Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Babské rady na zánět šlach: 9 Přírodních přípravků, které zaručeně pomohou

Babské rady na zánět šlach: 9 Přírodních přípravků, které zaručeně pomohou

Pokud trpíte zánětem šlach, můžete se obrátit na babské rady, které vám mohou pomoci zmírnit příznaky. Zánět šlach může být velmi bolestivý a omezující, a proto je důležité věnovat mu pozornost. Babské rady jsou tradiční léčebné postupy, které se předávají z generace na generaci a mohou být velmi účinné.

1. Konopná Mast

Konopná mast obsahuje kanabinoidy, které mají protizánětlivé účinky. Tato mast může pomoci zmírnit otoky a bolest způsobené zánětem šlach. Pokud se rozhodnete použít konopnou mast, dejte si pozor na to, aby obsahovala kanabinoidy v legálním množství.

2. Tvarohový Zábal

Tvarohový zábal je další účinný způsob, jak zmírnit bolest způsobenou zánětem šlach. Tvaroh obsahuje laktózu, která pomáhá snižovat zánět. Naneste tvaroh na postižené místo a nechte působit 20-30 minut.

3. Použití Ledu

Použití ledu může být užitečné při zánětu šlach, protože led může zmírnit bolest a otok. Chcete-li použít led k léčbě zánětu šlach, postupujte podle následujících kroků:

  1. Zabalte led do ručníku nebo igelitového sáčku.
  2. Naneste ledový obklad na postižené místo po dobu 15-20 minut.
  3. Po 20 minutách odstraňte ledový obklad a počkejte dalších 20 minut před dalším použitím.

Použití ledu byste neměli přehánět, protože příliš dlouhé používání může vést k poškození tkání.

4. Použijte Bandáž Či Ortézu Ke Zpevnění

Bandáž nebo ortéza může pomoci zpevnit postiženou oblast a zabránit dalšímu poškození šlach. Použití bandáže nebo ortézy může také pomoci snížit bolest.

5. Odpočinek a Rehabilitace

Odpočinek je klíčovým faktorem pro úspěšnou léčbu zánětu šlach. Pokud přetěžujete postiženou oblast, může to způsobit další zánět a zhoršení stavu. Proto je důležité dát postiženému místu dostatek času na odpočinek a regeneraci.

Rehabilitační cvičení mohou být také užitečná při léčbě zánětu šlach. Některá cvičení mohou pomoci posílit svaly, které podporují postiženou oblast a snižují zátěž na šlachy.

6. Domácí Obklady

Domácí obklady mohou být užitečné při léčbě zánětu šlach. Následující přírodní ingredience mohou pomoci zmírnit bolest a zánět:

  • Kurkuma: Kurkuma má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci snížit zánět šlach.
  • Bílá vrb: Bílá vrb má analgetické a protizánětlivé účinky a může pomoci zmírnit bolest a zánět.
  • Zázvor: Zázvor má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci snížit zánět šlach.

Pro přípravu domácího obkladu můžete použít následující postup:

  1. Smíchejte jednu lžíci kurkumy, bílé vrby nebo zázvoru s dostatečným množstvím vody, aby vznikla pasta.
  2. Naneste pastu na postiženou oblast a nechte ji působit po dobu 20-30 minut.
  3. Po 20-30 minutách opláchněte postiženou oblast vodou.

Použití domácích obkladů může být užitečné, ale nezapomeňte, že nejsou náhradou za lékařskou péči. Pokud máte vážné potíže, měli byste se poradit s lékařem.

7. Kostivalová Mast

Kostivalová mast je další účinný prostředek proti zánětu šlach. Tato mast obsahuje látky, které pomáhají zklidnit zánět a zmírnit bolest. Naneste mast na postiženou oblast a nechte působit.

8. Fyzioterapie

Fyzioterapie může pomoci zmírnit bolest a zlepšit pohyblivost postižené oblasti. Zde jsou některé fyzioterapeutické techniky, které mohou být účinné při léčbě zánětu šlach:

  • Terapeutická cvičení: Cvičení zaměřená na posílení svalů kolem postižené oblasti mohou pomoci zmírnit tlak na šlachu a snížit bolest.
  • Masáže: Masáže mohou pomoci uvolnit napětí v svalové tkáni a zlepšit průtok krve a kyslíku do postižené oblasti.
  • Elektroterapie: Elektroterapie může pomoci stimulovat regeneraci tkáně a zmírnit bolest.

9. Léky

Léky mohou být účinné při zmírnění bolesti a zánětu spojeného s zánětem šlach. Zde jsou některé léky, které můžete zvážit:

LékPopis
Protizánětlivé mastiMasti s obsahem diklofenaku, ibuprofenu nebo nimesulidu mohou pomoci zmírnit bolest a zánět.
Protizánětlivé tabletyTablety s obsahem diklofenaku, ibuprofenu nebo nimesulidu mohou pomoci zmírnit bolest a zánět.
KortikosteroidyKortikosteroidy mohou být podávány injekčně přímo do postižené oblasti a pomoci zmírnit zánět.

Je důležité si uvědomit, že léky by měly být brány pouze podle pokynů lékaře a neměly by být užívány dlouhodobě bez dohledu zdravotního pracovníka.

10. Kryoterapie

Kryoterapie, neboli léčba chladem, může pomoci zmírnit zánět a bolest. Použijte ledový obklad nebo studený obklad na postiženou oblast po dobu 15-20 minut několikrát denně.

11. Teplá koupel s Epsomskou solí

Teplá koupel s Epsomskou solí může pomoci uvolnit svaly a zmírnit bolest. Namočte postiženou oblast do teplé vody po dobu 15-20 minut několikrát denně.

12. Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro správné fungování vašeho organismu a mohou pomoci snížit zánět šlach. Tyto mastné kyseliny jsou obsaženy v rybách, ořeších, semenech a rostlinných olejích.

Podle studií jsou omega 3 mastné kyseliny schopny snížit markery zánětu, jako je C-reaktivní protein a interleukin-6. Také pomáhají snižovat oxidační stres a zánět. Proto jsou považovány za jedny z nejúčinnějších lipidů, které pomáhají snižovat zánět šlach.

Pokud chcete zvýšit svůj příjem omega 3 mastných kyselin, můžete zahrnout do své stravy ryby jako losos, sleď, makrela, sardinky a ančovičky. Tyto ryby jsou bohaté na látky EPA a DHA, které jsou klíčové pro zdravý chod organismu. Můžete také zahrnout do své stravy ořechy, semena a rostlinné oleje, jako je lněný olej.

Je důležité si uvědomit, že při vašem příjmu omega 3 mastných kyselin byste měli dbát na správné poměry mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami. Pokud máte příliš vysoký příjem omega 6 mastných kyselin, může to vést k zánětu a dalším zdravotním problémům. Proto byste měli dbát na to, abyste měli správný poměr mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami.

Celkově lze říci, že omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro správné fungování vašeho organismu a mohou pomoci snížit zánět šlach. Můžete je zahrnout do své stravy pomocí ryb, ořechů, semen a rostlinných olejů. Dbát však musíte na správný poměr mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami.

Co Je Zánět Šlach

Pokud se v poslední době potýkáš s bolestí v oblasti šlach, můžeš mít zánět šlach. Tento stav může být velmi nepříjemný a omezovat tvou schopnost vykonávat běžné aktivity. V této sekci se dozvíš více o zánětu šlach, jeho definici, příčinách a symptomech.

Definice

Zánět šlach se vyskytuje, když jsou šlachy zanícené. Šlachy jsou tkáně, které spojují svaly s kostmi. Pokud jsou šlachy přetížené nebo přetěžované, mohou se zánětem reagovat. Zánět šlach může být akutní nebo chronický, což znamená, že může trvat několik dní až několik týdnů.

Příčiny

Existuje mnoho faktorů, které mohou způsobit zánět šlach. Mezi nejčastější příčiny patří opakované pohyby, které způsobují přetížení šlach, úrazy, nadváha, špatná technika cvičení, nedostatek protahování a některé zdravotní stavy, jako je artritida.

Symptomy

Symptomy zánětu šlach se mohou lišit v závislosti na místě zánětu. Mezi nejčastější příznaky patří bolest v oblasti šlach, otok, zarudnutí a omezená pohyblivost. Pokud máš zánět šlach, můžeš mít také pocit, že máš šlachy “tvrdé” na dotek. Pokud se symptomy zhoršují, můžeš mít potíže s prováděním běžných aktivit, jako je chůze nebo psaní.

Prevence Zánětu Šlach

Zánět šlach může být způsoben mnoha faktory, včetně nadměrného používání určitého svalu, opakovaných pohybů, nesprávného držení těla a nedostatečného rozcvičení. Zde jsou některé způsoby, jak můžete předcházet zánětu šlach:

Správné držení těla

Správné držení těla může pomoci minimalizovat nadměrné namáhání svalů a šlach. Mějte na paměti, že při stání by měla být vaše váha rovnoměrně rozložena na obou nohách. Při sedění by měla být vaše záda rovná a nohy by měly být položeny na zem.

Rozcvičení a protahování

Rozcvičení a protahování před a po fyzické aktivitě může pomoci minimalizovat riziko zánětu šlach. Zahrňte do svého tréninkového plánu cviky, které zahrnují protahování svalů a šlach, které používáte. Některé cviky, jako jsou výpadky a dřepy, mohou být také užitečné pro posílení svalů.

Správná výživa

Správná výživa může hrát důležitou roli při prevenci zánětu šlach. Zahrňte do své stravy potraviny, které jsou bohaté na vitamíny a minerály, jako jsou zelené listové zeleniny, ovoce a celozrnné produkty. Mějte také na paměti, že při hubnutí byste měli postupovat pomalu a postupně, abyste minimalizovali riziko zranění.

Opatrnost při fyzické aktivitě

Mějte na paměti, že nadměrné používání určitého svalu může vést k zánětu šlach. Pokud se vám zdá, že máte bolest nebo nepohodlí, přestaňte s aktivitou a dejte svému tělu čas na zotavení. Pokud se bolest nezlepší, obraťte se na lékaře.

Správné vybavení

Správné vybavení může pomoci minimalizovat riziko zánětu šlach. Pokud se věnujete sportu, investujte do kvalitního vybavení, které vám bude dobře sedět a minimalizovat riziko zranění. Pokud pracujete s nářadím nebo s jinými nástroji, používejte ochranné pomůcky, jako jsou rukavice a ochranné brýle.

Kdy Navštívit Lékaře

Pokud trpíte zánětem šlach, může být obtížné určit, kdy byste měli navštívit lékaře. V některých případech může být zánět šlach způsoben nadměrnou aktivitou a babské rady mohou pomoci zmírnit příznaky. Nicméně, pokud máte silnou bolest, otok, zarudnutí, nebo pokud trvají příznaky déle než několik dní, měli byste navštívit lékaře.

Lékař může provést fyzické vyšetření a předepsat vhodnou léčbu. Pokud máte podezření na zánět šlach v důsledku opakovaného pohybu, může vám lékař doporučit změnu cvičebního režimu nebo poskytnout podporu pro postiženou oblast. Pokud máte podezření na zánět šlach v důsledku zranění, může být nutné provést rentgenové nebo magnetické zobrazování.

Pokud máte chronický zánět šlach, může být nutné navštívit odborníka na léčbu pohybového aparátu. Fyzioterapeut může pomoci zmírnit příznaky a zlepšit pohyblivost. Pokud jsou příznaky závažné, může být nutné podstoupit chirurgický zákrok.

V každém případě je důležité sledovat příznaky a nezanedbávat zánět šlach. Pokud se příznaky nezlepší, nebo pokud se zhorší, měli byste okamžitě kontaktovat lékaře.

Často kladené dotazy

Jak léčit zánět šlach na ruce?

Léčba zánětu šlach na ruce zahrnuje obvykle klidový režim, ledové obklady a protizánětlivé léky. Pokud jsou příznaky závažné, může být nutné použít ortézu na zápěstí nebo dokonce podstoupit chirurgický zákrok. Babské rady, jako je například použití tvarohu, mohou také pomoci zmírnit příznaky.

Jak předejít chronickému zánětu šlach?

Aby se předešlo chronickému zánětu šlach, je důležité dodržovat správnou techniku cvičení a zátěže. Je také důležité si dát dostatek času na odpočinek a regeneraci po fyzické aktivitě. Pokud máte podezření na zánět šlach, je důležité vyhledat lékařskou pomoc co nejdříve.

Jak dlouho trvá hojení zánětu šlach?

Doba hojení zánětu šlach závisí na závažnosti příznaků a typu zánětu. Většina lidí se uzdraví během několika týdnů, ale někdy může trvat i několik měsíců. Pokud jsou příznaky závažné nebo chronické, může být nutné podstoupit lékařskou léčbu.

Jaká je nejúčinnější léčba zánětu šlach na ruce?

Léčba zánětu šlach na ruce závisí na závažnosti a místě zánětu. Obvykle se doporučuje znehybnění postižené šlachy ortézou a užívání protizánětlivých léků. V některých případech může být nutná fyzioterapie nebo dokonce operace.

Jaké jsou příznaky zánětu šlach na noze?

Příznaky zánětu šlach na noze se mohou lišit v závislosti na místě zánětu. Mezi nejčastější příznaky patří bolest, otok, zarudnutí a omezení pohybu. V případě podezření na zánět šlach na noze se poraďte s lékařem.

Závěr

Pamatujte si, že tyto babské rady jsou určeny pouze jako doplňková terapie a nemohou nahradit odbornou lékařskou pomoc. Pokud se vaše bolest zhorší nebo trvá déle než několik dní, měli byste navštívit svého lékaře. S těmito radami byste však měli být schopni zmírnit svou bolest a zlepšit své zdraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa