Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

Nejlepší babské rady na atopický ekzém: 8 Rad pro rychlou úlevu

Nejlepší babské rady na atopický ekzém: 8 Rad pro rychlou úlevu

Atopický ekzém je onemocnění, které může hodně znepříjemňovat život nejen dětem, ale i dospělým. Svědění, pálení a červené vypouklé ložiska na kůži člověka hodně limitují. Naštěstí existují babské rady, které vám pomohou ekzém zmírnit a lépe se s ním vypořádat. Mnoho žen předává své zkušenosti z generace na generaci – a právě na ně se budou vztahovat následující rady.

8 Nejúčinnějších babské rady na léčbu atopického ekzému:

1. Přírodní léky našich babiček proti zánětům a svědění

V péči o atopický ekzém se našim předkům vyplatilo spolehnout se nejen na ověřené masti a oleje, ale také na řadu bylin a léčivých rostlin. Jejich léčivé účinky fungují dodnes. Při zkrocení svědění a zánětů vynikají například:

  • Čaj z kopřivy – má silné protizánětlivé a svědění potlačující účinky. Stačí 1 polévková lžíce sušené byliny na šálek vody.
  • Hydrovodní výtažek z přesličky rolní – používejte ho k dosychání červených ložisek. Obsahuje allantoin, který podporuje hojení.
  • Masti s kostivalem – obsah kalendule tiší podrážděnou kůži a urychluje její obnovu. Ať už ji připravíte sám, nebo zvolíte hotovou variantu.
  • Med – jeho antibakteriální a vlhčící účinky pomáhají při zánětech i exsudaci. Nanášejte ho tenkou vrstvou na postižená místa 2-3x denně.

Vsaďte na kombinaci těchto přírodních léků dle potřeby a požadovaného efektu. Vyhněte se alespoň zpočátku silnějším účinkům bylin, dokud se stav nezlepší. S těmito radami babiček určitě dokážete ekzému čelit s větší grácií. Věřte, že se brzy budete cítit mnohem lépe.

2. Olejová masáž kůže – dávný efektivní trik babiček

Jedním z nejúčinnějších domácích způsobů, jak při ekzému zklidnit svědění a podpořit hojení, je pravidelná olejová masáž kůže. Oleje obsahující esenciální mastné kyseliny jsou pro drážděnou pokožku velmi prospěšné. Navíc masáž zbavuje napětí a stresu, který situaci ještě zhoršuje.

Vsaďte na místně dostupné oleje, jako je olivový, kokosový, mandlový či jojobový. Pokud máte alergii, zvolte raději olej z jader vlašských ořechů. Před použitím olej předesterilujte varem. Poté jemně masírujte ložiska ekzému v kruhových pohybech prsty. Nechte olej působit přes noc, kůži neotírej ani neumývejte.

Esenciální látky obsažené v olejích (např. vitamin E, kyselina linolová, oleinová) podporují regeneraci buněk a obnovu jejich ochranné vrstvy. Zároveň vláčností hydratují a zklidňují zánět. Pravidelnost je při tomto způsobu klíčová – minimum 2× týdně, ideálně každý večer.

Pro děti s citlivou kůží volte raději přírodní med nebo včelí producty. Jsou mírnější, ale stejně účinné. Nebojte se experimentovat s různými druhy, abyste našli tu “vasíčkovu” variantu. Někomu nejlépe pomáhá olivový, jinému zase jojobový olej. Zkuste a porovnejte – efekt tu je!

3. Stres a atopický ekzém – rady, jak si s ním poradit

Stres je dalším ze škodlivých faktorů, které atopický ekzém zhoršují. Pokud je člověk ve stresu, hormony tohoto stavu kódují imunitní systém do pohotovosti. To postiženou pokožku ještě více dráždí. Proto je důležité naučit se relaxovat.

Jednoduchou, avšak účinnou metodou je například dechové cvičení. Zavřete oči a soustřeďte se jen na dýchání – vdech přes nos a výdech ústy. Dělejte to 5 minut 2x denně. Uvolní se vám tělo i mysl.

Oblíbenou relaxační aktivitou babiček bývala i masáž. Nechte partnera nebo dítě pohladit postižená místa v kruhových pohybech. Mírný dotyk uklidní nervovou soustavu.

Využijte i přírody – procházky, plaivaní či zahrádkáření odnaučí tělo vnímat stresové signály. Ptejte se sami sebe – co vás aktuálně zatěžuje? Jak byste to mohli změnit? Vedle zdravé životosprávy je právě pocit kontroly důležitý. Zkuste to!

Pozor dejte také na spánek a odpočinek – přetížený organismus reaguje ekzémem mnohem citlivěji. Zdravý spánek je klíčem ke zvládání stresu i onemocnění. Zkuste tohle moudro babiček vzít k srdci.

4. Stará, ale účinná babská rada: Vyhýbejte se alergenům, abyste ekzém neprovokovali

Jednou z hlavních priorit při léčbě atopického ekzému je identifikovat a poté se vyhnout alergenům, které onemocnění zhoršují. Mezi nejčastější spouštěče patří prachové roztoče, plíseň, pyly či potravinové alergeny jako mléko, vejce nebo ořechy. K omezení vlivu alergenů je důležité pravidelně větrat a používat pylové filtry.

Babská Rada: “Rovněž je nutné dodržovat hygienu a často prát ložní prádlo v horké vodě, čímž se zbavíte roztočů. Stejně tak pomáhá i časté mytí rukou po návratu z venku. Pokud máte zvířata, vyvažte jejich kontakt s kůží postiženou ekzémem.”

Potravinové alergeny je třeba z dietního jídelníčku dočasně vyloučit a provést vyšetření, zda je jejich konzumace skutečně spouští zánět. Stres bývá rovněž častým spouštěčem, proto je dobré se mu vyhýbat relaxation technikami. Každý pacient by si měl vytvořit seznam osobních alergenů a podle toho přizpůsobit životní režim.

Důsledná prevence podněcujících faktorů je základem úspěšné dlouhodobé léčby. Mnohdy stačí vyloučit jen jeden alergen a atopický ekzém se významně uklidní.

5. Vliv výživy na atopický ekzém – co jíst, aby kůže prosperovala

To, co jíme, ovlivňuje nejen naše tělesné funkce, ale také stav naší kůže. Pro lidi s atopickým ekzémem je výběr správné stravy obzvláště důležitý. Zaměřme se na potraviny s protizánětlivým a hydratačním účinkem:

  • Ryby – čerstvé nebo konzervované jsou ideálním zdrojem omega-3 mastných kyselin. Mozková či losos je nejlepší konzumovat alespoň 2x týdně.
  • Ořechy a semínka – mandle, vlašské ořechy, lněná či chia semínka obohatí jídelníček prospěšnými tuky.
  • Zelenina – brokolice, špenát či růžičková kapusta obsahují antioxidanty a minerály podporující regeneraci.
  • Olivový olej – vsaďte na kvalitní extra panenský, který pomáhá vlhčit kůži a tišit záněty.

Naopak se vyhněte potravinám alergenním, škrobovým a slazeným. Omeztěte také mléčné výrobky a syrové vejce. Ptejte se svého alergologa na vhodnou stravu pro vás. Kvalitní strava je pilířem úspěšné léčby ekzému.

6. Homeopatie může ekzém také účinně potlačit

Vedle kortikoidů se při léčbě atopického ekzému osvědčila i homeopatie. Tato přírodní medicína funguje na principu “podobné léčí podobné” a dokáže celkově zklidnit projevy onemocnění. Mezi nejčastěji doporučované homeopatické přípravky proti ekzému patří SulphurGraphites či Rhus toxicodendron.

Preparát Sulphur se hodí zejména pro suchou, svědivou a rychle se šířící kůži. Graphites je účinný při vlhkých lézích s mazavým obsahiem. Rhus toxicodendron zase pomáhá při silně svědivých a bolestivých výskytech pohybu. Vhodnou látku obvykle najde homeopat po konzultaci s pacientem.

Homeopatické tablety či kapky se užívají ve standardních dávkách, nejčastěji 3-5krát denně. Klíčové je dodržování předepsaného schématu aplikace. Stejně důležitá je v tomto případě i výživa, odpočinek a eliminace činitele zhoršujících zdravotní stav.

Výhodou homeopatie je, že nezpůsobuje vedlejší účinky. Naopak může při dlouhodobém užívání kůži celkově zklidnit a posílit její obranyschopnost. I když účinek není okamžitý jako u kortikoidů, v kombinaci s jádrovou léčbou může homeopatie atopický ekzém významně potlačit. Stojí za to tuto možnost vyzkoušet.

7. Masti a krémy bez léků také pomáhají s ekzémem

Vedle léků existují pro léčbu atopického ekzému i přírodnější alternativy v podobě specializovaných mastí a krémů. Mezi nejčastěji doporučované patří preparáty CicalfateQV nebo Aveeno. Tyto přípravky obsahují látky jako hojivý panthenolomega mastné kyseliny či hořčičný olej, které pokožku živí a hydratují.

Vhodně zvolená mast může pomoci jak při mírných, tak závažnějších formách onemocnění. Cicalfate obsahuje panthenol a panthen, které urychlují regeneraci kůže. QV krém s panthenolem a hořčicí hluboce vlhčí a zklidňuje zánět. Aveeno s omega-3 zase hydratuje a zmírňuje svědění.

Tyto krémy a masti jsou vhodné i pro dlouhodobé používání a vaši kůži nevysuší, naopak jí dodají vláhu. Je dobré je nanášet často a tenkou vrstvou 2-3x denně, včetně po koupeli či sprše. Správně zvolený přípravek může pomoci k řízení projevů ekzému bez nežádoucích účinků.

8. Pro lepší kontrolu atopického ekzému využijte kortikoidy

Při léčbě atopického ekzému patří kortikoidy mezi nejúčinnější přípravky. Jsou schopné potlačit zánětlivé procesy v kůži a zmírnit projevy onemocnění. Kortikoidy ničí buněčné receptory pro histamin a prostaglandiny, které jsou zodpovědné za vznik alergické reakce. Vhodně zvolené kortikoidy dokáží přinést úlevu již po několika dnech užívání.

Nejčastěji jsou při léčbě atopického ekzému používány krémy obsahující fluocinolon acetonidhydrocortison nebo mometason furoát. Liší se účinností i charakteristikou použití. Slabší krémy typu hydrocortisonu lze aplikovat delší dobu na větších plochách těla. Silnější přípravky s mometasonem či fluocinolonem se naopak používají jen krátkodobě na menších postižených oblastech.

Kortikoidy je nutné aplikovat tenkou vrstvou denně 1-2x, a to pouze na oblasti s aktivním zánětem. Po ustoupení příznaků je vhodné dávku postupně snižovat. Doba užívání by neměla přesáhnout 2-4 týdny. Při delší aplikaci hrozí nebezpečí vedlejších účinků, jako je atrofie kůže. Proto je třeba krémy nanášet tenounko a kontrolovat zároveň i jiné metody léčby.

Užívání kortikoidů je většinou velmi dobře snášeno a přináší rychlou úlevu. Pomáhají podstatně zvládat závažné projevy onemocnění. Při správném používání a dodržování dávkování patří mezi nejbezpečnější léčebné postupy pro atopický ekzém.

Jak poznat atopický ekzém

Aby bylo možné atopický ekzém správně léčit, je třeba jej nejprve správně rozpoznat. Co vše svědčí o tom, že se jedná právě o tento typ alergií způsobeného onemocnění kůže? Podívejme se na nejtypičtější příznaky:

  • Suchá, svědivá kůže je pro ekzém příznačná. Svědění může mít různou intenzitu.
  • Vyskytují se drobné puchýřky či šupiny na zarudlém podkladu. Hranice lézí jsou zaoblené.
  • Nejčastěji jsou postiženy záhyby kůže – lokty, kolena, zápěstí. Objevuje se i na tváři, krku či tříslech.
  • Ekzém se projevuje periodicky – střídá se zhoršení se zklidněním. Může být sezónní či celoroční.
  • Často má onemocnění dědičnou anamnézu s alergiemi či astmatem u příbuzných.
  • Atopický ekzém bývá provázen svěděním a nespavostí při silnějším zánětu.

Při podezření na ekzém je vhodné navštívit dermatologa, který potvrdí diagnózu. Správné rozpoznání je klíčem k účinné léčbě.

Neškrábejte se, těmto tipům se vydejte naproti

Svědění kůže při atopickém ekzému umí být natolik intenzivní, že se ovládnout a nenechat se přemoci touhou škrábat, bývá velmi náročné. Je však důležité se držet a kůži nerušit nehty, čímž by se pouze zhoršoval zánět.

  • Pomohou Vám krémy a masti PROTI svědění. Obzvláště s mentolem či kamilií.
  • Zkuste metodu CHLADU. Položte si na postiženou část těla obklady se studenou vodou.
  • Masírujte si kůži přes oblečení nebo ROLOVÁNÍM v ruce/pěstičce.
  • Zkuste se zaměstnat, odvést pozornost – např. četbou, hudbou, mazlíčkem.
  • Hodně PIJTE, dehydratace svědění zhoršuje.
  • UVOLNĚTE SE dechem či jógou, relaxing zklidní i kůži.
  • JAKO POSLEDNÍ MOŽNOST užijte léky PROTI svědění.

Pokud se ovládnete a neškrábete, nemoc daleko rychleji pod kontrolu dostanete. Naučte se vítězit nad svěděním!

Prevence je lepší než léčba

Každý, kdo onemocnění ekzémem zažil, vám potvrdí, že nejúčinnější je jeho prevencí. Dodržujte zásady hygieny, stravujte se vyváženě a omezte stres. Kontrolujte alergické reakce. Při prvních příznacích se s důvěrou svěřte lékaři, abyste zabránili zhoršení. Vaše kůže vám poděkuje.

Pokud se objeví zhoršení, neváhejte kontaktovat dermatologa. S ním je možné dopídit se nejvhodnější individuální léčby. Důležitá je také komunikace s okolím o podstatě onemocnění.

S doporučenou péčí a životním stylem můžete svůj atopický ekzém zvládnout dlouhodobě bez větších potíží.

Často Kladené Otázky

Jak dlouho ekzém potrvá?

Onemocnění může trvat do dospělosti, někdy se vrací doživotně. U většiny lidí se ale díky včasné a disciplinované péči podaří jeho projevy významně zmírnit či potlačit. Doufejme, že i díky radám v tomto článku se Vám podaří kůži udržet co nejvíce v klidu.

Jak zabránit infekcím kůže?

Dbejte na dokonalou hygienu, používejte krémy s antibiotickým účinkem. Při zhoršení stavu neváhejte navštívit lékaře.

Jak tlumit svědění?

Zkuste chladivé obklady, masti s kortikoidy či lokální imunomodulátory. Důležitá je i správná volba kosmetiky a odívání.

Kdy je třeba vyhledat lékaře?

Při prudkém zhoršení, rozsáhlých vyrážkách, hnisavých kožních infekcích či pokud se svědění stává neúnosným. Rovněž při podezření na alergii je nutná diagnostika alergologem. S odborníkem konzultujte i volbu léčby. Vaše samoléčba by měla být jeho doplňkem.

Jak dlouho trvá, než se projeví zlepšení pomocí babských rad?

Změny nastávají postupně, za 2-6 týdnů. Vyžaduje to trpělivost a dodržování základních pravidel.

A jak rozpoznat, zda svědění způsobuje opravdu ekzém, nebo něco jiného?

Mezi typické příznaky atopického ekzému patří suchá, svědivá kůže s drobnými puchýřky a šupinami. Hranice lézí bývají zaoblené. Odlišit se dají i speciálními testy u dermatologa.

Závěr

Cílem článku bylo poskytnout ucelený přehled o nejlepších a babských radách na léčbu atopického ekzému. Jedná se o onemocnění, které nelze vyléčit, ale lze jej pomocí různých metod úspěšně kontrolovat a kvalitu života významně zlepšit. Důležité je využívat kombinaci farmakoterapie, přírodních doplňků, prevence alergenů, vlivu stravy, relaxation a správné péče o kůži. S doporučeným přístupem se dá ekzém zvládnout i při dlouhodobém průběhu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa