Aminokyseliny (Milan Holeček)

1423,50 

Milan Holeček Možnosti uplatnění aminokyselin jako doplňků stravy, jejich metabolismus a úloha.

1 skladem

Aminokyseliny (Milan Holeček)
Aminokyseliny (Milan Holeček) 1423,50 
Pouze 1 produktů skladem!

Poštovné zdarma pro objednávky nad 2500,- Kč

  • jednoduché vrácení zboží do 14 dní
  • rychlé doručení
Bezpečná Platba Kartou Pomocí GoPay

V knize je vysvětlen metabolismus a úloha jednotlivých aminokyselin u různých fyziologických a patologických stavů a poskytnuty údaje o možnostech jejich uplatnění ve formě nutričních doplňků u zdravého i nemocného jedince. Výborná didakticky zaměřená publikace je doplněna 171 barevnými originálními obrázky a 38 přehlednými tabulkami. Určena je zejména medikům, lékařům téměř všech odborností, nutričním terapeutům, ale i poučeným laikům, nadšencům, kteří aminokyseliny jako doplněk stravy konzumují.

Úvodní kapitoly pojednávají o struktuře, klasifikaci a mechanismech transportu aminokyselin přes buněčné membrány, jsou popsány zdroje aminokyselin v potravě a jejich význam pro syntézu proteinů a peptidů. Další kapitoly popisují hlavní chemické reakce v metabolismu aminokyselin.

Hlavní část knihy se zabývá metabolismem jednotlivých aminokyselin a jejich úlohou při tvorbě biologicky významných látek (jako jsou histamin, serotonin, dopamin, sfingolipidy, desmosiny, polyaminy, kreatin, karnitin a karnosin), primárními a sekundárními poruchami jejich metabolismu a možnostmi terapeutického využití aminokyselin.

Dále je popsán význam vybraných orgánů (střevo, střevní mikrobiom, játra, kosterní sval, ledviny, mozek a plíce) a metabolismus aminokyselin u odlišných fyziologických stavů (příjem potravy, hladovění, fyzická zátěž a stáří) a u některých nemocí (systémová zánětlivá reakce, sepse, cirhóza jater, diabetes mellitus, chronická renální insuficience a nádory).

Poslední kapitola je věnována vedlejším účinkům a rizikům zvýšeného příjmu aminokyselin ve formě doplňků stravy. Kniha je tak určena jako zdroj informací o aminokyselinách nejen pro pregraduální a postgraduální studium medicíny, ale i pro výživové specialisty a nadšence, kteří aminokyseliny jako doplněk stravy konzumují.

Základní údaje o knize:

  • úplný název: Aminokyseliny – fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy
  • autor: prof. MUDr. Milan Holeček, DrSc.
  • nakladatelství: Grada
  • rok vydání: 2023
  • počet stran: 296
  • rozměr: 167 x 240 mm
  • typ: brožovaná bez přebalu lesklá

O autorovi:

Autor se problematikou zabývá přes 40 let, v knize zúročil celoživotní znalosti o úloze aminokyselin za různých fyziologických a patologických stavů a o možnostech jejich využití jako doplňků stravy.