Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Zelený zákal: Jak se vypořádat s tímto onemocněním

Zelený zákal: Jak se vypořádat s tímto onemocněním

Pokud máte diagnostikovaný zelený zákal, je důležité co nejdříve začít s léčbou. Zelený zákal, také známý jako glaukom, je onemocnění, které postihuje zrakový nerv a může vést k postupné ztrátě zraku.

Léčba zeleného zákalu se odvíjí od výsledků diagnózy a může zahrnovat různé metody.

Co Je Zelený Zákal

Zelený zákal, také známý jako glaukom, je oční onemocnění, které postihuje zrakový nerv. Je to multifaktoriální onemocnění, což znamená, že je způsobeno více faktory, ale hlavní roli hraje vysoký nitrooční tlak.

Při zeleném zákalu se postupně odumírá zrakový nerv, což může vést k trvalé slepotě. Je to druhá nejčastější příčina slepoty po kataraktu.

Zelený zákal obvykle postihuje lidi starší 40 let, ale může se vyskytnout i u mladších lidí. Je důležité pravidelně navštěvovat očního lékaře a podstupovat oční vyšetření, aby bylo možné zelený zákal včas odhalit.

Příčiny

Některé z příčin jsou neovlivnitelné, ale některé mohou být ovlivněny změnou životního stylu nebo léčbou.

Věk

Věk je jedním z hlavních faktorů, které zvyšují riziko vzniku zeleného zákalu. Lidé starší 60 let jsou nejvíce ohroženi tímto onemocněním. S věkem se zvyšuje pravděpodobnost vzniku zeleného zákalu, a to zejména u žen.

Genetika

Genetika může hrát roli při vzniku zeleného zákalu. Pokud máte rodinnou historii zeleného zákalu, můžete být větším rizikem vzniku tohoto onemocnění.

Nitrooční tlak

Nitrooční tlak je tlak uvnitř oka. Pokud je tento tlak příliš vysoký, může to vést k poškození zrakového nervu a vzniku zeleného zákalu. naštěstí existuje několik přírodních metod, jak nitrooční tlak snížit.

Rasa

Zelený zákal se vyskytuje častěji u osob afrického původu. Tyto osoby mají větší riziko vzniku zeleného zákalu a často také trpí těžšími formami tohoto onemocnění.

Zdravotní stav

Některé zdravotní stavy mohou zvyšovat riziko vzniku zeleného zákalu. Například osoby s vysokým krevním tlakem, diabetem, srdečními chorobami nebo migrénami jsou větším rizikem vzniku tohoto onemocnění.

Léky

Některé léky mohou zvyšovat riziko vzniku zeleného zákalu. Například kortikosteroidy, které se používají k léčbě zánětů, mohou zvyšovat nitrooční tlak a tím i riziko vzniku zeleného zákalu.

Příznaky

Zpravidla nezpůsobuje žádné příznaky, dokud není již v pokročilém stádiu. Proto je důležité pravidelně navštěvovat očního lékaře, aby bylo onemocnění odhaleno včas.

V pokročilém stádiu může zelený zákal způsobit zúžení zorného pole, které se projevuje jako zhoršení periferního vidění. K dalším příznakům patří zhoršené vidění za šera, zvýšená citlivost na světlo, bolesti hlavy a nevolnost.

Léčba

Zelený zákal, také známý jako glaukom, je vážné oční onemocnění, které může vést k postupnému zhoršování zraku a dokonce i k oslepnutí. Včasná léčba zeleného zákalu je klíčová pro zachování zdraví vašich očí.

Existují tři hlavní metody léčby zeleného zákalu: konzervativní léčba, chirurgické metody a laserová terapie.

Konzervativní Léčba

Konzervativní léčba zeleného zákalu se obvykle začíná aplikací očních kapek, které snižují nitrooční tlak. Tyto kapičky mohou být předepsány samostatně nebo v kombinaci s jinými léky. Pokud je konzervativní léčba účinná, může být udržována po celý život.

Další možností konzervativní léčby je perorální léčba. To zahrnuje užívání léků v tabletách nebo kapslích, které snižují nitrooční tlak. Tyto léky mohou mít vedlejší účinky, jako je snížení krevního tlaku nebo srdeční frekvence, takže je důležité mít pravidelné kontroly u lékaře.

Chirurgické Metody

Chirurgické metody jsou obvykle použity, pokud konzervativní léčba není účinná nebo pokud je zelený zákal v pokročilém stádiu. Existuje několik různých chirurgických metod, včetně trabekulektomie, která zahrnuje vytvoření nového odtoku pro nitrooční tekutinu, a implantace drenážního zařízení, které umožňuje tekutině odtékat z oka.

Chirurgické metody jsou obvykle účinné, ale mohou mít vedlejší účinky, jako je zvýšené riziko infekce oka nebo ztráta zraku.

Laserová Terapie

Laserová terapie se používá k ovlivnění způsobu, jakým se tekutina odvádí z oka. Tato metoda může být účinná, ale obvykle se používá jako doplněk k jiným metodám léčby.

Laserová terapie může mít vedlejší účinky, jako je dočasná ztráta zraku nebo zvýšené riziko infekce oka.

Celkově lze říci, že léčba zeleného zákalu je individuální a závisí na konkrétní situaci pacienta. Je důležité pravidelně navštěvovat očního lékaře a dodržovat jeho pokyny ohledně léčby.

Mohlo by vás zajímat: Jak zlepšit zrak na dálku bez operace: 15 Účinných metod

Prevence Zeleného Zákala

Prevence zeleného zákalu spočívá v tom, že se vyhnete rizikovým faktorům a pravidelně navštěvujete očního lékaře. Je důležité si uvědomit, že zelený zákal může vést až ke slepotě, a proto je prevence velice důležitá.

Vyhýbání se rizikovým faktorům

Existuje několik rizikových faktorů, které mohou přispět ke vzniku zeleného zákalu. Mezi ně patří:

  • Věk nad 60 let
  • Dědičnost
  • Vysoký krevní tlak
  • Diabetes
  • Vysoká krátkozrakost
  • Kouření

Pokud patříte do některé z těchto skupin, měli byste být ostražití a pravidelně navštěvovat očního lékaře, protože máte i riziko šedého zákalu.

Pravidelné návštěvy u očního lékaře

Pravidelné návštěvy u očního lékaře jsou důležité pro včasnou diagnostiku a léčbu zeleného zákalu. Oční lékař vám může změřit nitrooční tlak a provést další testy, které pomohou odhalit zelený zákal v rané fázi.

Pokud máte v rodině případy zeleného zákalu, měli byste navštěvovat očního lékaře častěji. Oční lékař vám může doporučit vhodné preventivní opatření a sledovat vaše zdraví očí.

Péče po Operaci Glaukomu

Po operaci zeleného zákala je důležité dodržovat určitá pravidla a postupy, aby se minimalizovaly rizika komplikací a aby se urychlilo hojení. Zde jsou některé základní kroky a doporučení, která byste měli po operaci dodržovat:

Používejte oční kapky

Po operaci budete pravděpodobně muset používat oční kapky, aby se minimalizovalo riziko infekce a aby se urychlilo hojení. Tyto kapky vám pravděpodobně předepíše váš lékař. Je důležité, abyste kapky používali přesně tak, jak vám bylo řečeno, a abyste se vyhnuli jakémukoli kontaktu s očima, když je používáte.

Omezte fyzickou aktivitu

Po operaci byste měli omezit fyzickou aktivitu, aby se minimalizovalo riziko komplikací a aby se urychlilo hojení. Je důležité vyhnout se těžkému zvedání, náročným cvičením a jiným aktivitám, které by mohly zvýšit krevní tlak a způsobit krvácení. Měli byste se vyhnout i plavání a sauně, dokud vám to váš lékař nedovolí.

Dodržujte hygienická pravidla

Po operaci byste měli dodržovat hygienická pravidla, aby se minimalizovalo riziko infekce. Je důležité si pravidelně mýt ruce a vyhnout se dotýkání očí, pokud to není nutné. Pokud máte pocit, že se vaše oči nějakým způsobem zhoršují nebo pokud máte jakékoli obavy, měli byste okamžitě kontaktovat svého lékaře.

Pravidelně navštěvujte svého lékaře

Po operaci byste měli pravidelně navštěvovat svého lékaře, aby se ujistil, že se vaše oči správně hojí a aby se minimalizovalo riziko komplikací. Je důležité, abyste dodržovali všechny návštěvy, které vám váš lékař předepíše, a abyste se vyhnuli jakémukoli kontaktu s očima, když je používáte.

Rizika a Komplikace

Operace zeleného zákala (glaukomu) je důležitým zákrokem, který může zachránit váš zrak. Nicméně, jako u každého chirurgického zákroku, existují rizika a komplikace, které byste měli být připraveni na to, že se mohou vyskytnout.

Následující tabulka shrnuje nejčastější rizika a komplikace spojené s operací zeleného zákala:

Rizika a komplikacePopis
InfekceMožnost infekce oka po operaci
KrváceníKrvácení v oči během operace
Ztráta zrakuMůže být způsobena poškozením zrakového nervu nebo sítnice
Ostré světloPo operaci může být citlivost na světlo
Zvýšený nitrooční tlakPo operaci může dojít ke zvýšení nitroočního tlaku
Pokles zrakuMožné poklesy zraku v důsledku operace
Ztráta očního koutkuRiziko ztráty očního koutku během operace
Zhoršená viditelnostMůže být způsobeno jizvou nebo otokem po operaci
Podráždění okaPo operaci může dojít k podráždění oka

Je důležité si uvědomit, že všechny tyto rizika a komplikace jsou vzácné a mohou být minimalizovány výběrem zkušeného očního chirurga a dodržováním pokynů pro péči o oko po operaci.

Před operací byste měli diskutovat s vaším očním lékařem o všech rizicích a komplikacích a získat co nejvíce informací o zákroku. Pokud se vám vyskytnou jakékoli neobvyklé příznaky nebo komplikace po operaci, okamžitě kontaktujte svého očního lékaře.

Jak předejít Glaukomu

Existují kroky, které můžete podniknout k prevenci tohoto onemocnění. Zde je několik doporučení, jak zabránit glaukomu:

Pravidelné oční vyšetření

Pravidelné oční vyšetření je klíčové pro včasné odhalení glaukomu. Odborníci doporučují, aby se oči testovaly alespoň jednou za dva roky pro osoby s nízkým rizikem a jednou ročně pro osoby s vysokým rizikem. Pokud máte rodinnou historii glaukomu, měli byste podstoupit testování očí častěji.

Zdravá strava

Zdravá strava je klíčová pro prevenci mnoha onemocnění, včetně glaukomu. Konzumujte potraviny bohaté na antioxidanty, jako jsou ovoce, zelenina, ořechy a ryby. Omezte příjem škodlivých tuků, cukrů a soli. To pomůže udržet zdravý krevní tlak a snížit riziko glaukomu.

Zdravý životní styl

Zdravý životní styl může také pomoci snížit riziko glaukomu. Zdržujte se od kouření a nadměrného pití alkoholu. Udržujte zdravou hmotnost a pravidelně cvičte. To pomůže udržet zdravé krevní cévy a snížit riziko glaukomu.

Ochrana očí

Ochrana očí může také pomoci snížit riziko glaukomu. Pokud pracujete s počítačem nebo vystavujete své oči slunečnímu záření, používejte ochranné brýle. Pokud hrajete kontaktní sporty, používejte ochranné brýle, aby se zabránilo úrazům očí.

Život S Zeleným Zákalem

Pokud jste byli diagnostikováni s zeleným zákalem, můžete se cítit překvapeni a překvapivě klidní. Zelený zákal je vážné onemocnění, ale většina lidí s ním může stále žít plnohodnotný život. Zde je několik tipů a informací, které vám mohou pomoci zvládnout život s tímto onemocněním.

Pravidelné návštěvy u lékaře

Je důležité, abyste pravidelně navštěvovali očního lékaře, aby se zajistilo, že váš zelený zákal je pod kontrolou. Lékař vám může předepsat léky nebo doporučit operaci, pokud je to nutné.

Zdravý životní styl

Zdravý životní styl může pomoci snížit riziko zhoršení zeleného zákalu. Zahrnuje to například pravidelné cvičení, zdravou stravu a dostatek spánku. Kromě toho byste měli omezit užívání alkoholu a kouření.

Pomůcky pro zrakově postižené

Pokud máte problémy s viděním, může vám pomoci různé pomůcky pro zrakově postižené. Například speciální brýle nebo lupu mohou zlepšit vaše vidění a usnadnit vám každodenní činnosti.

Podpora od rodiny a přátel

Podpora od rodiny a přátel může být velmi užitečná při zvládání života s zeleným zákalem. Můžete se s nimi poradit ohledně vašich obav a problémů a najít společně řešení.

Často kladené dotazy

Jak rychle postupuje zelený zákal?

Rychlost postupu zeleného zákalu závisí na typu onemocnění a na individuálních faktorech pacienta. V některých případech může postupovat velmi rychle a vést k trvalé ztrátě zraku, v jiných případech se může postupovat pomaleji a může být léčitelný. Proto je důležité, aby pacienti s podezřením na zelený zákal pravidelně navštěvovali očního lékaře a podstupovali pravidelné kontroly.

Jaké Kapky na glaukom?

Kapky na glaukom jsou léky, které snižují nitrooční tlak a pomáhají zabránit poškození zrakového nervu. Existuje mnoho různých typů kapek na glaukom, které se liší svým složením a účinky. Předepsání konkrétních kapek na glaukom závisí na typu onemocnění a na individuálních faktorech pacienta.

Závěr

Existuje několik způsobů, jak léčit zelený zákal, včetně lokálně aplikovaných kapek, steroidových injekcí nebo chirurgických zákroků. Výběr metody léčby závisí na závažnosti onemocnění a individuálních potřebách pacienta.

Kromě léčby můžete také přijmout preventivní opatření, jako je pravidelná oční prohlídka, zdravý životní styl a snížení rizikových faktorů, jako je kouření a vysoký krevní tlak. Pokud máte nějaké obavy ohledně vašeho zraku, měli byste se poradit s očním lékařem.

Většina pacientů s zeleným zákalem může úspěšně kontrolovat své onemocnění a udržet si dobré zrakové schopnosti, pokud dodržují předepsanou léčbu a pravidelně navštěvují očního lékaře. Pokud máte jakékoli otázky ohledně zeleného zákalu nebo jeho léčby, můžete se obrátit na svého očního lékaře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa