Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Nejlepší vitamíny na oči: 9 Nejúčinnějších doplňků stravy pro lepší zrak

Nejlepší vitamíny na oči: 9 Nejúčinnějších doplňků stravy pro lepší zrak

Pokud jde o zdraví očí, má správná výživa klíčový význam. Existuje mnoho vitamínů a minerálů, které mohou pomoci posílit zdraví očí a chránit je před různými problémy. V tomto článku se podíváme na nejlepší vitamíny na oči a zrak, které by měly být součástí vaší každodenní stravy.

1. Vitamin A

Vitamin A je nezbytný pro udržení zdravých světlo buněk citlivých na světlo, známých také jako fotoreceptory. Nedostatek vitaminu A může vést k problémům se zrakem, včetně noční slepoty a suchých očí. Na druhou stranu, příliš vysoká dávka vitaminu A může být toxická. Proto je důležité dodržovat doporučené denní dávky.

Zdroje vitaminu A zahrnují mrkev, sladké brambory, špenát a brokolici.

2. Vitamin C

Vitamin C je silný antioxidant, který pomáhá chránit oči před oxidačním stresem. Oxidační stres může vést k degeneraci sítnice a zhoršení zraku. Vitamin C také pomáhá tělu produkovat kolagen, který je důležitý pro zdraví očních tkání.

Zdroje vitaminu C zahrnují citrusové plody, kiwi, papriky a brokolici.

3. Vitamin E

Vitamin E je další antioxidant, který pomáhá chránit oči před poškozením způsobeným volnými radikály. Je také důležitý pro udržení zdravého imunitního systému a kardiovaskulárního systému.

Zdroje vitaminu E zahrnují ořechy, semena, avokádo a špenát.

4. Lutein a zeaxantin

Lutein a zeaxantin jsou karotenoidy, které se nacházejí v oční tkáni. Pomáhají chránit oči před poškozením způsobeným slunečním zářením a modrým světlem. Tyto látky jsou také spojovány s prevencí makulární degenerace, což je onemocnění, které postihuje centrální vidění.

Lutein a zeaxanthin se nacházejí v tmavě zelené zelenině, jako jsou špenát, brokolice a římský salát.

Doporučená dávka luteinu a zeaxanthinu se liší podle věku a zdravotního stavu. Většina odborníků doporučuje denní dávku 10 mg luteinu a 2 mg zeaxanthinu pro dospělé. Tyto látky můžete najít v různých doplňcích stravy, jako jsou například tablety, kapsle nebo kapky.

Doporučujeme: Jak zlepšit zrak na dálku bez operace: 15 Účinných metod

5. Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví očí, protože pomáhají udržovat zdravou slznou vrstvu. To může pomoci předcházet suchým očím a zlepšit celkové zdraví očí.

Nejlepší zdroje omega-3 mastných kyselin jsou ryby, jako jsou losos, tuňák a sardinky. Pokud nejíte dostatek ryb, můžete přemýšlet o doplňcích stravy s obsahem omega-3 mastných kyselin. Tyto doplňky najdete v různých formách, jako jsou například kapsle, tekuté formy nebo žvýkací tablety.

Pamatujte si, že doplňky stravy by neměly nahrazovat zdravou stravu a životní styl. Pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte léky, měli byste se poradit se svým lékařem, zda jsou doplňky stravy pro vás vhodné.

6. Zinek

Zinek je důležitý pro zdraví očí, protože pomáhá tělu absorbovat vitamin A z potravy. Nedostatek zinku může vést k problémům se zrakem, včetně noční slepoty a makulární degenerace. Zinek se nachází v řadě potravin, včetně hovězího masa, kuřecího masa, fazolí a ořechů.

A. Zdroje zinku zahrnují maso, mořské plody, fazole a ořechy.

7. Selen

Selen je další minerál, který pomáhá chránit oči před poškozením způsobeným volnými radikály. Také pomáhá tělu využívat vitamin E. Zdroje selenu zahrnují ořechy, maso a mořské plody.

8. Beta-karoten

Beta-karoten je antioxidant, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Pomáhá chránit oči před poškozením způsobeným volnými radikály a také pomáhá udržovat zdravou sítnici. Najdete ho v potravinách jako jsou mrkev, sladké brambory a kale.

9. Koenzym Q10

Koenzym Q10 je antioxidant, který pomáhá chránit oči před poškozením způsobeným volnými radikály. Tento antioxidant také podporuje zdravou cévní funkci v očích. Doporučená denní dávka koenzymu Q10 je 100 mg. Koenzym Q10 je přítomen v doplňcích stravy jako jsou Walmark Lutein Plus a další.

Výše uvedené vitamíny a minerály jsou důležité pro zdraví očí. Pokud máte nedostatek některého z těchto živin, může dojít k problémům s viděním a zdravím očí. Je důležité jíst vyváženou stravu a případně užívat doplňky stravy, aby se zajistilo, že vaše oči dostávají všechny potřebné živiny.

Mohlo by vás zajímat: Batesova Metoda Zlepšení Zraku: Jak ji používat

Potraviny Bohaté Na Vitamíny Pro Oči

Pokud chcete udržet zdravé oči, je důležité, abyste se stravovali vyváženě a zahrnovali do svého jídelníčku potraviny bohaté na vitamíny pro oči. Následující tabulka obsahuje přehled potravin, které jsou pro vaše oči nejlepší:

Ovoce a Zelenina

Ovoce a zelenina jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů. Některé z nejlepších ovoce a zeleniny pro zdravé oči zahrnují:

  • Mrkev: Mrkev obsahuje beta-karoten, což je předchůdce vitamínu A, který je důležitý pro zdraví očí.
  • Špenát: Špenát obsahuje lutein a zeaxantin, které pomáhají chránit oči před škodlivým modrým světlem.
  • Brokolice: Brokolice obsahuje sulforafan, což je látka, která může pomoci chránit oči před poškozením způsobeným oxidativním stresem.

Maso a Ryby

Maso a ryby jsou také dobrým zdrojem minerálů pro zdravé oči. Některé z nejlepších zdrojů zahrnují:

  • Losos: Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví očí.
  • Kuřecí maso: Kuřecí maso obsahuje zinek, který pomáhá chránit oči před poškozením.

Ořechy a Semínka

Ořechy a semínka jsou dalším zdrojem minerálů pro zdravé oči. Některé z nejlepších zdrojů zahrnují:

  • Mandle: Mandle obsahují vitamín E, který může pomoci chránit oči před poškozením způsobeným oxidativním stresem.
  • Semínka slunečnice: Semínka slunečnice jsou bohatá na zinek, což je důležitý minerál pro zdraví očí.

Celozrnné Produkty

Celozrnné produkty jsou dalším zdrojem minerálů pro zdravé oči. Některé z nejlepších zdrojů zahrnují:

  • Celozrnný chléb: Celozrnný chléb obsahuje vitamín E a zinek, což jsou důležité minerály pro zdraví očí.
  • Ovesné vločky: Ovesné vločky jsou bohaté na vitamín E, který může pomoci chránit oči před poškozením způsobeným oxidativním stresem.

Pokud chcete mít zdravé oči, měli byste se snažit zahrnout tyto potraviny do své stravy.

Zahrnutí těchto potravin do vašeho jídelníčku může pomoci udržet zdravé oči a zlepšit váš zrak.

Často kladené otázky

Jaké bylinky mohou pomoci s očními problémy?

Některé bylinky, jako například kozlík lékařský, mohou pomoci s očními problémy. Kozlík lékařský obsahuje látky, které podporují krevní oběh v očích a zlepšují zrak. Další bylinky, jako například echinacea nebo ginkgo biloba, mohou také pomoci s očními problémy.

Jaké jsou nejlepší tablety na zlepšení zraku?

Neexistují žádné tablety, které by mohly zlepšit zrak. Vitamíny a minerály však mohou pomoci udržet zdravé oči a zlepšit zrak. Pokud máte problémy se zrakem, je důležité navštívit očního lékaře.

Závěr

Vitamíny jsou důležité pro zdravé oči a správný vývoj zraku. Pokud chcete mít zdravé oči, je důležité, abyste zahrnuli do své stravy potraviny, které obsahují vitamíny A, C, E, B2, zinek a selen. Tyto vitamíny a minerály jsou důležité pro tvorbu slzného filmu, který zvlhčuje oko a zabraňuje vzniku suchých očí.

Nejlepší zdroje vitamínů na oči jsou potraviny, jako jsou mrkev, špenát, brokolice, paprika, jahody, borůvky, rybíz, hrozny, avokádo, játra, mléčné výrobky a semena. Pokud však nemáte dostatek těchto potravin ve své stravě, můžete užívat doplňky stravy s vitamíny na oči.

Nezapomeňte však, že příliš mnoho vitamínů může být škodlivé pro vaše zdraví. Pokud si nejste jisti, zda potřebujete doplnit vitamíny na oči, poraďte se s lékařem nebo očním specialistou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa