejlepších zdrojů vlákniny a sorbitolu. Můžete je jíst samotné nebo je přidat do svých oblíbených jídel. Doporučuje se jíst 3-4 sušené švestky denně, abyste udrželi pravidelnou stolici.

Švestkový kompot

Švestkový kompot je další účinnou metodou pro prevenci zácpy. Stačí vařit švestky v malém množství vody a přidat trochu cukru nebo medu, aby se zlepšil jejich chuť. Můžete si připravit větší dávku a skladovat ji v lednici, abyste měli vždy po ruce.

Čerstvé švestky

Čerstvé švestky jsou také dobrým zdrojem vlákniny a sorbitolu. Můžete je jíst samotné nebo je přidat do svých oblíbených jídel. Doporučuje se jíst 3-4 čerstvé švestky denně, abyste udrželi pravidelnou stolici.

3. Hydratace

Pití dostatečného množství vody je důležité pro zdraví trávicího systému a může pomoci snížit zácpu. Některé z nejlepších babských rad na zácpu jsou:

  • Pijte dostatek vody: Pokuste se vypít minimálně 8 sklenic vody denně.
  • Pijte bylinné čaje: Některé bylinné čaje mohou pomoci zlepšit trávení a snížit zácpu. Vyzkoušejte například čaj z pampelišky, řebříčku nebo máty.

4. Čekankový sirup

Čekankový sirup je jedním z nejúčinnějších a nejbezpečnějších způsobů, jak se zbavit zácpy. Obsahuje inulin, což je přírodní zahušťovadlo, které pomáhá zvyšovat objem stolice a usnadňuje tak její průchod střevy. Čekankový sirup také obsahuje mnoho dalších prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty.

Jak používat čekankový sirup? Můžete ho přidávat do různých jídel, jako jsou smoothie, jogurty, ovesné kaše, ale také do omáček a marinád. Čekankový sirup můžete také použít jako sladidlo do čaje nebo kávy. Pokud si chcete vychutnat jeho příjemnou chuť samostatně, můžete si ho smíchat s vodou.

Kde koupit čekankový sirup? Čekankový sirup je k dostání v obchodech s bio potravinami, ale také v některých běžných supermarketech. Při výběru sirupu se zaměřte na jeho složení a vyberte si sirup s co nejvyšším obsahem inulinu.

5. Masáže Břicha pomáhají rychle na zácpu

Masáže břicha mohou pomoci uvolnit napětí v trávicím traktu a usnadnit průchod stolice. Můžete si provádět masáže břicha sami nebo navštívit masážního terapeuta. Masáže břicha mohou být velmi účinné pro lidi, kteří trpí chronickou zácpou.

5. Pampeliška

Pampeliška je přírodní diuretikum, které pomáhá odstraňovat nadbytečnou vodu z těla a zlepšuje funkci trávicího traktu. Můžete si připravit čaj z pampelišky nebo si koupit doplněk stravy s obsahem pampelišky.

6. Kefír

Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, který obsahuje živé kultury bakterií, které pomáhají udržovat zdravou rovnováhu bakterií v trávicím traktu. Kefír může pomoci uvolnit střeva a usnadnit průchod stolice. Pokud trpíte zácpou, můžete zvážit konzumaci kefíru.

7. Fyzická Aktivita

Pokud trpíte zácpou, zvýšení fyzické aktivity může pomoci zmírnit její účinky. Existuje několik způsobů, jak můžete procvičit svaly tlustého střeva a zlepšit trávení. Následující cvičení a procházky mohou být účinnými způsoby, jak zmírnit zácpu.

Cvičení

Cvičení může pomoci rozhýbat svaly tlustého střeva a zlepšit trávení. Některé cviky, které můžete zahrnout do svého cvičebního programu, zahrnují:

  • Plank: Tento cvik posiluje celé tělo a také pomáhá posílit svaly tlustého střeva. Začněte v pozici push-upu, ale místo toho, abyste klesli dolů, zůstaňte v této pozici s rovným tělem po dobu 30 sekund až jedné minuty.
  • Výpad dopředu: Tento cvik posiluje nohy a také pomáhá zlepšit trávení. Postavte se do pozice s nohama rozkročenýma, jedna noha před vámi a druhá vzadu. Pomalu se snažte klesnout dolů, dokud se vaše přední koleno nedotkne země. Poté se vraťte do výchozí pozice a opakujte cvik s druhou nohou.

Procházky

Procházky jsou dalším účinným způsobem, jak zlepšit trávení a zmírnit zácpu. Stačí 20 až 30 minut rychlé chůze denně, aby se vaše svaly tlustého střeva rozhýbaly a trávení se zlepšilo. Pokud je to možné, zkuste chodit na čerstvém vzduchu, protože to může pomoci uvolnit napětí v těle a zlepšit vaše celkové zdraví.

Pamatujte, že fyzická aktivita by měla být pouze jedním z mnoha způsobů, jak zmírnit zácpu. Pokud se vaše zácpa nezlepší nebo se zhorší, měli byste se poradit s lékařem, abyste zjistili další možnosti léčby.

8. Bylinné Čaje

Bylinné čaje jsou oblíbeným způsobem, jak se zbavit zácpy. Následující tabulka obsahuje několik bylinných čajů, které mohou pomoci uvolnit stolici.

Bylinný čajPopis
Šalvějový čajŠalvějový čaj obsahuje látky, které pomáhají uvolňovat stolici.
Sennový čajSennový čaj je známý svými projímavými účinky. Používejte ho opatrně a v malých dávkách.
Máta peprnáMátový čaj může pomoci uvolnit svaly trávicího traktu a uvolnit stolici.

9. Špenát

Špenát je bohatý na vlákninu a pomáhá udržovat zdravou funkci trávicího traktu. Špenát můžete přidávat do salátů, smoothie nebo vařených jídel.

10. Greens Doplňky Stravy

Greens doplňky stravy jsou směsi zelených potravin, jako jsou chlorella, spirulina a ječmenová tráva. Tyto doplňky jsou bohaté na vlákninu a mohou pomoci uvolnit střeva a usnadnit průchod stolice. Můžete je přidávat do smoothie nebo si je užívat jako

11. Esenciální Oleje

Esenciální oleje jsou dalším přírodním prostředkem, který může pomoci uvolnit stolici. Následující tabulka obsahuje několik esenciálních olejů, které mohou pomoci.

Esenciální OlejPopis
LevanduleLevandulový olej má uklidňující účinky a může pomoci uvolnit stolici.
PeprmintPeprmintový olej může pomoci uvolnit svaly trávicího traktu a uvolnit stolici.
RozmarýnRozmarýnový olej může pomoci stimulovat trávicí trakt a uvolnit stolici.

12. Třtinová Melasa

Třtinová melasa je dalším přírodním prostředkem, které může pomoci uvolnit stolici. Obsahuje mnoho minerálů a vitaminů, které jsou pro trávicí trakt užitečné. Můžete ji přidat do svého jídla nebo si ji smíchat s vodou a vypít.

13. Akupunktura

Akupunktura je tradiční čínská medicína, která se používá k léčbě mnoha různých zdravotních problémů, včetně zácpy. Během akupunktury se tenké jehly vkládají do určitých bodů na těle, aby se stimulovala energie. Tento proces může pomoci uvolnit napětí v trávicím traktu a zlepšit průchodnost stolice.

Pokud se rozhodnete pro akupunkturu, vyhledejte kvalifikovaného akupunkturistu s certifikací. Během procedury by měl být použit sterilní jehly a měli byste být v pohodlné pozici. Obvykle se doporučuje několik sezení, aby se dosáhlo maximálního účinku.

14. Aromaterapie

Aromaterapie je terapie, která používá esenciální oleje k léčbě různých zdravotních problémů, včetně zácpy. Některé esenciální oleje, jako je máta peprná a levandule, mohou pomoci uvolnit napětí v trávicím traktu a zlepšit průchodnost stolice.

Pokud se rozhodnete pro aromaterapii, vyhledejte kvalifikovaného aromaterapeuta s certifikací. Během procedury by měly být použity pouze kvalitní esenciální oleje a měli byste být informováni o postupu.

15. Doplněkstravy s Vlákninou

Vláknina je klíčovým faktorem pro správnou funkci trávicího systému. Pokud trpíte zácpou, může být užitečné zahrnout do své stravy potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou celozrnné výrobky, ovoce a zelenina. Pokud však nemáte čas na přípravu jídel s vysokým obsahem vlákniny, můžete zvážit užívání doplňků vlákniny. Tyto doplňky jsou k dispozici v různých formách, jako jsou prášky, kapsle a tyčinky.

16. Probiotika

Zácpa může být způsobena nerovnováhou střevní mikroflóry. Pokud trpíte zácpou, může být dobrý nápad zvážit užívání probiotik. Probiotika jsou živé bakterie, které podporují zdravou střevní mikroflóru.

Probiotika najdete v kysaných mléčných výrobcích, jako je jogurt, zakysaná smetana nebo acidofilní mléko. Dále jsou probiotika dostupná v podobě doplňků stravy. Výzkumy ukazují, že užívání probiotik může pomoci zmírnit zácpu.

Pokud se rozhodnete užívat probiotika, mějte na paměti, že ne všechna probiotika jsou stejně účinná. Vyberte si probiotika, která obsahují bakterie, které se osvědčily v boji proti zácpě, jako jsou laktobacily a bifidobakterie.

17. Léky Na Předpis

Léky na předpis na zácpu zahrnují několik různých typů. Nejčastěji se používají projímadla, která zvyšují peristaltiku a stimulují střevní svaly, aby se snížila tvrdost stolice a usnadnilo se vyprazdňování. Mezi běžně používané léky patří například bisakodyl, sodná sůl, lubiproston a laktulóza.

Při užívání léků na předpis je důležité dodržovat pokyny lékaře a nepřekračovat doporučené dávky. Některé léky mohou mít vedlejší účinky, jako jsou křeče břicha, nadýmání a průjem. Pokud máte jakékoli obavy ohledně užívání léků na předpis, poraďte se s lékařem.

Proč je zácpa zdraví nebezpečná

Zácpa může být velmi nepříjemným stavem, který může způsobit celou řadu zdravotních problémů. Pokud trpíte zácpou, je důležité si uvědomit, že nejde pouze o kosmetický problém, ale může mít vážné důsledky pro vaše zdraví.

Zde je několik důvodů, proč je zácpa zdraví nebezpečná:

  • Zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva: Pokud se stolice hromadí v tlustém střevě, může to způsobit zánět a poškození střevní sliznice. To může vést k vzniku rakoviny tlustého střeva.
  • Zhoršení kvality spánku: Zácpa může způsobit nespavost a zhoršenou kvalitu spánku. To může mít negativní dopad na vaše celkové zdraví a pohodu.
  • Zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění: Zácpa může způsobit zvýšení krevního tlaku a zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako je srdeční infarkt a mrtvice.
  • Problémy s trávením: Zácpa může způsobit nadýmání, plynatost, bolest břicha a další problémy s trávením. To může vést k dalším zdravotním problémům.
  • Zhoršení kvality života: Zácpa může mít negativní dopad na vaši kvalitu života. Může způsobit bolest, nepohodlí a úzkost. To může vést k depresi a dalším psychickým problémům.

Celkově lze říci, že zácpa je velmi nepříjemným stavem, který může mít vážné důsledky pro vaše zdraví. Pokud trpíte zácpou, je důležité se poradit s lékařem a najít vhodné řešení.

Potraviny způsobující zácpu

Zácpa je nepříjemný problém, který může být způsoben nevhodnou stravou. Existuje několik potravin, které mohou způsobit zácpu nebo ji zhoršit. Pokud trpíte zácpou, může být užitečné vyhnout se těmto potravinám:

Kdy Navštívit Lékaře

Pokud se vaše zácpa nezlepšuje po několika dnech, měli byste navštívit lékaře. To platí zejména, pokud máte následující příznaky:

  • Silné bolesti břicha
  • Krvácení z řiti
  • Zvracení
  • Horečka
  • Ostrá bolest v břiše
  • Ztráta hmotnosti bez zjevného důvodu

Tyto příznaky mohou být známkou vážnějšího zdravotního problému, jako je například střevní obstrukce nebo rakovina tlustého střeva. Proto je důležité, aby vás lékař vyšetřil a určil příčinu vaší zácpy.

Pokud máte chronickou zácpu, která trvá déle než několik týdnů, měli byste také navštívit lékaře. Chronická zácpa může být známkou závažnějšího zdravotního problému, jako je například syndrom dráždivého tračníku nebo střevní obstrukce.

Lékař může provést řadu testů, aby určil příčinu vaší zácpy. Tyto testy mohou zahrnovat krevní testy, testy stolice, kolonoskopii nebo další diagnostické testy. Na základě výsledků těchto testů může lékař doporučit léčbu, která vám pomůže zbavit se zácpy a zlepšit vaše trávení.

1. Refined grains

Mouka zbavená většiny vlákniny a nutriční hodnoty, jako je bílý chléb, cukrářské výrobky, většina těstovin a snídaňové cereálie, mohou způsobovat zácpu. Místo těchto produktů vybírejte raději celozrnné potraviny.

2. Nezdravé jídlo

Potraviny s vysokým obsahem tuku nebo cukru, jako jsou čipy, sladkosti a fast food, mohou také způsobit zácpu. Snažte se omezit konzumaci těchto potravin a vybírejte raději zdravější alternativy.

3. Mléčné výrobky

Některé mléčné výrobky, jako je sýr a tvaroh, mohou způsobovat zácpu. Pokud trpíte zácpou, může být užitečné omezit konzumaci těchto potravin.

4. Banány

Banány jsou sice bohaté na vlákninu, ale mohou také způsobovat zácpu. Pokud trpíte zácpou, může být užitečné omezit konzumaci banánů nebo je nahradit jiným ovocem, které obsahuje více vody a vlákniny.

5. Čokoláda

Čokoláda obsahuje látku nazývanou theobromin, která může způsobovat zácpu. Pokud trpíte zácpou, může být užitečné omezit konzumaci čokolády.

6. Červené maso

Červené maso může být těžké na trávení a může způsobovat zácpu. Pokud trpíte zácpou, může být užitečné omezit konzumaci červeného masa a nahradit ho jiným zdrojem bílkovin, jako jsou například luštěniny.

7. Alkohol

Alkohol může způsobovat dehydrataci, což může vést k zácpě. Pokud trpíte zácpou, může být užitečné omezit konzumaci alkoholu a pít více vody.

8. Káva

Káva může mít diuretický účinek a způsobovat dehydrataci, což může vést k zácpě. Pokud trpíte zácpou, může být užitečné omezit konzumaci kávy a pít více vody.

9. Tučná jídla

Tučná jídla mohou být těžká na trávení a mohou způsobovat zácpu. Snažte se omezit konzumaci tučných jídel a vybírejte raději zdravější alternativy.

Kdy Navštívit Lékaře

Pokud se vaše zácpa nezlepšuje po několika dnech, měli byste navštívit lékaře. To platí zejména, pokud máte následující příznaky:

  • Silné bolesti břicha
  • Krvácení z řiti
  • Zvracení
  • Horečka
  • Ostrá bolest v břiše
  • Ztráta hmotnosti bez zjevného důvodu

Tyto příznaky mohou být známkou vážnějšího zdravotního problému, jako je například střevní obstrukce nebo rakovina tlustého střeva. Proto je důležité, aby vás lékař vyšetřil a určil příčinu vaší zácpy.

Pokud máte chronickou zácpu, která trvá déle než několik týdnů, měli byste také navštívit lékaře. Chronická zácpa může být známkou závažnějšího zdravotního problému, jako je například syndrom dráždivého tračníku nebo střevní obstrukce.

Lékař může provést řadu testů, aby určil příčinu vaší zácpy. Tyto testy mohou zahrnovat krevní testy, testy stolice, kolonoskopii nebo další diagnostické testy. Na základě výsledků těchto testů může lékař doporučit léčbu, která vám pomůže zbavit se zácpy a zlepšit vaše trávení.

Často kladené otázky

Jaké jsou nejúčinnější bylinky proti zácpě?

Existuje několik bylinek, které mohou pomoci zmírnit zácpu. Mezi nejúčinnější patří například řepík lékařský, jitrocel, pampeliška, aloe vera, fenykl a máta. Tyto bylinky můžete použít jako čaj nebo je zakoupit v podobě kapslí či tablet.

Jaké potraviny pomáhají změkčit stolici?

Potraviny bohaté na vlákninu jsou důležité pro změkčení stolice. Mezi tyto potraviny patří například ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, luštěniny, ořechy a semena. Důležité je také dostatečné množství tekutin.

Jak se zbavit zaseklé stolice v konečníku?

Pokud máte zaseklou stolici v konečníku, můžete ji změkčit pomocí projímadla nebo klystýru. Pokud se však situace nezlepší, je vhodné navštívit lékaře, který může provést vyšetření a případně odstranit zaseklou stolici.

Jak vyvolat pravidelnou stolici?

Pravidelná stolice je důležitá pro zdraví trávicího systému. Pokud máte problémy s pravidelnou stolicí, doporučuje se zvýšit příjem vlákniny a tekutin. Důležité je také pravidelné cvičení a pohyb. Pokud se situace nezlepší, můžete použít projímadla, ale vždy se poraďte s lékařem.

Závěr

Základem prevence zácpy je pravidelný příjem vlákniny a dostatečné množství tekutin. Můžete také zvýšit svou fyzickou aktivitu a vyhnout se sedavému způsobu života. Pokud však trpíte zácpou, můžete využít některé z výše uvedených babských rad.

Nezapomeňte však, že pokud trvají vaše potíže s trávením a zácpou déle než několik dní, měli byste se poradit s lékařem. Někdy mohou být příčinou zácpy vážnější zdravotní problémy, jako například střevní obstrukce nebo Crohnova choroba.

V každém případě se snažte dbát na své zdraví a v případě potíží s trávením neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa