Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

13 tipů, jak se rychle zbavit dny. Zkuste tyto babské rady!

13 Tipů, jak se rychle zbavit dny. Zkuste tyto babské rady!

Zmáčknete palec a zalije vás vlna neúnosné bolesti. Již tušíte, co se děje. Opět se vrací. Záchvaty dny vás znovu dopadly! Tato revmatická nemoc dokáže dost potrápit a znepříjemnit každodenní život. Sedněte si pohodlně a podívejte se na nejlepší babské rady, tekré vám od dny uleví.

Dozvíte se, co je vlastně zač (hyperurikemie) a jak přesně ovlivňuje váš organismus. Proč se někdy vrací a jakým prostředkům byste se měli raději vyhnout. Jak naopak mohou pomoci bylinky, dobrý pitný režim nebo správná životospráva.

Odhalíme také možné komplikace a to, jak jim společně čelit. Abyste se dna nemuseli bát a záchvaty měly co nejkratší. Přijala jsem výzvu probádat toto téma do hloubky. Věřím, že vás článek obohatí o spoustu užitečných rad a tipů.

13 Nejlepších Babskych Rad na dnu:

1. Kolchicin

Kolchicin patří mezi nejúčinnější léky používané při léčbě akutních dnů. Jeho účinek spočívá v potlačení zánětlivé odpovědi organismu. Užívá se obvykle jednorázově v dávce 1 mg, nejlépe co nejdříve po výskytu prvních příznaků. Kolchicin dokáže výrazně zkrátit délku záchvatu dna, uleví od bolestí a otoků. Je však důležité nepřekračovat maximální denní dávku 1,5 mg.

2. Nízkopurinová dieta

Důsledné dodržování diety omezené na potraviny s nízkým obsahem purinů zabraňuje hromadění močoviny v těle. Puriny se obvykle vyskytují ve vnitřnostech, mořských plodech, červeném masu či alkoholu. Při dnech byste se měli těmto potravinám vyhýbat. Ideální je konzumovat ryby, drůbež, vejce, ovoce, zeleninu, celozrnné potraviny a dostatek tekutin.

3. Vitamin C

Vysoké dávky vitaminu C napomáhají správné funkci ledvin a urychlení vylučování močoviny. Doporučuje se užívat potravinové doplňky s obsahem 1000-2000 mg vitaminu C denně. Účinek ještě zvyšují potraviny bohaté na vitamín C, jako je paprika, brokolice, citrusy či černý rybíz.

Pro tip: Používejte Lipozomální vitamín C, protože má nejlepší vstřebatelnost

4. Ledové obklady je oblíbená rada babiček proti dně

Aplikace chladu na postiženou končetinu pomáhá zmírnit bolest a otok. Vhodné jsou obklady ze strouhaného ledu balené do hadříku či ledem vychlazená gelová podložka. Chlad aplikujte 20-30 minut několikrát denně, ideálně hned po výskytu příznaků.

5. Pohybová aktivita

Pohybové cvičení je při léčbě dnů velmi důležité. Zlepšuje prokrvení postižených kloubů a urychluje jejich regeneraci. Zpočátku volte jen lehké protažení, chůzi či plavání. Postupně zvyšujte zátěž a intenzitu. Vyhýbejte se naopak sportům zatěžujícím klouby dolní končetiny.

6. Tradiční byliny

Kopřiva, máta, černý rybíz či lípa mohou léčbu dnů významně doplnit. Pomáhají zbavit se močovinových solí z organismu. Nejčastěji se užívají v podobě bylinných čajů, tinktur či zevně jako obklady. Zvolte jednu z bylin, která vám případně nejvíce sedne.

7. Využití jablečného octa

Jablečný ocet je ceněn pro své močopudné účinky. Pomáhá snižovat hladinu močoviny v krvi a usnadňovat její vylučování. Využít můžete jeho konzumaci ředěného ve vodě, případně obklady s octem. Doporučuje se 2-3 lžíce octa na sklenici vody 1-2x denně.

8. Dostatečný příjem tekutin

Dodržování pitného režimu a konzumace minimálně 2 litrů vody denně napomáhá správné funkci ledvin. Ty pak dokáží lépe vyfiltrovat a vyloučit močovinu z organismu. Vhodné jsou i neslazené bylinné či ovocné čaje.

9. Omezení alkoholu 100% pomáhá na záchvaty dny

Konzumace alkoholu zvyšuje tvorbu močoviny v játrech a zhoršuje její metabolizmus. Při dnech byste se měli alkoholu raději vyvarovat. Klidně si ho dopřejte jen výjimečně a ve velmi mírných dávkách.

10. Třešně

Třešně obsahují vysoké množství antioxidantů a kyseliny uhličité, které mohou pomoci s vylučováním močovinových solí z organismu. Připravte si šťávu z čerstvých třešní, kterou pijte 1-2 šálky denně. Může zkrátit záchvat dnů i omílnout příznaky.

11. Nejčastější babská rada jménem Celer

Celer je bohatý na minerály a obsahuje látky s močopudným účinkem. Dobře našim předkům posloužila celerová šťáva. Nastrouhejte bulvu a přidejte 3 díly cukru. Pijte 1-2 lžičky denně pro lepší funkci ledvin a vylučování močoviny.

12. Užívání probiotik

Užívání probiotik může být užitečné v léčbě nemoci DNU. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které byly ve vyváženém stavu s jinými mikroorganismy. Probiotika stimulují imunitní systém a slouží jako prevence infekcí.Vysoce kvalitní probiotika mohou být získána z kurkumy, kombucha nebo zakysané zeleniny.

13. Doplňování vitamínu D

Vitamín D je jedním z nejdůležitějších vitamínů, které lidé s nemocí DNU by měli ve své stravě udržovat. Vitamín D slouží jako imunoregulátor a regulátor růstu. Toto je důležité pro stabilizaci minERALizace kostí a buňky osteoklasy. Lidé mohou získávat vitamín D slunným svitem, jíst potraviny bohaté na vitamín D, jako je losos, játra a tučné sýry, anebo užívat doplňky vitamínu D.

Co je dna? Odhalme příčiny tohoto revmatického onemocnění jménem hyperurikemie

DNA neboli hyperurikemie je nemoc, při které se v kloubech usazují krystaly močoviny. To poté vede k intenzivním bolestem kloubů (zejména bolest palce na noze a bolesti kolen), zánětům a otokům postižených kloubních oblastí. Nejčastěji je napadán palec nohy, ovšem dna může vzniknout v podstatě v jakémkoliv kloubu.

Způsobuje ji vysoká hladina močoviny v krvi, která je důsledkem nadměrné tvorby nebo špatného vylučování močoviny. Ta se obvykle vytváří při rozkladu bílkovin odbourávaných v játrech. Problémy s jejím odstraněním mohou nastat v důsledku nedostatku tekutin, onemocnění ledvin, geneticské predispozice či užívání některých léků.

Mezi hlavní faktory zvyšující riziko rozvoje dna patří věk, pohlaví, ale také konzumace alkoholu a potravin bohatých na puriny, například masa. Právě vysoký příjem tohoto druhu bílkovin zvyšuje produkci močoviny v organizmu.

Příznaky

Mezi typické příznaky dna patří náhlé a výrazné bolesti v postiženém kloubu. Obvykle jde o kotník, chodidlo či palec nohy. Bolest je tak intenzivní, že se nemocný bojí kloubní oblast zatížit či se dotknout. K bolestem se přidává otok, začervenání a pocit horka v místě zánětu.

U začínající dna bývá otok menší a bolesti nejsou zpočátku tak silné. Nicméně i zde byste měli věnovat pozornost svému tělu a případně kontaktovat lékaře. Ten provádí vyšetření likvoru a ultrazvuk kloubu pro potvrzení diagnózy. Důležité je onemocnění včas odhalit a nasadit správnou léčbu.

Intenzita příznaků se pak liší podle stupně zánětu, rozsahu postižení či doby trvání záchvatu. Naštěstí většinou odezní do týdne. Pokud však bolesti přetrvávají déle, může jít o komplikovanější případ. Neignorujte proto varovné signály svého těla.

Možné komplikace

Mezi časté komplikace patří opakující se dna či její chronický průběh. Pokud se záchvaty vracejí pravidelně i přes dodržovanou dietu a léky, měli byste konzultovat další možnosti léčby s revmatologem.

Dalším problémem mohou být tophy. Jedná se o krystaly močoviny usazené v kloubech či okolních tkáních. Mohou vést k jejich poškození a omezení hybnosti. Tohoto se snažíme předcházet včasným zahájením léčby.

V krajních případech pak hrozí poškození kloubní chrupavky a artróza kloubu. Kosti mohou narůstat do nepřirozených tvarů. Projevuje se silnou bolestivostí a omezením pohyblivosti.

Rizikovější jsou muži, obézní lidé a ti s_ dědičnou predispozicí_. Důležitá je prevence, jíž lze řadě problémům předcházet. Včas začatá léčba pod dohledem revmatologa komplikace odvrátí.

Často Kladené Otázky

Jak často mohou záchvaty dny nastat?

U mnoha lidí se objeví jednotlivé záchvaty 1-2x ročně. Častější výskyt svědčí o nedostatečné léčbě či nedodržování prevence.

Kdy mám vyhledat lékaře?

Pokud bolesti i po týdnu nepolevují nebo se objeví další příznaky jako horečka, navštivte praktického lékaře.

Jak přesně ovlivňuje DNA alkohol?

Alkohol zvyšuje hladinu močoviny a snižuje její vylučování. Může též spustit záchvat u osob geneticky disponovaných.

Proč se častěji vyskytují u mužů?

Muži častěji konzumují alkohol a masitá jídla. Také mají větší svalovou hmotu produkující puriny.

Jak moc bolestivé záchvaty dny mohou být?

Velmi silné bolesti, které mohou pacienta budit ze spánku. Označují se jako “nejhorší bolest, jakou může člověk zažít”.

Závěr

DNY patří mezi nejčastější revmatická onemocnění. Projevují se akutními bolestmi kloubů způsobenými krystaly močoviny. K jejich vzniku přispívá hladina močoviny, dědičné faktory, věk či alkohol.

Základem léčby jsou léky jako kolchicin, ale také dodržování nízkopurinové diety a vysoký příjem tekutin. Doporučujeme pohyb, bylinky, led či oct k rychlé úlevě.

Při pravidelné prevenci můžete dnům předcházet a zamezit opakovaným záchvatům. Díky včasnému ošetření se vyhněte rizikovým komplikacím jako tophy či artróza.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa