Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Babské rady na zalehlé ucho: 18 Tipů jak ho vyléčit doma

Babské rady na zalehlé ucho: 18 Tipů jak ho vyléčit doma

Pokud vás trápí zalehlé ucho, můžete zkusit některé babské rady, které mohou pomoci ulevit od nepříjemného pocitu. Tyto rady jsou často založené na přírodních léčivech a mohou být velmi účinné. Avšak, pamatujte si, že každý člověk je jiný a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého.

Příčiny Zalehlých Uší

Zalehlé uši jsou nepříjemným pocitem tlaku v uchu až v části hlavy, provázeným sníženým slyšením. Existuje mnoho příčin zalehlých uší, některé jsou běžné a jiné jsou závažné. Následující tabulka shrnuje nejčastější příčiny zalehlých uší:

Seznam příčin
Rýma
Zánět horních cest dýchacích
Střední ucho
Rychlá změna tlaku
Voda
Alergie
Velké množství mazu

Kromě toho může voda vniknout do uší a způsobit ucpané uši. Alergie mohou způsobit ucpané uši tím, že způsobují otok v Eustachově trubici. Velké množství mazu může také způsobit ucpané uši.

Pokud máte zalehlé uši, může být užitečné vědět, co způsobuje vaše potíže. Pokud jsou vaše zalehlé uši způsobeny něčím vážnějším, jako je zánět středního ucha nebo infarkt ucha, může být nutné vyhledat lékařskou pomoc.

18 Babských Rad na Zalehlé Ucho

Pokud máte zalehlé ucho, můžete vyzkoušet několik babských rad, které mohou pomoci zmírnit potíže. V této sekci se dozvíte o třech způsobech, jak zmírnit zalehlé ucho pomocí cibule, olivy a tepelných obkladů.

1. Použití Cibule

Cibule obsahuje síru, která má antibakteriální účinky a může pomoci zmírnit zánět ucha. Pro použití cibule na zalehlé ucho můžete postupovat následovně:

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na menší kousky.
  2. Ohřejte kousek látky (např. utěrky) v mikrovlnce nebo na sporáku.
  3. Položte kousky cibule na ohřátou látku.
  4. Zakryjte ucho tuto látkou a nechte působit 10-15 minut.

Tento postup můžete opakovat několikrát denně, dokud se potíže nezmírní.

2. Využití Olivy

Olivový olej může pomoci zmírnit zánět ucha a uvolnit zalehlé ucho. Pro použití olivy na zalehlé ucho můžete postupovat následovně:

  1. Ohřejte olivový olej v mikrovlnce nebo na sporáku.
  2. Nakapejte několik kapek oleje do ucha.
  3. Zakryjte ucho vatou a nechte působit 5-10 minut.

Tento postup můžete opakovat několikrát denně, dokud se potíže nezmírní.

3. Použití Tepelných Obkladů

Tepelné obklady mohou pomoci zmírnit bolest a uvolnit zalehlé ucho. Pro použití tepelných obkladů na zalehlé ucho můžete postupovat následovně:

  1. Ohřejte vodu v hrnci.
  2. Namočte ručník do horké vody.
  3. Vyždímejte ručník a položte ho na postižené ucho.
  4. Nechte působit 5-10 minut.

Tento postup můžete opakovat několikrát denně, dokud se potíže nezmírní.

4. Přikládejte na zelehlé ucho teplý kapesníček

Přikládání teplého kapesníčku na zalehlé ucho může pomoci uvolnit ucpané ušní kanálky a zlepšit průchodnost vzduchu. Stačí si kapesníček navlhčit teplou vodou a přiložit ho na ucho po dobu 5-10 minut.

5. Vyzkoušejte Vlhké teplé obklady

Vlhké teplé obklady mohou pomoci uvolnit ucpané nosní dutiny a zmírnit zánět, což může pomoci uvolnit zalehlé ucho. Přiložte si vlhký teplý obklad na ucho nebo na obličej a držte ho tam po dobu 5-10 minut.

6. Nejpopulárnější babská rada na zalhlé ucho je žvýkání žvýkaček a opravdu funguje!

Žvýkání žvýkačky může pomoci uvolnit ucpané ušní kanálky a snížit tlak na uchu. Stačí si vzít obyčejnou žvýkačku a žvýkat ji po dobu několika minut.

7. Zkoušejte Polknout

Polknutí může pomoci uvolnit ucpané ušní kanálky a snížit tlak na uchu. Pokud máte pocit, že vám zalehlo ucho, zkuste polknout několikrát za sebou.

8. Inhalace

Inhalace páry může pomoci uvolnit ucpané nosní dutiny a zmírnit zánět, což může pomoci uvolnit zalehlé ucho. Inhalujte páru z horké vody nebo si zakupte speciální inhalátor. Před použitím inhalátoru se však vždy poraďte s lékařem.

9. Využijte tlakovou změnu

Pokud máte ucpané ucho kvůli tlakové změně, jako je například při letu letadlem, může pomoci vyrovnání tlaku. Zkuste žvýkat, polknout nebo si zacpat nos a poté lehce fouknout.

10. Používejte ušní kapky

Ušní kapky mohou pomoci uvolnit ucpané ušní kanálky a snížit tlak na uchu. Existují různé typy ušních kapek, včetně kapek obsahujících dekongestiva a kapek obsahujících oleje.

11. Vyhněte se vodě

Pokud máte zalehlé ucho kvůli vodě, vyhněte se vodě po dobu několika dní. Vlhké prostředí v uchu může podporovat vznik zánětu, takže je lepší nechat ucho odpočinout.

13. Vyhněte se hlasitému hluku

Hlasitý hluk může zhoršit zalehlé ucho. Pokud je to možné, vyhněte se hlasitému hluku a dejte uchu čas na zotavení.

14. Masáže

Jemné masáže ucha a okolí mohou pomoci uvolnit ucpanou Eustachovu trubici a zlepšit průtok vzduchu do ucha. Můžete si masírovat ucho sami nebo si nechat pomoci od někoho jiného. Důležité je ale nevyvíjet příliš velký tlak a nepoškozovat si ucho.

15. Odpočinek

Pokud máte zalehlé ucho způsobené nachlazením nebo alergií, důležité je si dát dostatek odpočinku a vyhýbat se stresu. Tělo potřebuje čas na uzdravení a regeneraci, a tak mu pomůžete, když mu poskytnete klid a pohodu.

16. Používejte dekongestiva

Pokud máte ucpané nosní dutiny, může to způsobit zalehnutí ucha. Použití dekongestiva může pomoci snížit otok a uvolnit ucpané dutiny. Mějte však na paměti, že dekongestiva by se neměla používat déle než několik dní.

17. Používejte nosní spreje

Nosní spreje mohou pomoci uvolnit ucpané nosní dutiny a tím snížit tlak na uši. Existují různé typy nosních sprejů, včetně solných roztoků a sprejů obsahujících dekongestiva.

18. Navštivte lékaře

Pokud trpíte zalehlým uchem po dobu delší než několik dní, je nejlepší navštívit lékaře. Mohou vám předepsat léky nebo provést další vyšetření, aby zjistili příčinu zalehnut

Je důležité si uvědomit, že babské rady mohou pomoci zmírnit potíže s zalehlým uchem, ale v některých případech může být nutné vyhledat lékařskou pomoc. Pokud máte silné bolesti, horečku nebo se potíže nezlepšují, měli byste se poradit s lékařem.

Prevence Zalehlých Uší

Zalehlé uši jsou nepříjemným pocitem tlaku v uchu až v části hlavy, provázeným sníženým slyšením. Tyto problémy mohou být způsobeny různými faktory, jako je rýma, zánět horních cest dýchacích, středního ucha, rychlá změna tlaku, voda, alergie nebo velké množství mazu. Nicméně existují některé kroky, které můžete podniknout, abyste předešli zalehlým uším.

Udržujte si uši čisté

Pravidelné čištění uší může pomoci předejít zalehlým uším. Pokud máte tendenci k tvorbě velkého množství mazu, můžete použít speciální kapky, které pomáhají změkčit a odstranit maz. Je však důležité být opatrný a nepoužívat příliš často nebo příliš agresivně, aby nedošlo k poškození uší.

Chráníte svá uši

Pokud pracujete v hlučném prostředí nebo se vystavujete hlasité hudbě, může to mít vliv na vaše sluchové schopnosti. Proto je důležité chránit svá uši pomocí sluchátek nebo špunty do uší.

Otužujte se

Otužování může pomoci posílit vaši imunitu a zlepšit krevní oběh. Můžete se například sprchovat střídavě teplou a studenou vodou, nebo chodit bosky po trávě.

Zdravá výživa

Zdravá výživa může pomoci posílit vaše tělo a imunitu. Snažte se jíst potraviny bohaté na vitamíny a minerály, jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné produkty a libové maso.

Pravidelný pohyb

Pravidelný pohyb může pomoci zlepšit krevní oběh a posílit vaše tělo. Můžete cvičit, jít na procházku nebo jen být aktivní v průběhu dne.

Tyto kroky mohou pomoci předejít zalehlým uším a udržet vaše uši zdravé. Pokud však máte stále problémy, měli byste se poradit s lékařem.

Kdy Navštívit Lékaře

Pokud máte zalehlé ucho, může se zdát jako drobný problém, který se časem sám vyřeší. Nicméně, pokud trvají vaše potíže déle než několik dní nebo pokud se stav vašeho ucha zhoršuje, měli byste navštívit lékaře. Někdy může být zalehlé ucho příznakem závažnějšího zdravotního stavu, jako například infekce středního ucha nebo zánět vedlejších nosních dutin.

Následující tabulka shrnuje situace, kdy byste měli zvážit návštěvu lékaře kvůli zalehlému uchu:

Kdy navštívit lékaře kvůli zalehlému uchu?
Pokud trvají vaše potíže déle než několik dní
Pokud se stav vašeho ucha zhoršuje
Pokud máte horečku
Pokud máte silné bolesti hlavy
Pokud máte problémy s rovnováhou nebo slyšení
Pokud máte závažné alergické reakce

Lékař vám může předepsat antibiotika nebo jiné léky, které pomohou vyřešit zánět nebo infekci. Pokud máte problémy s ušním mazem, může vám lékař doporučit speciální kapky do ucha, které pomohou uvolnit ušní kanál. V některých případech může být nutná chirurgická intervence.

V každém případě je důležité nezanedbávat své zdraví a včas vyhledat lékařskou pomoc. Pokud máte jakékoli obavy nebo otázky ohledně vašeho zdravotního stavu, měli byste se poradit s odborníkem.

Často kladené otázky

Jak dlouho trvá zalehlé ucho po rýmě?

Zalehlé ucho po rýmě může trvat několik dní až týdnů. Pokud však trvá déle než dva týdny, měli byste navštívit lékaře.

Co dělat s zalehlým uchem po pobytu ve vodě?

Pokud máte zalehlé ucho po pobytu ve vodě, můžete si zkusit naklonit hlavu na stranu a pokusit se vodu z ucha vyklepat. Pokud to nepomůže, můžete použít kapky do ucha, které pomohou uvolnit Eustachovu trubici a vyrovnat tlak v uších.

Jak uvolnit Eustachovu trubici?

Existuje několik způsobů, jak uvolnit ucpanou Eustachovu trubici. Například můžete zkusit žvýkat žvýkačku, polknout nebo se pokusit vyfukovat nos. Pokud však tyto metody nepomohou, můžete se poradit s lékařem, který vám může předepsat léky nebo provést jiné lékařské postupy.

Bylinky na zalehlé ucho – jaké jsou nejlepší?

Existuje několik bylin, které mohou pomoci zmírnit příznaky zalehlého ucha. Například můžete vyzkoušet heřmánkový čaj, který má protizánětlivé účinky, nebo echinaceu, která může pomoci posílit imunitní systém. Nicméně, než začnete užívat jakékoli bylinky, měli byste se poradit s lékařem.

Zalehlé ucho po letu – co s tím?

Zalehlé ucho po letu je poměrně běžným problémem. Pokud máte zalehlé ucho po letu, můžete zkusit žvýkat žvýkačku nebo polknout, což může pomoci uvolnit ucpanou Eustachovu trubici. Pokud však tyto metody nepomohou, můžete se poradit s lékařem, který vám může předepsat léky nebo provést jiné lékařské postupy.

Závěr

Doufáme, že jsme vám v tomto článku poskytli užitečné informace o tom, jak si poradit se zalehlým uchem. Pokud trpíte zalehnutím ucha, je nejlepší se poradit s lékařem, aby byla stanovena přesná diagnóza a zvoleno nejvhodnější řešení.

Babské rady mohou být užitečné jako doplněk k lékařskému ošetření, ale nespoléhejte se na ně jako na jediné řešení. Pokud se vaše potíže zhoršují nebo trvají déle než několik dní, navštivte lékaře.

Kromě toho je důležité dbát na prevenci zalehnutí ucha. Vyvarujte se vystavení hlasitému hluku, používejte ochranné pomůcky při práci s hlučnými stroji a vystavení hluku. Pokud plavete, používejte kvalitní špunty do uší a vyhýbejte se ponoru do vody, pokud máte infekci horních cest dýchacích.

V případě zalehnutí ucha je důležité nezanedbávat své zdraví a vyhledat lékařskou pomoc. S odpovídajícím ošetřením a prevencí můžete minimalizovat riziko opakovaného zalehnutí ucha.

2 comments

  1. Jaroslava

    Dobrý večer, mám už asi 2 měsíce zalehlé ucho po nemoci. Zadní rýma..zkoušela jsem hodně věcí nic nepomáhá. Bolí i zuby. Děkuji za odpověď. Pan doktor mi dal antibiotika,.prášky na alergii a nic.

    1. Senior Hub

      Dobrý večer,
      je mi líto, že máte potíže se zalehlým uchem. Zalehnutí ucha po nemoci může být nepříjemné a může mít několik příčin, jako je například zánět středního ucha nebo problémy s Eustachovou trubicí, která vyrovnává tlak ve středním uchu.Vzhledem k tomu, že jste již vyzkoušela několik metod a užívala antibiotika i antihistaminika bez zlepšení, doporučuji Vám znovu navštívit Vašeho lékaře. Je důležité, aby Vás lékař znovu vyšetřil a případně upravil léčbu nebo doporučil další diagnostické postupy, jako je například audiometrie nebo CT sken.Bolest zubů může být také spojena s problémy v oblasti ucha, protože nervy v této oblasti mohou být propojeny. Pokud máte bolesti zubů, měl by Vás vyšetřit i váš zubař, aby vyloučil možné dentální příčiny Vašich potíží.
      Je důležité, abyste se cítila lépe a mohla se vrátit ke svým oblíbeným aktivitám bez bolesti a nepohodlí. Přeji Vám brzké uzdravení a doufám, že návštěva lékaře Vám přinese úlevu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa