Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

15 Neuvěřitelných tipů jak vyléčit tenisový loket a nemít bodavé bolesti na vnější straně loktu

15 Neuvěřitelných tipů jak vyléčit tenisový loket a nemít bodavé bolesti na vnější straně loktu

Hledáte účinné způsoby, jak se zbavit bolesti tenisového lokte? Tenisový loket může být frustrující a bolestivý, ale nezoufejte! Připravili jsme pro vás 15 neuvěřitelných tipů na léčbu, které vám pomohou nejen zmírnit bolest, ale i dosáhnout dlouhodobého uzdravení. Ať už jste sportovec nebo trpíte bodavou bolestí lokte z vnější strany z důvodu každodenních aktivit, tyto metody vám poskytnou potřebnou úlevu a pomohou vám vrátit se k plnohodnotnému životu bez omezení.

Jak poznat tenisový loket dle bolesti? Jaké jsou příznaky?

Tenisový loket, známý také jako laterální epikondylitida, je typickým onemocněním, které postihuje nejen sportovce, ale i mnoho dalších lidí v důsledku opakovaného namáhání svalů předloktí. Rozpoznání tenisového lokte je klíčové pro zahájení účinné léčby a předcházení dalšímu zhoršení stavu.

Příznaky tenisového lokte zahrnují:

  • Bolest na vnější straně lokte: Tento typ bolesti se často zhoršuje při stisku ruky nebo při pohybech, jako je otáčení klíčem nebo otvírání dveří.
  • Slabost v předloktí: Můžete si všimnout, že držení nebo zvedání předmětů je obtížnější a může vyvolávat bolest.
  • Bolest, která se šíří: Bolest může postupně vyzařovat od lokte do předloktí a zápěstí.
  • Citlivost na dotek: Postižená oblast může být na dotek citlivá nebo může být znatelně bolestivá při tlaku.
  • Ztuhlost lokte: Můžete pocítit ztuhlost, zejména ráno nebo po delší době nečinnosti.
  • Bodavá bolest v lokti: Můžete cítit bolest v klidu i při aktivitě.

Pokud si všimnete některého z těchto příznaků, je důležité nepodceňovat je a zahájit vhodné opatření. Čím dříve začnete s léčbou, tím rychleji můžete očekávat úlevu od bolesti a návrat k normálním aktivitám. Nezapomeňte, že při přetrvávajících nebo zhoršujících se příznacích je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc pro správnou diagnózu a léčebný plán. Včasná intervence může znamenat rozdíl mezi rychlým uzdravením a dlouhodobými komplikacemi.

Jak vyléčit tenisový loket: 10 metod, které opravdu fungují

1. Led: Přirozený způsob, jak zmírnit zánět a chronickou i bodavou bolest v lokti

Po odpočinku je dalším klíčovým prvkem v léčbě tenisového lokte použití ledu. Aplikace ledu na postiženou oblast je jednou z nejstarších a nejúčinnějších metod pro zmírnění bolesti a zánětu. Chlad má schopnost snižovat průtok krve do zanícené oblasti, což vede k redukci otoku a bolesti. Navíc, led může pomoci snížit svalové křeče, což je obzvláště užitečné v prvních fázích léčby.

Správné použití ledu

Při aplikaci ledu je důležité dodržovat několik zásad, aby byla terapie co nejefektivnější a zároveň bezpečná:

  1. Nikdy neaplikujte led přímo na kůži. Vždy použijte ochrannou vrstvu, jako je tenká látka nebo ručník, aby se předešlo poškození kůže.
  2. Aplikujte led na postiženou oblast po dobu 15–20 minut. Toto je optimální časový úsek, který umožňuje ledové terapii působit, aniž by došlo k riziku poškození tkání z příliš dlouhé expozice chladu.
  3. Opakujte aplikaci několikrát denně. Pro dosažení nejlepších výsledků je doporučeno používat led 3–4krát denně, zejména v prvních dnech po vzniku příznaků.
  4. Poslouchejte své tělo. Pokud pocítíte přílišný chlad nebo nepohodlí, okamžitě aplikaci přerušte.

Použití ledu je zvláště účinné v kombinaci s odpočinkem a dalšími metodami léčby, jako je komprese a elevace. Tato kombinace přístupů vede k synergickému účinku, který může výrazně urychlit proces hojení.

2. Odpočinek: Základní kámen léčby tenisového lokte

Tenisový loket, známý také jako laterální epikondylitida, je onemocnění, které postihuje nejen sportovce, ale i běžnou populaci. Jeho léčba vyžaduje komplexní přístup, přičemž odpočinek hraje klíčovou roli. Význam odpočinku v procesu hojení nemůže být podceňován. Je to první a nejdůležitější krok, který by měl pacient podniknout ihned po pocitu prvních příznaků bolesti. Odpočinek znamená minimalizaci jakékoli aktivity, která může způsobovat bolest nebo zatěžovat postiženou oblast. To zahrnuje sportovní aktivity, práci i běžné denní činnosti, které mohou přispívat k přetěžování lokte.

Jak efektivně odpočívat postiženou ruku

Efektivní odpočinek vyžaduje, aby pacienti upravili svůj denní režim tak, aby co nejvíce omezili používání postižené končetiny. To může zahrnovat použití ortézy nebo bandáže, která pomůže stabilizovat loket a předloktí a zároveň omezí nežádoucí pohyby. V některých případech může být doporučeno i dočasné použití pomůcek pro snížení zátěže na postiženou končetinu, jako jsou ergonomické klávesnice nebo speciální nástroje pro práci.

Je důležité, aby pacienti naslouchali signálům svého těla a přestali vykonávat jakoukoliv činnost, která vyvolává bolest. V případě, že odpočinek a změny v denních aktivitách nepřinesou očekávanou úlevu, je vhodné vyhledat odbornou pomoc. Fyzioterapeut nebo lékař může poskytnout další doporučení a přizpůsobit léčebný plán individuálním potřebám pacienta.

V neposlední řadě je důležité zdůraznit, že i přes nutnost odpočinku by měli pacienti pokračovat v mírných aktivitách, které podporují průtok krve v postižené oblasti a nepřispívají k dalšímu zhoršení stavu. To může zahrnovat lehké protahování a specifické cvičení zaměřené na posílení svalů předloktí a zlepšení flexibility, avšak vždy pod dohledem odborníka.

3. Komprese: Podpora a úleva pro váš loket

Komprese je další důležitou součástí léčby tenisového lokte. Použití kompresních bandáží nebo obinadel může pomoci stabilizovat postiženou oblast a zároveň poskytnout mírný tlak, který pomáhá kontrolovat otok a podporuje hojení. Kompresní pomůcky, jako jsou speciální bandáže nebo ortézy, jsou navrženy tak, aby poskytovaly optimální podporu, aniž by omezovaly krevní oběh nebo pohyb.

Jak správně aplikovat kompresi

  1. Zvolte správnou velikost a typ kompresní pomůcky. Je důležité, aby kompresní bandáž nebyla příliš těsná, což by mohlo vést k dalšímu poškození nebo omezení průtoku krve.
  2. Aplikujte kompresi rovnoměrně. Ujistěte se, že tlak je rozložen rovnoměrně po celé délce bandáže, aby nedošlo k nerovnoměrnému tlaku na určité části lokte.
  3. Noste kompresní pomůcku během aktivit, které zvyšují riziko bolesti nebo zánětu. To může zahrnovat sportovní aktivity, práci nebo jiné činnosti, které zatěžují loket.

Kombinace odpočinku, ledu a komprese tvoří základní pilíře úspěšné léčby tenisového lokte. Tyto metody, spolu s dalšími doporučeními, jako je elevace a použití protizánětlivých léků, mohou výrazně přispět k rychlému a efektivnímu uzdravení.

4. Elevace: Klíč k efektivnímu snížení otoku

Elevace, nebo zvýšení postižené končetiny nad úroveň srdce, je další důležitou součástí léčby tenisového lokte. Tato metoda pomáhá snižovat otok tím, že usnadňuje odtok tekutin z postižené oblasti zpět do centrálního oběhového systému. Elevace je obzvláště účinná, když je kombinována s ostatními metodami, jako je odpočinek, led a komprese.

Jak efektivně provádět elevaci:

  • Použijte polštáře nebo skládané deky k zvýšení postižené končetiny nad úroveň srdce. Toto by mělo být prováděno několikrát denně, ideálně při aplikaci ledu nebo odpočinku.
  • Během spánku můžete také umístit polštář pod postiženou končetinu, aby zůstala ve zvýšené pozici. To pomáhá snižovat otok a bolest během noci.

5. Protizánětlivé léky: Kdy a jak je používat proti bolesti a zánětu

Protizánětlivé léky, jako je ibuprofen nebo aspirin, mohou být užitečné pro snížení bolesti a zánětu spojeného s tenisovým loktem. Tyto léky by však měly být používány s opatrností a v souladu s doporučením lékaře, zejména pokud je užíváte dlouhodobě.

Doporučení pro bezpečné používání NSAID:

  • Vždy dodržujte doporučené dávkování uvedené na obalu nebo předepsané vaším lékařem.
  • Používejte NSAID krátkodobě, pokud je to možné, aby se minimalizovalo riziko vedlejších účinků.
  • Pokud máte jakékoli zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky, poraďte se s lékařem před použitím NSAID.

6. Esenciální oleje a antiinflamatorní dieta: Přírodní cesty k uzdravení

Kromě tradičních metod léčby mohou být užitečné i přírodní přístupy, jako je použití esenciálních olejů a dodržování diety bohaté na protizánětlivé potraviny.

Esenciální oleje:

  • Peppermint, levandule, citronová tráva a cypřiš jsou známé bylinky svými protizánětlivými a analgetickými vlastnostmi. Tyto oleje mohou být aplikovány lokálně (vždy zředěné v nosném oleji) nebo použity v difuzéru pro uklidnění a relaxaci.
  • Jak používat: Pro lokální aplikaci smíchejte několik kapek esenciálního oleje s nosným olejem, jako je kokosový nebo mandlový olej, a jemně masírujte do postižené oblasti.

Antiinflamatorní dieta:

  • Zahrňte do svého jídelníčku potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako je losos, chia semínka a lněné semínko, které pomáhají snižovat zánět v těle.
  • Konsumujte hodně čerstvého ovoce a zeleniny, zejména ty, které jsou bohaté na antioxidanty a mají protizánětlivé vlastnosti, jako jsou bobule, brokolice a listová zelenina.
  • Zahrňte do své stravy superpotraviny, jako je jablčný ocet a kurkuma, které jsou známé svými protizánětlivými účinky.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší doplňky stravy na klouby

7. Cvičení stisku míčku: Posilování předloktí pro prevenci a léčbu

Cvičení stisku míčku je jednoduchá, ale účinná metoda, jak posílit svaly předloktí a zmírnit příznaky tenisového lokte. Tato aktivita pomáhá zlepšit pružnost a vytrvalost svalů, které jsou zapojeny při pohybech zápěstí a lokte.

Jak provádět cvičení stisku míčku:

  • Začněte s měkkým stiskovacím míčkem nebo tenisovým míčkem, který pohodlně padne do vaší dlaně.
  • Stiskněte míček silou, která je pro vás pohodlná, a držte stisk po dobu 5 sekund.
  • Uvolněte stisk a opakujte cvičení 10-15krát pro každou ruku.
  • Provádějte toto cvičení několikrát denně, ideálně v kombinaci s ostatními léčebnými metodami.

Pokud stále trpíte bodavou bolestí v lokti, tato cvičení rozhodně neprovádějte.

8. Použití ortézy nebo bandáže: Stabilizace a podpora lokte

Ortéza nebo bandáž může být velmi užitečná pro poskytnutí podpory a stabilizace lokte během léčby tenisového lokte. Tyto pomůcky mohou pomoci omezit nepotřebné pohyby a zatížení, které by mohly zhoršit stav nebo prodloužit dobu hojení.

Jak vybrat a nosit ortézu nebo bandáž:

  • Vyberte ortézu nebo bandáž, která je speciálně navržena pro léčbu tenisového lokte, a ujistěte se, že správně sedí na vaši ruku.
  • Noste ortézu během aktivit, které by mohly způsobit bolest nebo zatížení lokte, jako je práce nebo sport.
  • Poradit se s odborníkem, který vám pomůže s výběrem a správným používáním ortézy nebo bandáže.

9. Střídání aplikace ledu a tepla: Zvýšení cirkulace a úleva od bodavé bolesti

Střídání mezi ledem a teplem může být další efektivní strategií pro léčbu tenisového lokte. Zatímco led pomáhá snižovat zánět a otok, teplo může zlepšit průtok krve a uvolnit napjaté svaly.

Jak bezpečně střídat led a teplo:

  • Začněte s aplikací ledu, jak bylo popsáno výše, po dobu 15–20 minut.
  • Po pauze nejméně 20 minut aplikujte teplý obklad nebo teplou láhev na postiženou oblast po dobu 15–20 minut.
  • Opakujte tento cyklus několikrát denně, vždy s dostatečnými pauzami mezi jednotlivými aplikacemi.

10. Kůra kočičího drápu: Možný doplněk pro snížení zánětu

Kůra kočičího drápu je další přírodní doplněk, který je studován pro jeho potenciální protizánětlivé účinky.

Jak používat kočičí dráp:

  • Konzultujte s lékařem než začnete užívat kočičí dráp, zejména pokud užíváte jiné léky.
  • Sledujte doporučené dávkování a ujistěte se, že produkt je vysoce kvalitní a pochází od důvěryhodného výrobce.

11. Rehabilitační cvičení a protahování: Základní kameny rehabilitace

Terapeutické cvičení a protahování jsou nezbytné pro obnovení síly, flexibility a celkové funkčnosti postiženého lokte. Tyto aktivity by měly být prováděny pod dohledem fyzioterapeuta, který vám může poskytnout individuálně přizpůsobený program cvičení.

Jak začít s terapeutickými cvičeními a protahováním:

  • Začněte s lehkými protahovacími cvičeními, které jemně natahují svaly předloktí a zápěstí.
  • Postupně přidávejte cvičení na posílení, která cílí na svaly kolem lokte a předloktí.
  • Pravidelně cvičte, ale vyhněte se přetěžování nebo provádění pohybů, které vyvolávají bolest.

Jak provádět protahování:

  1. Protažení zápěstí dolů: Druhou rukou zatlačte na zadní stranu ruky směrem dolů, abyste si ohnuli zápěstí. Držte tlak po dobu 15 až 30 sekund. Ujistěte se, že vaše paže zůstává rovná.
  2. Protažení zápěstí nahoru: Nyní změňte pohyb a zatlačte na přední stranu ruky směrem dozadu, aby se zápěstí ohnulo opačným směrem. Opět držte po dobu 15 až 30 sekund s rovnou paží.
  3. Proveďte 3 sady pro každý směr protahování.

Pamatujte, že při provádění těchto cviků byste neměli cítit bolest. Pokud se tak stane, snižte intenzitu nebo se poraďte s odborníkem. Pravidelným začleňováním těchto technik do vaší rutiny můžete výrazně přispět k úlevě od bolesti a zlepšení funkce vašeho lokte.

12. Taping: Efektivní metoda pro podporu a úlevu od bolesti na vnější straně loktu

Taping, neboli aplikace kinesiologického tejpování, se stává stále populárnější metodou pro léčbu tenisového lokte. Tato technika poskytuje podporu a stabilizaci postižené oblasti, aniž by omezovala rozsah pohybu. Kinesiologický tape může pomoci snížit bolest a zlepšit funkčnost lokte tím, že stimuluje kůži a podkožní tkáně, což vede k lepší cirkulaci a snížení zánětu.

Jak správně aplikovat taping:

  • Vyčistěte a osušte kůži v oblasti lokte před aplikací tejpování, aby se zajistila dobrá adheze.
  • Naučte se správnou techniku aplikace od certifikovaného fyzioterapeuta, který vám ukáže, jak tejp správně natahnout a aplikovat.
  • Aplikujte tape ve správném směru, obvykle od vnitřní strany lokte směrem ven, podle specifického vzoru, který podporuje svaly a šlachy.
  • Nechte tape působit několik dní, obvykle je možné jej nechat na kůži až týden, v závislosti na typu tejpování a vaší aktivitě.

Výhody tapingu pro tenisový loket:

  • Podpora a stabilizace: Tape poskytuje jemnou, ale efektivní podporu, která může pomoci při léčbě tenisového lokte.
  • Zlepšení cirkulace: Tejpování může zlepšit průtok krve a lymfy v postižené oblasti, což napomáhá k rychlejšímu hojení.
  • Snížení bolesti: Aplikace tejpování může poskytnout okamžitou úlevu od bolesti díky tlaku, který vyvíjí na kůži a podkožní tkáně.
  • Umožnění pohybu: Na rozdíl od některých ortéz a bandáží, taping umožňuje udržet aktivní rozsah pohybu, což je důležité pro rehabilitaci.

Jak začlenit taping do celkového léčebného plánu:

  • Kombinujte taping s dalšími léčebnými metodami, jako je odpočinek, led, komprese a elevace, pro komplexní přístup k léčbě.
  • Používejte taping jako součást preventivní strategie při návratu k aktivitám, které mohou zatěžovat loket.
  • Pravidelně kontrolujte kůži pod tejpem na příznaky podráždění nebo alergické reakce a v případě potřeby tape vyměňte.

13. SMR (Self Myofascial Release)

SMR, neboli samostatné myofasciální uvolňování, je technika, která se zaměřuje na uvolnění napětí a “uzlů” ve svalech a fascii (povrchové pojivové tkáni). Tato metoda je obzvláště užitečná pro zmírnění bolesti a zlepšení flexibility při tenisovém lokti. Pomocí nástrojů jako jsou pěnové válce, masážní míčky nebo dokonce vlastní ruce, můžete cíleně pracovat na postižených oblastech a podpořit proces hojení.

Jak provádět SMR:

  1. Vyberte si nástroj pro SMR, který vám nejlépe vyhovuje, například pěnový válec nebo masážní míček.
  2. Pomalu aplikujte tlak na postiženou oblast předloktí, hledajte místa zvýšeného napětí nebo bolesti.
  3. Udržujte tlak na citlivém místě po dobu 30 až 60 sekund, nebo dokud nepocítíte uvolnění.
  4. Opakujte na všech potřebných místech po celé délce předloktí.

14. Trigger point pressure

Presura palcem je jednoduchá, ale účinná technika pro zmírnění bolesti tenisového lokte. Tím, že zatlačíte palcem na místo bolesti, můžete stimulovat průtok krve a podpořit odplavení škodlivin z postižené oblasti.

Jak provádět presuru palcem:

  1. Najděte místo bolesti na vnější straně lokte nebo předloktí.
  2. Zatlačte palcem pevně, ale bez nadměrného tlaku, na místo bolesti.
  3. Udržujte tlak po dobu přibližně 30 sekund, poté povolte.
  4. Opakujte cvik třikrát, s krátkými pauzami mezi jednotlivými opakováními.
  5. Alternativně můžete použít masážní míček nebo ježka pro míčkování postižené oblasti stejným způsobem.

15. Masti na tenisový loket

V boji proti bolesti a zánětu spojenému s tenisovým loktem může být lokální aplikace masti klíčovým prvkem vaší léčebné strategie. Existuje řada mastí, které jsou speciálně formulovány pro zmírnění příznaků tenisového lokte, a výběr té pravé může výrazně přispět k vaší úlevě od bolesti a urychlení hojení.

Jak vybrat nejlepší mast na tenisový loket:

Při výběru masti na tenisový loket hledejte ty, které obsahují jednu nebo více z následujících účinných látek:

  • NSAID (nesteroidní protizánětlivé látky): Masti obsahující ibuprofen nebo diklofenak mohou pomoci snížit zánět a bolest.
  • Kapsaicin: Tato látka, získaná z chilli papriček, může pomoci snížit bolest tím, že snižuje množství látky P (neurotransmiteru bolesti) v těle.
  • Arnika: Přírodní složka známá svými protizánětlivými a analgetickými vlastnostmi, arnika může pomoci zmírnit bolest a otoky.
  • Mentol: Poskytuje chladivý účinek, který může pomoci ulevit od bolesti a zlepšit pohodlí.

Jak aplikovat mast:

  1. Ujistěte se, že je postižená oblast čistá a suchá před aplikací masti.
  2. Naneste malé množství masti přímo na oblast bolesti.
  3. Jemně vmasírujte mast do kůže kruhovými pohyby, dokud se úplně nevstřebá.
  4. Vyhněte se okamžitému umytí oblasti, aby mast mohla plně působit.
  5. Používejte podle potřeby, ale vždy dodržujte doporučené dávkování a pokyny uvedené na obalu nebo předepsané vaším lékařem.

Rizikové faktory tenisového lokte a jak jim předcházet

Rizikový faktorPopisJak předcházet
Opakované pohybyČasté opakování stejných pohybů zápěstím a rukou může vést k tenisovému lokti.Střídejte činnosti a pravidelně si dávejte pauzy.
Práce u počítačeDlouhodobé používání myši a klávesnice zvyšuje riziko.Používejte ergonomické pomůcky a často si protahujte ruce.
Sportovní zátěžNejen tenis, ale jakýkoliv sport s opakovaným zatěžováním lokte.Zajistěte si správnou techniku a vyhýbejte se přetížení.
Zahradničení a štípání dřevaTyto činnosti mohou způsobit nadměrné zatížení lokte.Používejte správné nástroje a střídejte ruce.
VěkNejvětší procento nemocných se pohybuje ve věku 30 až 50 let.Udržujte aktivní a zdravý životní styl.
PovoláníFyzicky náročné povolání nebo dlouhodobě stereotypní práce.Zajistěte si změnu pracovních návyků a častěji střídejte činnosti.
Psychický stresNedostatek odpočinku a nezdravý životní styl.Zajistěte si dostatek odpočinku a relaxace.
PohlavíExistují rozdíly mezi pohlavími v rizikových faktorech.U žen se jedná o kombinaci fyzických a psychosociálních faktorů.

Tato tabulka poskytuje přehledný souhrn rizikových faktorů spojených s tenisovým loktem a nabízí praktické rady, jak těmto rizikům předcházet. Je důležité si uvědomit, že prevence je klíčová a že malé změny v každodenních návycích a pracovních postupech mohou významně snížit riziko vzniku tenisového lokte.

Nejlepší cviky na prevenci tenisového loktu

CvičeníPopisJak často cvičit
Otáčení zápěstíDržte v ruce malou závaží nebo láhev s vodou a pomalu otáčejte zápěstí nahoru a dolů.Doporučuje se provádět denně, 2 sady po 15 opakováních.
Stlačování míčkuStlačujte měkký stresový míček nebo tenisový míček v dlani, abyste posílili svaly předloktí.Doporučuje se provádět denně, 3 sady po 10 opakováních.
Protažení zápěstíV sede nebo ve stoje, paži nataženou před sebou, dlaní dolů, druhou rukou jemně zatlačte na prsty směrem dolů, abyste protáhli předloktí.Doporučuje se provádět 2-3krát denně, každé protažení držet 15–30 sekund.
Protažení “reverzní”Podobné jako protažení zápěstí, ale s dlaní nahoru. Jemně zatlačte na prsty směrem nahoru.Doporučuje se provádět 2-3krát denně, každé protažení držet 15–30 sekund.
Zvedání zápěstí s hmotnostíSedněte si, předloktí opřete o stůl s dlaní obrácenou vzhůru a v ruce držte malou závaží. Pomalu zvedejte a snižujte závaží pouze pohybem zápěstí.Doporučuje se provádět 3 sady po 12 opakováních, 3–4krát týdně.

Tato tabulka nabízí soubor cvičení, která jsou speciálně navržena k prevenci tenisového lokte nebo k posílení svalů a šlach v oblasti lokte a předloktí. Pravidelné provádění těchto cvičení může pomoci snížit riziko vzniku tenisového lokte nebo zmírnit již existující příznaky. Je důležité cvičit s ohledem na své tělesné limity a při jakýchkoli bolestech nebo nepohodlí cvičení okamžitě přerušit a poradit se s odborníkem.

Často Kladené Otázky

Jak dlouho se hojí tenisový loket?

Doba hojení tenisového lokte je velmi individuální a závisí na rychlosti zahájení léčby a její správnosti. Pokud se léčba zahájí včas, subjektivní potíže mohou vymizet v řádech týdnů až měsíců. Při chronickém průběhu je nutná dlouhodobější a důslednější léčba.

Co je nejlepší na tenisový loket?

Nejlepší léčbou na tenisový loket je kombinace klidového režimu, použití vhodných mastí nebo gelů s protizánětlivými účinky, rehabilitačních cviků a v některých případech i fyzioterapie. Důležitá je také prevence a správná technika při vykonávání opakovaných činností.

Jak se operuje tenisový loket?

Operace tenisového lokte se provádí v celkové nebo lokální anestezii a trvá přibližně 15 minut. Operační řez o délce cca 5-7 cm je veden v oblasti zevního epikondylu. Cílem operace je uvolnění úponů svalů a odstranění chronických zánětlivých tkání.

Jak léčit bolest lokte?

Léčba bolesti lokte zahrnuje klidový režim, použití protizánětlivých mastí nebo gelů, aplikaci chladu a rehabilitační cviky. V některých případech může pomoci i fyzioterapie, ortézy nebo speciální pomůcky pro stabilizaci lokte. Důležité je také zaměřit se na prevenci a správnou techniku při činnostech, které loket zatěžují.

Závěr

V léčbě tenisovému loktu je nezbytné integrovat léčebné metody s preventivními opatřeními. Tento holistický přístup nejenže pomáhá v léčbě aktuálních příznaků, ale také zvyšuje šance na dlouhodobé zdraví a prevenci opětovného výskytu problémů.

Jak udržet lokty zdravé do budoucna:

  • Pokračujte v pravidelném provádění specifických cvičení, i po úplném zotavení, aby svaly a šlachy zůstaly silné a pružné.
  • Věnujte pozornost signálům vašeho těla a při prvních známkách bolesti nebo nepohodlí přijměte opatření.
  • Zapojte se do aktivit, které podporují celkovou svalovou rovnováhu a flexibilitu, jako je jóga nebo plavání.

Pamatujte, že každý jedinec je jedinečný a co funguje pro jednoho, nemusí nutně fungovat pro druhého. Je důležité najít správnou rovnováhu mezi léčbou, prevencí a vašimi každodenními aktivitami. Spolupráce s odborníky, jako jsou fyzioterapeuti, ergonomové a lékaři, vám pomůže vytvořit plán, který je přizpůsobený vašim specifickým potřebám a cílům. S tímto přístupem můžete dosáhnout nejen úlevy od bolesti, ale také si udržet zdraví a funkčnost vašich loktů na dlouhou dobu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa