Your Cart

Poštovné ZDARMA při objednávce nad 2 500,- Kč

15 Nejúčinnějších babských rad na zadní rýmu, které musíte vyzkoušet pro rychlou úlevu

15 Nejúčinnějších babských rad na zadní rýmu, které musíte vyzkoušet pro rychlou úlevu

Zadní rýma je jedním z nejčastějších onemocnění dýchacích cest, které je způsobeno zánětem nosních dutin za nosní přehrádkou. Projevuje se nepříjemným pocitem tlaku v oblasti čelních dutin, kašlem a hlenem stékajícím z nosu do krku. Často nás dokáže pořádně otrlit a znepříjemnit nám dennodenní fungování. Zadní rýma není nic příjemného, ale také nic s čím by nepomohli osvědčené babské rady. Ale je důležité proaktivně tento stav léčit. Aby vás netrápily pocity dušení, bolesti hlavy a ucpaný nos, což může mít negativní dopad i na naši náladu a produktivitu. Navíc se jedná o onemocnění, které dokáže přetrvávat i několik týdnů.

15 Nejlepších babských rad proti zadní rýmě:

1. Inhalace eukalyptového oleje

Eukalyptový olej přináší úžasnou úlevu díky svým dezinfekčním a prokrvení stimulujícím účinkům. Během inhalací se éterické látky rozprostřou po nosních dutinách a pomáhají uvolnit ucpaný nos. Stačí po dobu 5-10 minut dýchat páru z vody, do které přilijeme 1-2 kapky concentrátu.

Jak správně inhalovat pro maximalni učinek?

Vdechujte páry či oleje přes ústa a nos současně, hluboce a pomalu. Nadechněte se a zadržujte dech na 5 sekund, než vydechnete stejnou cestou. Jedna seance by měla trvat 10-15 minut. Nemá smysl spěchat. Uvolněte se a koncentrujte se na dýchání a uvolňující vůni. Pravidelnost je také důležitá.

2. Med prakticky vyléčí zadní rýmu přes noc

Věděli jste, že med může mít úžasné protizánětlivé účinky? Stačí každý den sníst lžičku medu, abyste pomohli tělu bojovat proti virům způsobujícím rýmu. Med také hydratuje suchou sliznici a pomáhá jí rychleji se zregenerovat. Nejlépe funguje med lískový, který svými vlastnostmi přímo ničí původce rýmy.

Navíc med nezpůsobuje žádné vedlejší účinky, takže ho můžete konzumovat bez obav i delší dobu. Zkuste ho začít užívat preventivně – v chřipkovém období. Už po jednom dni užívání med často zahladí první příznaky rýmy. Pokud budete med kombinovat s dalšími přírodními léky, můžete se zadní rýmy zbavit úplně do tří dnů.

Pro lepší vstřebatelnost je vhodné med rozpustit ve teplé vodě nebo čaji.

3. Babská rada jménem Paroleum

Další skvělou volbou je paroleum. Stačí nalít pár kapek do misky s horkou vodou a vdechovat aromatické páry. To dokonale uvolní ucpaný nos a zklidní podrážděnou sliznici. Využít můžete i esenciální oleje z eukalyptu, levandule či mandarinky, které mají silný dekongestivní účinek.

Pro lepší vstřebatelnost je vhodné inhalovat páry z ředěného oleje. Přidejte jen 2-3 kapky do misky a zakryjte ručníkem hlavu, abyste vdechovali koncentrované páry. Inhalace by měly trvat 10-15 minut 2-3x denně.

Domácí léčba rýmy by měla začít těmito jednoduchými kroky. Pokud se váš stav do 2-3 dnů nezlepší, neváhejte navštívit lékaře. Hlavně se však věnujte dostatečnému odpočinku a pitnému režimu – to je základ úspěšné léčby.

4. Parafínové koupele

Parafínové koupele se taktéž řadí mezi osvědčené domácí recepty. Teplý parafínový páruek vdechovaný nosem intenzivně rozrývá a rozpouští hlen. Dutiny se uvolní do několika minut a nic nám nebrání v následném vykašlávání.

5. Cibule a citron je klasickou babskou radou na zadní rýmu

Když už vás rýma pevně chytla, vyzkoušejte silnější zbraň – cibuli. Stačí ji nakrájet na kolečka a vložit do misky s horkou vodou. Její silná vůně podpoří produkci hlenu a usnadní jeho odkašlávání. Cibule také ničí bakterie a viry, které jsou příčinou zánětu.

Inhalujte páry minimálně 10 minut 2-3x denně a brzy si odkašlete všechen hlen z plic. Cibule je sice ne moc příjemná na čich, ale účinek stojí za to. Kombinujte inhalace cibule s popíjením bylinných čajů na kašel.

Pro ještě lepší účinek si po inhalacích dejte teplý nápoj.

Další superpotravinou je citron. Stačí pár kapek svařené šťávy přidat do vody a pít. Díky vysokému obsahu vitaminu C posílí vaši imunitu a podpoří boj s rýmou.

Citron také dezinfikuje, ničí bakterie a alkalizuje tělo. Pokud budete citron kombinovat s medem, získáte ještě silnější léčivý koktejl. Pokud vám chutná, pijte ho 2-3x denně.

V kombinaci s dalšími dobrými tipy, jako jsou inhalace či odpočinek, by se vám rýma měla rychle vzdát. Pokud ale přetrvává déle než týden, není od věci navštívit lékaře.

6. Česnekové kapky do nosu

Česnek je znám svými protianterními a dezinfekčními účinky. Česnekové kapky aplikované přímo do nosních otvorů účinně ničí patogenní mikroby a urychlují hojení zánětu. Rychlou úlevu přináší již po několika minutách.

7. Pitný režim je alfa a omega úspěšné léčby

Dostatek tekutin je pro funkci organismu klíčové. Při nachlazení ještě více. Kromě vody si připravte bylinné čaje, vývary z zeleniny, džusy či polévky. Telo potřebuje hydrataci k odplavení toxinů i k ulehčení kašlání a vylučování hlenu. Minimálně 2 litry denně. V zimě ještě víc.

8. Osolené koupele

Další osvědčenou metodou jsou topné obklady se solí. Sáček se solí položíme na 30 vteřin na obě nosní dírky a pak nos důkladně vysmrkáme. Sůl totiž působí protizánětlivě a oddaluje problém. Pokud nos „sáláme“ v teplé vaně, účinek je ještě lepší.

9. Sprchování a obklady uleví od bolesti

Když už vás pálí nos a bolí hlava, pomozte si studenou sprchou. Zejména ráno vystavte obličej chladivému proudu vody aspoň na 5 minut. Neutáhne se kůže a podpoříte cirkulaci. Studená sprcha zároveň uvolní ucpaný nos.

Pro ještě větší účinek si natiskněte přes obličej studený ručník a vystřídejte jej za teplým.

Další dobrou metodou je aplikovat teplé a studené obklady. Střídejte je na přední straně krku a nosu po cca 3 minutách. Tím stimulujete cévy a uleví se vám. Obzvlášť teplý obklad pomůže v noci při nesnázích se spaním.

Pro ještě větší relaxaci si můžete dopřát horúčkový čaj. Například bylinný čaj z máty, meduňky či lipového květu zklidní podrážděný organismus a umožní vám lepší odpočinek. V horúcím nápoji rozpustíte i lžičku medu.

10. Výplachy nosu

Výplachy nosu patří mezi nejúčinnější činnosti při léčbě zadní rýmy. Stačí si připravit roztok s mořskou solí rozpustenou ve 100-200 ml vody, popřípadě můžete použít bylinný odvar. Vhodné jsou například máta, eukaliptus nebo čajovník. Roztok nasákněte do čisticí soupravy na výplachy nosu a jemným tokem jím zvlhčete nosní dutinu. Uvolní se tak přebytečný hlen a sliznice se dokáže lépe zregenerovat. Provádějte výplachy alespoň 2-3x denně pro lepší účinek. Důležité je nedělat si násilím, když vám to nepůjde. Postupně si na výplachy zvyknete.

11. Teplé bylinné čaje

Teplý čaje z bylinek k léčení zadní rýmy patří. Využít můžete bylinné směsi, které dokonale uvolní nos a podpoří přirozenou obranyschopnost. Například lipový čaj sladce zahřeje a zklidní podrážděný krk. Mátinový čaj má protizánětlivé účinky. Čaj z máty nebo heřmánku pomáhá při úporném kašli. Přidejte do hrnku lžičku medu, který umocní účinek čaje. Med zároveň zabraňuje kašli. Pijte teplý čaj 3-5x denně, hned po probuzení a před spaním. Dejte si pozor, abyste čaj nepili příliš horký.

12. Vitamín C

Při léčbě zadní rýmy nezapomínejte na dostatek vitamínu C, nejlépe v lipozomální formě. Tento antioxidant posiluje imunitu a podporuje hojení. Získáte jej nejlépe z čerstvého ovoce jako je pomeranč, mandarinka, šťovík nebo brokolice. Vitamín C obsahuje i paprika. Můžete také pít šťávu z citrónu, která je plná vitamínu C. Čerstvě vylisovanou šťávu zřeďte ve vodě a pijte 2-3x denně. Posílením organismu podpoříte jeho obranyschopnost proti rýmě.

13. Nosní kapky

Nosní kapky jsou skvělým doplňkem při léčbě zadní rýmy. Kapky na bázi eukaliptu, mentolu či levandule obvykle rychle zvlhní suchou sliznici způsobenou rýmou. Díky tomu se usnadní odkašlávání zahlenu a uleví se podrážděné nosní sliznici.

Vhodné je používat nosní kapky preventivně, hned při prvních příznacích nachlazení. Drobné množství kapek aplikujte 1-2x denně přímo do nosních dírek. Působí 3-5 minut, než vstřebáte. Mezi aplikacemi nechejte nosní sliznici odpočinout.

Výběr kapek závisí na vašich preferencích – mentolové mají chladicí účinek, levandulové uklidňující. Eukaliptové jsou silnější a mohou podráždění zhoršit. Zkuste různé a vyberte si ty nejúčinnější.

Nosní kapky mohou pomoci již v počáteční fázi rýmy při prvních příznacích, jako jsou svědění, pocit ucpanosti či rýma. Odvádějí hlen a podporují přirozené hojení nosní sliznice.

14. Odpočinek

Dostatečný odpočinek je nezbytný pro rychlé uzdravení. Vydělte si každodenně 7-8 hodin na spánek a 1-2 hodiny na relaxaci. Jen tak dáte tělu čas na uzdravení. Zejména den po prvotních příznacích nachlazení je vhodné strávit celý v posteli. Důkladný spánek i relaxace podpoří regeneraci organismu. Až budete se cítit lépe, vraťte se postupně k menší zátěži. Ale stále nezapomeňte na dostatečný odpočinek i nadále.

15. Skořice – Čaj ze skořice má dlouhodobě antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá proti rýmě.

Skořice patří mezi nejúčinnější byliny při léčbě nachlazení a zadní rýmy. Její silné antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti dokáží bojovat s původci nemoci.

Stačí si uvařit čaj ze dvou lžiček mleté skořice, kterou nechte 5 minut louhovat ve 200 ml vroucí vody. Čaj pijte 2-3x denně, ideálně hned po probuzení a večer před spaním. Skořice podpoří hojení sliznice a příznivě ovlivní průběh nachlazení.

Můžete ji také přidávat k jiným bylinným čajům, například mátovému nebo heřmánkovému, které doporučujeme při kašli. Skořice obecně dodá tělu energii a posílí jeho obranyschopnost. Čaj se skořicí je tedy vynikající volbou při léčbě jakékoli rýmy.

S těmito babskými radami by vám měla zadní rýma konečně dát pokoj. Pokud ale přetrvávají potíže, neváhejte navštívit lékaře. Zdraví má přednost!

Co je to Zadní Rýma?

Zadní rýma (zvaná též sinusitida) je onemocnění, které ovlivňuje sinusy, sliznici kolem nosu a čelistní dutiny. Tento stav se vyskytuje kvůli ucpání nebo infekci sinusů. Příznaky zadního rýmu zahrnují ucpaný nos, bolest zadní části hlavy, bolesti zubů, kýchání, nosní výtok, dušnost, dechové obtíže a celková slabost.

Mezi ty nejčastější symptomy patří:

  • Ucpaný nos – nosní dírky se uzavírají v důsledku otoku nosní sliznice. Dýchání i spánek jsou pak mnohem obtížnější.
  • Tekutina z nosu – sliznice vylučuje hlen, který stéká z nosu do krku. Vyvolává pocit špíny v krku.
  • Sípavý hlas – při dýchání ústy dochází k vysoušení hlasivek.
  • Kašel – vyvoláván reflektorně při podráždění nosohltanu tekutinou.
  • Bolesti hlavy – v oblasti čelních dutin způsobené tlakem hlenu.
  • Ztráta čichu – v důsledku zánětu a otoku nosní sliznice.
  • Zánět v krku – podrážděný postnasální přechod a vylučovaný hlen.

Tyto příznaky dokáží naši motivaci pořádně otestovat. Naštěstí existuje řada osvědčených babských rad, které se zadní rýmou zatočí. Nyní vám poradíme jak zadní rýmu co nejrychleji vyléčit a zmírnit jeho projevy.

Nejčastější příčiny

Většinou za naše potíže může rhinovirus, který je nejrozšířenějším původcem nachlazení a rýmy obecně. Tento virus dokáže naši imunitu dost perfektně obelstít a způsobit nám nepříjemné příznaky.

Mezi další časté provinilce patří:

  • Bakteriální infekce – ty mohou být za záněty nosních dutin odpovědné zejména v případě, kdy se rýma zrakutává a přerůstá v chronickou sinusitidu.
  • Alergie – především na prachové částečky, pyly či plísně mohou způsobit alergickou rýmu a zánět nosních dutin.
  • Znečištěné ovzduší – velké množství škodlivin v ovzduší oslabuje imunitu a snižuje její schopnost bránit se virům a bakteriím.
  • Změny teplot – prudké výkyvy počasí nám nedělají dobře.
  • Stres – chronický stres oslabuje organismus a zvyšuje náchylnost k infekcím.

Je tedy vidět, že za naše potíže může celá řada vnějších i vnitřních faktorů. Naštěstí ale existuje mnoho účinných způsobů, jak zadnímu rýmu předcházet i se ho úspěšně zbavit.

Proč Lidé Hledají Babské Rady?

Někteří lidé, kteří se potýkají s zadním rýmem, nechávají léky na bok a sází na babské rady, které se vyvinuly přes staletí. Tyto rady se zaměřují na odstranění příčin zadního rýmu, nikoli jen na léčbu symptomů. Babské rady mohou být rozděleny do několika kategorií, které zahrnují různé strategie. Mezi tyto rady patří: čerstvý vzduch, změkčení oval a bylinný přípravek, zvlhčení vzduchu, omezení vystavení alergenům, užívání multivitaminů a minerálů, probiotika a omega-3, šetrné čištění nosu a krku a alternativní léčebné metody.

Kdy je dobré sáhnout i po lécích?

I když mnoho lidí dává přednost čistě přírodním metodám, někdy je lepší k léčbě zadního rýmu použít také některé léky. Ty nám pomohou ještě rychleji a efektivněji se zbavit nepříjemných příznaků.

Mezi nejčastěji využívané léky patří:

  • Nosní kapky – obsahují dekongestancia jako xylometazol a pomáhají uvolnit ucpaný nos.
  • Léky na kašel – skupina expectorancí usnadňuje vykašlávání hlenu.
  • Protiléky na bolest a horečku – ibuprofen či paracetamol zmírní bolesti hlavy a těla.
  • Antibiotika – při bakteriálních infekcích zabíjejí bakterie a urychlí léčbu.

Léky je vhodné konzultovat s lékařem, abyste sáhli po těch nejúčinnějších a nejšetrnějších vůči organismu. Nikdy je ale neberte preventivně, pouze v případě, že domácí metody nepomohou.

Preferovat bychom měli zejména přírodní léčbu a prevenci. Ta nám umožní vyhnout se častému užívání léků.

4 Tipy na Prevenci

1. Omezení vystavení Alergenům

Zadní rýmu často způsobují alergeny. Neznamená to však, že se musíte vyhnout všemu, co alergen obsahuje. Spíše budete potřebovat vyčlenit aktivity a vystavovat se situacím, ve kterých alergeny nejsou tak účinné.

2. Vyhněte se Přílišnému Vystavování Vazokonstrikčním Látkám

Léky, které uvolňují dýchací cesty a křeče, jsou vázokonstrikční látkami a udržuji přirozenou vlhkost v nosu. Měly by se užívat pouze po dobu 5 dnů.

3. Udržujte si Zdravou Váhu

Přestože je na první pohled snadné spojit zadní rýmu a váhu, jedna z nejdůležitějších preventivních metod před zadním rýmou spočívá ve zdravé váže. Je důležité udzřovat, kontrolovat a udržovat zdravou váhu. Je to jeden z nejdůležitějších kroků pro prevenci zadního rýmu.

4. Zdravý životní styl

Jedním z nejdůležitějších faktorů ochrany před opakovanou rýmou je posílená imunita. Začněte ji podporovat pravidelným pohybem, zdravou stravou bohatou na ovoce a zeleninu a dostatečným spánkem.

Váš organismus bude lépe odolávat nákazám.

Dále je důležité větrat v bytě, ideálně každých 15 minut na 5 minut otevřít okno. Suchý vzduch oslabuje sliznici a snadněji podléhá infekcím.

Vlhčete vzduch pomocí rostlin nebo vlhčičů.

Nevystavujte se příliš velkým teplotním výkyvům a zbytečně se nechlaňte. Abyste nenachlazeli, nos-te teplé oblečení a cvičte dýchání nosem.

Pokud dojde k prvním příznakům nachlazení, ihned se legujte. Tělu tak dáte šanci bránit se infekci rychleji. Rýma pak nebude mít šanci.

Dodržováním těchto rad snížíte riziko opakovaného vracejícího se rýmy. Vaše tělo bude silnější a lépe se dokáže bránit.

Často Kladené Otázky

Jak dlouho obvykle trvá, než se zadní rýma vyléčí?

Většinou 5-7 dní, v některých případech může přetrvávat i déle, obzvlášť jedná-li se o alergickou formu.

Je zadní rýma infekční?

Ano, v prvních dvou týdnech jej můžeme šířit kapénkami, později již nikoli. Dobré je dbát hygieny.

Může se z něj vyvinout zánět průdušek?

V ojedinělých případech ano, typicky u kojenců, dětí či oslabených jedinců. Včasná léčba zabraňuje komplikacím.

Jak mu nejlépe předcházet podobným onemocněním?

Správná výživa, hygiena, odpočinek a vitaminy posílují imunitu. V zimě se hřejte a zahřívejte nos horkým nápojem.

Kam se obrátit, pokud domácí léčba nepomáhá?

okud se zadní rýma nedaří vyléčit delší dobu pomocí domácích prostředků, navštivte lékaře. Může jít o zápal dutin nebo o komplikaci vyžadující antibiotika.

Kdy je třeba navštívit lékaře?

Pokud po týdnu léčby nemizí příznaky, hlavně teplota a zhoršení celkového stavu. Lékař vyloučí komplikace a předepíše potřebnou léčbu.

Závěr

Zadní rýma je závažné onemocnění a léčba nastane, až když se člověk s tímto onemocněním obrátí na odborníka. Léčba tradiční i alternativní medicínou je navíc účinným způsobem, jak vyléčit tento zdravotní stav, takže tito pacienti se nemusí hned obracet na složitá léčení.

Babské rady pro léčbu zadního rýmu jsou zaměřeny na zmírnění symptomů, a zde v tomto článku jsme se zaměřili na 15 nejúžasnějších babských rad na úlevu od zadní rými, které musíte znát. Tyto babské rady vám pomůžou snížit příznaky zadního rýmu, aniž byste nechodili k lékaři. Nicméně je důležité zvládnout příznaky, takže je třeba použít i lékařské alternativy, například:

  • antibiotika
  • antihistaminika
  • kortikosteroidy

K prevenci zadního rýmu je třeba omezit alergeny a vyhnout se přílišnému vystavování, a proto je také nezbytné, aby člověk sledoval jeho zdravou váhu.

Navzdory tomu však i s lékařskou léčbou a prevencí zůstávají možné komplikace zadního rýmu, od oslabení imunity, zápalu plic, nodulární sinusitidy až po zhoršení kvality života.

Hodnota babských rad v léčbě zadního rýmu je proto nezpochybnitelná. Účinnost těchto babských rad lze však pozorovat jen tehdy, pokud je použijete ve spojení s léčbou, předpisanou lékařem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poštovné Po Čr Zdarma

Pro všechny objednávky nad 2 500,- Kč

Jednoduché vrácení zboží do 14 dní

Peníze Vám ihned pošleme po vrácení zboží do 14 dní

Prodáváme Pouze Otestované Produkty

Nabízíme pouze produkty, které jsme otestovali

100% Bezpečný Nákup Přes GoPay

MasterCard / Visa